Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-04-29@12:23:01 GMT

برندگان بازار نفت پس از حمله به آرامکو

تاریخ انتشار: ۷ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۲۷۷۹۶۴

برندگان بازار نفت پس از حمله به آرامکو

ساعت 24-گرچه از حمله پهپادی به پالایشگاه عربستان، بیش از دو هفته می‌گذرد، اما آمارهای کشتیرانی و واردات و صادرات نفت خام نشان می‌دهد کشورهای عراق، امارات و روسیه برندگان این حمله هستند. این حمله که 5 درصد از عرضه نفت در جهان را مختل کرد، علاوه بر افزایش نه‌چندان قابل توجه قیمت نفت، باعث گرایش مشتریان نفت عربستان به کشورهای دیگر شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با وجود اینکه عربستان ساعاتی پس از حمله اعلام کرد بازار نفت را با استفاده از ذخایر استراتژیکش حفظ می‌کند، اما مشتری‌های آسیایی به خصوص کره جنوبی و هند به دنبال کشورهای تولیدکننده دیگری هستند. هر چند پشت حمله به آرامکو مقاصد سیاسی است اما برندگان آن قطعا کشورهای تولیدکننده نفت هستند.

طبق اطلاعات گلدن ساکس، عربستان تا قبل از حمله عربستان به صورت میانگین روزانه 7.24 میلیون بشکه نفت صادر می‌کرد که در ماه اوت به 6.71 میلیون بشکه رسید. در روزهای پس از حمله این میزان به صورت میانگین 5.38 میلیون بشکه در روز بود. مقاصد اصلی عربستان در ماه سپتامبر، کره جنوبی‌، چین و هند بود.

جای خالی عربستان به این زودی پر نمی‌شود

دو هفته از حمله پهپادی به آرامکو می‌گذرد. در ساعات ابتدایی این حمله و با وجود اینکه برآوردهای اولیه از خسارت چندین میلیارد دلاری حکایت داشت، عبدالعزیز بن سلمان وزیر انرژی عربستان و امین ناصر مدیرعامل آرامکو از بازگشت این پالایشگاه تا پایان ماه جاری میلادی خبر دادند با وجود تاکید این دو مقام سعودی مبنی بر بازگشت زودهنگام آرامکو به پالایش نفت، هفته گذشته خبرهایی مبنی بر واردات نفت توسط عربستان منتظر شد که شائبه طولانی شدن زمان بازگشت عربستان به بازارها را بیش از پیش تقویت کرد. چند روز پس از حمله، ‌نفتکش‌های عربستانی از کشورهای امارات و کویت چندین میلیون بشکه نفت وارد کردند. طبق گفته برخی منابع آگاه، هفته گذشته امارات محموله‌ای بین دو تا سه میلیون بشکه نفت به عربستان صادر کرد. بر اساس برخی تحلیل‌ها، آرامکو تا سال 2020 و 2021 نمی‌تواند به وضعیت قبل از حمله بازگردد. این نشان‌دهنده این نکته است که تا دو سال آینده مهم‌ترین عرضه‌کننده نفت جهان نمی‌تواند جای خالی 5.7 میلیون بشکه نفت در روز را پر کند. بنابراین نقش کشورهای اوپک، غیر اوپک و امریکا در سهم خواهی از بازار نفت بیش از پیش می‌شود.

50 درصد تولید احیا شد

عبدالعزیز بن سلمان، وزیر نفت عربستان دو هفته پس از حمله به آرامکو اعلام کرد که 50 درصد نفتی که در این حادثه از بین رفت، احیا شد. به بیان دیگر بیش از 2.5 میلیون بشکه نفت در روز به بازارها برگشته است. انتشار تصاویر ماهواره‌ای از فعالیت میدان نفتی آرامکو نیز نشان می‌دهد که این شرکت بعد از حمله شدید توانسته به وضعیت عادی بازگردد و روند تولید و پالایش نفت را از آغاز کند اما صدمات چند ده میلیارد دلاری نیاز به تعمیرات اساسی دارد و هنوز مشخص نیست که چه میزان از تولید فعلی عربستان قابل صادرات است. با وجود اینکه شرکت آرامکو به میانگین تولید پیش از حملات رسیده است، اما بنا به اظهارات مقامات سعودی، شرکت آرامکو قادر به صادرات همه تولیدات نفتی خود به بازارهای جهانی نیست چرا که به گفته مقامات سعودی، برخی از واحدهای فرآوری هنوز اصلاح و تعمیر نشده است، تولید نفت و فرآوری آن برای فروش دو مساله متفاوت است.

