Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسکانیوز»
2024-05-08@13:42:02 GMT

عربستان در بهت و سکوت

تاریخ انتشار: ۹ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۳۰۰۵۵۵

عربستان در بهت و سکوت

به گزارش گروه بین الملل ایسکانیوز، جنبش مردمی یمن تا چند هفته پیش با مدیریت جنگ و به کار گیری بمباران موشکی و یگان های پهپادی توزان نظامی را به ضرر عربستان تغییر داده بود. حمله پیچیده و بزرگ پهپادی به تاسیسات شرکت آرامکو در «بقیق» این مساله را به اوج خود رساند و به عبارت بهتر انصارالله در موضع برتر قرار داد به نحویی که حتی از آتش بس موقت و محدود با طرف سعودی خبر می دادند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با این حال حتی کارشناسان نظامی مخالف عربستان نیز امکان تکرار توازن هوایی در عرصه زمینی را رد می کردند و براین باور بودند که ارتش کلاسیک و مجهز عربستان به ویژه در داخل مرزهای خود قابلیت مقابله معنی دار و شکست نیروهای یمنی را دارد. اما به یک باره تمام پیش بینی ها اشتباه از آب درآمدند و برنامه نظامی انصارالله که بیشتر مبتنی بر پیش بینی ناپذیری است این بار نیز عملیاتی غیرمنتظره در عمق خاک عربستان انجام داد.

بسیاری از این عملیات به عنوان سرآغاز تحولات جدید در عرصه زمینی خبر می دهند سکوت و به عبارت بهتر بهت عربستان نیز این فرضیه را بیشتر تائید می کند. در چنین شرایطی خواهیم پرسید که عملیات نصرالله من الله باعث چه دگردیسی هایی در میدان نبرد خواهد شد و آیا دوران خروج عربستان از یمن فرا رسیده است؟

عملیاتی خارق العاده

با گذشت نزدیک به پنج سال از جنگ یمن تاکنون نیروهای انصارالله در عملیات های زمینی به طور گسترده وارد عمق خاک عربستان نشده بودند و با به کارگیری پهپاد و بمباران موشک برای توزان بخشی به عربستان و وادار کردن این کشور برای توقف بمباران های هوایی استفاده می کردند.

استراتژیست های یمنی این بار و با تشخیص نقاط ضعف دشمن، به کارگیری نیروهای زبده، یگان پهپادی و دفاع هوایی و اشراف اطلاعاتی به استان مرزی «جیزان» در عمق خاک عربستان حمله کردند. سخنگوی نیروهای مسلح یمن در یک کنفرانس مطبوعاتی،‌ جزئیات این عملیات بزرگ نظامی را اعلام کرد.

«یحیی سریع» تاکید کرد در عملیات نصر من الله، سه تیپ نظامی نیروهای دشمن با تمام تجهیزات نظامی و بیشتر افراد و فرماندهانش منهدم شده اند. مقادیر زیادی سلاح شامل صدها خودروی نظامی و زره‌پوش به‌غنیمت درآمد. هزاران نفر از نیروهای دشمن که بیشترشان از خائنان و فریب‌خوردگان هستند، به‌اسارت درآمدند و صدها نفر هم کشته و یا زخمی شدند. در میان اسیران، شمار زیادی فرمانده و افسر و سرباز ارتش سعودی به چشم می‌خورند.

بنابر گزارش ها در این عملیات بیش از 350 کیلومتر مربع از کنترل نیروهای عربستان سعودی خارج شده و میزان تلفات دشمن از 500 کشته و زخمی فراتر رفته است.

«محمد البخیتی» عضو دفتر سیاسی جنبش انصارالله در گفت و گو با شبکه خبری الجزیره اعلام کرد که شمار اسرا ۳ هزار نفر است که در میان آنها اتباع یمنی و سودانی مزدور سعودی و گروهی از نیروهای سعودی حضور دارند. این حجم از تلفات تاکنون در ارتش عربستان سابقه نداشته است بنابراین بسیاری از این عملیات به عنوان سرآغاز افزایش تلفات نظامی عربستان یاد می کنند.

آل سعود نگران و درمانده

چند روز پس از اعلام نتایج این عملیات، ریاض تاکنون به آن واکنشی نشان نداده است. سعودی ها به وجود ده ها و صدها سند نه می تواند آن را انکار کنند و نه بخاطر اعتبار و آبرویشان آن را تائید کنند.

