Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار مهر، تصویب قوانین جدید بازار پایه در فرابورس مدتها است که وقت و انرژی بسیاری از فعالان بازار سرمایه و حتی سیاستگذاران و مدیران سازمان بورس و اوراق بهادار را به خود مشغول کرده است. بسیاری بر این باورند که ایجاد تغییرات قوانین پایه که کاملا منطبق با قوانین شرعی کشور انجام شده و مهر تائید شورای فقهی بورس و اوراق بهادار را دارد، می‌تواند گام مهمی در جهت ایجاد شفافیت بوده و حرکت‌های رانت‌جویانه و مداخله‌گرایانه عده‌ای را در بازار به حداقل برساند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از سوی دیگر ، اعمال برخی فشارها سبب شده تا علیرغم شفاف‌سازی مکرر سازمان بورس و اوراق بهادارد و نیز فرابورس ایران، باز هم اما و اگر و شائبه‌های بسیاری در این رابطه از سوی برخی تابلوخوان ها مطرح شود.

در واکنش به این اماواگرها و شائبه‌ها، اکنون ۱۸۰ فعال بازار سرمایه با ارسال نامه‌ای به فرهاد دژپسند، وزیر امور اقتصادی و دارایی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار و اعضای شورای عالی بورس در خصوص قوانین بازار پایه اعلام کردند: در چهارچوب قوانین و مقررات کشور و بدون التهابات فضای سیاسی و مجازی و صرفا در چهارچوب کار کارشناسی اعتقاد داریم باید از اقدامات سازنده نهاد ناظر در جهت بازبینی قوانین و مقررات دفاع نموده و انتقادات و پیشنهادات خود را برای رونق بورس و همچنین فضای کسب و کار رقابتی و سالم در اختیار نهادهای قانونگذار و تصمیم گیر قرار داده و این تعامل باید بین اعضای مختلف ارکان بازر بیشتر تقویت گردد تا به سهم خود موجب رونق و شکوفایی اقتصاد کشور گردیم.

خبرگزاری مهر متن کامل این نامه را منتشر کرد:

وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی

نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی

اعضای محترم شورای عالی بورس

ریاست محترم سازمان بورس و اوراق بهادار

اعضای محترم هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار

با سلام

امروزه در راستای فرمایشات و حمایت‌های مقام معظم رهبری و سیاست‌های اقتصادی دولت محترم، بازار سرمایه به بخشی مهم از اقتصاد کشور تبدیل شده و این بازار با توجه به توسعه اقتصادی کشور، نیازمند حمایت و توجه ویزه در ادامه مسیر است که وظیفه هر یک از ما را دشوارتر می‌نماید.

ما پیشکسوتان و فعالان بازار سرمایه اعتقاد داریم دانش و اطلاعات کارشناسان بازار سرمایه در حوزه‌های مختلف قانونگذاری، نظارت و اجرا همواره می‌تواند به قانونگذار و نهاد ناظر خدمات شایسته‌ای را ارایه کرده و نیاز به قوانین و مقررات را از لایه‌های پایین بازار به نهادهای قانونگذار انتقال دهد و بر این باوریم حفاظت از کیان و سلامت بازار سرمایه که یکی از نماگرهای اقتصاد سالم در دنیا می‌باشد وظیفه تک تک ما بوده و با اتکای بر نهادهای تخصصی، در جهت این اهداف حرکت نماییم.

اینجانبان امضاکنندگان ذیل در چهارچوب قوانین و مقررات کشور و بدون التهابات فضای سیاسی و مجازی و صرفا در چهارچوب کار کارشناسی اعتقاد داریم باید از اقدامات سازنده نهاد ناظر در جهت بازبینی قوانین و مقررات دفاع نموده و انتقادات و پیشنهادات خود را برای رونق بورس و همچنین فضای کسب و کار رقابتی و سالم در اختیار نهادهای قانونگذار و تصمیم گیر قرار داده و این تعامل باید بین اعضای مختلف ارکان بازار بیشتر تقویت گردد تا به سهم خود موجب رونق و شکوفایی اقتصاد کشور گردیم؛ لذا از اقدامات انجام شده سازمان بورس و اوراق بهادار و شرکت فرابورس ایران در جهت تغییرات قوانین و مقررات بازار پایه فرابورس که بر اساس قوانین بالادستی شکل گرفته و معتقدیم تداوم فعالیت آن در وضعیت قبلی می توانست موجب ضرر و زیان بخش زیادی از سهامداران حقیقی در بازار گردد، حمایت نموده و همچنان اعتقاد داریم چنانچه اجرای دستورالعمل‌های این چنینی نیازمند اصلاحات باشد نظرات تخصصی خود را به نهادهای قانونی برای اخذ تصمیمات درست ارایه نماییم.

