Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بوشهر، میگو از جانوران سخت پوست ساکن دریا‌هاست که اسکلت خارجی دارد و به همین دلیل سخت پوست به شمار می‌رود.

میگو‌ها بیشتر دریازی هستند و در اعماق کم دریا‌ها زندگی می‌کنند. میگوهای خانواده پنائیده، بزرگترین خانواده سخت پوستان هستند و بیش از ۳۰۰ گونه را در جهان شامل می‌شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

میگو مصرفی مردم ایران از دو گونه است گونه اول که در دریای عمان و خلیج‌فارس زندگی می‎کنند را میگوی دریایی می‎نامند نوع دیگر میگو، میگوی پرورشی است که در سواحل جنوب و شمال کشور با استفاده از آب دریا که  با کانال به سمت مزارع هدایت می‌شوند، پرورش داده می‎شود.

میگو پرورشی متقاضیان زیادی در تمام قاره های جهان دارد بیشترین تجارت را در میان غذاهای دریایی دنیا دارد.

بوشهر رتبه نخست تولید میگوی پرورشی را دارد

استان بوشهر، بیش از ۲۰ سال پیش پرورش میگو را آغاز کرده و رتبه نخست تولید این آبزی را در کشور دارد.

میگوی پرورشی این استان، به علت داشتن کیفیت بالا، متقاضیان زیادی در بازار‌های داخلی و خارجی دارد به‌گونه‌ای که بیش از ۸۰ درصد میگوی آن هر ساله به کشور‌های مختلف صادر می‌شود.

مدیرکل شیلات استان بوشهر در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بوشهر، گفت: امسال پرورش میگو از فروردین در ۳۰۰ مزرعه و ۱۰ مرکز آغاز شد و در پنج هزار و ۱۲۸ هکتار اراضی ساحلی استان، یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون قطعه بچه میگو ذخیره‌سازی شد.

عباسعلی زنده بودی افزود: برداشت میگو هم از میانه شهریور آغاز شده است.

او بیان کرد: پارسال ۲۳ هزار تن میگو از مزارع پرورشی استان برداشت شد و امسال هم انتظار داشتیم بیش از ۲۵ هزار تن برداشت شود.

ظهور بیماری لکه سفید در مزارع پرورش میگو

همزمان با آغاز برداشت میگوی پرورشی، سر و کله لکه‌های سفید بر روی پوست میگو پیدا شد و پرورش دهندگان را دچار اضطراب کرد.

این لکه‌ها پیش از این بارها، کسب و کار پرورش دهندگان را از رونق انداخته‌اند.

لکه سفید سال ۸۴ ، سایه سیاه خود را بر سر مزارع پرورش میگوی استان بوشهر افکند و می‌توان گفت نزدیک به همه میگو‌ها را از بین برد.

سال ۹۴ هم میزان تولید را به کمتر از نصف رساند.

اگر چه در سال‌های دیگر هم رد پایی از این بیماری وجود داشت اما خسارت‌ها کمتر بود.

امسال هم بیماری لکه سفید ابتدا در شمال استان بوشهر دیده شد.

مدیرکل دامپزشکی استان بوشهر در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بوشهر، بیان کرد: نیمه شهریور در دو استخر پرورش میگو در بویرات شهرستان دیلم تلفات داشتیم که نمونه گیری شد و ویروس لکه سفید از آن جداسازی شد.

مرتضی بحرانی افزود: پس از بویرات (دیلم)، در حله (گناوه)، بندرریگ (گناوه) و شیف (بوشهر) هم مواردی از بیماری دیده شد که برای جلوگیری از گسترش آن، پرورش دهندگان به سرعت برداشت را آغاز کردند.

او کاهش دما را در گسترش ویروس لکه سفید موثر عنوان کرد و افزود: دمای کمتر از ۲۸ درجه باعث شیوع این ویروس می‌شود و با توجه به اینکه دما رو به کاهش است، از پرورش دهندگان خواستیم زود برداشت را شروع کنند تا بیماری فراگیر نشود.

مدیرکل دامپزشکی استان بوشهر، پایین بودن دما نسبت به دیگر نقاط استان را علت گسترش این ویروس در منطقه بویرات دیلم عنوان کرد و گفت: این بیماری بیشتر در بویرات و بندرریگ در شمال استان وجود داشت، اما در مراکز حله و شیف هم دیده شد.

 

بیماری لکه سفید میگو چیست؟

بیماری لکه سفید اکنون جدی‌ترین و سخت‌ترین بیماری ویروسی تاثیرگذار در انواع گونه‌های میگوست و عامل این بیماری باکولوویروس است.

