Web Analytics Made Easy - Statcounter

نمایش خُلود کاری از گروه هنر مقدس به کارگردانی و نویسندگی مریم شعبانی این روز‌ها در تهران، مجموعه یادمان شهدای هفتم تیر (مجموعه فرهنگی سرچشمه) به روی صحنه رفته است. این نمایش ویژه بانوان است و با رویکردی دینی، اجتماعی و سیاسی، جایگاه زن را در اجتماع و تاریخ را به نمایش می‌گذارد. این اثر سرگذشت زنانی از سه عرصه عاشورا، انقلاب و پس از انقلاب (مادران شهدا) است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مریم شعبانی، نویسنده و کارگردان نمایش خلود در گفت‌وگو با ایکنا، درباره چگونگی انتخاب روایت و داستان نمایش و نام آن، اظهار کرد: نمایش خلود، داستان زندگی سه زن از سه عصر مختلف است؛ در آغاز داستان زنانی از دوران ترور شهدای هفتم تیر روایت می‌شود، سپس به دوران جنگ تحمیلی و عملیات مرصاد گریزی می‌زنیم و در اپیزود دوم یکی از مادران شهدا در کنار امّ‌وهب نصرانی که از زنان عاشورایی است، به تصویر کشیده می‌شود. در ادامه دنیای پس از مرگ این سه زن را در یک فضای سورئال به تصویر می‌کشیم.   خلود به معنای جاودانگی است
نویسنده نمایش خُلود ادامه داد: خلود به معنای جاودانگی است و این نمایش، داستان جاودانگی را روایت می‌کند؛ اینکه همه اعمال، نیات و رفتار‌های ما در دنیای پس از مرگ جاودانه می‌شود و نمایشی از تجسم اعمال در دنیای پس از مرگ است. محوریت اصلی در این نمایش؛ با مادرانی است که جاودانگی خود و فرزندانشان را رقم زده‌اند. برای نمایش این دو اپیزود متفاوت در خلود، از آیات قرآن و احادیث استفاده کرده‌ایم و به آن‌ها استناد می‌شود.
وی افزود: این نمایش با همکاری گروه هنر مقدس، طراحی، کارگردانی، نویسندگی و اجرا شده است. گروه هنر مقدس، تئاتر اسلامی بانوان است که هر ساله نمایش‌هایی ویژه بانوان در ایام محرم و صفر به روی صحنه می‌برد. این گروه امسال نیز نمایش خلود را طراحی و اجرا کرده است.
کارگردان نمایش خلود بیان کرد: ۲۰ نفر در صحنه‌گردانی این نمایش حضور دارند و از این میان بازیگران نمایش ۹ نفر از بانوان هستند. با احتساب افرادی که در تبلیغات این اثر به ما کمک کردند، ۴۰ نفر در به اجرا در آمدن این نمایش فعالیت داشته‌اند. در واقع پس از ۱۱ سال که از آغاز فعالیت گروه هنر مقدس با هشت نفر می‌گذرد، یعنی از سال ۸۷، تا امروز افراد این گروه به ۴۰ نفر رسیده است.
وی افزود: مراحل تولید خلود به این دلیل که نمایشی مستندگونه است، پیچیدگی‌های خاص خود را داشت، ما باید نقطه‌های خلأ در تاریخ را پیدا و آن‌ها را به هم متصل می‌کردیم. حدوداً سه ماه تحقیق، نگارش، طراحی لباس و دکور این نمایش طول کشید و دو ماه نیز تمرین گروه و بازیگران و طراحی موسیقی و تدوین آن به طول انجامید، کمتر از یک ماه هم است که نمایش به روی صحنه رفته و اجرا‌های هر روزه تا ۱۴ مهرماه ادامه دارد.

شعبانی با اعلام این خبر گفت: با حوزه هنری هم صحبت کرده‌ایم و قرار است از دوم تا هفتم آبان‌ماه سال جاری، نمایش خلود در یکی از سالن‌های حوزه هنری اجرا شود. هماهنگی این کار امروز قطعی شد و آبان‌ماه اجرای دوم این گروه در حوزه هنری خواهد بود.   بازخورد‌هایی که دریافت می‌شد متفاوت بود. در نمایش‌های گذشته، بیشتر بر تعزیه به سبک مدرن تأکید داشتیم که البته عامه پسندتر است و با تکنیک‌های مختلف تئاتر تعزیه اجرا می‌کردیم. اما امسال ژانری سیاسی-نظامی برای نمایش انتخاب کردیم که برخی موافق این انتخاب نبودند تعزیه به سبک مدرن عامه‌پسندتر بود