عربستان برای تامین نفت مورد نیاز مشتری‌های خود واردات از کشورهای خلیج فارس را در دستور کار خود قرار داد. علاوه بر آن برخی خبرها حاکی از آن است که عربستان بازار نفت خام امارات را برای مدتی خریداری کرده است. احسان الحق، تحلیلگر نفت در ریفینیتیو در این خصوص گفت: نفت امارات از نظر کیفیت بسیار شبیه نفت عربستان است.

از سوی دیگر رهگیری نفتکش‌ها نیز نشان می‌دهد که عربستان فروش نفت به بحرین را متوقف کرده تا بتواند جریان صادرات نفت خود را هر چند کم ادامه دهد. طبق برخی آمارها صادرات نفت عربستان پس از حمله به 5.38 میلیون بشکه در روز رسید که این میزان در ماه اوت و قبل از حملات روزانه 6.71 میلیون بشکه بوده است.

خبرها حاکی از آن است که قیمت نفت خام امارات، از زمان حمله 5 درصد افزایش یافته و این در حالی است که قیمت جهانی نفت در سراشیبی سقوط قرار دارد و روز گذشته نیز به پیش از حمله پهپادها بازگشت.

شیفت مشتری‌ها به سمت روسیه و امارات

گفته‌های عبدالعزیز در آماده‌سازی آرامکو تا سه روز دیگر در حالی است که برخی پالایشگاه‌های هندی که بزرگ‌ترین مشتری عربستان نیز هستند، برای جایگزینی نفت عربستان به سمت نفت با کیفیت عالی روسیه تمایل پیدا کردند.یک نفتکش نروژی که مشتری نفت عربستان است از منطقه راس‌التنوره به سمت بندر الفجیره در امارات تغییر مسیر داد. طبق آمارها این نفتکش قابلیت ذخیره‌سازی دو میلیون بشکه نفت را دارد و به سمت کره جنوبی حرکت می‌کند.

طبق تحلیل‌های شرکت کلیپر دیتا، یک تانکر که توسط توتال اجاره شده بود، در اوایل هفته گذشته از عربستان به سمت بندر فجیره رفت تا یک محموله هیدروکربنی مورد استفاده در پالایشگاه‌های اروپایی را از امارات تحویل بگیرد.داده‌ها و آمارها نشان می‌دهد در دو هفته اخیر، صادرات نفت خام روسیه و امارات به میزان 100 هزار بشکه در روز افزایش یافته. صادرات روزانه عراق نیز به میزان 31 هزار بشکه نفت بالا رفته است. به نظر می‌رسد برندگان حمله به آرامکو، کشورهای عربی به خصوص امارات و عراق و روسیه هستند.

امریکا را نیز باید به لیست کشورهایی که توانایی جایگزینی عربستان را دارد، اضافه کرد. امریکا طی 6 سال توانست تولید نفت شیل را از 5.5 میلیون بشکه در روز به 12.2 میلیون بشکه برساند. پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که امریکا درصدد افزایش این میزان به 13 میلیون بشکه در روز تا سال 2020 است. سندی فیلدن، رییس تحقیقات نفتی معتقد است امریکا به لطف کاهش صادرات عربستان می‌تواند برای اولین‌بار در تاریخش از یک تولیدکننده نفت حاشیه‌ای خارج شود. با وجود اینکه امریکا اولین مصرف‌کننده انرژی در جهان است اما این تحلیلگر نفتی معتقد است امریکا می‌تواند صادراتش را تا 4 میلیون بشکه در روز افزایش دهد و بخش بزرگی از مشتری‌های نفتی عربستان را در دست گیرد.

با وجود تلاش‌های امریکا برای افزایش سهم شیل در بازار نفت، اما برنده اصلی حمله به آرامکو، کشورهای همسایه عربستان به علاوه روسیه هستند. به دلیل هزینه‌های بالای حمل و نقل و افزایش بیمه نفتکش‌ها، تمایل کشورهای آسیایی برای تامین نفت مورد نیازشان کشورهای حاشیه خلیج فارس و روسیه است. بنابراین اوپک و غیر اوپک، بیشترین سود اقتصادی را از حملات اخیر می‌برند. این در حالی است که ایران به عنوان یکی از کشورهای تامین‌کننده نفت در بازار، با مشکلات زیادی برای فروش و دور زدن تحریم‌های یکجانبه امریکا مواجه است.

