Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، «قاسم محبعلی» امروز چهارشنبه در کنفرانس بین المللی اقتصاد جهانی و تحریم‌ها در دانشگاه الزهرا با تشریح روند بازیگری آمریکا در خاورمیانه گفت: سیاست‌های خاورمیانه ای آمریکا موجب شد نه تنها خود با چالش هایی مواجه شود بلکه دیگر بازیگران منطقه ای مانند ایران هم با چالش هایی روبه رو شده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی پروتکل دسترسی مناسب به انرژی خاورمیانه، جلوگیری از دسترسی یا سلطه رقبا و دشمنان بالقوه آمریکا بر این منابع، تامین امنیت تجارت و کشتیرانی و دسترسی به آبهای آزاد بین المللی و تنگه های استراتژیک در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا مانند تنگه هرمز، خلیج فارس، تنگه جبل الطارق، خلیج عقبه، دریای سرخ، باب المندب و کانال سوئز که تجارت به این تنگه ها بستگی دارد، تامین امنیت اسرائیل و ارتقای رابطه استراتژیک امریکا و اسرائیل را از جمله راهبردهایی عنوان کرد که‌ آمریکا در منطقه خاورمیانه دنبال کرده است.
محبعلی اضافه کرد: حمایت از ثبات و امنیت دول متحد آمریکا، جلوگیری از دستیابی دول متخاصم به سلاح های کشتار جمعی، و مبارزه با بازیگران، جنبش ها و نیروهایی که امریکا را به مبارزه می طلبند از دیگر راهبردهای آمریکا در خاورمیانه در چند دهه اخیر بوده است.
این کارشناس مسائل بین المللی خاطرنشان کرد: آمریکا قبل از خروج نیروهای انگلیسی از کانال سوئز در سال ۱۹۶۹ بیشتر روی زمین حضور نداشت. بعد از این به تدریج و خواسته و ناخواسته مداخلاتش در خاورمیانه افزایش یافت.
وی با تقسیم بندی ۵۰ سال به ۵ دوره گفت: در هر ۱۰ سال اتفاق مهمی افتاد که از جمله‌آنها جنگ عرب و اسراییل در دهه هفتاد و دیگری تحریم نفتی غرب است؛ در آن زمان و با تحریم نفتی غرب، قیمت نفت از ۲ دلار به ۱۲ دلار افزایش یافت از پیامدهای این تحریم این بود که اتحاد جماهیر شوروی تامین کننده بخش اعظمی از انرژی کشورهای اروپایی شد.
این دیپلمات سابق اظهار داشت: از دیگر تبعات تحریم نفتی غرب  این بود که آمریکا جایگزینی انرژی را در خاورمیانه شروع کرد و علاوه بر این به دنبال تکنولوژی های جدید رفت. در ادامه این اتفاقات انقلاب اسلامی شکل گرفت و حتی برخی اقتصاددانان معتقدند افزایش قیمت نفت و آوردن نفت سر سفره مردم ایران از دلایل وقوع انقلاب بود.
محبعلی با بیان اینکه از ۱۹۸۰ تا کنون بیش از ۹۰ درصد عملیات‌های نظامی آمریکا در این منطقه تا الجزایر اتفاق افتاد، گفت: آمریکا به شدت دنبال این منطقه بود. اما از درون استراتژی آمریکا القاعده بیرون زد. مورد دیگر اشغال کویت توسط عراق بود که آمریکا را وارد جنگی کرد که پس از ۱۳ سال هنوز از آن خارج نشده است.
این کارشناس مسائل بین المللی اضافه کرد:  با شکل گرفتن جریان نئومحافظه کار درآمریکا خطر چین در کانون توجهات قرار گرفت و دولت بوش این موضوع را دنبال کرد.
محبعلی در بخش دیگر از سخنانش به حادثه ۱۱ سپتامبر۲۰۰۱  اشاره کرد و گفت: حمله به خاورمیانه یکی از اثرات این واقعه بود؛ در آن زمان بوش به رئیس جمهور فرانسه گفته بود که از این وضعیت خسته شده است، خاورمیانه را باید شخم زد، صاف کرد و از نو ساخت!
وی اضافه کرد: طرح موضوع برنامه هسته ای ایران یکی دیگر از اتفاقاتی بود که در این سالها مطرح شد. ایران داشت به قدرت غیرقابل کنترل تبدیل می شد و اگر به سلاح هسته ای هم دست می‌یافت، دیگر عملا نمی‌شد آن را کنترل کرد و اینگونه بود که بحث شورای امنیت و تحریم ایران مطرح شد.
این استاد علوم سیاسی مناقشه ایران و آمریکا را منازعه ای دانست که فقط توسط خود دو کشور قابل حل است و خاطرنشان کرد: هر دو کشور از این چالش خسارت می بینند اما چون آمریکا قدرت بزرگ اقتصادی است تحمل خسارت او بیشتر است. در چنین شرایطی اگر می خواهیم به مناقشه ایران و آمریکا پایان دهیم بهترین راهبرد، حل مساله توسط دو کشور است.
 