وی درباره بازخورد‌های تماشاگران این نمایش هم بیان کرد: بازخورد‌هایی که دریافت می‌شد متفاوت بود. در نمایش‌های گذشته، بیشتر بر تعزیه به سبک مدرن تأکید داشتیم که البته عامه پسندتر است و با تکنیک‌های مختلف تئاتر تعزیه اجرا می‌کردیم. اما امسال ژانری سیاسی-نظامی برای نمایش انتخاب کردیم که برخی موافق این انتخاب نبودند. با این حال بیشتر دانستن درباره روایات تاریخی و بار دراماتیک آن، موجب دریافت بازخورد‌های خوبی از سوی مخاطبان بودیم و بسیاری از تماشاگران گفتند ما در جریان این اتفاقات تاریخی نبودیم. همچنین برخی از خانواده‌های شهدای هفتم تیر در اجرای نمایش خلود حضور داشتند و ابراز خوشحالی می‌کردند و می‌گفتند که از سال ۶۰ تا کنون کاری به این صورت در مورد شهدای هفتم تیر انجام نشده است.   ظرفیت‌های خوب در تعلیم و تربیت
کارگردان نمایش خلود در پاسخ به این پرسش که چرا با وجود عدم‌حمایت‌هایی که هر ساله شاهد هستید، باز هم فعالیت در این عرصه را ادامه می‌دهید، گفت: من معلم هستم و در این سال‌هایی که گذشته و تدریس داشته و با دانش آموزان ارتباط داشتم، دریافته‌ام که تئاتر ظرفیت‌های خوبی برای تعلیم و تربیت دارد می‌تواند راهگشا و راهنما باشد. از طرفی خانم‌های محجبه و مقیدی وجود دارند که علاقه‌مند به هنر تئاتر هستند، اما متأسفانه فضای تئاتر کشور به دلایلی مناسب حضور این افراد در اجرا‌های تئاتر نیست. گروه ما علاقه‌مند بود این هنر مورد استفاده این قشر هم قرار بگیرد و تلاش داریم آن‌ها را با مفاهیم مختلف تاریخی که کمتر به آن‌ها توجه شده و نیز تاریخ جهان اسلام و ایران را در قالب نمایش آشنا کنیم. تاریخ ما به اندازه کافی داستان‌هایی برای عبرت گرفتن دارد که هر قدر هم درباره آن کار شود باز هم جای کار وجود دارد، به‌ویژه در حوزه زنان و موضوعات مرتبط با آن‌ها. در این ۱۱ سال تمام تلاش ما این بود که زنان برجسته، مؤثر و تاریخ‌ساز را پیدا کنیم و با محوریت این شخصیت‌ها کار کنیم. علاقه‌مندی ما به حوزه زنان و میزان تأثیرگذاری زنان در کل جریان جامعه و استقبال خود بانوان از این رویداد، باعث دلگرمی گروه برای ادامه مسیر است.
عدم حمایت جای تأسف دارد   نویسنده نمایش خلود بیان کرد: وقتی فضای تئاتر و نمایشی مختص بانوان می‌شود، بسیاری از هنرنمایی‌های گروه بانوان بهتر به نمایش در می‌آید که در شرایط نمایش عمومی امکان‌پذیر نیست و محدودیت‌های زیادی وجود دارد. با این حال مسئله عدم حمایت از گروه‌هایی مشابه ما، اذیت‌کننده است. جامعه هنوز متوجه ضرورت پرداخت به تئاتر ویژه بانوان و ضرورت توجه به هنر اسلامی در این حوزه نشده است. تلاش داریم تا مسئولان حوزه فرهنگی متوجه این موضوع بشوند. ما ایستادگی خواهیم کرد.
