Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-04-29@23:04:34 GMT

سه فیلم متوسط اجتماعی بر پرده سینماها

تاریخ انتشار: ۱۳ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۳۵۶۹۳۳

فیلم های "سال دوم دانشکده من" ساخته رسول صدر عاملی،"درخونگاه" به کارگردانی سیاووش اسعدی و "پیلوت" کارابراهیم ابراهیمیان هم درکناردیگرفیلم های بازارمکاره و نابسامان اکران جای گرفتند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛    فیلم های "سال دوم دانشکده من" ساخته رسول صدر عاملی،"درخونگاه" به کارگردانی سیاووش اسعدی و "پیلوت" کارابراهیم ابراهیمیان هم درکنار دیگرفیلم های بازارمکاره و نابسامان اکران جای گرفتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  

درخونگاه ،یک فیلم تجربی اجتماعی است که با نگاهی شیفته ووامدارانه به نگرش ها،فیلم ها و سینمای مسعود کیمیایی،مقلدانه وناپخته وفیلمفارسی گونه ازکوچه ها وگذرهای آشنای اجتماعی وتاریخی می گذردتاواگویه دردها ورنج ها،مردانگی ها و ناجوانمردی هاوکوشش های ناکام "رضا"های جامعه وفرهنگ وزندگی وآرزو های آن ها باشد.درخونگاه،گرچه درپیوستن به فیلم و سینمای سرپای اجتماعی فاصله دارد، ولی به عنوان تجربه نخست سازنده اش،به همراه بازی های متوسط  بازیگرانش و فیلمبرداری حساب شده،فیلمی قابل تامل است.

پیلوت،سومین اثرکارگردان آن واز نظرساختار سینمایی وپردازش هنری وداستانی،فیلمی متوسط و درکارنامه ابراهیمیان،کاری قابل قبول است.فیلم اجتماعی پیلوت، امتیازهایی چون موضوع های ملموس،توجه به فرهنگ ومناسبات زندگی بومی و ایرانی، فیلمنامه فکر شده وکارگردانی به نسبت جمع و جور دارد.   

 فیلم اجتماعی صدرعاملی،ازمنظر نگاه، موضوع وپرداخت داستانی وهنری،در ادامه سه گانه او؛ من ترانه پانزده سال دارم،دختری با کفش های کتانی و دیشب باباتو دیدم آیدا،قراردارد.او دراین فیلم،تماشاگرراهمراه دو دختر دانشجو وارد فراز و فرودهای زندگی، مسایل، نیازهاو خواسته های آنهاکرده و به گشت وگذاری تلخ وشیرین در جامعه امروزایران می برد. فیلم سال دوم دانشکده من با آنکه از فیلمنامه و کارگردانی سنجیده برخورداراست، ولی به قوت دیگرآثارپرویزشهبازی ورسول صدرعاملی نیست.کمای شخصیت اصلی فیلم صدرعاملی،پیله ای است برای ماندن یا پرواز پروانه ای شخصی و اجتماعی او درجامعه ای که مانند این شخصیت درکما و خواب و بیداری است!

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۳۵۶۹۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ضرورت کاهش سرعت متوسط سالانه خودروها/ مقوله آموزرش در رسانه‌ها پررنگ‌تر شود

رئیس اداره ایمنی و ترافیک اداره کل و راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان اصفهان گفت:سرعت متوسط ناوگان خودرویی سالانه در حال افزایش است و این زنگ خطری برای بالارفتن آمار تصادفات محسوب می شود که باید برای کاهش آن برنامه داشت و اقدام کرد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، معید ذهبیون امروز _دوشنبه، دهم اردیبهشت_ در نشست خبری به مناسبت روز ایمنی حمل و نقل، اظهار کرد: اولین عامل به عنوان شاخصه تصادفات به دلیل عامل انسانی، موضوع سرعت است.

وی افزود: سرعت متوسط وسائل نقلیه سالانه در حال افزایش است، به طوری‌که حدود پنج کیلومتر بر ساعت، نسبت به سال گذشته در استان اصفهان افزایش نشان می‌دهد و حتی این عدد در ایام نوروز امسال ۱۰ کیلومتر بر ساعت بیشتر شده است.

رئیس اداره ایمنی و ترافیک اداره کل و راهداری و حمل و نقل جاده ای استان اصفهان ادامه داد: همین عامل باعث تصادفات بیشتری شده که ضروری است با اتخاذ تدابیر و برنامه‌هایی از تبعات این افزایش سرعت جلوگیری کرد.

وی تاکید کرد: اگر این روند میانگین رشد سرعت ادامه‌دار باشد سال آینده باز هم شاهد افزایش تعداد تصادف‌های جاده ای خواهیم بود اما اگر این سرعت کمتر شود، به همین نسبت شمار تصادفات هم کاهش خواهد یافت.

