Web Analytics Made Easy - Statcounter

«سعدون الساعدی» پژوهشگر مسائل بین‌الملل و عضو دستگاه دیپلماسی عراق در تحلیل طرح پیشنهادی «حسن روحانی» رئیس‌جمهوری ایران با نام «صلح هرمز» برای برقراری امنیت در منطقه خلیج‌فارس گفت: طرح رئیس‌جمهوری ایران برای برقراری امنیت در منطقه و در راستای برچیدن بساط ایالات متحده و رئیس آن «دونالد ترامپ» مطرح شده است که از کشورهای منطقه به ویژه کشورهای حوزه خلیج‌فارس به بهانه وجود تهدید مستقیم ایران و نیت تهران برای اشغال کشورهای منطقه باج‌خواهی می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

الساعدی گفت: بر این اساس، طرح روحانی به قانون بین‌المللی و بند ۸ قطعنامه ۵۹۸ سازمان ملل پس از برقراری آتش‌بس بین ایران و عراق که به لزوم ایجاد امنیت مشترک بین کشورهای منطقه تصریح می‌کند، استناد دارد. 

وی در ادامه افزود: طرح روحانی برای کسب مشروعیت کامل به نظارت سازمان ملل بر آن دعوت می‌کند تا بین کشورهای منطقه بدون سلطه غرب اجرا شود و این همان چیزی است که خشم آمریکا را به دلیل ترس از منافع مفت خود در منطقه برانگیخت. 

این پژوهشگر مسائل بین‌الملل درباره تفاوت طرح «صلح هرمز» با طرح پیشنهادی آمریکا برای ائتلاف بین‌المللی گفت: طرح ایران بر آن است تا امنیت تنگه هرمز و جریان نفت به دست کشورهای منطقه با نظارت سازمان ملل باشد اما آمریکا می‌خواهد که طرح امنیت منطقه فقط به دست خود و متحدانش با نظارت پنج کشور عضو دائم شورای امنیت و بدون حضور کشورهای منطقه باشد و این همان نقطه اصلی اختلاف است.

وی درباره کارآمدی طرح پیشنهادی ایران گفت که قدرت کارآمدی این طرح در گزینه اعتماد به کشورهای منطقه و رهبری و نظارت آنها نهفته است و اینکه امنیت خلیج‌فارس باید از داخل منطقه بدون هیمنه غرب و در رأس آن آمریکا تأمین شود. 

الساعدی در ادامه افزود: قدرت این طرح  با توجه به قدرت دریابی و نظامی کارا و اثرگذار ایران برای حمایت از منطقه خلیج‌فارس با مشارکت کشورهای مشرف بر آن در کنار عراق مضاعف می‌شود و این در نوع خود پیام بسیار قوی به جامعه جهانی است و آن اینکه ایران دوستدار صلح است. 

وی درباره موضع عراق در قبال طرح روحانی گفت: با توجه به روابط استراتژیک عراق با ایران و همسایگی دو کشور، بغداد آماده است که با کشورهای منطقه بر اساس این طرح وارد مشارکت شود، بغداد از این طرح به‌رغم فشارهای آمریکا و تلاش آن برای دور کردن عراق از عمق روابط استرتژیک با ایران استقبال می‌کند.

عضو دیپلمات دستگاه وزارت خارجه عراق درباره میزان موفقیت این طرح گفت: واشنگتن با چند اقدام از جمله اعمال فشار بر عربستان سعودی و کشورهای حوزه خلیج‌فارس برای عدم مشارکت در طرح صلح هرمز تلاش خواهد کرد تا آن را به شکست سوق دهد.

وی تأکید کرد که آمریکا برای شکست این طرح به اقدام‌های دیگری چون اعمال تحریم بر کشورهای شرکت‌کننده و استفاده از حق وتو در شورای امنیت متوسل خواهد شد که بر این اساس بار مضاعفی بر دوش دستگاه دیپلماسی ایران برای اقناع جامعه جهانی نسبت به این طرح قرار می‌گیرد.

