Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@07:01:35 GMT

تغییر رویکرد عربستان

تاریخ انتشار: ۹ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۳۰۳۷۰۰

تغییر رویکرد عربستان

در گزیده ای از یادداشت روزنامه اعتماد به قلم احمد دستمالچیان،‌ می خوانیم:  طی سال‌های اخیر عربستان سعودی در پرونده‌های متعدد امنیتی، سیاسی و نظامی که از جمله در لبنان، سوریه، عراق و در آخر یمن داشت و نتوانست گامی را بردارد و یک هدف خود را محقق کند حالا به نظر می‌رسد پس از این شکست‌ها، عربستان در برابر یک امر واقعی قرار گرفته و می‌خواهد تسلیم آن شود و محمدبن سلمان متوجه شده است که امنیت خریدنی نیست و با دپوی سلاح تامین نخواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آنها به این نتیجه رسیده‌اند که دیگر امنیتشان با تکیه بر امریکا و کشورهای خارجی تامین نخواهد شد و با کشت و کشتار مردم بی‌گناه نیز تامین نمی‌شود و امنیت تنها در سایه صلح...

ثبات و آرامش منطقه‌ای می‌تواند تامین شود. به این معنی که تنها کشورهای منطقه می‌توانند با همکاری یکدیگر و به دور از هر گونه مداخله خارجی خودشان در مورد امنیت خود تصمیم‌گیری کنند. از همین رو محمدبن سلمان پس از فراز و نشیب‌های بسیار زیادی که پشت سر گذاشته امروزه کم‌کم به این واقعیت رسیده و این کاملا قابل پیش‌بینی بود. اقدامات اخیر که توسط یمنی‌ها نیز صورت گرفت به طور کامل معادله جنگ عربستان و یمن را بر هم ریخت. همچنین هدف قرار دادن تاسیسات نفتی آرامکو که با دقت بسیار زیاد و به دور از چشم‌های مسلح و مجهز نیروهای امریکایی و سعودی صورت گرفت، عربستان و امریکا متوجه شدند که یمنی‌ها تا چه حد می‌توانند دست بالا را در بحث‌های نظامی داشته باشند. در عملیات اخیر نیروهای یمنی نیز صدها تانک و نفربر نیروهای سعودی را به غنیمت گرفتند و هزاران نیروی عربستانی نیز به اسارت درآمدند. در حقیقت تیپ مجهز سعودی نیز از بین رفت. در صحنه نظامی نیز عربستان متوجه شده است که ادامه این روند به فرو رفتن بیشتر این کشور در باتلاق منجر خواهد شد. از همین رو در برابر درخواست آتش‌بسی که یمنی‌ها ارایه کردند، سعودی‌ها نیز نرمش بیشتری نشان دادند و در شرایط فعلی بن سلمان آماده است که با یمنی‌ها بنشیند و در مورد این بحران به یک نتیجه‌ دست پیدا کند.

از طرفی دیگر دست برتر جمهوری اسلامی ایران در تحولات منطقه باعث شده است، عربستان دیدگاه دیگری را نسبت به ایران در پیش گیرد. از همین رو عمران‌خان، نخست‌وزیر پاکستان به صورت علنی و رسمی اعلام کرد که در دیدار با آقای روحانی رییس‌جمهور کشورمان، ماموریت وساطت میان دو کشور را داشته و دونالد ترامپ نیز به ایشان ماموریت داده که در راستای کاهش تنش در منطقه قدم بردارد. حتی آقای عادل عبدالمهدی، نخست‌وزیر عراق نیز مشغول فعالیت‌هایی برای وساطت میان ریاض و تهران است و مجموعه شرایط نشان می‌دهد، محمدبن سلمان و شخص ملک سلمان به این نتیجه رسیده‌اند که باید با جمهوری اسلامی از سر دوستی و مدارا وارد شوند تا آرامش به منطقه بازگردد. جمهوری اسلامی نیز سیاست واضح و مشخصی دارد و بارها نیز اعلام کرده که حاضر است با مشارکت‌ کشورهای منطقه، امنیت و صلح و ثبات در منطقه را تامین کند و در این میان طرح‌های متعددی وجود داشته که آخرین آن ابتکار صلح هرمز بود که آقای روحانی در مجمع عمومی سازمان ملل مطرح کرد و پیش از آن نیز توسط آقای ظریف، وزیر خارجه کشورمان طرح امضای معاهده عدم تعرض به کشورهای همسایه در خلیج فارس ارسال شد و اکنون نیز به نظر می‌رسد، زمینه مساعدی فراهم شده است که این طرح‌ها در صحنه عمل نیز اجرایی شود.

