Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-27@04:31:28 GMT

افغانستان و فرصت‌های از دست رفته

تاریخ انتشار: ۷ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۲۷۴۱۶۴

افغانستان و فرصت‌های از دست رفته

چند سال پیش هنگامیکه طالبان دوباره در افغانستان سر برآوردند و اوضاع این کشــور دوباره رو به نا امنی و خشونت گذاشت، «استفن هارپر» نخست وزیر وقت کانادا عبارتی در مورد افغانستان به کار برد: «ما نمیتوانیم شورش را از بین ببریم. با توجه به آنچه که من از تاریخ افغانستان میدانم این کشور همیشه با نوعی شورش ابدی دست به گریبان بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

»

میراحمد رضا مشرف / کارشناس مسائل افغانستان/

چند سال پیش هنگامیکه طالبان دوباره در افغانستان سر برآوردند و اوضاع این کشــور دوباره رو به نا امنی و خشونت گذاشت، «استفن هارپر» نخست وزیر وقت کانادا عبارتی در مورد افغانستان به کار برد: «ما نمیتوانیم شورش را از بین ببریم. با توجه به آنچه که من از تاریخ افغانستان میدانم این کشور همیشه با نوعی شورش ابدی دست به گریبان بوده است.»

 توجه به وضعیت فعلی افغانستان و انتخاباتی که اکنون ناامیدانه و در شرایط بد امنیتی و اخلافات عمیق سیاسی برگزار میشود، شاید بسیاری به استفان هارپر حق دهند که چنین جمله ای را بر زبان آورد و یا با او هم عقیده باشند که سرنوشت این سرزمین و مردم آن با جنگ و خونریزی عجین شده است.

اما به نظر میرسد آن‌ها فراموش کرده اند که ۱۵ سال پیش در چنین روزهایی (مهرماه ۱۳۸۳ ) و در آستانه نخستین دوره انتخابات ریاست جمهوری در تاریخ افغانستان، هر ناظری می‌توانست شور و شعف وصف ناشدنی و در عین حال اتحاد و همدلی بی ســابقه میان مردم این سرزمین را گواهی دهد.

 در آن هنگام خــوش بینی و امیدواری در میان پیر و جوان موج میزد و کســی به خود اجازه نمی داد با چنین تعبیرها و یا با عینک بدبینی به آینده نگاه کند.

 نکته جالب دیگر را یکی از نویسندگان غربی مطرح می‌کند، آنجا که وی از صبر و بردباری مردم افغانســتان در برابر حضور نیروهای خارجی در کشورشان اظهار شگفتی میکند.

 در هر حال همه این‌ها نشان میدهد که عزم مردم افغانستان برای حمایت از برقراری صلح و ثبات در کشورشان جدی بوده و هیچکس حامی آنچه که هارپر آن را شورش ابدی می‌نامد، نبوده است.

 اکنون باید دید که چرا این عزم و اراده و خواست عمومی کم رنگ شــده و جای خود را به تردید، بد گمانی و اختلاف داده است. هر چند که بخش مهمی از این سؤال را باید دولت‌مردان و سیاست‌مداران افغانستان پاسخ دهند، اما قسمت عمده‌ای از آن را باید متوجه عملکرد جامعه جهانی و به خصوص آمریکا و جهان غرب دانست.

 آیا آنها نسبت به اهداف حضور نظامی خود در افغانستان، با مردم این سرزمین صادق بوده‌اند؟ آیا حضور دو ده‌های آنها توانست به تثبیت نظام سیاسی و برقراری صلح و امنیت در این کشور منجر شود؟ متأسفانه وضعیت کنونی افغانستان این اجازه را به ما نمیدهد که به هیچ یک از این پرسش‌ها پاسخ مثبت دهیم.

 اصرار اولیه غرب و آمریکا به دولت کابل برای امضای پیمان امنیتی با واشنگتن از یک سو و مذاکرات و توافقات پنهان نظامی و سیاسی با طالبان آن‌هم بدون در نظر گرفتن دولت افغانستان از سوی دیگر، پاسخ مناسبی به حسن نیت افغان‌ها نسبت به پذیرش حضور بیگانگان در این سرزمین نبوده است.

