Web Analytics Made Easy - Statcounter

«صادق کوشکی» روز شنبه در نشست بررسی روابط ایران و عربستان گفت: نمی توان روابط ایران و عربستان را قبل و بعد از انقلاب یکسان دید. قبل از پیروزی انقلاب، تهران و ریاض بازیگر یک سناریو واحد از سوی نظام جهانی برای مقابله با شوروی به عنوان سد کمونیسم بودند.
وی با بیان اینکه عربستان وهن خود می‌دانست ایران ژندارم منطقه باشد اما آمریکا، ایران را برای ایفای این نقش انتخاب کرده بود، اظهار داشت: سعودی‌ها براساس نقشی که آمریکا تعریف کرده بود، ناگزیر به پذیرش نقش ایران بودند هرچند در وزن‌کشی، سهم ایران بیشتر از عربستان بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما بعد از انقلاب، فضا متفاوت شد و ما شاهد دو کشور هستیم که مولفه‌های تصمیم‌گیری‌شان باهم فرق می‌کند. جمهوری اسلامی ایران براساس خواست حاکمان خود تصمیم می‌گرفت.
این استاد دانشگاه افزود: حتی در دوران امام (ره) و پس از کشتار حجاج، ایشان خواستار رابطه با حکومت عربستان بودند. در واقع، خروجی تصمیم ایران درباره عربستان این بوده که با ریاض رابطه داشته باشیم. گواه و شاهد آن هم این که تمامی روسای جمهوری ایران بعد از سال ۶۸ به عربستان سفر کرده اند ولی حتی وزیر خارجه عربستان در این سال‌ها یک سفر دوجانبه به ایران نداشته است.
کوشکی با بیان اینکه سعودی‌ها امکان تصمیم‌گیری برای رابطه با ایران را ندارند، تصریح کرد: عربستان خواستار سقوط صدام نبود. ترجیح سعودی این بود که عراق ضعیف و صدام تضعیف شده سد محکمی در برابر ایران است. تا دو هفته قبل از حمله به عراق، عربستان مخالف حمله بود. آنها ناگزیز به پذیرش خواست هژمون در خلیج فارس هستند که در آن زمان، آمریکا بود.
وی با بیان اینکه ملک عبدالله در دوران ولیعهدی خواهان رابطه با تهران برای مهار ایران بود، خاطرنشان کرد: وقتی ملک عبدالله خواستار این کار بود، آمریکا به صورت غیرمستقیم با تقویت جناح‌های درون حکومتی مانع از تحقق خواست ملک عبدالله شد. در مساله سوریه، عربستان متمایل به بازی آمریکا تا آخر ماجرا بود ولی در میانه رویکرد آمریکا موجب تعجب و دلخوری آنها شد هرچند در عمل مجبور به پذیرش دیدگاه واشنگتن شدند.
این کارشناس مسائل منطقه با بیان اینکه سعودی به دلیل فقدان مشروعیت بقای خود را در همکاری با هژمون منطقه یعنی انگلیس و سپس آمریکا می‌داند، ابراز داشت: بعید نیست خلیج فارس یک دوران چند هژمونی را با ظهور چین و اروپای واحد تجربه کند و در این دوران آنها مجبور به همکاری با نظام چند قطبی هستند. سعودی‌ها وقتی ترامپ اوج نگاه خصمانه علیه ایران شروع کرده بود، کلیپ فتح تهران را ساختند اما وقتی گارد آمریکا در منطقه شکست، دیدیم که گارد ریاض هم شکسته شد و لحنشان عوض تغییر کرد.
کوشکی اضافه کرد: در مصاحبه اخیر محمد بن سلمان هم دیدیم که چنگ و دندان‌ نشان دادن‌های سابق را دیگر مطرح نمی‌کند چون می بیند که لحن آمریکا هم عوض می‌شود.
 این کارشناس مسائل منطقه اظهار داشت: من آینده روابط ایران و عربستان را منوط به تعیین تکلیف هژمونی خلیج فارس می‌دانم و اگر هژمونی چند قطبی در منطقه شکل بگیرد و آل سعود در قدرت باقی بماند، آنها ناگزیر به همکاری با ایران هستند و حتی ممکن است مشتاق به این همکاری باشند.

منبع: ایرنا

کلیدواژه: عربستان سعودی محمد بن سلمان ایالات متحده آمریکا ایران خلیج فارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۳۵۳۲۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سفر نخست‌وزیر پاکستان به عربستان

وزارت خارجه پاکستان اعلام کرد نخست‌وزیر این کشور به دعوت ولیعهد سعودی برای حضور در نشست مجمع جهانی اقتصاد عازم ریاض شده است. - اخبار بین الملل -

به گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، وزارت خارجه پاکستان در اطلاعیه‌ای اظهار داشت «محمد شهباز شریف» نخست‌وزیر این کشور برای شرکت در نشست ویژه مجمع جهانی اقتصاد پیرامون همکاری جهانی، رشد و انرژی که در ریاض برگزار می‌شود، عازم عربستان شده است.

بر اساس این اطلاعیه، سفر شهباز شریف در پی دعوت «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی و «کلاس شواب» بنیانگذار و رئیس هیئت مدیره مجمع جهانی اقتصاد صورت می‌گیرد.

نشست ویژه مجمع جهانی اقتصادی قرار است از 28 تا 29 آوریل در ریاض برگزار شود.

اطلاعیه می‌افزاید شهباز شریف را یک هیئت بلندپایه شامل «محمد اسحاق دار» وزیر امور خارجه و «محمد اورنگ زیب» وزیر دارایی پاکستان همراهی خواهند کرد.

پاکستان و عربستان: از خاک افغانستان برای تروریسم استفاده نشود/ طالبان به حقوق اسلامی افغان‌ها احترام بگزاردچشم انداز مناسبات عربستان سعودی و پاکستاناعطای بالاترین نشان پاکستان به وزیر دفاع عربستان سعودی

هیئت پاکستانی در این سفر در مورد موضوعات مربوط به اقدامات تجاری و سرمایه‌گذاری، چارچوب‌های سرمایه‌گذاری جدید، بازسازی زنجیره تأمین، رشد پایدار و چشم‌انداز انرژی بحث و تبادل نظر خواهد کرد.

اطلاعیه افزود در حاشیه نشست اصلی، نخست‌وزیر پاکستان و هیئت همراهش با سران کشورهای جهان از جمله سران عربستان سعودی و سران سازمان‌های بین‌المللی دیدارهای دوجانبه خواهد داشت.

انتهای پیام/.

دیگر خبرها

  • جزئیات توافق آمریکا و عربستان برای سازش میان ریاض و تل‌آویو
  • فرود آمدن هواپیمای اسرائیلی در ریاض
  • وزیر خارجه آمریکا به عربستان می‌رود
  • وزیر خارجه آمریکا به عربستان می‌رود؛ غزه محور اصلی گفت‌وگو با مقامات سعودی
  • ریاض اولین مقصد «بلینکن» در دور جدید سفر منطقه‌ای خاورمیانه
  • فرود هواپیمای مقامات اسرائیلی در عربستان سعودی
  • مقابله با آمریکا؛ هدف مشترک تهران - مسکو
  • ‏رئیس‌کل بانک مرکزی عازم عربستان سعودی شد
  • سفر نخست‌وزیر پاکستان به عربستان
  • رئیس‌کل بانک مرکزی عازم عربستان سعودی شد