منبع: ایرنا

کلیدواژه: دانشگاه الزهرا ایالات متحده آمریکا خاورمیانه جنگ جهانی دوم عراق تنگه هرمز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۰۴۱۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»

نمایندگان پارلمان اروپا روز پنجشنبه با صدور قطعنامه‌ای جانبدارانه، پاسخ ایران به تجاوزگری رژیم صهیونیستی علیه کنسولگری کشورمان در سوریه را محکوم کردند و خواستار خویشتن‌داری طرف‌ها و جلوگیری از تشدید تنش‌ها شدند.

در این قطعنامه که یک نسخه آن در تارنمای پارلمان اروپا منتشر شد، قانون‌گذاران اروپایی خواستار تشدید سیاست شکست خورده تحریم ایران شدند. آنها در تداوم حمایت تمام‌قد غرب از رژیم تروریستی صهیونیستی به ابراز تاسف از تجاوز این رژیم علیه کنسولگری ایران بسنده و اشاره کرده‌اند که اصل مصونیت اماکن دیپلماتیک باید طبق قوانین بین المللی رعایت شود.

گفتنی است که ایران با بهره گیری از حق ذاتی دفاع از خود مبتنی بر ماده ۵۱ منشور ملل متحد و در پاسخ به تجاوزات نظامی مکرر رژیم اسرائیل، به ویژه حمله نظامی علیه مکان دیپلماتیک ایران که در روز ۱۳ فروردین ماه (اول آوریل ۲۰۲۴) در نقض آشکار حقوق بین الملل و بند ۲ منشور ملل متحد صورت گرفت و متعاقب آن ناتوانی شورای امنیت برای اتخاد تدابیر لازم برای محکومیت و مسئولیت پذیر کردن متجاوز، مجموعه‌ای از حملات نظامی علیه اهداف نظامی در سرزمین‌های اشغالی را انجام داد.

جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که به اهداف و اصول حقوق بین الملل و منشور ملل متحد متعهد است، اما در بکار گیری حق ذاتی دفاع از خود بر اساس حقوق بین الملل در هنگام ضرورت تردید نخواهد کرد.

نمایندگان پارلمان اروپا در بخش دیگری از قطعنامه جانبدارانه‌ای که امروز صادر شد، ضمن تکرار ادعا‌های بی‌اساس و سیاه‌نمایی درباره نقش ایران در منطقه، از تصمیم اخیر شورای وزیران امور خارجه اتحادیه برای تشدید سیاست شکست‌خورده تحریم ایران استقبال کرده و خواستار افزودن فوری نام اشخاص و نهاد‌های نظامی ایرانی در فهرست تحریم‌ها شدند.

آنها همچنین درخواست غیرقانونی افزودن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به فهرست سازمان‌های به اصطلاح تروریستی را تکرار کرده و از جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خواستار اقدام در این زمینه شدند.

بر اساس گزارش‌ها بورل قرار است فهرست تحریم‌های جدید علیه ایران را در پی عملیات وعده صادق ارائه کند؛ وی با این حال تصریح کرده است که شناسایی سپاه پاسداران به‌عنوان نهاد به اصطلاح تروریستی، بدون حکم دادگاه امکان پذیر نیست.