اسامی امضاکنندگان این نامه به شرح زیر است:

سیدابراهیم عنایت

حجت الله انصاری

علی اصغرزاده صادق

قدرت الله  امام وردی

امیر حمزه  مالمیر

روح الله ابراهیم نژاد

مصطفی امید قائمی

انسیه احمدی

سید حسین  میری

بهروز ابراهیمی

بهروز امیدعلی

مرتضی احمدیان

فاطمه سادات  هاشمی فشارکی

رضا احمدی ترکمانی

امین آذریان

داود آقا محسنی

محمدعلی احمدزاد اصل

آرمان اسدی

حمید آرام

جلال بختیاری

محسن امینیان

حمید اعرابی

عطااله بابایی

محمد جمالی

غلامحسن آرمات

حمید افتخاری

بابک باقری مهماندوست

محمدحسن جنانی

فردین آقا بزرگی

مهدی افشار اعلم

داود بلکافه

محمد حسن ابراهیمی سرو علیا

رحمان بابازاده

سیروان امینی

غلامرضا تقی زادگان

وحید حسن پور دبیر

میثم باقری کوپایی

حسین ایزدی

صفر جباری

سید فرهنگ حسینی

جواد بهزادی

ابوالقاسم آقادوست

سید جواد موسوی

بابک حقیقی

هادی بیدختی

علیرضا باغانی

غلامرضا جواشی

حسین خزلی خرازی

عظیم ثابت

سعید بداغی

شهرام چراغی

همایون دارابی

هادی جمالیان

فریبرز ثقفی

بهروز خدارحمی

سعید درخشانی

محمد حسن شمسی

مسعود حجاریان

سعید خدامرادی

احسان رضا پور

محمد دارستانی فراهانی

مهدی حیدرنیا

جلیل رجب کردی

داریوش روزبهانه

مجید دهقان

علیرضا خالق

وحید رجبیان

مهرداد سید حسینی

محمدرضا رستمی

محمودرضا خواجه نصیری

اسماعیل رحیمی

پرهام سیدین

عبدالحسین رضوی امیری

احسان خورشیدی

امیر رضا خسروی

محمدعلی شریفی نیا

بهروز زندی فر

مصطفی داوری دولت آبادی

محمد رضا صادقی

مصطفی صفاری

حیدر سلیتی

مهدی دلبری

فرهاد رمضان

قاسم عابدی

احمدفلاح سهی

علی صادقین

مهرداد روحانی

سجاد عادلی

حسین صالحی

جواد عبادی

حسین زارعی

مرتضی عباد

سالار صفایی

بهروز عباس زاده

حامد شادکام

محسن فاتحی زاده

احمد صیفی کاران

مجید عشقی

سیمین شایقیان

مجتبی فهیم هاشمی

محمد عابد

سید محسن فاضلیان

پژمان شعبانپور فرد

حمیدرضا کردلوئی

حافظ عزیزی نقش

علیرضا فاطمی

میثم علیمحمدی

علی گشاده فکر

رضا علوی

مهران فتحی

امیر غلامی

هادی محمدخانی

محسن عینی

حسن فهیمی راد

میثم فدایی

امیر محمدی

محمد غفارپور

فرهنگ قره­گوزلو

محمدحسن کمال آبادی

زینت مرادی نیا

کامیار فراهانی

مهرداد محمد بیگلو

مهدی معدنچی زاچ

علیرضا مستقل

قربان قدیری

شهناز مشایخ

قادر معصومی خانقاه

محمد علی میرزا کوچک شیرازی

جعفر کمری

محمد معتضدی

حسین ملاحسین آقا

علیرضا نظرعلی

حجت الله گودرزی

محمد مهدی امینی

هادی مهری

محمد نمازی

یعقوب محمودی

علیرضا مهر آبادی

ولی نادی قمی

ابراهیم نوائی

کوروش مرندی

علی مهرپور لایقی

مهرداد نعمتی

محسن نیکوشعار

میثم مسلمان زاده

مهدی نصرالله

محمد وطن پور

مصطفی والهی

مجتبی معتمد نیا

مهدی نصراله

سید امید موسوی

حامد سلطانی نژاد

سیاوش وکیلی

عباس نعیمی

کد خبر 4727409 محبوبه فکوری

منبع: مهر

کلیدواژه: بازار سرمایه فرابورس فرهاد دژپسند وزارت امور اقتصادی و دارایی شرکت نفت آرامکو عربستان بانک مرکزی ایران قیمت دلار قیمت نفت بورس بازار سهام وزارت جهاد کشاورزی پهباد وزارت صنعت معدن و تجارت ایالات متحده آمریکا تولید نفت قیمت یورو قطع یارانه نقدی صادرات نفت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۲۲۲۲۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عبور از دژاووی بورسی