این ویروس به شکل تخم مرغی تا میله‌ای متغیر است و  یک زائده دم مانند دارد و از طریق افقی و عمودی قابل انتقال است.

لکه سفید باعث از بین رفتن میگو می‌شود اما برای انسان خطری ندارد.

رئیس پژوهشکده میگوی کشور در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بوشهر، با اشاره به وجود ویروس بیماری لکه سفید در استان بوشهر، گفت:در صورت وجود عامل بیماری و برخی عوامل مستعد کننده (عوامل خطر) در استخر پرورشی، میگو‌ها دچار بیماری می‌شوند.

عقیل دشتیان نسب افزود: مهمترین علائم این بیماری کاهش مصرف غذای روزانه، سستی و بی حالی میگوها، قرمز شدن بدن آن‌ها، تجمع در کناره استخر، ایجاد پلاک‌های سفید رنگ در قسمت کاراپاس و در مراحل پیشرفته در همه بدن است، و بر  اثر این بیماری پوسته به خصوص در ناحیه کاراپاس به راحتی از پوست جدا می­ شود.

او تاکید کرد: این بیماری میزبان‌های فراوانی دارد و به شدت گسترش پیدا می‌کند.

رئیس پژوهشکده میگوی کشور گفت: زیان بارترین علامت بیماری وجود تلفات تا ۱۰۰ درصد میگو‌های آلوده به ویروس در سه تا ۱۰ روز پس از مشاهده­­ اولین نشانه‌های بالینی در مبتلایان است.

تاریخچه بیماری لکه سفید در جهان

دشتیان نسب بیان کرد: این بیماری نخستین بار در سال ۱۹۹۲ میلادی در تایوان تشخیص داده شد و خیلی سریع به چین، ژاپن، کره، تایلند و سایر کشور‌های شرق آسیا رسید و خسارات هنگفت و جبران ناپذیری به صنعت میگوی آن کشور‌ها وارد کرد.

او ادامه داد: در سال ۱۹۹۶ میلادی این بیماری به ایالات متحده آمریکا رسید و تا اواخر دهه ۹۰ میلادی سایر کشور‌های نیمکره غربی شامل مکزیک، اکوادور، پاناما و ... را نیز درنوردید.

رئیس پژوهشکده میگوی کشور عنوان کرد: نخستین بار این بیماری در ایران، سال ۱۳۸۱ مرکز پرورش میگوی چوئبده آبادان واقع در استان خوزستان را درگیر کرد.

نخستین حضور بیماری لکه سفید در بوشهر

دشتیان نسب گفت: سال ۱۳۸۴ نخستین بار این بیماری به استان بوشهر رسید و پرورش دهندگان فقط توانستند معادل ۱۰ درصد برداشت سال پیش خود، میگو برداشت کنند.

او افزود: پس سال ۸۴ که صنعت پرورش میگوی استان بوشهر زیان فراوانی دید، در سال‎های ۹۴، ۹۵ و ۹۶ هم لکه سفید در مزارع پرورش میگو دیده شد.

رئیس پژوهشکده میگوی کشور ادامه داد: سال ۹۷ بیماری در استان بوشهر دیده نشد.

دشتیان نسب گفت: امسال هم افزون بر بوشهر، تمام مزارع پرورش میگوی کشور به نوعی درگیر این بیماری شدند و خساراتی به صنعت میگوی پرورشی کشور وارد آمد.

 بیماری از کجا آمد؟

انتقال لارو میگو از دیگر استان‌ها به مراکز پرورشی استان بوشهر بدون بررسی آزمایشگاهی می‌تواند از جمله عوامل بروز بیماری لکه سفید باشد.

مدیرکل دامپزشکی استان بوشهر گفت: اگر چه گزارش‌هایی از ورود لارو‌های بی هویت که مراحل کنترل بهداشتی را طی نکرده‌اند به دستمان رسیده است، اما نتیجه قطعی علت شیوع این بیماری در استان، پس از تحقیقات مشخص می‌شود.

بحرانی بیان کرد: ویروس لکه سفید می‌تواند از منابع وحشی، لارو (بچه) میگو، تردد انسانی و وسایل نقلیه منتقل شود، اما برای مشخص شدن علت دقیق آن باید تحقیقی جامع داشت که دو تا سه ماه وقت می‌خواهد.

چند روزی است از لکه سفید خبری نیست

گرم شدن هوا در روزهای ابتدای پاییز به داد پرورش دهندگان رسیده و آن طور که مدیرکل شیلات استان بوشهر می‌گوید، باعث شده گزارشی از تلفات میگو در روزهای گذشته نداشته باشیم.