شعبانی درباره حمایت‌های به عمل آمده در روند اجرای اثر گفت و افزود: در اجرای هر تئاتری حداقل چیزی حدود ۸۰ میلیون بودجه صرف می‌شود. تهیه کنندگی تئاتر خلود هم بر عهده حمیدرضا ممتازان بوده که خود ایشان علاقه‌مند به هنر اسلامی بانوان هستند و از این کار حمایت کرده‌اند. اغراق نیست اگر بگویم که نمایش خلود به شکل جهادی به روی صحنه رفته است. حتی یک دهم هزینه‌ای که برای این نمایش صرف شده، حمایت مالی نداشته‌ایم. اعضای گروه دستمزدی دریافت نمی‌کنند و هر درآمدی که از اجرا‌ها به دست می‌آید، صرف برنامه‌های دیگر گروه هنر مقدس می‌شود. ناگفته نماند که جایی که نمایش اجرا می‌شود یعنی خود مجموعه فرهنگی سرچشمه، کمک‌هایی زیادی به ما داشته و حمایت‌های مادی و معنوی از گروه کرده است، بسج هنرمندان هم نهاد دیگری بود که به ما کمک کرد و در تبلیغات کار همراه ما بود. تیزر تلویزیونی ما امسال پخش نشد و این موضوع در جذب مخاطب ما تاثیر داشت و خیلی‌ها از نمایش مطلع نشدند.   برای حدود 200 نفر از بانوان مسئول در کشور دعوت‌نامه ارسال کرده‌ایم که حداقل از حمایت معنوی آن‌ها برخوردار شویم اما متأسفانه شاهد حضور هیچ‌یک از دعوت‌شده‌ها نبودیم بانوان مسئول هم نیامدند
وی در پاسخ به این پرسش که آیا از بانوان مسئول کشور، کسانی برای تماشای نمایش آمده‌اند، گفت: متأسفانه خیر. برای حدود 200 نفر از بانوان مسئول در کشور دعوت‌نامه ارسال کرده‌ایم که حداقل از حمایت معنوی آن‌ها برخوردار شویم اما متأسفانه شاهد حضور هیچ‌یک از دعوت‌شده‌ها نبودیم، این مسئله یعنی خود بانوان هم به ضرورت این قضیه توجهی ندارند و حمایتی نمی‌کنند. البته بانوانی هم بودند که با حضور و حمایتشان به ما دلگرمی داده‌اند، اما انگشت شمارند. با اینکه گروه ما مختص بانوان است، اما تا کنون، هیچ بانویی اعلام آمادگی برای حمایت مادی و معنوی از ما نکرده است. خود بانوان حداقل باید این حوزه را جدی بگیرند.   تلاش کردیم تئاتر را مؤمن کنیم
کارگردان نمایش خلود درباره اینکه آیا این ظرفیت وجود نداشت که نمایش به شکل عمومی اجرا شود، گفت: این سؤال را خیلی‌ها مطرح کرده‌اند. تئاتر شرایط خود را دارد، به لحاظ فرم، حرکت، آوا، گریم، طراحی لباس و حرکات بدن، هر نمایشی متقضیات خاص خود را دارد. فرم‌های پیچیده‌ای در این نمایش وجود دارد و گروه ما هم اغلب از بانوان محجبه هستند که چادر را به عنوان حجاب اسلامی انتخاب کرده‌اند و مقید به آن هستند. با در نظر گرفتن این موارد خود آن‌ها هم تمایلی ندارند با گریم شدید و اگزجره بر روی صحنه و مقابل آقایان ظاهر شوند. از اتاق فرمان تا اجراییات گروه نمایش، بانوان هستند. اگر هم این زیبایی‌شناسی‌ها از تئاتر حذف شود، جذابیت خود را از دست می‌دهد. شهید آوینی در این‌باره اذعان می‌کند که سینما و تئاتر مؤمن شدنی نیست. یعنی اگر زیبایی‌ها را از آن بگیریم چیزی از آن باقی نمی‌ماند؛ لذا این زیبایی‌ها را دارد و مؤمن هم نخواهد شد. ما تلاش کردیم تئاتر را این‌گونه مؤمن کنیم که مختص بانوان باشد. هر کدام از اجرا‌ها و اپیزودها، فرم‌های خاص خود را دارد.