 علاوه بر این وخیمتر شدن اوضاع امنیتی در سال‌های اخیر نیز بر بی‌اثر بودن این حضور متداوم و گسترده مهر تأیید زده است. بازتاب کمک‌های اقتصادی و مالی و نحوه مدیریت آنها نیز آنقدر فاجعه بار بوده که یکی از روزنامه نگاران معروف آمریکایی این کمک‌ها را یکی از سم‌های مهلک نظام سیاسی افغانستان تعبیرمی کند.

پیامد تمامی این شرایط مشروعیت زدایی از نظام سیاسی بود که مردم با امید به بهبود اوضاع از آن استقبال کردند و در این مسیر نواقص و وابســتگی‌های خارجی‌اش را نادیده گرفتند.

 در نهایت باید اذعان کرد که انتخابات اخیر ریاست جمهوری و وضعیت سیاسی و اجتماعی افغانستان در زمان برگزاری آن نشــان میدهد که در ۱۵ ســال اخیر فرصت‌های بزرگی برای صلح و ثبات و همچنین تثبیت ساختارهای سیاسی در افغانستان از میان رفته و در نگاهی بدبینانه، شــاید این آخرین فرصت برای بقای نظام جمهوری در این کشور باشد.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: افغانستان طالبان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۲۷۴۱۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عرضه محصولات خراسان جنوبی در نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۴ تهران

جلسه برنامه‌ریزی و هماهنگی به منظور حضور موثر خراسان جنوبی در نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۴ در تهران با حضور مسئولان ذی‌ربط برگزار شد.

قناعت استاندار خراسان جنوبی گفت: نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۴ در تهران از روز ۸ اردیبهشت تا ۱۲ اردیبهشت برگزار می‌شود و خراسان جنوبی در این نمایشگاه حضور فعال خواهد داشت.

او افزود: در نمایشگاه اکسپو امسال از ۸۴ کشور خارجی با حضور ۲ هزار نفر از سفیران، تجار و سرمایه‌گذاران و مسئولان کشوری حضور خواهند داشت و این حضور بهترین فرصت برای خراسان جنوبی است که محصولات راهبردی خود از جمله زرشک، زعفران، گوهرسنگ‌ها و معادن منطقه از جمله بنتونیت را معرفی کند.

به گفته قناعت نباید این فرصت‌ها را از دست دهیم و به دنبال بازار‌های هدف باشیم تا بتوانیم سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی را در استان جذب کنیم.

استاندار از تهیه ۷ تفاهم نامه خبر داد که در این نمایشگاه به امضا خواهد رسید.

ذاکریان مدیرکل اقتصاد و دارایی استان هم از چاپ کتاب ۱۱۰ فرصت سرمایه‌گذاری در استان خبر داد و گفت: امکانات و توانمندی‌های سرمایه‌گذاری در بخش‌های صنعت و معدن و کشاورزی و گردشگری در این کتاب گردآوری شده است.

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان جنوبی بیرجند

دیگر خبرها

  • ببینید | درخواست فوری شهردار حاجی‌آباد از مردم؛ اوضاع خراب است!
  • گیلان با ۹۰ همت فرصت سرمایه‌گذاری در نمایشگاه اکسپو حضور دارد
  • حضور گیلان در نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۴ تهران
  • اظهارنظر مجاهد درباره سفرهای مقامات متعدد سیاسی به کابل
  • فرصت‌های سرمایه‌گذاری فارس در اکسپو معرفی می‌شود
  • ما توخل را می‌خواهیم، نه رانگنیک؛ شورش هواداران بایرن مونیخ علیه تصمیم مدیران
  • عرضه محصولات خراسان جنوبی در نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۴ تهران
  • حضور خراسان جنوبی در نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۴
  • ظرفیت‌های اقتصادی استان بوشهر معرفی می‌شود
  • خشم ستاره رئال: نمی‌خواهم اینجا بمانم!