به گفته زنده بودی، پرورش دهندگانی که میگوی آن‌ها به اندازه تجاری رسیده میگوها را برداشت کرده‌اند و می‌توان گفت ۸۰ درصد میگوها برداشت شده‌اند.

او  گفت: لکه سفید خسارت زیادی به پرورش میگوی بوشهر نزده است اما میزان تاثیر آن در برداشت و خسارت‌ها بعد اعلام خواهد شد.

مدیرکل شیلات استان بوشهر بیان کرد: برای تسریع در برداشت با شرکت‌های فرآوری و یخسازی جلساتی برگزار شد تا کمک کنند امکانات مورد نیاز برای برداشت بهتر و سریع‌تر میگو در اختیار پرورش دهندگان قرار گیرد.

زنده بودی تاکید کرد: کمبودی در زمینه یخ و مشکلی برای برداشت و فرآوری‌ میگو وجود ندارد.

او همچنین گفت: اگر چه اکنون از لکه سفید خبری نیست اما پرورش دهندگان همچنان باید مراقب باشند تا ویروس این بیماری دوباره فعال نشود.

مقابله با بیماری لکه سفید

این بیماری درمان موفقی ندارد و فقط مزرعه داران باید راهکارهای پیشگیرانه را مد نظر داشته باشند تا میگو‌های پرورشی دچار این ویروس نشوند.

به تازگی افزودن عصاره گیاهان دارویی، ویتامین‌ها مشوق‌های ایمنی زا به غذا و اصلاح باکتریایی باعث موفقیت‌هایی در مزارع شده است.

تغذیه پست لارو‌ها از ترکیبات ویروس‌های کشته شده بیماری Yellow head و لکه سفید آزمایش شده و موفقیت هایی هم داشته است، ولی تا به حال گزارش جامعی ارائه نشده  است.

رئیس پژوهشکده میگوی کشور بیان کرد: راه‌های مقابله با بیماری متعدد است که مهمترین آن‌ها به اختصار عبارتند از: ذخیره سازی پست لارو عاری از بیماری، آماده سازی اصولی استخر‌ها قبل از دوره پرورش و رعایت اصول ایمنی زیستی برای پیشگیری از ورود ویروس به مزرعه از طریق آب ورودی به وسیله فیلتراسیون، استفاده از استخر ذخیره و بررسی آب ورودی، دخیره سازی بچه میگو با تراکم معقول، پرورش در ماه‌های گرم سال و در کل رعایت اصول ایمنی زیستی.

دشتیان نسب ادامه داد: استفاده نکردن از کارگر و وسایل مشترک، ضدعفونی مناسب در ورودی استخر و استفاده از وسیله مناسب برای پیشگیری از انتقال ویروس از طریق پرندگان و سایر موجودات به استخر‌های دیگر می‌تواند مانع گسترش بیماری به سایر استخرها شود.

او گفت: از سال پیدایش این بیماری در سال ۱۹۹۲ تاکنون صد‌ها میلیارد دلار به صنعت میگو خسارت وارد کرده است و هنوز نیز ایجاد خسارت می‌کند، ولی با تحقیقات گسترده و هزینه‌های زیادی که به پژوهش در این خصوص تخصیص داده شده، با شناسایی دقیق بیماری و راه‌های کنترل آن و تغییرات اساسی در زیرساخت‌های پرورش هم اکنون این خسارات نسبت به اولین سال‌های بروز بسیار کمتر شده است.

رئیس پژوهشکده میگو ابراز امیدوار کرد: به کارگیری تجربه‌های صنعت جهانی میگوی پرورشی و استفاده از تخصص داخلی برای بومی سازی این تجربه‌ها خسارات این بیماری در کشور را به حداقل برساند.

گزارش: مژده پاینده

انتهای پیام/م
 

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: حیات وحش صنعت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۳۱۴۱۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از تخریب ساخت و سازهای غیرمجاز در اراضی کشاورزی تا توزیع کالای اساسی طرح تنظیم بازار در فارس

صدیقه مویدی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بیضا با اشاره به قلع و قمع ۲۸ مورد ساخت و ساز غیرمجاز در اراضی کشاورزی این شهرستان، اظهار کرد: با اجرای حکم تخریب ساخت و ساز‌های غیر مجاز، ۶۵ هزار مترمربع از اراضی زراعی و باغی این شهرستان آزاد سازی شد.

او با اشاره به اینکه این احکام در روستا‌های علی آباد، تل بیضا، برکه و شاه قطب الدین شهرستان بیضا اجرا شده است، تصریح کرد: این ساخت و ساز‌ها شامل دیوارکشی، فنس کشی، ساخت بنا و استخر بوده است.

