Web Analytics Made Easy - Statcounter

خرداد؛ ایران حدود یک سال پس از خروج دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده، از برجام سیاست صبر استراتژیک خود را کنار گذاشته و اکنون استراتژی اقدامات تلافی جویانه را در پیش گرفته است. در ابتدای امر، به نظر می رسید که این استراتژی چندان موفق نخواهد بود، اما ظاهرا ایالات متحده تصمیم گرفته است که یک پیروزی اساسی تقدیم این کشور کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


در 6 ماه گذشته دلایلی وجود داشتند که نشان می دادند ایران در واکنش اولیه خود به ایالات متحده و مواجهه با آن بیمناک و حتی ناامید عمل کرده، اما شواهد اخیر حاکی از آن هستند که ایران استراتژی خود را تغییر داده و به نوعی به استفاده از مزایا و فرصت ها روی آورده است. محرک اصلی این تغییر استراتژی هم دولت دونالد ترامپ بوده چرا که رویکرد اشتباه آن در قبال ایران به جدایی ایالات متحده از متحدان عرب سنی آن انجامیده و یک پیروزی برجسته ژئواستراتژیک برای تهران رقم زده است.
تهدیدهای اولیه ایران علیه صادرات نفت از خلیج فارس اساسا از ترس و خشم آن از تاثیرات اعمال مجدد تحریم ها توسط ایالات متحده ناشی شده بودند؛ تحریم هایی که به اقتصاد ایران آسیب شدیدی وارد آورده و ایرانی های قشر متوسط را دچار عذاب کرده اند. نظام ایران از جمله عناصر اصولگرا احتمالا از این مساله بیم داشتند که مشکلات اقتصادی به تظاهرات عمومی و دیگر مشکلات ناشی از آن بینجامند. تهدیدهای ایران علیه صادرات از خلیج فارس احتمالا با هدف تحریک به افزایش قیمت نفت در بازار جهانی صورت گرفتند که علاوه بر سودمند بودن برای ایران و ضرر زدن به ایالات متحده، می توانستند دیگر کشورها را به مذاکره با کاخ سفید برای تسهیل تحریم ها وا دارند. در حقیقت، تهدیدهای ایران علیه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در ابتدا نوعی اعمال فشار غیرمستقیم بر ایالات متحده بودند. اما این استراتژی کاملا شکست خورد. تهدیدها به نوسان قیمت در بازار نفت نینجامیدند و از این رو، تغییر در سیاست ایالات متحده را در پی نداشتند.
در همین حال، تهدیدهای ایران به موفقیتی رسیدند که احتمالا تهران هرگز روی آن حساب باز نکرده بود. ایالات متحده به تحریم ها واکنش جدی نشان نداد و مقامات آمریکایی از جمله رئیس جمهوری اعلام کردند که تنها در صورت آسیب دیدن شهروندان آمریکایی وارد عمل خواهند شد و همین مساله، نهایتا به شکافی گسترده و مرگبار بین ایالات متحده و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس انجامید. اگرچه روند کاهش اعتماد کشورهای عرب سنی به رابطه شان با ایالات متحده از مدت ها پیش آغاز شده بود، اما تحولات اخیر این روند را به شدت سرعت بخشید. 
اکنون آشکار شده که ایران قادر است که به تهدیدهای خود علیه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس حمله کند و با پاسخ ایالات متحده مواجه نشود. این مساله، با نتیجه گیری ناخوشایند این کشورها همراه بوده مبنی بر اینکه در رابطه با امنیت خود دیگر نمی توانند به ایالات متحده متکی باشند. از آنجایی که حمایت امنیتی اساس روابط ایالات متحده و شورای همکاری خلیج فارس را تشکیل داده، نبود آن رهبران کشورهای منطقه را به تلاش برای حل مشکلات امنیتی با ابزار موجود سوق می دهد. بارزترین نمونه این استدلال را می توان تصمیم امارات متحده عربی به عقب کشیدن نیروهای خود از یمن و آغاز گفت و گو با ایران درباره تنش ها در خلیج فارس دانست. امارات متحده عربی اولین کشوری است که شرایط کنونی را پذیرفته و سعی دارد راهی برای حل مسالمت آمیز اختلافات خود با ایران پیدا کند. شایعاتی منتشر شده مبنی بر اینکه ملک سلمان و محمد بن سلمان، پادشاه و ولیهد سعودی، اگرچه منطق این رویکرد را به خوبی درک می کنند، اما هنوز در پیروی از مسیر امارات شک و تردید دارند. نفرت سعودی ها از ایران بیشتر از اماراتی هاست و تسلیم شدن آنها در برابر ایران عملا به این معناست که از رهبری جهان عرب دست کشیده اند. با این حال، آنها هم به خوبی می دانند که در قبال تهران، گزینه قابل توجهی ندارد. سعودی ها به تنهایی توانایی جنگ با ایران را ندارند.
پیشتر این مخاطره وجود داشت که اگر سعودی ها مسیر اماراتی ها را در آشتی با ایران در پیش نگیرند، محمد بن سلمان با امید وادار کردن دونالد ترامپ به مداخله به ایران حمله کند. به نظر می رسد که ایران این مخاطره را مد نظر گرفته است. جدا کردن ایالات متحده از متحدان عرب سنی آن در منطقه می توانسته هدف اصلی سیاست خارجی ایران در همه سال های پس از انقلاب بوده باشد چرا که چنین مساله ای حفظ پایگاه های نظامی در منطقه را برای آمریکا دشوار می کرده است. به عبارت دیگر، می توان گفت که سیاست گذاری های اخیر ایران و چرخش ترامپ از سیاست های 40 ساله ایالات متحده، فرصت دستیابی به یکی از اهداف دیرینه سیاست خارجی را برای تهران فراهم آورده است.
این مساله می تواند عواقب بلندمدتی برای ایالات متحده داشته باشد. اصولگرایان ایران احتمالا قابلیت های دستاوردهای ژئواستراتژیک رویکرد کنونی در افزایش هزینه های اقتصادی تحریم های ایالات متحده را درک خواهند کرد و این بدان معناست که آنها احتمالا تمایل کمتری به توافق هسته ای با دولت ترامپ نشان خواهند داد. اگر ایرانیها همانطور که احتمالاً معتقدند که اکنون آنها با از بین بردن اتحاد ایالات متحده و شورای همکاری خلیج فارس، به دنبال دستیابی به بالاترین هدف سیاست خارجی خود طی چهار دهه گذشته باشند، این کار را انجام دهند، نه ترامپ یا تحریم های آمریکا. بالاترین اولویت. تا زمانی که ترامپ مایل به تغییر جدی رویکرد خود نباشد، ممکن است او فقط پیروزی این چنینی را به آنها تحویل دهد. اگر ایران به این باور برسد که اکنون مسیر دستیابی به دیرینه ترین هدف سیاست خارجی آن یعنی نابودی اتحاد ایالات متحده و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس باز است، آنگاه تحقق این هدف و نه لغو تحریم های ایالات متحده را در اولویت قرار خواهد داد. اگر ترامپ رویکرد خود را تغییر ندهد، ایران می تواند بزرگ ترین پیروزی خود را به دست آورد.
منبع: فارن پالسی / تحریریه دیپلماسی ایرانی 34
برچسب ها: آمریکا ، شورای همکاری خلیج فارس

