Web Analytics Made Easy - Statcounter

صباح زنگنه، کارشناس مسائل بین‌المللی، در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا درباره ابعاد طرح جمهوری اسلامی ایران مبنی بر «ابتکار صلح هرمز» که از سوی رئیس‌جمهور در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل ارائه شد و همزمانی آن با تلاش‌های آمریکا برای ائتلا‌ف‌سازی امنیتی در منطقه گفت: این پیشنهاد به واسطه تحولاتی در منطقه تهیه و مطرح شده و آن هم تهدیداتی است که در منطقه در سطوح دریایی، هوایی و زمینی و همچنین جنگ عربستان و امارات علیه یمن و تروریسم و نقش گروه‌های تروریستی در تضعیف امنیت ایجاد شده که همه این‌ها انواع ناامنی‌هایی است که در منطقه شکل گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ایجاد اعتماد متقابل؛ گام اول برای اجرایی‌کردن طرح «ابتکار صلح هرمز»

وی ادامه داد: مبنای این طرح آن است که کشورهای منطقه به منزله متضرران اصلی این تهدیدات، خودشان باید نقش اصلی را در مبارزه با این آن ایفا کنند و نوع روابط با همدیگر را تغییر دهند و به شرایط ثبات و استقرار برسانند. در واقع ابتدا باید اعتماد متقابلی بین این کشورها فراهم و به این درک برسند که نیروهای خارجی تأمین‌کننده امنیت نیستند بلکه صرفا تأمین‌کننده اهداف خود بوده که آن نیز جز با افزایش تنش‌ها در منطقه فراهم نمی‌شود.

زنگنه بیان کرد: لازم است سازوکارهایی برای ایجاد پل‌های اعتماد بین کشورهای منطقه اندیشیده شود. همه این موارد اجزای این طرح را تشکیل دهند. به طور طبیعی در فضای مغشوش و مبهمی که امروز در منطقه وجود دارد آمریکا سعی کرده از آن به نفع خود استفاده کند و براین اساس تلاش دارد ائتلافی را در راستای اهدافش در منطقه شکل دهد، اما کشوهای منطقه یا متوجه هستند یا دارند متوجه می‌شوند که دعوت آمریکا برای تشکیل چنین ائتلافی حتی با پاسخ مثبتی از سوی متحدان آسیای شرقی مانند ژاپن و کره جنوبی و اروپایی به غیر از انگلیس مواجه نشده که پاسخ مثبت انگلیس هم به دلایل تاریخی و نقش ریزه‌خواری‌‌اش از اقدامات مخرب آمریکا در منطقه است.

نتیجه احتمالی تقابل دو طرح امنیتی ایران و امریکا برای منطقه

این کارشناس مسائل سیاسی ابراز کرد: حتی برخی کشورها با پیشنهاد آمریکا برای تشکیل ائتلاف امنیت دریایی مخالفت کرده و آن را تنش‌آفرین دانستند. در این وضعیت است که پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران مطرح می‌شود و این دو پیشنهاد در مقابل هم قرار می‌گیرند و یک پیشنهاد حتی از سوی کشورهای بزرگ مورد توجه قرار نمی‌گیرد زیرا منافع آن‌ها در امن بودن این منطقه است و یک پیشنهاد که با حسن نیت از سوی کشوری بزرگ در منطقه با هدف کاهش بی‌ثباتی‌ها و تنش‌ها از طریق همکاری‌های درون‌زا مطرح می‌شود.

وی ادامه داد: بنابراین احتمال اینکه گوش‌های شنونده بیشتری برای طرح جمهوری اسلامی ایران وجود داشته باشد بالاتر است و الان اکثر کشورها به دنبال آن هستند که چارچوب، اجزا و سازوکار اجرایی این پیشنهاد را دریابند و درباره آن اظهارنظر کنند، لذا می‌توان گفت این پیشنهاد به دلیل نگاه درون‌زا بودن و تأکید بر همکاری خود کشورهای منطقه در تأمین امنیت خلیج فارس قادر است طرح ائتلاف امنیتی آمریکا را به حاشیه و انزوا بکشاند.