منبع: روزنامه اعتماد

منبع: ساعت24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۲۷۷۹۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سیگنال مهم دبی و عربستان به دلار تهران

در بازار امروز شنبه ۸ اردیبهشت ماه قیمت دلار، سکه و طلا ریزش کردند. در همین راستا فعالان بازار در خصوص نوسان کاهشی قیمت‌ها بر چند دلیل مهم تاکید دارند.

به گزارش اقتصادنیوز، بازار ارز تهران در اولین روز هفته جاری شاهد ریزش آبشاری قیمت دلار بود؛ در هرات قیمت دلار در حالی که در کانال ۶۲ هزار تومان شروع به کار کرده بود، در عصر امروز ۲ کانال عقب نشست و وارد کانال ۶۰ هزار تومان شد.

در تهران هم خبر‌های رسمی، قیمت دلار در کانال ۶۱ هزار تومان را تایید می‌کنند. آنطور که خبرگزاری اصولگرای تسنیم در گزارشی با عنوان «تکاپوی کانال‌های تلگرامی برای توقف ریزش ارز/ دلار باز هم ریخت» آورده، «دلار به کانال ۶۱ هزارتومانی بازگشته است.» البته این خبرگزاری نوشته که «برخی کانال‌های تلگرامی» تلاش دارند «قیمت دلار در محدوده ۶۲ـ۶۳ هزار تومان» حفظ شود. 

برخی فعالان بازار همچنان بر اثر ریسک‌های سیاسی بر بازار ارز تهران تاکید دارند؛ ریسکی که این روز‌ها در خاورمیانه اندکی کمرنگ شده و به باور این گروه از معامله گران، همین موضوع کاهش تقاضا برای خرید دلار را به دنبال داشته است.

همچنین از نظر آنها دومین عامل نوسان کاهشی دلار ناشی از تزریق درهم است. گفتنی است قیمت حواله درهم امروز با افت تقریباً ۲۵۰ تومانی یک کانال سقوط کرده بود.

به باور معامله گران، سومین دلیل عقب نشینی دلار در تهران ناشی از نزولی شدن قیمت دلار در هرات بوده است. آن طور که این فعالان بازار ارز مدعی بودند، دلار هرات امروز با دنده معکوس خود بر روی سطوح مهم و حیاتی معامله شد. به‌این‌ترتیب هرات امروز شاهد سقوط یک هزارتومانی اسکناس آمریکایی بود.

فارغ از تمام موارد ذکر شده، بازار ارز‌های دیجیتال هم قرمز شده است. بر این اساس قیمت تتر در انتهای هفته گذشته با کاهش در کانال ۶۳ هزار تومان تثبیت داد و به کف این کانال رسید. روند نزولی ان در ابتدای هفته هم ادامه پیدا کرد و در زمان تدوین این گزارش در حول و حوش ۶۱ هزار و ۸۹۷ هزار تومان به فروش رسید.

البته در بازار امروز برخی از معامله گران به سفر فرزین به ریاض هم گوشه چشمی داشتند. به گفته روابط عمومی بانک مرکزی، فرزین راهی عربستان شده است تا مناسبات پولی و بانکی ایران را با این کشور توسعه دهد. البته قرار است احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد نیز به جمع مقامات ایرانی در ریاض برای شرکت در جشن ۵۰ سالگی بانک توسعه اسلامی بپیوندد.

معامله گران می‌گفتند عربستان برای بازار ارز مهم است. نگاهی به تاریخچه قیمت‌ها در گذشته نشان می‌دهد در اسفندماه سال ۱۴۰۱ در حالی که دلار روند صعودی داشت، از سرگیری روابط دیپلماتیک میان ایران و عربستان در چین اعلام شد و همین اتفاق آب سردی بر آتش دلار شد. در شرایط کنونی هم معامله گران در انتظار نتایج این سفر هستند.

البته سفر فرزین به ریاض در شرایطی است که اختلاف مجلس و دولت بالا گرفته و دولت سکوت خود را در برابر اولتیماتوم محمدباقر قالیباف رئیس مجلس به رئیس کل بانک مرکزی شکست؛ اولتیماتومی که مجلسی‌ها به دولت هشدار داده بودند که «تا یکشنبه منتظر برنامه این بانک برای مدیریت بازار ارز می‌ماند و پس از آن خود مجلس برنامه‌ای را خواهد نوشت.»