اکنون سعودی ها به این نتیجه رسیده اند نه تنها آسمان عربستان بلکه میدان زمینی این کشور نیز دیگر هیچ گونه امنیتی ندارد. به تعبیر دیگر عملیات نجران این پیام را نیز به همراه داشت که انصارالله همچنان ابتکار عمل موشکی، پهپادی را در اختیار دارد و در روی زمین هم ابتکار عمل دست یمنی‌هاست. آنان نشان دادند هر وقت بخواهند می‌توانند وارد عمق خاک عربستان شوند و پیشروی کنند.

از طرفی دیگر کارشناسان نظامی سعودی پیش بینی کرده بودند مزیت نسبی انصارالله در حملات هوایی و پهپادی است و آنان کارایی چندانی در جنگ های زمینی و جبهه ای به ویژه در عمق خاک عربستان ندارند. اما این عملیات، سعودی‌ها را غافلگیر کرد و یک ضربه سرنوشت ساز و کاری به آنان وارد کرد.

«عمر عیاصره» نویسنده و تحلیلگر سیاسی نام آشنای جهان عرب در گفت و گو با الجزیره خاطرنشان ساخت که افشای عملیات نظامی نجران در زمان فعلی و پس از درز اخباری درباره موافقت عربستان با آتش بس در برخی نقاط یمن و نیز نشان دادن حجم خسارت های وارد شده به نیروهای عربستانی و در جغرافیای این کشور در واقع نشان دهنده شکست هوایی و زمینی سعودی ها در برابر حوثی های یمن است.

ماشین نظامی عربستان و متحدانش پس از این عملیات در یک دوگانه یا ثنویت سخت گرفتار خواهند شد. یا باید به یک عملیات فرسایشی و بدون دستارود و در عین حال با تلفات سنگین نظامی و اقتصادی در یمن ادامه دهند یا اینکه با خروج از میدان نبرد واقعیت قدرت جنبش مردمی انصارالله را بپذیرند.

هر دوی این گزینه ها برای سعودی ها بسیار مشکل خواهد بود. دو سال پیش یکی از رهبران تراز اول لبنانی به ولیعهد عربستان گوشزد کرده بود که هر چه زودتر از یمن خارج شود زیرا هیچ کشوری در یمن یا همان افغانستان جهان عرب نمی تواند به لحاظ نظامی پیروز شود. با این حال «محمد بن سلمان» توصیه های «ولید جنبلاط» را نادیده گرفت.

اما به نظر می رسد در آینده نزدیک عربستان ناچار خواهد شد به جنگ در یمن پایان دهد زیرا در غیر این صورت تمامی زیرساخت های اقتصادی و نظامی خود را از دست خواهد داد و سرنوشت بهتری از آمریکا در ویتنام و شوروی در افغانستان نخواهند داشت.

جان کلام اینکه یمن برای عربستان به یک معادله سراسر شکست تبدیل شده است. اگر بر ادامه عملیات نظامی تاکید کند سند نابودی خود را امضا می کند و اگر از آن خارج می شود باید ظهور انصارالله در حیات خلوت خود و از بین رفتن جایگاهش در خاورمیانه را بپذیرد.

183 / 156 عربستان یمن باتلاق عملیات نظامی بهت و سکوت

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: عربستان یمن باتلاق عملیات نظامی بهت و سکوت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۳۰۰۵۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازی اتمی بن‌سلمان/ بازگشت ایران و عربستان به عصر تنش؟

به گزارش خبرآنلاین به نقل از اقتصادنیوز، سال گذشته، کمتر از یک ماه پیش از حمله حماس به اسرائیل، تل‌آویو و ریاض در حال مذاکره برای توافقی جهت عادی سازی روابط بودند. پس از دهه‌ها روابط سرد، بهای ریاض برای صلح طبیعتا بالا بود: علاوه بر تضمین‌های امنیتی ایالات متحده و حداقل امتیازات نمادین اسرائیل در مورد حاکمیت فلسطین، مذاکره‌کنندگان سعودی خواستار دسترسی به فناوری هسته‌ای غیرنظامی بودند. امروز، علیرغم فشار تازه دولت بایدن، چنین توافقی تنها یک احتمال دور باقی مانده است. در شرایط کنونی و علیرغم ادامه جنگ اسرائیل و حماس، حتی اگر مقامات سعودی  برای گفتگو با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل تمایل داشته باشند نیز، مذاکره برای صلح پایدار به احتمال بالا غیر ممکن خواهد بود، بالاخص آن که افکار عمومی جهان عرب، به ویژه سعودی ها از بحران انسانی حاکم بر غزه خشمگین هستند.