منبع: خرداد

کلیدواژه: آمریکا شورای همکاری خلیج فارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khordad.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خرداد» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۲۹۲۷۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سالیوان: کمک‌های جدید آمریکا شرایط جنگ اوکراین را تغییر نمی‌دهد

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از راشاتودی ،جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید تایید کرد که کمک های آمریکا در آینده نزدیک وضعیت اوکراین را تغییر نخواهد داد.

طبق گزارش فایننشال تایمز سالیوان اشاره کرد که همچنان انتظار دارد ارتش روسیه در پیشروی در خاک اوکراین در آینده نزدیک موفق شود. به گفته سالیوان «انجام یک ضدحمله جدید از سوی اوکراین قبل از سال ۲۰۲۵ ضروری نیست.»

مشاور امنیت ملی کاخ سفید تاکید کرد که حمله جدید اوکراین تا حد زیادی به موافقت کنگره و کاخ سفید برای ارسال بسته های کمکی جدید بستگی دارد.

وی در ادامه گفت: کمک های دریافتی کی یف به تحکیم موقعیت ارتش اوکراین در جبهه جنگ کمک می کند و راه را برای عملیات های جنگی آینده هموار می کند.

در ۲۴ آوریل، جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، قانونی را برای ارائه کمک های اضافی به ارزش ۶۱ میلیارد دلار به اوکراین برای ادامه رویارویی با روسیه امضا کرد.

از سوی دیگر دیمیتری پسکوف، سخنگوی ریاست جمهوری روسیه در واکنش به کمک‌های نظامی جدید آمریکا به اوکراین اعلام کرد که نیروهای روسی در حال بهبود مواضع خود در منطقه عملیات ویژه نظامی هستند و کمک آمریکا به اوکراین این وضعیت را تغییر نخواهد داد.

«آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا دیروز شنبه در سخنانی کمک‌های نظامی جدید این کشور به اوکراین را سرمایه‌گذاری در آمریکا عنوان کرد. وزیر امور خارجه آمریکا تاکید کرد: کمک‌های نظامی جدید آمریکا به اوکراین به ارزش ۲ میلیارد دلار به منزله سرمایه‌گذاری در ایالات متحده آمریکا خواهد بود. تقریبا تمامی دارایی‌های جدیدی که سرمایه‌گذاری می‌کنیم، در ایالات متحده و بخش صنعتی ما باقی خواهد ماند. این موضوع شغل‌های جدیدی را در آمریکا ایجاد می‌کند و از این طریق می‌توانیم به اوکراین کمک کنیم.

چندی پیش مجلس سنا آمریکا قانون کمک‌های خارجی این کشور به هم‌پیمانان ایالات متحده از جمله، اوکراین، رژیم صهیونیستی و تایوان را به تصویب رساند.

کد خبر 6096759

دیگر خبرها

  • پیشنهاد گروگان سابق آمریکایی در خصوص جنگ ایران و اسرائیل
  • توضیح سالیوان درباره کمک‌های جدید آمریکا به اوکراین
  • جان جیمز یوبل، فعال ضدصهیونیسم در گفت‌وگو با قدس: صهیونیسم‌ستیزی در میان آمریکایی‌ها افزایش خواهد یافت
  • سالیوان: کمک‌های جدید آمریکا شرایط جنگ اوکراین را تغییر نمی‌دهد
  • جان جیمز یوبل فعال ضدصهیونیسم آمریکایی در گفت‌وگو با قدس: صهیونیسم‌ستیزی در میان آمریکایی‌ها افزایش خواهد یافت
  • حوضه خلیج فارس یکی از آلوده‌ترین پهنه‌های آبی در جهان است/ اولویت دیپلماسی زیست‌محیطی خلیج فارس
  • عباس آخوندی: هر طرحی که در منطقه بر مبنای حذف قدرت‌های جهانی ارائه شود، از همان ابتدا با شکست مواجه خواهد شد
  • مهار ایران توسط چین؛ چالش‌هایی برای اهرم فشار آمریکا
  • دورۀ دوم علیه دشمنانم تلافی می‌کنم- ترامپ 
  • دورۀ دوم علیه دشمنانم تلافی می‌کنم- ترامپ