Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها _ آناهیتا رحیمی : وقتی دستم را زیر چانه‌ام می‌گذارم و به باغات گردو فکر می‌کنم تنها چیزی که برایم خوشایند است ترک برداشتن پوست سبز رنگ گردو و بوی مطبوعی است که با کوبیدن سنگی می‌شود آنرا حس کرد؛ این اولین خاطره‌ای بود که از دوران کودکی از باغات گردو در ذهن داشتم.

اما امروزه تصورم چیز دیگری است و اگر بخواهم واقعیت را بگویم باید چنین آغاز کنم که استان آذربایجان شرقی، مهد طلای سبزی است که رتبه دوم را در سطح کشور به خود اختصاص داده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قطعاً کسانی که به این دیار سفر کرده‌اند طعم بی نظیر و کیفیت مرغوب گردوی آذربایجان شرقی را چشیده‌اند.

برداشت محصول، لذت بخش‌ترین پایانی است که برای کشاورزان به ارمغان می‌آید اما متأسفانه همواره خطراتی هم‌چون سقوط از درختان، آنان را تهدید می‌کند که این روزها نیز به یک دغدغه جدی در استان آذربایجان شرقی تبدیل شده است.

اسکو، عجب‌شیر، آذرشهر و کلیبر، قطب تولید کننده گردو در استان آذربایجان شرقی

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی، شهرستان‌های اسکو، عجب‌شیر، آذرشهر و کلیبر را قطب تولید گردو در استان معرفی و به خبرنگار مهر می‌گوید : ۱۱ هکتار سطح زیر کشت درختان گردو وجود دارد اما فعلا بخشی، دوره نهالی خود را سپری می‌کند و هنوز به باردهی نرسیده‌اند و باید گفت حدود ۵۰ درصد در باردهی اقتصادی قرار دارند که عملکرد هکتاری آنها ،۲/۵ تا ۳ تن می‌باشد.

اکبر فتحی ادامه می‌دهد : ارزش اقتصادی گردو، نسبت به سایر محصولات متفاوت است  چرا که محصولات خشکبار به دلیل ماندگاری بالا و فساد پذیری کم مانند سایر محصولات همچون گوجه فرنگی نیست که به محض رسیدن محصول به بازار عرضه شود. گردو به دلیل ماندگاری بالا و فساد پذیری کم، به خودی خود تنظیم بازار شده و به همین دلیل، ارزش نگهداری و پرورش آن برای باغ‌دار و کشاورز بیشتر می‌باشد.

هرس و سرشاخه کاری درختان گردو

وی، هرس، سرشاخه‌کاری درختان گردو و تغذیه این باغات را عامل اصلی برای افزایش عملکرد و مبارزه با انواع آفات و بیماری‌ها دانسته و بیان می‌کند : کرم خراط در سطح کشور به عنوان یک آفت همگانی و از جمله مشکلاتی که اکنون در درختان بارور گردو وجود دارد که عامل افت عملکرد و در برخی از باغات  نیز موجب خشک شدن درختان شده است.

هرس، سرشاخه‌کاری درختان گردو و تغذیه این باغات را عامل اصلی برای افزایش عملکرد و مبارزه با انواع آفات و بیماری‌ها است او در ادامه توضیح می‌دهد : به علت بزرگ بودن تنه‌ی درختان و سخت بودن سم‌پاشی، هرس، سرشاخه کاری درختان گردو و تغذیه باغات گردو از جمله عواملی است که برای افزایش عملکرد و مبارزه با انواع بیماری‌ها و آفات می‌توان انجام داد. هر چقدر درختان، تنومند و سالم بوده و از نظر تغذیه به آن رسیدگی شود عملکرد و مقاومت آن در برابر بیماری‌ها و آفات نیز افزایش می‌یابد.

۱۶ هزار و ۱۲۸ تن گردو تولید می‌شود

فتحی به خبرنگار مهر می‌گوید : استان آذربایجان شرقی در شرایط بحرانی آب قرار دارد ؛شهرستان‌هایی که در قطب تولید گردو فعال هستند هر کدام در حوضه آبریز دریاچه ارومیه قرار دارند که با محدودیت منابع آبی مواجه هستند. اگر از آب به طرز بهینه استفاده کنیم و آبیاری  به اندازه نیاز درختان در زمان نیازمندی انجام گیرد موجب افزایش عملکرد می‌شود.

وی میزان کل تولید گردو در استان را ۱۶ هزار و ۱۲۸ تن اعلام کرده و بیان می‌کند : این میزان گردوی تولید شده، ۱۰ درصد تولید کشور را به خود اختصاص داده که در کشور نیز دومین رتبه را از آن خود ساخته است.