منبع: ایکنا

کلیدواژه: ایکنا جامعه خلود نمایش گروه هنر مقدس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۳۲۰۳۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طالب‌زاده با وجود اهانت‌های گروه‌های مختلف، هیچگاه نه مردد شد و نه ترسید/زیست شهیدانه در زندگی نادر دیده می‌شد

همایش «قدس از چشمان آقای نادر» روز گذشته ۹ اردیبهشت ماه به مناسبت سالگرد عروج نادر طالب‌زاده در سالن سوره حوزه هنری با حضور تعدادی از چهره‌های فرهنگی و هنری برگزار شد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو، همایش «قدس از چشمان آقای نادر» روز گذشته ۹ اردیبهشت ماه به مناسبت سالگرد عروج نادر طالب‌زاده در سالن سوره حوزه هنری با حضور تعدادی از چهره‌های فرهنگی و هنری برگزار شد.

حسن رحیم‌پور ازغدی سخنران افتتاحیه این همایش در توصیف ویژگی های منحصر به فرد نادر طالب‌زاده گفت: یکی از موارد، قدرت شخصیت او بود. هرکسی نمی‌تواند در خود، انقلاب شخصیتی ایجاد کند. اینکه فردی در شخصیت خود انقلاب کرده و فاعل باشد و نه منفعل، بیانگر قدرتمندی بودن او است.

وی افزود: طالب‌زاده از چه محیط و جایگاهی به چه محیطی  آمد؟ چند نفر مانند او را می‌شناسید که مسیری از زندگی در آمریکا و تحصیل در دانشگاه کلمبیا تا حضور در جبهه جنگ را پیموده باشد؟ همینطور جبهه بعد از جنگ.

ازغدی اشاره کرد: طالب‌زاده  با وجود اهانت‌هایی که از گروه‌های مختلف به او می‌شد، نه هیچ گاه مردد شد و نه ترسید. منبع جوشان ایمان او واقعا حیرت انگیز است.

این نویسنده بیان داشت: همه چیز در زندگی‌ای که در آمریکا داشت، برای او محیا بود؛ همان چیزهایی که همه آرزوی آن را دارند و برای آن حاضر هستند حتی خیانت کنند. 

دکتر مجید شاه حسینی، رئیس فرهنگستان هنر از دیگر مهمانان این همایش بود که تصریح کرد: ویژگی جالب در شخصیت نادر طالب‌زاده این بود که هرچه از او می کندند، بی‌تعلق‌تر می‌شد. هرچه از او دریغ می‌کردند، روحیه او با نشاط‌تر می‌شد. 

وی بیان داشت: جمله حاج قاسم سلیمانی «که باید شهید زندگی کنی تا شهید شوی» در شخصیت آقای طالب‌زاده صادق بود و ما زیست شهیدانه را در او دیدیم. بنابراین بنده قطعا معتقد هستم که ایشان در میان شهدا هستند. طالب‌زاده حتی نسبت به کسانی که به او بدی می‌کردند نیز حسن نیت داشت.

شاه‌حسینی در ادامه خطاب به جوانان گفت: سلوک هنری نادر طالب‌زاده را روز به روز مرور کنید. هرچه او جلوتر رفت، موحدتر و انقلابی‌تر شد.

رئیس فرهنگستان هنر در پایان اظهار داشت: نادر طالب‌زاده با این شیوه زندگی، حجت را بر همه ما تمام کرد. نه حق خستگی، نه دلشکستگی و نه توقع برای کسی باقی نگذاشت.

دکتر سید محمد حسینی، معاون پارلمانی رئیس جمهور در ادامه این همایش بیان داشت: این روزها که شاهد خیزش دانشجویان و اساتید آمریکا بخصوص دانشگاه کلبمیا محلی که نادر عزیز در آن تحصیل کرده بود، در حمایت از مردم مظلوم غزه و فلسطین هستیم که البته مدعیان آزادی بیان با برخوردهای خشن و بی رحمانه، اساتید و دانشجویان را به شدت سرکوب و صدها نفر از آن‌ها را بازداشت کرده‌اند، بیشتر به یاد نادر عزیز می افتیم.

دکتر حسینی تاکید کرد: اگرچه نادر طالب‌زاده در آمریکا تحصیل کرد اما مثل غربزده‌ها مرعوب و مفتون تمدن مادی غرب نشد چرا که با بینش عمیق ماهیت واقعی صهیونیسم و امپریالیسم را بخوبی شناخته بود.

وی اظهار داشت: طبق سخن امام علی (ع) که فرمود: «رُبّ کلام انفذ من صولة» چه بسا سخنی که نفوذش از یورش و حمله کردن (نظامی) بیشتر باشد، لذا تاثیر کلام هنرمندانه در مواردی می‌تواند از جنگ و قدرت نظامی بیشتر باشد، همچنان که رهبر معظم انقلاب تاثیر رسانه را از موشک و پهباد افزون دانستند و حاج نادر عزیز از جمله کسانی بود که این مسئله را بخوبی درک کرده بود و حضورش در عرصه رسانه و هنر برای تحقق این هدف بود.

معاون رئیس جمهور تصریح کرد: اسم «نادر» برای مرحوم نادر ظالب‌زاده کاملا با مسمی بود و بر این باوریم که ایشان نادره‌ای در حوزه رسانه بود و با خوش فکری و انتخاب هوشمندانه جریان سازی می‌کرد. او بسیاری از اندیشمندان و متفکران غرب را می‌شناخت و از ظرفیت آن‌ها برای نقد و افشای ماهیت نظام سلطه استفاده می‌کرد.