بازدهی منفی بورس به سومین روز متوالی رسید. شواهد امر نشان می‌دهد بخش بزرگی از ترس معامله‌گران از یادآوری خاطرات ناخوشایند در اردیبهشت۱۴۰۲ نشأت می‌گیرد که کاهش شاخص کل بورس را در جهت مخالف با ارزندگی قیمت رقم زده است.

به گزارش دنیای اقتصاد، «دژاوو» یا «آشنا پنداری» به معنای تجربه احساس یادآوری عجیبی از خاطراتی است که آن را قبلا تجربه کرده‌اید. درست همین احساس در میان بورس‌بازان به سرعت در حال شیوع است؛ به‌طوری‌که وضعیت مذکور سبب تحلیل‌های نادرست در بازار شده است؛ بنابراین هر روز فضای تحلیلی بازار ضعیف‌تر می‌شود و در این فضای غیرتحلیلی، فعالان بازار از واقعیت‌های ارزندگی قیمت سهام غافل شده‌اند.

اگر چه برخی فرضیات فعالان بازار به‌طور مشخص به تکرار دخالت سیاستگذار در بورس بازمی‌گردد، اما «ارزندگی بورس» در مقایسه با بازار‌های تورم‌زا وزنه سنگینی است که حتی به تنهایی می‌تواند از خروج نقدینگی ممانعت به عمل آورد. گفت‌وگوی کارشناسان نشان می‌دهد کاهش شاخص سهام در پنج سکانس قابل بررسی است.

بورس تهران روز گذشته ضمن تداوم روند نزولی شاخص سهام، تا حدودی بازدهی هفته نخست اردیبهشت را تخلیه کرد؛ همچنین شاخص مرز روانی ۲.۳ میلیون واحد را از‌ دست‌رفته دیده و از ابتدای هفته با کاهش ارتفاع ۱.۵۴ درصدی مواجه شده است. در بازار دیروز معامله‌گران در حالی فعالیت خود را شروع کردند که بهای دلار و طلا در مسیر افزایشی حرکت کردند و معامله‌گران این بازار‌ها روز هیجانی را پشت سر گذاشتند.

بورس با چنین کارنامه‌ای در هفته دوم اردیبهشت عملا از رقابت با رقبای خود بازمانده است. تغییر مسیر بورس از روند صعودی به یکی از بحث‌برانگیزترین موضوعات بازار مبدل شده است. کارشناسان بورسی مهم‌ترین عامل سرعت گرفتن خروج پول حقیقی از تالار شیشه‌ای را «یادآوری خاطرات تلخ اردیبهشت ۱۴۰۲» می‌دانند. در چنین فضایی یک عامل منفی می‌تواند بهانه اصلاح قیمت‌ها و حجم معاملات باشد. این موضوع سبب شده هر خبری بتواند بر اندام نحیف سهامداران بی‌تجربه لرزه بیفکند.

برای سومین روز متوالی، خالص تغییر مالکیت سهام به نام معامله‌گران حقوقی بازار ثبت شد. یکی از نکات مهم در معاملات روز‌های قبل این است که نماد‌های کوچک‌تر و صنایع کوچک‌تر بورسی با کاهش قیمت بیشتری مواجه شدند. بررسی کلیت بازار نشان می‌دهد در حال حاضر خبری از تقاضای معامله‌گران خرد برای خرید سهام دیده نمی‌شود.

بازار سهام از ابتدای اردیبهشت تاکنون دو نیمه متفاوت را پشت‌سر گذاشته است. بورس اردیبهشت را توفانی آغاز کرد و با کسب بازدهی ۴.۳۵ درصدی وارد دومین هفته اردیبهشت شد. با توجه به اینکه در هفته قبل بازار متاثر از چند خبر بازدهی مثبت را ثبت کرده بود، هم‌زمان با فروکش کردن تب اخبار مذکور و عبور از سطح ۲.۳ میلیون واحد، مجددا به روال سابق بازگشت. اخباری که توانسته بود بورس را سبز‌پوش کند در گام اول به آرام گرفتن تنش‌های سیاسی کشور و بعد از آن به پیشروی دلار نیمایی مرتبط بودند.

