Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-05@22:02:24 GMT

از «فریدون فرخ» تا «کاوه آهنگر»

تاریخ انتشار: ۲ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۲۲۲۲۹۷

از «فریدون فرخ» تا «کاوه آهنگر»

کمتر کسی است که نام «فریدون فرخ» و «کاوه آهنگر» را نشندیده باشد و با فردوسی هم‌صدا نباشد:

همه در هوای فریدون بدند / که از درد ضحاک پرخون بدند

محبوبیت داستان قیام کاوه چنان است که مردم با افزودن شاخ و برگ به روایت شاهنامه تلاش کرده‌اند آن را هرچه بیشتر به سلیقه خود نزدیک سازند. چنانکه آورده‌اند:

کاوه نام آهنگری صفاهانی است که چند پسر او را کشته بودند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دو پسر دیگر او بنام کشواد و قارن مانده بودند. پس از مدتی که نوبت به آن دو رسید. کاوه ازین حال بی‌طاقت شد. در آن زمان، حکیمی در صفاهان بود به‌غایت دانا و بر انواع طلسمات توانا. کاوه به خدمتش رفت و از ظلم ضحاک و کشتن فرزندان خود شکایت کرد. حکمیم گفت اگر در تو اندک شجاعتی باشد من دفع این ظلم از تو می‌توانم کرد. کاوه گفت من در خود این جرات می‌یابم که اگر کار افتد پای پس نگذارم. در آن وقت، حکیم چرم آهنگری کاوه را که بر کمر بسته بود از او گرفت و «صد در صدی در ساعت سعد بران کشید و با کاوه گفت چون کسان ضحاک بگرفتن پسران تو آیند باید که تو این چرم را بر سر چوب کرده، بگویی داد از ظلم ضحاک. چندان خلق بر تو جمع شوند که هیچکس با تو مقاومت نتواند کرد» خلق بسیار برو گرد آمدند، تا آخرالامر فریدون را به پادشاهی رساند. درفش کاویانی نماد ملی ایران زمین شد و پادشاهان آن را عزیز می‌داشتند و در هر جنگی که آن علم بود فتح از آنِ لشکر ایران می‌بود.

طنین صدای مردمان ایران زمین پس از هزاره‌ها به گوش می‌رسد:

هر آن چیز کان نز ره ایزدیست/ از آهرمنی گر ز دست بدیست

سراسر ز دیدار من دور باد/ بدی را تن دیو رنجور باد

و بارها و بارها داستان کاوه و فریدون را خوانده‌ایم و خواهیم خواند.

نکته قابل تأمل آن است که این اژدهاوش ناپاک و پلشت - ضحاک - چگونه پادشاه ایران زمین شد. ماجرا باز می‌گردد به اواخر دوران پادشاهی جمشید. او پادشاهی است مقتدر که نرم‌کردن آهن و ساختن زره و جوشن از آهن و همچنین بافتن و دوختن لباس به زمان او باز می‌گردد. او دیوان را به ساختن بنا، نخست از گل و گچ و سپس از سنگ گماشت. جمشید عطر و مشک و گلاب را نیز ساخت و برای درمان هر دردی دارویی پیدا کرد و شاید از همه مهم‌تر، جشن نوروز را بنیاد نهاد.

با وجود این، در پایان عمر «جز خویشتن را ندانست اندر جهان». مغرور شد و فره ایزدی از او بگشت.

به یزدان هر آن کس که شد ناسپاس / به دلش اندرآید ز هر سو هراس

روزگار بر او تیره گشت و شکست بر کارش آمد. روزگارش افول کرد و دیو آشوب روی به ایران زمین کرد.