رضا برجی، مستندساز حوزه جنگ، از دیگر سخنرانان همایش «قدس از چشمان آقای نادر» و طی سخنانی گفت: نادر این را درک کرد که تا ما نتوانیم فرهنگ ایرانی-اسلامی را توأما در کشورها گسترش دهیم، با مشکل مواجه هستیم.

وی اشاره کرد: در زمان آقای احمدی نژاد التماس کردیم یک رقم معقول به ما بدهند تا با کمک بچه‌های جهاد و روی زمینی که خود اهالی بوسنی در اختیار ما می‌گذارند، یک مسجد بسازیم، اما این پول را به ما ندادند. در همان زمان، سرهنگ قذافی پیش از سقوط خود یک مسجد نیمه کاره ساخته بود که اگر بخواهیم این هزینه را به امروز محاسبه کنیم، ۳۵ میلیارد می‌شود.  

این مستندساز بیان داشت: شرایط مدیریتی حوزه‌های فرهنگی ما، خیلی وحشتناک است و نادر این موضوع را نیز درک کرده بود. ما شروع به آموزش بچه‌های لبنانی در باغ فردوس کردیم و آن‌ها با همین آموزش چهار ماهه، شبکه المنار را تاسیس کردند. سپس اقدام به آموزش بچه‌های افغانی و بعد، بوسنیایی کردیم. اما مسئولین باغ فردوس را بستند و آن را به یک موزه تبدیل کردند. ما مطمئن شدیم که این اتفاق، حاصل جریان نفوذ است. این شبکه نفوذ، دقیقا می‌داند که در وزارت ارشاد باید چه کاری انجام دهد و در نتیجه، باغ فردوس را نابود می‌کند.

وی در مورد اهمیت حوزه مستند خاطرنشان کرد: در دنیا، یکی از مهم‌ترین بخش‌های شبکه‌های تلویزیونی، «مستند» است. همین بخش در تلویزیون ما، یکی از بی‌عرضه‌ترین بخش‌ها است. در کشورهای دیگر گفته می‌شود که اگر می‌خواهی فیلمسازی یادبگیری، اول چند فیلم داستانی بساز و بعد سراغ مستند برو؛ اما این سیر در کشور ما معکوس است. 

برجی ادامه داد: در مورد فیلم سینمایی داستانی هم موضوع آن مهم است. آیا ما باید از این خوشحال باشیم که ۸۰ میلیون نفر در کشور «فسیل» را تماشا کردند؟ واقعا چنین مواردی خوشحالی ندارد.

وی اظهار داشت: یکی از دغدغه‌هایی که نادر طالب‌زاده داشت، این بود که چرا دانشگاه‌های ما نسبت به سایر دانشگاه‌ها عقب است؟ چرا الان تمام دانشگاه‌های آمریکا و اروپا، فریاد غزه سر می‌دهند اما دانشجوهای ما بی‌خیال هستند. این اتفاق به دلیل بی‌خیال بودن مسئولین دانشگاه‌های ما است. 

برجی در پایان اشاره کرد: من یقین دارم نادر طالب‌زاده، فرج‌الله سلحشور و جمال شورجه، خط قرمز نفوذ را رد کردند و باید حذف فیزیکی می‌شدند.

دیگر خبرها

  • سومین جشنواره ملی تئاتر خیابانی رضوی به شناخت ابعاد شخصیت امام رضا (ع) نزدیکتر شد
  • از درب طلای حرم امام رضا (ع) در دهه کرامت رونمایی می‌شود
  • اضافه‌شدن ۶ نمایش به جشنواره تئاتر رضوی برای اجرا در دهه کرامت
  • رونمایی از درب طلای حرم امام رضا(ع) در دهه کرامت
  • راهیابی تئاتر ۴۴۴ از مشهد به جشنواره تئاتر مساجد کشور
  • طالب‌زاده با وجود اهانت‌های گروه‌های مختلف، هیچگاه نه مردد شد و نه ترسید/زیست شهیدانه در زندگی نادر دیده می‌شد
  • سالن‌های تئاتر ۱۴ و ۱۵ اردیبهشت اجرا ندارند
  • این صدا برای بچه‌های ایران است/ جزییات یک کنسرت باتربیت!
  • تونس حوزه هنری را نماینده تئاتر ایران می‌داند/مفاهیم مشترک تئاتری
  • موافق اجرای نمایش در سالن‌های خصوصی نیستم/ اقتصاد تئاتر رضایت‌بخش نیست