این مقام مسئول با بیان اینکه یک مورد از عملیات قلع و قمع اجرای حکم و مابقی در جهت اجرای تبصره ۲ ماده ۱۰ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغی بوده است، تصریح کرد: اجرای این موارد قانونی با همکاری رئیس دادگستری شهرستان بیضا، فرماندهی نیروی انتظامی و کارشناسان امور اراضی انجام شده است.

او با اشاره به افزایش نظارت گشت‌های امور اراضی در ایام آغازین سال، افزود: حضور مستمر گروه گشت امور اراضی این مدیریت از ۲۹ اسفند ماه پارسال تاکنون منجر به صدور ۹ فقره اخطار قانونی و جلوگیری و توقف عملیات ساخت ساز غیرمجاز شد.

 مویدی اضافه کرد: به منظور اجرای قانون حفظ کاربری با هرگونه ساخت و ساز‌های غیرمجاز در خارج از حریم شهر‌ها و طرح‌های هادی روستایی بدون دریافت مجوز از کمیسیون تبصره یک و ۴ قانون مذکور ممنوع است و با متخلفان برخورد قاطع می‌شود.

او تاکید کرد: شهروندان می‌توانند هرگونه تخلف و تغییر کاربری غیرمجاز را از طریق تلفن گویای ۱۳۱ و یا تماس با مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان گزارش دهند تا این موارد در اسرع وقت توسط یگان حفاظت امور اراضی پیگیری شود.

مبارزه با بیماری های غلات در مزارع بیضا ادامه دارد

 مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بیضا گفت: تاکنون بالغ بر ۲ هزار و ۵۳۳ هکتار از مزارع گندم این شهرستان به منظور مبارزه با بیماری‌های غلات، سمپاشی شده است.

صدیقه مویدی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بیضا با بیان اینکه تاکنون بالغ بر ۲ هزار و ۵۳۳ هکتار از مزارع گندم این شهرستان به منظور پیشگیری و کنترل بیماری‌های غلات سمپاشی شده است، اظهار کرد: از این مقدار سمپاشی حدود ۲ هزار و ۴۵۰ هکتار مربوط به زنگ زرد، ۴۵ هکتار مربوط به سفیدک پودری و ۳۸ هکتار در خصوص بیماری سپتوریوز بوده است و عملیات مبارزه شیمیایی تا پایان اردیبهشت ماه ادامه دارد.

او با اشاره به بالا رفتن رطوبت نسبی محیط و مناسب شدن دما (۸ تا ۲۳ درجه سانتیگراد) در ۲ ماه اخیر، افزود: شرایط برای شیوع بیماری‌های غلات به ویژه بیماری زنگ زرد به نحو محسوسی بالا رفته است.

مویدی گفت: به محض مشاهده کانون‌های اولیه آلودگی توصیه به کانون کوبی با سموم توصیه شده بر اساس دستورالعمل‌های سازمان حفظ نباتات انجام شده است.

او تصریح کرد: زنگ زرد یا زنگ نواری گندم یکی از بیماری‌های مهم مزارع گندم و جو است که در صورت کنترل نکردن، قابلیت اپیدمی‌های گسترده را دارد.

مویدی اضافه کرد: بیش از ۷۰ درصد عملکرد گندم به ۳ برگ انتهای بوته ارتباط دارد و حفظ این ۳ برگ از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. 

بیماری زنگ زرد گندم لکه‌هایی بر روی این برگ‌ها ایجاد می‌کند. حفاظت از این برگ‌ها نیز با کاربرد به موقع قارچ‌کش‌ها میسر می‌شود.

او اظهار کرد: از مهم‌ترین اقدامات کارشناسان جهاد کشاورزی شهرستان بیضا می‌توان به برگزاری دوره‌های آموزشی مبارزه با آفات و بیماری‌های زراعی، آموزش‌های چهره به چهره و انفرادی، اطلاع رسانی به موقع در فضای مجازی، آگاه سازی کشاورزان از طریق بلندگو در مساجد و دهگردی، بازدید‌های مستمر و پایش روزانه مزارع اشاره کرد.

این مقام مسئول توصیه کرد: کشاورزان در مناطقی که سابقه بیماری وجود دارد، از رقم‌های متحمل و گواهی شده استفاده کنند. همچنین تناوب گندم با سایر محصولات غیر میزبان عوامل خسارت‌زای گندم رعایت شود و از آبیاری غیر ضروری پرهیز کنند.