اگرچه مذاکرات ممکن است هرگز از سر گرفته نشود اما همین متغیر همچنان منبع مهم و اهرمی بالقوه در روابط ایالات متحده و اسرائیل باقی می‌ماند؛ روابطی که مقامات واشنگتن معتقدند نه تنها می‌تواند به تسهیل آتش‌بس در غزه کمک کند، بلکه می تواند زمینه ساز تشکیل کشور فلسطین شود. در همین راستا نشریه فارن افرز یادداشتی را منتشر کرده، «اقتصادنیوز» این یادداشت را در سه بخش ترجمه کرده که بخش نخست با عنوان «عربستان در آستانه هسته‌ای شدن! / وحشت از عصر تازه رقابت‌های تسلیحاتی در خاورمیانه» منتشر شد و در ادامه بخش دوم آمده است.

خیز ریاض برای پیروی از الگوی ایران

گروهی از ناظران مدعی اند که ایران به واسطه قدرتی که دارد ممکن است حمایت خود را از اعضای محور مقاومت، جریان هایی چون حزب الله لبنان، انصار الله و حماس بیشتر کند، چرا که با توسل به برنامه هسته ای اش می داند که قادر است در برابر واکنش نظامی (ادعایی) اسرائیل یا آمریکا از خود حراست کند. در همین راستا، عربستان سعودی ممکن است بخواهد در حوزه برنامه هسته ای از الگوی ایران پیروی کرده تا بدین طریق موقعیت و اقتدار خود را در منطقه تقویت کند. پیشرفت‌های ایران در حوزه برنامه هسته ای می‌تواند سایر کشورهای منطقه مانند امارات متحده عربی یا ترکیه را به سمت رقابت تسلیحاتی (ادعایی) سوق دهد، گزاره ای که محرک عربستان برای حرکت در همان مسیر خواهد شد. امارات متحده عربی به دلیل عدم افشای اطلاعات در مورد تأسیسات هسته ای غیرنظامی خود مورد انتقاد قرار گرفته و رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه قبلاً پیشنهاد کرده بود که این کشور نباید از دستیابی به سلاح هسته ای منع شود. ریاض که خود را رهبر منطقه می بیند، نمی خواهد هیچ کدام از این دو کشور – به ویژه امارات، رقیب اصلی اش – پادشاهی را تا خط پایان هسته ای شکست دهد.

تسلیح عربستان  به سلاح هسته ای چندین خطر عمده را به دنبال خواهد داشت. نخست، ایران و عربستان سعودی می توانند درگیر پارادوکس ثبات-بی‌ثباتی شوند.

این ایده که سلاح‌های هسته‌ای ممکن است با بازدارندگی از جنگ بزرگ بین کشورهای مجهز به این سلاح، به ثبات در سطح استراتژیک کمک کند، روی دیگری هم دارد؛ بدین معنا که تجهیز به سلاح هسته ای به طور همزمان بی‌اعتمادی و تشدید تنش را در سطوح پایین‌تر افزایش خواهد داد.

دومین گزاره ای که باید لحاظ شود، نقش برجسته‌تر سلاح‌های هسته‌ای (ادعایی)در روابط ایران و عربستان سعودی است که می تواند خطر درک نادرست و در نتیجه تشدید تنش بین دو کشور را به همراه داشته باشد. عربستان سعودی ممکن است تلاش ایران برای دستیابی به توانمندی های هسته ای را، حتی اگر برای مصارف حفاظتی باشد، به عنوان مقدمه چینی تهران برای دستیابی به سلاح هسته ای (ادعایی) تعبیر کند. این تفسیر نادرست می‌تواند عربستان را به سمت سرعت بخشیدن به برنامه هسته‌ای اش سوق دهد، زیرا این بازیگر معتقد است که به یک بازدارنده در برابر ایران مجهز نیاز دارد.

فرصت ها و چالش های واشنگتن

واشنگتن می‌تواند نقش تعیین‌کننده‌ای در تعیین اینکه آیا عربستان سعودی به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند یا نه، ایفا کند. اما یک سوال اساسی باقی می‌ماند: ایالات متحده تا کجا حاضر است از عربستان سعودی در برابر تهران محافظت کند؟ اینکه چگونه ریاض در نهایت به ایران پاسخ می دهد تا حد زیادی منوط به این است که آیا ایالات متحده به ریاض ضمانت های امنیتی قاطعانه در باب  قرار دادن این بازیگر زیر چتر هسته ای خود و یا حتی تعریف اتحاد امنیتی رسمی مشابه آنچه در اروپا یا شرق آسیا حاکم است را می دهد یا نه. اگرچه مذاکرات در مورد روابط رسمی دفاعی در حال انجام است، اما رویکردهای امنیتی ایالات متحده و عربستان سعودی به دور از قطعیت است، به ویژه در صورت پیروزی دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهوری آمریکا. انفعال رئیس‌جمهور سابق ایالات متحده در برابر حمله به تاسیسات فرآوری نفت عربستان در سال ۲۰۱۹، که طی آن انصار الله از خط قرمز آمریکا عبور کرد، به مقامات سعودی اطمینان داد که دولت دوم ترامپ از ریاض حمایت نخواهد کرد.