بار روانی دو خبر مالیاتی

بررسی معاملات روز گذشته نشان می‌دهد اکثر نماد‌های بزرگ و کوچک بازار با افت تقاضا مواجه شدند. در همین حال افزایش قیمت ارز و طلا موجب شده است عطش تقاضا در میان سهامداران خرد رنگ ببازد. دسته‌ای از کارشناسان بازار سرمایه، عقب‌گرد بورس در هفته جاری را به طور مستقیم مرتبط با مقاومت بانک مرکزی برای افزایش قیمت دلار نیما می‌دانند؛ البته این موضوع مورد اقبال همه تحلیلگران نیست.

در ابتدای هفته خبری در مورد اصلاح بند س تبصره ۶ قانون بودجه ۱۴۰۳ جهت تسهیل فعالیت‌های اقتصادی در بازار منتشر شد، اما به دلیل اینکه سرنوشت این خبر همچنان با ابهام مواجه است بازار واکنش مثبتی به این مهم نشان نداد. با توجه به اینکه تصمیمات قطعی درمورد معافیت مالیاتی می‌توانست نقطه آغازی برای رشد قیمت سهام باشد، اما ابهامات کنونی سردرگمی بورس‌بازان را به دنبال داشته است.

از سوی دیگر سهامداران تعلل دلار نیما برای استارت صعودی از سوی بانک مرکزی را مطابق با انتظارات بازار ارزیابی نمی‌کنند و معتقدند جهش نرخ دلار آزاد در نهایت باید منجر به رشد دلار نیما شود. این در حالی است که برخی از کارشناسان همچنان با تاکید بر ارزندگی سهم، معتقدند جاماندگی بورس به‌زودی جبران خواهد شد. اما کماکان نمی‌توان تحلیل دقیقی از وضعیت بازار ارائه کرد. این امر به وضعیت متغیر‌های اثرگذار بر بورس بستگی دارد. با‌ این‌حال می‌توان گفت نگرانی برخی افراد بیشتر از لحاظ ذهنی است. آنچه حالا موجب نگرانی اهالی بازار سهام شده است، عمدتا به رفتار دسته‌جمعی سرمایه‌گذاران خرد در مقابل شرایط کنونی بورس بازمی‌گردد.

فردین آقابزرگی، کارشناس بازار سرمایه، به دلایل تغییر مسیر بورس از مسیر صعودی اشاره کرد.

او با به تصویر کشیدن چند سکانس از افت ۱.۵۴ درصدی شاخص از ابتدای هفته اظهار کرد: طی معاملات روز‌های گذشته ضعف تقاضا در سمت خرید به‌خوبی نمایان بود. این موضوع حتی در کاهش ارزش معاملات به‌وضوح نمایان شده است. در به وجود آمدن شرایط فوق دلایل مختلفی دخیل بوده است. در وهله اول یک اتفاق مهم بازار را به سمت احتیاط مضاعف پیش برد. دستکاری و تغییرات احتمالی در وضع قوانین مالیاتی یک شائبه را ایجاد کرده، اینکه آیا ممکن است اتفاقات اردیبهشت ۱۴۰۲ و دخالت در سازوکار قیمتی بازار مجددا رخ دهد؟ بند «س» تبصره ۶ قانون بودجه که مربوط به اعمال محدودیت در معافیت مالیاتی صندوق‌های سرمایه‌گذاری با ارزش بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان است، استارت نگرانی فعلان بورسی را زد.

از سوی دیگر بازار با یک ابهام بزرگ مواجه است. قانون «مالیات بر عایدی سرمایه» که اکنون همه بازار‌ها را با چالش مواجه کرده است، در نهایت به نفع بورس خواهد بود. اما چرا بازار واکنش مثبت نشان نداد؟ دلیل رفتار منفی سهامداران را باید به نکات مبهم در مورد جزئیات این خبر گره زد.

مطمئنا افراد بخشی از منابعی را که در بازار‌های خودرو، طلا، سکه و لوازم خانگی پارک کرده‌اند، بعد از قانون «مالیات بر عایدی سرمایه» به بورس وارد خواهند کرد. اکنون با توجه به اینکه از طریق قانون «مالیات بر عایدی سرمایه» دارایی افراد ردیابی خواهد شد، جابه‌جایی پول رخ خواهد داد که منشأ آن به قانون مذکور بازمی‌گردد.

به این صورت که با فاصله بسیار زیاد به نفع بازار سرمایه است، البته به شرطی که بند «س» اصلاح شود. این موضوع شوک جدیدی به بورس وارد کرد و مربوط به ابهامات آن است. مثلا فکر کنید قرار باشد دامنه نوسان قیمت را تغییر دهند. ابهامات به‌وجود‌آمده در ابتدای امر می‌تواند بازار را شوکه کند. اما وقتی جزئیات خبر مشخص شود، طبیعتا از بار روانی منفی پیرامون آن کاسته خواهد شد.