اما صحبت‌های افرادی همچون عادل الجبیر، وزیر مشاور در امور خارجه عربستان در خصوص ایران نشان می‌دهد که او قصد دارد تا شرایط روابط را تند کند تا حیثیت و آبروی خود را حفظ کند در غیر این صورت اصل کار همانی است که آقای بن سلمان بیان می‌کند. به هر حال مشخص بود که عربستان باید در آینده بسیار نزدیک به امریکا پشت کند و به خشونت و درگیری در منطقه پایان دهد و زمینه‌هایی دیده می‌شود که عربستان در این مسیر قرار گرفته و تلاش می‌کند، خطاهای گذشته خود را اصلاح کند.

البته این فعالیت‌ها برای کاهش تنش در منطقه با عربستان را نباید با امریکا مقایسه کرد زیرا میان ایران و امریکا یک دیوار بی‌اعتمادی بلند وجود دارد که به آسانی از بین نخواهد رفت. به دلیل اینکه امریکا یک قدرت بزرگ جهانی است باید یک‌سری تضمین‌هایی به ایران بدهد تا اعتماد میان دو طرف رفته رفته ایجاد شود و باب مذاکره باز شود. اما عربستان کشور همسایه ماست. مسائل تاریخی مشترکی میان دو کشور وجود دارد. حرمین شریفین در عربستان واقع شده و سرزمین وحی است و کاملا متفاوت از بحث امریکاست. هیچگاه جمهوری اسلامی خواستار دشمنی با عربستان نبوده بلکه این عربستان بود که به طور دایم روی ناخوش نشان داده و باعث این بحران در روابط شده است. به‌ خصوص در دوران آقای بن سلمان که توهم قدرت داشت، فکر می‌کرد با جبهه‌گیری علیه جمهوری اسلامی به اهداف خود دست پیدا کند و در منطقه اعمال سلطه کند. فکر می‌کرد که چنین رفتاری با جمهوری اسلامی جواب خواهد داد. اما حالا که با واقعیت‌های منطقه مواجه شده است به نظر می‌رسد، تجدیدنظر انجام داده و ایران با عربستان به راحتی می‌تواند کنار بیاید و اگر عربستان در این تجدیدنظر سیاست خارجی خود جدی باشد واقعا این منطقه با کمک همه کشورها می‌تواند بسیار قدرتمند باشد و عمران و آبادانی در منطقه رواج پیدا کند. وقتی که در منطقه امنیت و ثبات وجود داشته باشد برای امریکا و اروپا نیز خوب خواهد بود.

منبع: ایرنا

کلیدواژه: لبنان عربستان سعودی محمد بن سلمان عراق روحاني

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۳۰۳۷۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طرح توهمی نتانیاهو برای غزه بعد از قتل عام فلسطینی‌ها

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روسیا الیوم، دفتر بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی طرحی توهمی در خصوص نوار غزه ارائه داده که متشکل از سه مرحله است. رسانه‌های صهیونیستی با انتشار این طرح مدعی شدند که هدف از آن شکوفایی نوار غزه به عنوان بخشی از زیر ساخت‌های منطقه‌ای توافقنامه‌های عادی سازی روابط و رهایی یافتن از خطر به اصطلاح «حضور ایران در این منطقه» است.

در این طرح بر موقعیت مرکزی و تاریخی نوار غزه به عنوان نقطه اتصال ۲ مسیر تجاری قدیمی میان شرق و غرب یعنی مسیر دریایی مصر-غزه-بابل و مسیر هند-یمن-عربستان-اروپا تاکید شده است.

رسانه‌های عبری زبان گزارش دادند: قرار است مرحله نخست به عنوان مرحله ارائه کمک‌های بشردوستانه به مدت ۱۲ ماه ادامه یابد به طوری که تل آویو منطقه‌های امنی را به دور از حکمرانی حماس از شمال نوار غزه تا جنوب آن ایجاد می کند. یک ائتلاف متشکل از کشورهای عربی شامل عربستان، امارات، مصر، بحرین، اردن و مراکش اقدام به توزیع کمک‌های بشردوستانه در منطقه‌های امن می‌کنند و فلسطینی‌های ساکن این منطقه‌ها کنترل آن‌ها را زیر نظر کشورهای مذکور به دست خواهند گرفت.