از آن پس برآمد از ایران خروش / پدید آمد از هر سویی جنگ و جوش
سیه گشت رخشنده روز سپید / گسستند پیوند با جمشید
پدید آمد از هر سویی خسروی / یکی نامجویی به هر پهلوی

در چنین شرایطی که خیل حوادث بی‎‌رحمانه ایران‌زمین را عرصه ترکتازی خود ساخته بود، تنها نیاز به شاه مقتدری بود که بتواند تمام ایران را در زیر چتر خود گیرد و امنیت را باز گرداند و دست دیوان و ددان را کوتاه سازد. ظاهرا آوازه چنین شاهی تنها از سرزمین های تازیان به گوش می‌رسید، آنجا که فرزندی دست‌دردست اهرمن گذاشته و به نامشروع‌ترین شیوه ممکن قدرت را از پدر خود ربوده است.

یکایک بیامد از ایران سپاه / سوی تازیان برگرفتند راه
شنیدند کانجا یکی مهترست / پر از هول شاه اژدها پیکرست
سواران ایران همه شاه جوی / نهادند یکسر به ضحاک روی
به شاهی برو آفرین خواندند / ورا شاه ایران زمین خواندند

در چنین فضایی است که ضحاک هرچند مملو از پلشتی و تاریکی، در آشفته‌بازار حاصل از غرور جمشید منجی ایران‌زمین پنداشته شده است و بدون هیچ خشونتی و به‌دعوت سواران ایران پادشاهی را می‌پذیرد.

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ضحاک ماردوش کاوه آهنگر شاهنامه ابوالقاسم فردوسی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۲۲۲۲۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بزرگان فرهنگ و ادب و هنر ایران زمین مهمان "مست عشق" شدند

عصر ایران - امروز جمعه ۱۴ اردیبهشت در رویدادی کم نظیر، بزرگان فرهنگ و ادب و هنر در موزه سینما گردهم آمدند و به تماشای فیلم سینمایی "مست عشق" آخرین فیلم حسن فتحی که بر اساس برداشتی آزاد از حکایت شمس و مولانا ساخته شده است، نشستند.

شاید به جرات بتوان گفت که جمع کردن چنین بزرگانی در کنار هم، تنها در سایه اسامی بزرگی چون شمس و مولانا امکان پذیر بود که با همت سازندگان فیلم سینمایی مست عشق و "بنیاد شمس و مولانا" این امر محقق شد.

بزرگانی از دکتر محمدعلی موحد مولوی شناس و عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب کشور، دکتر کریم زمانی و دکتر جلال‌الدین کزازی و دکتر ژاله آموزگار از ادیبان و مولوی‌پژوهان برجسته، پروفسور ارفعی زبانشناس و متخصص زبان‌های باستانی کشورمان که ترجمه منشور کوروش از خدمات ارزنده ایشان به تاریخ و فرهنگ کشورمان به شمار می‌آید تا استاد لوریس چکناواریان و استاد خدایی از بزرگان موسیقی کشور، استاد کریم زمانی، استاد محمد حیدری، استاد عین‌الدین صادق‌زاده و استاد سبزه که همگی از اساتید بنام خطاطی و خوشنویسی کشور هستند، دکتر موسی غنی ‌نژاد استاد برجسته اقتصاد و دکتر عبدالمحمود رضوانی مترجم و زبانشناس بزرگ کشورمان که ترجمه گلستان سعدی به انگلیسی از شاهکارهای ایشان است، دکتر سید احمد محیط طباطبایی، دکتر یونس شکرخواه، دکتر نمکدوست و دکتر فرید قاسمی که همگی از اساتید نامدار حوزه ارتباطات به شمار می‌روند، در برنامه صبح امروز در سالن سینماتوگراف موزه سینما به تماشای "مست عشق" نشستند. 

این مراسم که از ساعت ۱۰ صبح و با حضور حسن فتحی کارگردان و فرهاد توحیدی نویسنده فیلمنامه فیلم سینمایی مست عشق آغاز شد، با تماشای فیلم ادامه یافت و پس از آن این اساتید در کنار یکدیگر و در محفلی دوستانه به بحث گفتگو درباره فیلم و محتوای آن پرداختند. 