به بیانی دیگر افراد آماتور در بازار سهام در رویارویی با این قبیل ابهامات بلافاصله در صف فروش قرار می‌گیرند. واقعیت امر این است که بازار به مرور زمان و در میان‌مدت نسبت به این مهم واکنش مثبت نشان خواهد داد. اما یکی از مهم‌ترین دلایل ریزش بورس در هفته جاری را می‌توان به ابهامات حاکم بر این خبر نسبت داد.

پیشروی بی‌اعتمادی

نکته دوم به بی‌اعتمادی حاکم بر بازار سرمایه برمی‌گردد. در شرایط فعلی سرمایه‌گذاران به دلیل تجربه تلخ سال‌های قبل دچار «بورس‌هراسی» شده‌اند. با توجه به حواشی‌ای که سال قبل پیرامون نرخ خوراک پتروشیمی‌ها به وجود آمد، بورس تهران با بی‌اعتمادی برای ورود پول درگیر شده است. بر همین اساس هر گونه اخباری که از سوی سیاستگذار منتشر می‌شود، فعالان بورسی را به لاک دفاعی فرومی‌برد. درحقیقت این سیگنال به بازار مخابره شده است که دولت به دنبال تامین سرمایه از بورس است.

استیصال بازارگردان‌ها

موضوع سوم به منع فروش بازار گردان‌ها باز می‌گردد. حدود یک ماه است که بازار‌ گردان‌ها اجازه فروش سهام ندارند. این درحالی است که منابع بازار گردان‌ها از محل فروش سهام به دست می‌آید. وقتی بازار گردان‌ها منابع در اختیار نداشته باشند، به‌مرور تحلیل می‌روند. سهام برخی شرکت‌های بزرگ به دلیل این قانون کاملا رها شده است. معمولا شرکت‌های بزرگ و شاخص‌ساز رفتاری شبیه شاخص کل از خود نشان می‌دهند. اما در روز‌های اخیر برخی از شرکت‌های بزرگ با کاهش بیش از ۱.۵ درصدی قیمت سهام به دلیل منع فروش و نبود منابع درآمد بازارگردان‌ها مواجه بوده‌اند. این موضوع در کلیت روند بازار موثر بوده است. حقوقی‌ها نیز در چنین دامی گرفتار شده‌اند.

فاصله دلار نیما و دلار آزاد

یکی از مسائلی که در روز‌های اخیر اذهان اهالی بازار را درگیر کرده است، به موضوع نرخ دلار نیما باز می‌گردد. نشریات معتبری همچون «پلت» در حوزه پتروشیمی، معمولا متوسط قیمت را در بازه ۳ تا ۶ ماهه در نظر می‌گیرند. در واقع در این بازه زمانی متوسط قیمت برای اثرگذاری روی محاسبات و آثار سود و زیان در نظر گرفته می‌شود؛ بنابراین باید گفت نوسانات در یک دوره محدود چند روزه نمی‌توانند چندان اثر محسوس و ملموسی بر درآمد شرکت‌ها داشته باشند.

البته شرط این مهم به این موضوع بازمی‌گردد که نوسانات محدود، مقطعی باشند. اما از سوی دیگر فاصله بیش از ۵۰ درصدی نرخ دلار نیما با دلار آزاد خود مسبب ایجاد هراس در بازار است. در کل می‌توان این‌طور بیان کرد که ریزش روز‌های اخیر بورس مرتبط با افت اندک دلار نیما نیست.

دیگر خبرها

  • بازار سرمایه هفته را کاهشی به پایان برد
  • اصلاح بند س تبصره ۶ قانون بودجه ۱۴۰۳ چه تاثیری در بهبود وضعیت بازار سرمایه دارد؟
  • جاماندگی بورس از بازار‌ها
  • عبور از دژاووی بورسی
  • کدام خودروی سایپا 700 میلیون تومان شد؟
  • مشکلات اقتصاد ایران راه‌حل سیاسی دارد؟
  • چشم انداز سرمایه گذاری در بورس مثبت است
  • خاندوزی: پیشنهاد ایران به بانک توسعه اسلامی برای تأمین مالی با نرخ ترجیحی تأیید شد
  • حقوقی‌ها از بازار سرمایه دست کشیدند/ بورس سرخ‌پوش شد!
  • شاخص بورس ۲۰ هزار واحد کاهش یافت