ذهبیون با اشاره به اینکه در موضوع عامل انسانی و ارتباط آن با تصادف شاخص‌های متعددی نقش دارند، اطهار کرد: سن و سال راننده، نوع وسیله نقلیه، نوع کار و حتی نشستن سرنشین جلو در کنار راننده را باید در این رابطه در نظر گرفت و در امتداد همین عوامل، انتخاب مسیر و سرعت خودرو را هم لحاظ کرد.

رئیس اداره ایمنی و ترافیک اداره کل و راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان اصفهان با تاکید بر اهمیت و ضرورت استفاده از کمربند و کلاه ایمنی، اظهار کرد: نزدیک به یک‌صد نفر از راکبان موتور سیکلت هر ساله در تصادفات جاده های برون شهری فوت می‌کنند و حدود یک‌هزار نفر نیز مجروح می‌شوند.

به گفته وی، به منظور کاهش آمار تلفات راکبان موتورسیکلت اداره کل راهداری اقدام به اجرای طرح چهره به چهره و شناسایی محل‌های حادثه خیز در معابر مختلف کرده است.

ذهبیون گفت: محورهای شرق اصفهان و کوهپایه، فلاورجان، نجف‌آباد و شاهین‌شهر چهار منطقه‌ای هستند که حدود ۸۰ درصد تصادفات موتوری استان در آن‌ها رخ می‌دهد که در شماری از آن‌ها راکبان موتور جانشان را از دست می‌دهند.

وی با اشاره به تعمیر رایگان سیستم روشنایی موتورسیکلت بیش از دوهزار موتورسیکلت در سال گذشته، خاطر نشان کرد: در مجموع حدود پنج هزار موتور سیکلت در چند سال گذشته با کمک اداره کل راهداری تعمیر شده است.

رئیس اداره ایمنی و ترافیک اداره کل و راهداری و حمل و نقل جاده ای استان اصفهان با بیان اینکه ۹۰ درصد جان باختگان خودرویی کمربند ایمنی نبسته‌اند، ادامه داد: ۹۵ درصد موتورسواران فوتی هم فاقد کلاه ایمنی بوده اند.

آموزش ایمنی و ترافیک به دانش‌آموزان

محمدعلی صلواتی، معاون حمل و نقل اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان اصفهان در ادامه، اظهار کرد: ۲۵ هزار دانش‌آموز در سال گذشته آموزش‌های ویژه در موضوع ایمنی و ترافیک را سپری کردند و علاوه بر این پنج هزار راننده روستایی نیز آموزش دیدند.

وی با اشاره به اینکه ۴۸ دستگاه در امر سوانح رانندگی مسئول هستند، اظهار کرد: رسانه‌ها از جمله موثرترین نهادهای مسئول در این رابطه هستند که می‌توانند در کاهش تلفات جاده‌ای، آموزش، فرهنگ‌سازی و اطلاع‌رسانی موثر باشند.

اهمیت مقوله خواب و تغذیه در رانندگی

حسین حسین‌زاده، مدیر جدید جمعیت طرفداران ایمنی راه‌ها نیز در ادامه گفت: «خواب‌آلودگی» راننده عامل ۷۷ درصد از تصادفات جاده ای است که همین عامل نشان از اهمین موضوع خواب و شناخت ابعاد و زوایای مختلف این عنصر حیاتی در رانندگی دارد.

به گفته وی، تغذیه نیز عامل دیگری است که با توجه به تغییر سبک زندگی و الگوهای غذایی در رانندگی نقش مهمی دارد، اما کمتر به آن پرداخته شده است.

مدیر جمعیت طرفداران ایمنی راه‌ها افزود: کشورهای توسعه‌یافته روی مسئله آموزش شهروندان به طور خاص کار می کنند، اما سمت و سوی رسانه‌های ما بیشتر در مسیر اطلاع‌رسانی است.

حسین‌زاده تاکید کرد: رسانه‌ای موفق و تاثیرگذار است که آموزش را به صورت جدی مدنظر قرار دهد و در کنار کار اطلاع‌رسانی دنبال کند.

کد خبر 749132

دیگر خبرها

  • ضرورت کاهش سرعت متوسط سالانه خودروها/ مقوله آموزرش در رسانه‌ها پررنگ‌تر شود
  • ۳ فیلم سینمایی در راه اکران سینماها
  • متوسط طول عمر پستانداران چقدر است؟ (+ اینفوگرافی)
  • وقتی «خانه خدا» سینماها را شلوغ کرد
  • فعالیت سامانه بارشی فعال در خوزستان از چهارشنبه
  • دمای زراعی آذربایجان غربی نسبت به بلند مدت ۲.۶ درجه سانتی گراد افزایش دارد
  • پیش بینی فعالیت سامانه بارشی و کاهش دما در خوزستان
  • پاکسازی غزه از آوار و بمب‌، ۱۴ سال طول می‌کشد
  • ورود سامانه‌ بارشی فعال به خوزستان
  • متوسط طول عمر پستانداران چقدر است؟