ابتکار گروه تولید فیلم سینمایی مست عشق در برنامه‌ریزی این رویداد که به نوعی با هدف ایجاد همگرایی میان جامعه نخبگانی و مخاطبان سینمایی شکل گرفته بود، در پایان مراسم و پس از اتمام فیلم بازخوردهای بسیار مثبتی را به همراه داشت.

حضور ستارگانی چون دکتر محمد‌علی موحد در کنار لوریس چکناواریان پیام آور این واقعیت جذاب بود، که پاسداران و نگاهبانان تاریخ و فرهنگ این مرز و بوم، همچنان برای حمایت از آثار فاخری که مبلغ و نماینده‌ی چهره‌ی زیبای «ادبیات پارسی و عرفان ایرانی» در پیش چشم مردم جهان است، در کنار هنرمندان متعهد کشورمان ایستاده‌اند تا همچون همیشه، سالن‌های سینما محلی برای گرد آمدن فرهیختگان و تعالی فرهنگ باشد.

هرچند بازخورد شگفت انگیز این چهره‌های دانشمند و نکته سنج، مسئولیت دست‌اندرکاران و خالقان اثر را در آینده سنگین تر می کند اما در عین حال، تعاریف زیبایی که این ستارگان درخشان آسمان فرهنگ و ادب کشور از فیلم و محتوای آن داشتند و رضایتمندی‌شان از نحوه پرداختن به ظرایف رابطه شمس و مولانا برای عوامل سازنده فیلم بسیار جالب توجه و امیدوار کننده بود.

امروز مجمع ستارگان با زبانی که مخصوص خودشان است گفتند: اگر خوب بسازید، خوب ببینید و به داشته‌های این مرز بوم آگاه و مؤمن باشید، در کنار شما هستیم.
این علاقمندی از تشویق‌های پایان فیلم تا احساسات برانگیخته تعدادی از مخاطبان که بویژه لحظات انتهایی فیلم را با چشمانی اشکبار دنبال می‌کردند تا سخنانی که پس از اتمام فیلم و بیرون از سالن نمایش عنوان می‌کردند، همگی نشان از آن داشت که فیلم توانسته است در رسیدن به بخش قابل توجهی از اهداف خود که همانا بازنمایی برگی از تاریخ زرین فرهنگ و ادبیات کشورمان حول دو شخصیت برجسته آن یعنی شمس و مولانا است، موفق عمل نماید.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: هستی تا سرمستی؛ به بهانه فیلم «مست عشق» «مست عشق» نیامده رکورد فروش روز اول سینمای ایران را شکست «مست عشق» ، زمانی برای مستی سالن های سینما / روایت مولانا و شمس ، پدیده ای فراتر از اکران

دیگر خبرها

  • درباره میوه‌فروشی که ۱۶ سال فکر کردیم «فریدون فروغی» است!
  • وطن من | کلوت‌های شهداد کرمان
  • خوشحال‌ترین مربی ایران در حافظیه! (عکس)
  • برگزاری نشست‌های تبیین و تعالی در ۲۸۰ حوزه و کانون مقاومت خواهر و برادر
  • بزرگان فرهنگ و ادب و هنر ایران زمین مهمان "مست عشق" شدند (+تصاویر)
  • بزرگان فرهنگ و ادب و هنر ایران زمین مهمان "مست عشق" شدند
  • سوپرمن شدن پس از پرسپولیس/ استقلال زیر آسمان آبی شهر
  • (ویدئو) ادعای جنجالی در صداتو: فریدون فروغی نه، خواننده اصلی منم!
  • مهلت ۲ هفته‌ای برای انتقال نمایشگاه‌های خودرو به شهرک صنفی کاوه در مهاباد
  • فیلم | ادعای جنجالی؛ خواننده تنهاترین عاشق این جوان گمنام بود نه فریدون فروغی!