برگزاری کلاس‌های آموزشی برای باغ‌داران گردو

او در رابطه با ارتقاء دانش فنی باغ داران گردو توضیح می‌دهد : ترویج، اصلی‌ترین رسالت ما می‌باشد که در این رابطه همکاران ما کلاس‌های آموزشی هم به صورت چهره به چهره و هم در خود شهرستان و دهستان‌ها با استفاده از مربیان مجرب برگزار کرده و دانش نوین و روز را در زمینه سرشاخه کاری درختان گردو، تغذیه، مبارزه با آفات و بیماری‌ها در قالب کلاس‌های آموزشی به کشاورزان، آموزش می‌دهند .

 رئیس سازمان جهاد کشاورزی ادامه می‌دهد : فصل گردوچینی با توجه به تنوع آب و هوایی و اینکه معمولاً درختان گردو به حالت پراکنده در تمام نقاط استان وجود دارد متفاوت است اما حدوداً از اول شهریور ماه آغاز و در برخی از نقاط نیز تا کنون ادامه دارد.

وی در پایان اضافه می‌کند : برداشت گردو به صورت دستی است و به دلیل اینکه تنه‌ی درختان بزرگ و قدیمی است و در روی قرار گرفتن شاخه‌های خشک، باعث شکسته شدن و انواع مخاطرات می‌شود که توصیه می‌گردد احتیاط‌ لازم رعایت شود.

هم چنین می‌توان از روش‌های علمی نظیر شیکرها در برداشت محصول نیز استفاده کرد گرچه در برخی از باغات به لحاظ تنومند بودن درختان، این امکان وجود ندارد که در این گونه موارد، به باغ داران توصیه می‌شود سرشاخه کاری درختان گردو را در اولویت قرار دهند و درختانی که به حالت نامتناسب قد کشیده‌اند با سرشاخه کاری و فرصت دهی حداقل ۲ سال، به باردهی اقتصادی می‌رسند که موجب محصول مرغوب، جلوگیری از خطرات احتمالی و موجب می‌شود کمیت محصول در قیاس با برداشت‌های فعلی افزایش یابد.  

آذربایجان شرقی قطب بلامنازع تولید گردو

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی در گفت و گو با خبرنگار مهر می‌گوید : نهال  گردوی پیوندی و پیوند نشده مرغوب در استان وجود دارد اما به دلیل نبود این طرح در سازمان، نهالستان‌های مطمئنه را به کشاورزان معرفی می‌کنیم .

محمدباقر بی پروا با اشاره بر ترویج کاشت برای گردوهای اصلاح شده ادامه می‌دهد : اصلی‌ترین مسئله این است که گردوهایی که نامرغوب و بیش از اندازه بزرگ هستند با استفاده از تکنولوژی به دست آمده شاخه‌ها پیوند زده می‌شوند تا کشاورزان، موقع برداشت محصول با مشکلات روبرو نشوند.

ارز آوری گردو برای کشور

او توضیح می‌دهد : طرحی به نام سرشاخه کاری درختان گردو وجود دارد که هم موجب افزایش کیفیت و مرغوبیت گردو شده و هم کشاورز را به هنگام برداشت محصول با مشکلات روبرو نمی‌کند.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی می گوید:این محصول به علت ماندگاری بیشتر و صادرات یکی از محصولات ارز آور برای کشور محسوب می شود و اکنون محصولات با کیفیت توسط تجار به کشورهای هم جوار صادر می شود.

بی پروا در پایان بیان می‌کند : شهرستان‌های تبریز، عجب‌شیر، اسکو، مرند، مراغه، بناب و آذرشهر در زمره شهرستان‌هایی هستند که در زمینه تولید گردو فعال هستند.  

امسال وضعیت محصول نسبت به سال قبل بهتر است

علی زاهدی باغدار گردو در شهرستان اسکو در گفتگو با خبرنگار مهر می گوید:چند سالی است که سرما زدگی و هجوم کرم خراط باعث شده بود تا محصول چندانی نتوانیم تولید کنیم و مشکلات زیادی داشتیم ولی امسال نسبت به سال قبل وضعیت کمی بهتر شده است.

وی در خصوص صادرات محصولاتش می گوید: صادرات برای ما محال است چون ورود به بازار صادراتی ادبیات خاص خود را دارد و من تنها مهارتم در تولید و پرورش محصول مناسب است و این کار توسط دلالان و تجار صورت می گیرد.

زاهدی با اشاره به سوء استفاده دلالان می گوید :محصولی که از ما خریداری می شود با قیمت دو و یا سه برابری به بازار عرضه می شود و متاسفانه تا کنون ما موفق به ارایه بسته بندهای شکیل در این خصوص نشده ایم و گردو از ایران به صورت فله ای صادر می شود.