او هفته پیش در نشست با خبرنگاران در این باره گفت: ما به حکمی نیاز داریم که نشان دهد سپاه ایران در یک پرونده تروریستی دخیل بوده است. در شرایط کنونی چنین پرونده‌ای موجود نیست و من به همکارانم گفتم که پاسخ همانی که است چند ماه پیش اعلام شد.

قانون‌گذاران اروپایی در فراز دیگری از این قطعنامه به توافق سال ۹۴ اشاره کرده و بدون توجه به خروج یکجانبه ایالات متحده آمریکا از این توافق و بدعهدی کشور‌های اروپایی عضو برجام، خواستار پایبندی کامل ایران به تعهدات خود شدند.

گفتنی است که ایران پس از امضای برجام در سال ۱۳۹۴ با هدف لغو تحریم‌های ظالمانه، به عنوان کشوری مسئولیت پذیر، تعهدات خود را بدون عیب و نقص اجرا کرد و این مساله در ۱۶ گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد تائید قرار گرفت. اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۱۷ (دی ماه ۱۳۹۵) و پس از چند اقدام مقدماتی، نهایتاً با اتخاذ مواضع مغایر با مفاد برجام، با خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از آن در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸)، در دو مرحله تحریم‌های ثانویه آن علیه ایران بازگردانده شد.

اجرای نامتوازنِ این توافق از یک طرف و فشار‌های ناشی از اعمال و تشدید تحریم‌های یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، نهایتاً در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ (۸ می ۲۰۱۹) شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هسته‌ای با اعطای فرصت‌های ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.

ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشور‌های اروپایی که وعده می‌دادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران می‌کنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند. اما با توجه به اینکه کشور‌های اروپایی به وعده‌هایشان عمل نکرده‌اند، در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش داد. کاهش تعهدات ایران بر اساس مفاد توافق هسته‌ای برجام صورت گرفت.

دولت دموکرات جو بایدن پس از روی کار آمدن در ژانویه ۲۰۲۱، اقدام یکجانبه دولت سابق این کشور را برای خروج از توافق ایران و گروه ۱+۵ محکوم کرد، اما تاکنون دربرابر هرگونه اقدام معتبر برای جبران رفتار نادرست گذشته کوتاهی کرده است.

این درحالیست که ایران با وجود بدعهدی طرف مقابل، حداکثر شجاعت و بصیرت خود را با موافقت برای مشارکت در مذاکرات وین با هدف حفظ توافق برجام نشان داد، اما تجربه ماه‌ها مذاکرات در وین ثابت کرد کاخ سفید به دلیل مشکلات داخلی و فشار رژیم صهیونیستی قدرت تصمیم‌گیری برای بازگشت به توافق هسته‌ای را ندارد.

جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که اگر طرف آمریکایی واقع‌بینانه عمل کند، امکان دستیابی به توافق نهایی وجود دارد. توافق مد نظر ایران سندی است که علاوه بر تضمین طرف‌های مقابل به پایبندی، تحریم‌ها را به صورت موثر و قابل‌راستی آزمایی رفع کند.

منبع: ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان بین‌الملل اروپا و آمریکا

دیگر خبرها

  • فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»
  • گفت و شنود/ به سه دلیل!
  • تأکید کره شمالی بر حفظ قدرت نظامی خود
  • کره شمالی: اقدامات بیشتری برای حفظ قدرت نظامی خود انجام می‌دهیم
  • شکست آمریکا در صحرای طبس تحقق وعده‌های خداوند است
  • دستاوردسازی خیالی
  • هیل: همه رؤسای جمهور آمریکا در تحریم ایران شکست خورده‌اند
  • اگر در مقابله با ایران به دودلی ادامه دهیم به زودی به نقطه‌ای می رسیم که دیگر گزینه‌ای نداریم
  • هیل: همه رؤسای ‌جمهور آمریکا در تحریم‌ ایران شکست خورده‌اند
  • عملیات وعده صادق ، بدون دخالت متحدان منطقه‌ای انجام شد