الساعدی گفت: به اعتقاد من اگر ایران بخواهد این طرح موفق عمل کند ابتدا باید با انجام گفت‌و‌گوهای دو جانبه و چند جانبه کشورهای منطقه را قانع  کند که هیچ تهدیدی علیه امنیت این کشورها ندارد. ایران در گام بعد باید طرح روحانی را برای کشورهای اثرگذار در اتحادیه اروپا و نیز چین و روسیه و هند و ترکیه توضیح داده و تبیین کند تا پیش از ارائه آن به جامعه جهانی، تأیید افکار عمومی را دریافت کند.

این پژوهشگر روابط بین‌الملل درباره نظارت کشورهای عضو دائم شورای امنیت بر طرح «صلح هرمز» گفت: به اعتقاد من این نظارت مانند شمشیر دو لبه است که فقط به شرط تحقق منافع این کشورها می‌تواند عاملی اثرگذار در موفقیت این طرح باشد اما اگر منافع این کشورها به ویژه آمریکا را که بر شورای امنیت سلطه دارد، تأمین نکند، عامل شکست آن خواهند بود.

وی درباره پیشنهاد جنبش انصارالله یمن به عربستان سعودی برای توقف جنگ گفت: به‌طور خلاصه این پیشنهاد گوش شنوا نخواهد داشت، چرا که عربستان همچنان از حملات آرامکو احساس خفت و خواری می‌کند و رضایت واشنگتن نیز جلب نخواهد شد. 

الساعدی در پایان درباره نقش ایران در منطقه گفت: ایران نقش کارآ و اثرگذاری در منطقه ایفا کرده و تلاش برای تغییر حاکمیت در ایران کل منطقه را شعله‌ور خواهد کرد.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: چین خشم عراق کشورهای منطقه وزارت خارجه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۲۷۴۵۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شکست ائتلاف غربی در تغییر معادلات با انصارالله

روز گذشته نیز انفجارهای شدیدی در سواحل «الخوخه»، «المخا» و مناطق وسیعی از «خور عمیره» در تنگه باب‌المندب شنیده شد که منجر به توقف رفت و آمد کشتی‌های تجاری به مدت چند ساعت شد. اکنون این پرسش مطرح می‌شود چرا در بازه زمانی کنونی تنش در دریای سرخ دوباره گسترش یافته است؟

نباید از یاد برد آمریکایی‌ها در ابتدای عملیات هفتم اکتبر، در حمایت از رژیم صهیونیستی به دنبال راه‌اندازی ائتلاف بزرگ دریایی با حضور متحدان منطقه‌ای و اروپایی بودند تا بتوانند قدرت نظامی انصارالله را در دریای سرخ و باب‌المندب مهار کنند و این‌گونه، کشتی‌هایی که به مقصد سرزمین‌های اشغالی ازجمله ایلات تردد می‌کنند به‌راحتی به این بنادر برسند. اما پس از گذشت تنها ۱۰روز، کشورهایی ازجمله فرانسه، اسپانیا و ایتالیا که حمایت خود را از این شوِ تبلیغاتی آمریکا اعلام کرده بودند، از عملیات «نگهبان سعادت» بیرون آمدند.