توزیع بیش از ۴۰۰ تن کالای اساسی طرح تنظیم بازار در نی‌ریز

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نی‌ریز گفت: از ابتدای سال ۱۴۰۲ تا پایان ماه مبارک رمضان امسال، ۴۳۲ تن اقلام طرح تنظیم بازار در سطح این شهرستان توزیع شده است.

علیرضا بصیری مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نی‌ریز اظهار کرد: از ابتدای سال ۱۴۰۲ تا پایان ماه مبارک رمضان امسال و به‌منظور حمایت از مصرف کنندگان و توزیع صحیح کالا‌های اساسی، ۴۳۲ تن اقلام طرح تنظیم بازار در سطح این شهرستان توزیع شده است.

او با بیان اینکه این کالا‌ها پرتقال، سیب، شکر، برنج گوشت قزمز و مرغ منجمد بوده است، ادامه داد: از مقدار ۴۳۲ تن، ۴۳ تن پرتقال و ۲۶ تن سیب به عنوان میوه شب عید در سال جدید توزیع و بقیه شامل ۱۳۶ تن شکر، ۱۶۷ تن برنج، ۱۶ تن گوشت قرمز و ۴۴ تن مرغ منجمد، با توجه به مناسبت‌های تقویمی بین موسسات خیریه، بهزیستی، مساجد و هیئت‌ها توزیع شده است.

بصیری گفت: اقلام مذکور توسط مدیریت توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس تخصیص یافت و سپس در کارگروه امنیت غذایی شهرستان فروشگاه‌های هدف مشخص شدند.

او افزود: این مدیریت در حوزه بازرسی و در قالب گشت مشترک تنظیم بازار با هماهنگی اتاق اصناف، شبکه بهداشت و اداره صمت بر واحد‌های عرضه محصولات کشاورزی و نانوایی‌ها نظارت داشته است که تا کنون از ۴۰۷ بازدید انجام شده برای ۱۰ واحد، گزارش تخلف، ثبت و به تعزیرات حکومتی ارجاع شده است.

آغاز برداشت غلات از مزارع جویم

مدیرجهاد کشاورزی شهرستان جویم از آغاز عملیات برداشت غلات در سطح ۳ هزار و ۸۶۵ هکتار از مزارع این شهرستان خبر داد.

حسین وطن دوست مدیرجهاد کشاورزی شهرستان جویم با اشاره به آغاز عملیات برداشت غلات در سطح ۳ هزار و ۸۶۵ هکتار از مزارع این شهرستان، اظهار کرد: پیش‌بینی می‌شود بیش از ۲ هزار تن جو و ۱۵۰ تن کلزا از این سطح تولید شود.

او بیان کرد: عملیات برداشت جو از حدود ۳ هزار و ۸۰۰ هکتار از اراضی و برداشت کلزا از ۶۵ هکتار از اراضی شهرستان جویم انجام می‌شود.

مدیرجهاد کشاورزی شهرستان جویم ادامه داد: ارقام جو تولید شده در مزارع غالبا جو محلی و در بعضی مزارع رقم تروپی است و ارقام کلزا تولید شده شامل تراپر و هایولشا ۵۰ است.

وطن دوست اضافه کرد: محصول جو تولیدی به منظور تهیه علوفه، خوراک دام و تامین بذر شهرستان جویم و شهرستان‌های اطراف استفاده می‌شود و محصول کلزا به مراکز خرید فعال شهرستان تحویل داده و به کارخانه‌های دانه‌های روغنی ارسال می‌شود.

باشگاه خبرنگاران جوان فارس شیراز

دیگر خبرها

  • کشاورزان بوشهری مراقبت‌های بعد از بارندگی در مزارع را جدی بگیرند
  • ۱۵۴ هزار هکتار مزارع گندم و جو مازندران مبارزه شیمیایی شد
  • دام سیاه مرد رمال برای ۵ زن
  • شیوع بیماری‌های موجود در فضای سبز/ مقابله با هجوم مگس‌های سفید
  • پیشگیری از دومیلیون مرگ کودکان با استفاده واکسن‌های موجود
  • دام سیاه مرد رمال برای ۵ زن | می‌خواستم شوهر خوبی نصیبم شود اما این مرد...
  • ارزش ۲ هزار و ۲۱۰ میلیاردی پرورش ماهی در قفس قشم
  • کیمیای سایه در اهواز/ خورشید در کمین است+فیلم
  • از تخریب ساخت و سازهای غیرمجاز در اراضی کشاورزی تا توزیع کالای اساسی طرح تنظیم بازار در فارس
  • واکسیناسیون ۴۵۵ هزار طیور بومی در قزوین