کد خبر 4737914

منبع: مهر

کلیدواژه: گردو برداشت محصولات کشاورزی مصدومیت اربعین 98 اربعین حسینی بوشهر مرز مهران گرگان قزوین گردشگری ایلام خطبه های نماز جمعه بیرجند شیراز شهرکرد نیروی انتظامی آتش نشانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۳۸۶۳۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نشست اعضای شورای پژوهشی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی با اساتید دانشگاه ارومیه

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی،سعید شهند در این جلسه ضمن تبریک فرا رسیدن هفته معلم و تقدیر از دغدغه مندی اساتید و نخبگان دانشگاهی نسبت به مقوله حفظ محیط زیست گفت: سوم تا نهم اردیبهشت در تقویم کشور به عنوان هفته زمین پاک نامگذاری شده است و برنامه‌های مختلفی طی این هفته با شعار " مشارکت مردم، ایران در برابر پلاستیک، نجات زمین"توسط اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی انجام می‌شود که هدف نهایی این برنامه‌ها افزایش آگاهی و ارتقا حس مسئولیت پذیری نسبت به حفظ محیط زیست و زمین پاک است و همانگونه که در شعار امسال نیز آمده است این مهم با مشارکت و نقش‌آفرینی مردم و پیگیری و انجام دقیق مسئولیت‌های قانونی دستگاه‌های دولتی محقق می‌شود.

وی افزود: آلودگی‌های پلاستیکی در سراسر جهان تبدیل به یک تهدید محیط زیستی شده است و از سال ۱۹۵۰ که پلاستیک برای نخستین بار و با توجیه حفاظت از محیط زیست معرفی و تولید شد، تاکنون ۸ میلیارد تن پلاستیک در جهان تولید شده که تجزیه آنها در طبیعت صد‌ها سال زمان می‌برد.

شهند ادامه داد: کشور ما هفدمین کشور دنیا در زمینه تولید پلاستیک است و متاسفانه در سال‌های اخیر شاهد رشد استفاده از پلاستیک از سوی جامعه هستیم که این موضوع نیازمند اصلاح سبک زندگی و به حداقل رساندن مصرف پلاستیک به ویژه ظروف یکبار مصرف پلاستیکی است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی در ادامه با بیان اینکه بخش عمده‌ای از مسائل موجود در حوزه محیط زیست استان با اصلاح و تجدید نظر در رویه‌های موجود در حوزه کشاورزی رفع می‌شود، عنوان کرد: مطابق آمار‌های ارائه شده، قریب به یک میلیون تن ضایعات کشاورزی در استان تولید می‌شود که این مقدار بسیار قابل تامل است و سلامتی محیط زیست استان را با چالش‌های جدی مواجه می‌کند. 

شهند ادامه داد: در مواردی شاهد این هستیم هزینه‌ای که از قبال تولید این محصولات برای محیط زیست استان با مصرف منابع اب و خاک و آلودگی‌های ناشی از آن ایجاد می‌شود، بسیار بیشتر از درامدی است که کشاورز کسب می‌کند و بدین ترتیب ادامه این روند توجیه علمی و منطقی ندارد.

وی با بیان اینکه مساله حفظ محیط زیست اساسا موضوعی فرهنگی – اجتماعی است، افزود: اداره کل حفاظت محیط زیست استان در کنار وظیفه نظارتی و برخورد‌های قانونی، آموزش‌های محیط زیستی را در راستای ارتقا و اشاعه فرهنگ حفاظت از محیط زیست در شهرستان‌های سراسر استان دنبال می‌کند و رویکرد این اداره کل، مردمی سازی حفاظت از محیط زیست است.

در ادامه نشست اعضای حاضر نیز به بیان دیدگاه‌ها و پیشنهادات خود در خصوص چگونگی مدیریت پسماند‌ها و ضایعات به ویژه در بخش کشاورزی پرداختند.

دیگر خبرها

  • رتبه سوم مهاباد درتولید گوشت دراستان
  • رتبه دهم آذربایجان شرقی در تبدیل مجوز‌های کاغذی
  • ۸۰۳ میلیون دلار محصولات شیلاتی از مازندران صادر شد
  • سامانه بارشی وارد آذربایجان شرقی می‌شود
  • عرضه بادام به سرمایه‌گذاران در نمایشگاه اکسپو
  • رشد ۱۵۳ درصدی امانت کتاب در آذربایجان شرقی
  • نشست اعضای شورای پژوهشی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی با اساتید دانشگاه ارومیه
  • معامله ۳۶ همت انواع کالا و محصول در بورس کالا
  • بررسی آخرین وضعیت سیب ذخیره شده در سرد خانه های آذربایجان غربی
  • حمایت از کارگران آرامش صنعتی را به دنبال دارد