فراتر از اتحاد امنیتی در برابر ایران، ایالات متحده می‌تواند ریاض را به امضای «توافقنامه ۱۲۳» برای همکاری هسته‌ای وادارد. این قراردادها که به نام بخشی از قانون انرژی اتمی ایالات متحده نامگذاری شده، امکان دسترسی به فناوری هسته ای غیرنظامی ایالات متحده را در ازای تعهد صریح به خودداری از استفاده تسلیحاتی از آن فراهم می کند. ایالات متحده در باب این توافقات به صورت موردی با ۴۷ کشور از جمله برزیل، ژاپن و ترکیه رایزنی داشته است. این توافق نامه ها معمولاً یک کشور را ملزم می کند که به پادمان های آژانس بین المللی انرژی اتمی پایبند باشد، سطح غنی سازی را محدود و سوخت هسته ای مصرف شده را به ایالات متحده بازگرداند تا از بازفرآوری مواد تسلیحاتی جلوگیری شود. نسخه استاندارد توافقنامه ۱۲۳ شامل ممنوعیت کامل غنی سازی به عنوان یک لایه حفاظتی اضافی است.

با این حال، یکی از موانع چنین توافقی، تمایل اعلام شده ریاض به غنی سازی اورانیوم داخلی برای تولید برق از طریق واکنش های شکافت هسته ای کنترل شده، به جای تکیه بر اورانیوم از پیش غنی شده از منابع خارجی است. اگر ایالات متحده قادر به مذاکره در مورد ممنوعیت کامل غنی‌سازی نباشد و تمایلی به دادن امتیازات دیگر نداشته باشد، ممکن است عربستان سعودی برای دریافت کمک در باب فناوری هسته‌ای به کشورهای دیگر مانند چین متوسل شود؛ گزاره ای که منجر به از بین رفتن شفافیت در مورد فعالیت‌ها و تأسیسات هسته‌ای و نفوذ ایالات متحده می شود. ریاض برای مدتی طولانی روابط دوستانه اش با پکن را حفظ کرده و در سال های اخیر تعامل آنها حتی نزدیک تر شده است. در سال ۲۰۱۹، دو قدرت توافقنامه ۱۰ میلیارد دلاری را با هدف توسعه یک مجتمع پالایشی و پتروشیمی نهایی کردند و در اواخر همان سال، زمین شناسان چینی به عربستان سعودی کمک کردند تا ذخایر اورانیوم در شمال غربی این کشور را شناسایی کند. پکن همچنین با میانجی‌گری میان ایران و عربستان در سال ۲۰۲۳، زمینه را برای احیای روابط دو رقیب منطقه ای هموار کرد.

۳۱۱۳۱۱

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1904255

دیگر خبرها

  • بازی اتمی بن‌سلمان/ بازگشت ایران و عربستان به عصر تنش؟
  • اتحاد مثلث علیه منافع ایران/ بررسی تأثیرات توافق امنیتی میان آمریکا و عربستان بر روابط سعودی‌ها با ایران
  • مناظره آتشین آمریکایی‌ها و سعودی‌ها درباره ایران در شبکه اسرائیلی!
  • 2 مسابقه مهم برای رویداد پادشاهی رینگ در عربستان تایید شدند/ اخبار WWE
  • حمله موشکی مقاومت عراق به بندر عسقلان اسرائیل/ اعلام آغاز مرحله چهارم نبرد انصارالله یمن علیه اسرائیل/ بازداشت یک نظامی آمریکا توسط روسیه/ تهدید دادگاه لاهه توسط ۱۲ سناتور آمریکایی
  • گزینه‌های آمریکا در برابر بلندپروازی‌های اتمی عربستان
  • الهلال و النصر دست نیافتنی می‌شوند
  • «وعده صادق» بخشی از توانایی های ایران را نشان داد
  • ماجرای یک مناسبت جدید و مهم در تقویم عربستان
  • فروش نسخه‌های جدید اف-۱۵ آمریکایی به عربستان؟!