در ادامه این گزارش آمده است: مرحله دوم بین پنج الی ۱۰ سال به طول می‌انجامد. تل آویو مسئولیت کامل امنیت نوار غزه را به دست می‌گیرد. کشورهای عربی مذکور نیز یک هیأت چندجانبه برای نظارت بر بازسازی نوار غزه و حمایت مالی از آن تشکیل می‌دهند. فلسطینی‌های ساکن این باریکه نیز به هیأت مذکور کمک خواهند کرد.

مرحله سوم نیز با نام مرحله خودمختاری آغاز می‌شود و تل آویو حق مقابله با تهدیدات امنیتی در غزه را برای خود قائل خواهد بود. قدرت نیز به تدریج به یک دولت محلی در غزه یا دولت یکپارچه فلسطین که کرانه باختری را نیز شامل می‌شود انتقال می‌یابد.

خواب نتانیاهو برای یمن، سوریه و لبنان

در مرحله نهایی نیز فلسطینی‌های ساکن غزه به صورت مستقل این باریکه را اداره کرده و به توافقنامه‌های عادی سازی روابط می‌پیوندند. در این طرح توهمی آمده است که مزایای آن برای رژیم صهیونیستی علاوه بر تأمین امنیت در منطقه‌های جنوبی اراضی اشغالی، عادی سازی روابط با عربستان خواهد بود.

امتیاز کشورهای عربی نیز مشارکت در توافقنامه‌های دفاعی با آمریکا و دسترسی نامحدود به بنادر غزه در دریای مدیترانه خواهد بود. اگر توهم نتانیاهو در خصوص غزه عملیاتی شود وی قصد دارد آن را در یمن، سوریه و لبنان نیز اجرا کند.

طرح منطقه‌ای رژیم صهیونیستی برای فریب کشورهای عربی

در این گزارش تاکید شده است: طرح منطقه‌ای گسترده‌تری وجود دارد که در افزایش تعداد پروژه‌های بزرگ مانند شهر نیوم در عربستان و اجرایی کردن آن در صحرای سینای مصر نمود پیدا می‌کند. بدین ترتیب نوار غزه می‌تواند به یک بندر صنعتی مهم در حوزه مدیترانه تبدیل شود. این مرکز محل اصلی صادرات برخی کالاهای نوار غزه در کنار نفت عربستان و مواد خام دیگر کشورهای عربی حوزه خلیج فارس خواهد بود.

در طرح منتشر شده از سوی دفتر نتانیاهو آمده است که یک منطقه آزاد تجاری بزرگ که شامل سدیروت، غزه و العریش خواهد بود ایجاد می‌شود و بدین ترتیب تل آویو، غزه و مصر می‌توانند از این منطقه به صورت مشترک استفاده کنند. رژیم صهیونیستی برای فریب افکار عمومی پا را فراتر گذاشته و نوار غزه را به عنوان مرکز اصلی تولید خودروهای برقی معرفی می‌کند!

این در حالی است که در طرح مذکور هیچ اشاره‌ای به تشکیل دولت مستقل فلسطین نشده است. رژیم صهیونیستی بعد از گذشت هفت ماه از لشکرکشی گسترده به نوار غزه و حرف و حدیث‌ها در خصوص به راه انداختن حمام خون در شهر رفح، برای فریب افکار عمومی و کاهش فشارهای جهانی چنین طرحی را ارائه داده است.

کد خبر 6096913

دیگر خبرها

  • همکاری ایران و آژانس تحت تأثیر رویکرد و رفتار بی‌ثبات و متناقض آمریکا قرار نگیرد
  • میوه‌های «وعده صادق» در موازنه جدید منطقه
  • ویدیو/ یمن چگونه معادلات منطقه را تغییر داد؟
  • حملات توپخانه‌ای ارتش عربستان به سوی شهروندان یمنی | ۱۰ یمنی زخمی‌ شدند
  • زخمی‌ شدن ۱۰ یمنی در حملات ساعات گذشته ارتش عربستان
  • زخمی‌شدن ۱۰ یمنی در حملات ساعات گذشته ارتش عربستان
  • طرح توهمی نتانیاهو برای غزه بعد از قتل عام فلسطینی‌ها
  • میوه‌های «وعده صادق» در موازنه جدید منطقه
  • عباس آخوندی: هر طرحی که در منطقه بر مبنای حذف قدرت‌های جهانی ارائه شود، از همان ابتدا با شکست مواجه خواهد شد
  • رویکرد فرهنگی دروازه قرآن باید تغییر یابد