این مسئله در کنار ادامه هدف قرار دادن اهداف نظامی و امنیتی آمریکا و انگلیس در دریای سرخ توسط یمنی‌ها در ۶ماه اخیر، تحقیر بزرگی برای غرب بوده است و در ایجاد فضای اعتراضی علیه حامیان صهیونیسم در این کشورها تأثیر زیادی داشته است. حال، عملیات روز جمعه و هدف قرار دادن کشتی صهیونیستی اِم‌اس‌سی اوریون در اقیانوس هند با استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین پیشرفته انصارالله، آن هم در دورترین نقطه در غرب جزیره ماداگاسکار در جنوب اقیانوس هند نشان‌دهنده تغییر راهبرد یمن و شکست راهبرد ایالات متحده در منطقه شده است. این یک پیشرفت قابل توجه برای انصارالله است و پیامدهای مهمی را برای حرکت کشتی‌های تجاری اسرائیل به همراه خواهد داشت، به‌طوری‌که دماغه امید نیک نیز دیگر برای تردد کشتی‌های اسرائیلی امن نخواهد بود. عملیات‌های بی‌سابقه ارتش یمن علاوه بر اینکه مانع تلاش‌های آمریکا و انگلیس برای شکستن محاصره دریایی رژیم صهیونیستی شد، توان نظامی را نشان داد که واشنگتن از آن بی‌اطلاع بود و در واقع معادلات آن را به هم ریخت. با این تفاسیر، به‌طور کلی هر تحول سیاسی و بین‌المللی که در منطقه غرب آسیا روی می‌دهد، نمی‌توان نقش و جایگاه انصارالله یمن را در آن نادیده گرفت. راهبرد نظامی نیرومند انصارالله در اقیانوس هند، دریای سرخ و باب‌المندب سبب شده آمریکا و انگلیس با شدت دادن به حملات خود تلاش کنند توازن قدرت در این منطقه را بر هم بزنند. اما با گذشت ۶ماه از تنش در دریای سرخ، قدرت اراده و ایمان جوانان یمنی به مراتب بیشتر از ناوها، جنگنده‌ها و موشک‌های پیشرفته آمریکایی و انگلیسی بوده است. 

حملات یمنی‌ها در ۶ماه اخیر به مواضع رژیم صهیونیستی، آمریکا و انگلیس، پوشالی بودن قدرت غرب را به جهانیان نشان داد. قدرتی که برخلاف تبلیغات نمایشی ابتدای جنگ که به دنبال تشکیل ائتلاف بزرگ دریایی نگهبان سعادت علیه انصارالله بود، دیگر در برابر حمله‌های موشکی و پهپادی حوثی‌ها و حتی توقیف کشتی‌های اسرائیلی به‌شدت درمانده شده است. خروج ناوچه هلندی «ترومپ» و ناو «هسن» آلمان از دریای سرخ نشان می‌دهد قدرت‌های اروپایی به‌خوبی متوجه شده‌اند این جغرافیا محل جولان نظامی در برابر انصارالله نیست. حتی ناو هواپیمابر «آیزنهاور» پس از چهار ماه استقرار، از دریای سرخ خارج شد، اقدامی که نشانه بارز شکست عملیات دریایی ائتلاف علیه انصارالله ارزیابی می‌شود.

دیگر خبرها

  • امیرعبداللهیان: تلاش‌های منطقه‌ای برای توقف جنگ و نسل‌کشی در غزه جدی‌تر شده است
  • عملیات «وعده صادق» جایگاه ایران در برابر دیدگان کشورهای جهان را تغییر داد
  • تلاش دشمنان برای دین زدایی در جهان اسلام
  • اعتراضات دانشجویی سیاست ما در منطقه را تغییر نمی‌دهد
  • اعتراضات دانشجویی سیاست ما در منطقه تغییر نمی‌دهد
  • خاورمیانه 2050 چه شکلی است؟/ 3 سناریو با فرض جنگ سرد آمریکا و چین
  • شکست ائتلاف غربی در تغییر معادلات با انصارالله
  • نقش سازنده سپاه در امنیت پایدار منطقه و مبارزه با تروریسم
  • ظریف: اسرائیلی‌ها به آمریکایی‌ها هم لگد زدند | اسرائیل به هیچ کس رحم نکرد | آنانکه دل‌شان برای آمریکا لک می‌زند باید بدانند آمریکا چه کرد
  • به هرگونه تجاوز علیه حاکمیت و تمامیت ارضی خود پاسخ می‌دهیم