عوامل مؤثر بر پاسخ مثبت عربستان به طرح ایران

زنگنه درباره اینکه پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران می‌تواند مورد توجه عربستان سعودی قرار بگیرد، گفت: ظاهراً آمریکایی‌ها در حال تشدید فشار بر عربستان هستند تا این کشور همچنان در یک وضعیت ناامن و ملتهب قرار گیرد تا هم اسلحه‌های خود را به آنها بفروشند و هم نیروهای نظامی خود را به آنجا اعزام کنند. براین اساس مشورت‌هایی که از سوی آمریکا به عربستان داده شده مثبت نیست.

این کارشناس مسائل بین‌المللی افزود: اما عوامل دیگری هم به مثابه دینامیزم‌‌هایی که در منطقه و جهان در حال اتفاق است شاید به عربستان کمک کنند که به سمت عقلانیت سوق داده شود. یکی از این عوامل وضعیت ترامپ در داخل آمریکاست. اعتماد فوق‌العاده فعلی عربستان به آمریکا نتیجه حضور آقای ترامپ است و اگر تزلزلی در وضعیت او رخ دهد شاید عربستان تا حدودی در رویکردها و رفتارهای خود در منطقه تجدید نظر کند.

زنگنه عامل دوم را وضعیت جنگ یمن و پیشنهادات صلح یمنی‌ها دانست و گفت: این پیشنهادات می‌تواند یک فرصت طلایی برای عربستان تلقی شود که با پذیرش پیشنهاد آتش‌بس می‌تواند زمینه پایان آبرومندانه جنگ یمن را فراهم کند. در واقع این شرایط سه‌گانه در آمریکا، یمن و داخل عربستان که باعث شده سعودی‌ها نه تنها هیچ دستاوردی از جنگ یمن نداشته باشند بلکه نصف صادرات نفت خود را نیز از دست بدهند، شاید بتواند مقامات سعودی را به عقلانیت رسانده و آن‌ها نیز به پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران جواب مثبت داده و به این طرح بپیوندند.

گفت‌وگو از مهدی مخبری

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: ابتکار صلح هرمز صباح زنگنه ائتلاف منطقه ای عربستان جنگ یمن ترامپ مجمع عمومی سازمان ملل ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۲۷۴۶۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ادامه پیروزی‌های پیاپی الهلال در لیگ عربستان

الهلال در هفته بیست و نهم لیگ عربستان برابر حریف خود با نتیجه سه بر یک به پیروزی رسید.

به گزارش ایسنا، در ادامه هفته بیست و نهم لیگ عربستان دو بازی برگزار شد.

الهلال صدرنشین که از لیگ قهرمانان آسیا حذف شد یک پیروزی دیگر را در لیگ به دست آورد تا یک گام دیگر به کسب عنوان قهرمانی نزدیک تر شود.

الهلال در این بازی خانگی با نتیجه سه بر یک برابر الفتح به پیروزی رسید.

برای تیم آبی پوش، میشل، نوس و علی البلیهی گلزنی کردند.

الهلال با پیروزی در این بازی ۸۸ امتیازی شد و اختلافش را با النصر رده دومی به ۱۲ امتیاز افزایش داد.

در دیگر بازی برگزار شده التعاون با یک گل ضمک را شکست داد.

انتهای پیام 

دیگر خبرها

  • ریاض اولین مقصد «بلینکن» در دور جدید سفر منطقه‌ای خاورمیانه
  • گذری کوتاه بر تاریخ و زندگی اسطوره استعمارستیزی جزیره هرمز ایران
  • فارن افرز: احتمال شکل گیری ائتلاف منطقه ای اعراب و اسرائیل علیه ایران چقدر است؟
  • حیرت و درماندگی غرب در برابر شکوه قدرت سازی ایران
  • ادامه پیروزی‌های پیاپی الهلال در لیگ عربستان
  • بلاروس: ناتو باعث سلطه آمریکا بر اروپا شده و گسترش آن را نمی‌پذیریم
  • ابتکار «کمیته تماس منطقه‌ای درباره افغانستان»؛ قطار پیشرفت روندی که آغاز شده است
  • شگفتی‌سازی افغانستان و تاجیکستان در جام ملتهای فوتسال آسیا
  • کره شمالی: اقدامات بیشتری برای حفظ قدرت نظامی خود انجام می‌دهیم
  • قدرت از غرب به شرق در حال انتقال است