این ضرب الاجل، به نامه رسمی معاون پارلمانی رئیس جمهوری به رئیس مجلس انجامید؛ سیدمحمد حسینی در بخشی از این نامه با لحنی کنایه آمیز بر استقلال بانک مرکزی تاکید کرد و نوشت: «قانون جدید بانک مرکزی در خرداد ماه سال جاری، اجرایی خواهد شد. در حال حاضر، بانک مرکزی در چارچوب قانون قبلی در حال فعالیت است و هیچ اختیار جدیدی به این نهاد واگذار نشده است. مهم‌ترین محور قانون جدید، افزایش استقلال بانک مرکزی در سیاستگذاری پولی و ارزی است که با موارد ذکر شده مغایر است.»

این جدال در مسیر پاستور-بهارستان در حالی ادامه دارد که امروز در معاملات امروز مرکز مبادله ارز و طلای ایران، هر اسکناس دلار آمریکا با افزایش ۱۶۰ تومانی به‌نرخ ۴۴ هزار و ۱۹۸ تومان و حواله دلار نیز به‌نرخ ۴۱ هزار و ۲۶۸ تومان معامله می‌شود.

قیمت هر اسکناس یورو در مرکز مبادله ایران نیز با افزایش نسبت به روز کاری قبل به ۴۷ هزار و ۲۳۲ تومان و نرخ حواله یورو به ۴۴ هزار و ۱۰۱ تومان رسیده است. از سوی دیگر، اسکناس درهم امارات نیز با افزایش جزئی وارد کانال جدید شد و با ۱۲ هزار و ۳۴ تومان ارزش‌گذاری شده است و نرخ حواله درهم نیز ۱۱ هزار و ۲۳۷ تومان است.

همچنین امروز اثر کاهش قیمت دلار بر روی قیمت طلا و سکه مشهود بود. بررسی‌ها نشان می‌دهد به دنبال نوسانات کاهشی نرخ ارز دو فلز گران بهای داخلی هم جانی برای صعود نداشتند و از صبح امروز خریداران در لاک احتیاط فرو رفتند. قیمت طلا ۱۸ عیار در معاملات نقدی امروز تقریباً ۸۴ هزار و ۳۰۰ تومان ارزان شد و در حدود ۳ میلیون و ۴۵۰ هزار و ۱۰۰ تومان معامله شد. همچنین طبق اعلام سایت اتحادیه طلا و جواهر، سکه امامی امروز به کانال ۴۱ میلیون تومان برگشت و با ۴۱ میلیون و ۲۵۱ هزار تومان معامله شد. به‌این‌ترتیب سکه امامی در چند روز اخیر یک میلیون تومان ارزان شده است.

tags # طلا ، قیمت سکه و طلا سایر اخبار اسرار تکامل آلت‌ جنسی؛ رابطه جنسی انسان‌های اولیه مثل گوریل‌ها بود؟ (تصاویر) «زو»؛ گاو عقیم و غول‌پیکری که توسط انسان‌ها به وجود آمد! اتفاق عجیب که همزمان با انقراض دایناسورها در زمین رخ داد! (تصاویر) کشف پرنده‌ عجیبی که سمت راست بدنش نر است و سمت چپش ماده!

دیگر خبرها

  • امارات ولش کن، ما اماراتش کردیم | کدام کشورهای همسایه را آباد کردیم؟ | فیلم
  • معاریو: برخی اعراب از اسرائیل خواسته‌اند حماس را نابود کند؛ اما این محال است
  •  چرا دلار سقوط کرد؟
  • سیگنال مهم دبی و عربستان به دلار تهران
  • ریال عربستان در بازار آزاد ۱۶۵۶۰ تومان
  • فرمان کنترل اوپک به دست امارات می‌افتد؟
  • بالانسر ایران و اسرائیل
  • آرامکو عربستان شریک تجاری فیفا در جام جهانی ۲۰۲۶
  • حمله موشکی و توپخانه‌ای عربستان به مناطق مرزی یمن
  • المسیره: عربستان مناطق مرزی یمن را هدف حمله موشکی و توپخانه‌ای قرار داد