Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اقتصاد آنلاین»
2024-04-30@21:16:59 GMT

ارثیه‌ای به‌نام سرطان!

تاریخ انتشار: ۱۸ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۴۱۲۱۲۳

ارثیه‌ای به‌نام سرطان!

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از جام جم،  با این‌حال اگر موارد ابتلا به سرطان در اعضای درجه یک خانواده داشته باشی، دلت می‌خواهد بدانی که آیا راهی برای پیشگیری از ابتلای احتمالی و نیز تشخیص زودهنگام برای درمان موثر وجود دارد؟ ما در گفت‌و‌گویی با دکتر سید امیر انواری، متخصص رادیوآنکولوژی و دبیر علمی همایش اورژانس‌های آنکولوژی که امروز برگزار می‌شود به این سوالات پاسخ می‌دهیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آیا لزوما ابتلای یک یا دو نفر از اعضای درجه یک و دوی خانواده به نوعی از سرطان به این معناست که فرزند خانواده نیز به احتمال زیاد به همان بیماری مبتلا می‌شود؟

برای ایجاد سرطان هم اختلالات ژنتیکی و وراثت به‌عنوان عوامل داخلی و هم سبک زندگی ناسالم یعنی تغذیه نادرست، استرس، نداشتن تحرک و سیگار کشیدن، به‌عنوان عوامل خارجی در کنار هم تاثیرگذار هستند. در واقع این‌دو‌عامل با هم همکاری می‌کنند تا ابتلا به سرطان اتفاق بیفتد. به همین دلیل در همه سرطان‌ها تغذیه مناسب، داشتن رژیم غذایی پر‌فیبر و کم‌چربی، نکشیدن سیگار و بهره‌مندی از هوای سالم توصیه می‌شود که باعث کاهش میزان بروز سرطان‌ خواهد شد.

نکته مهم آن که تمام سرطان‌ها انتقال ژنتیکی ندارند پس همه افرادی که زمینه سرطان را در خانواده دارند، نیازمند مشاوره ژنتیک نیستند. مگر در برخی سرطان‌ها و این‌که توالی درگیری افراد خانواده‌شان و نمونه‌ها از نظر وجود نقش ژنتیکی توسط متخصص ژنتیک بررسی و تایید شود.

پس هر فردی که مواردی از سرطان پستان یا معده را در خانواده درجه اول خود دارد نباید نگران باشد؟

دقیقا همین‌طور است. چنین افرادی باید بررسی و مشاوره ژنتیکی شوند تا مشخص شود که اصلا در افراد مبتلای خانواده آنها جهش ژنتیکی وجود دارد تا بر‌اساس آن اقدامات ژنتیکی و درمانی صورت بگیرد. به بیان دیگر در همه نوع سرطان نقایص ژنتیکی وجود ندارد و این که پدر یا مادر به‌تنهایی مبتلا باشند مهم نیست. مگر این‌که افراد ارتباط ژنتیکی داشته یا فامیل باشند. البته در برخی سرطان‌ها مثل سرطان پستان، تخمدان، معده و پروستات این توالی وجود دارد، یعنی اگر دو نفر از خانواده درجه یک مبتلا باشند احتمال درگیری بالاتر می‌رود.

به همین دلیل، به‌خصوص در سرطان پستان و تخمدان توصیه می‌شود اقدامات پیشگیرانه یعنی معاینات مرتب از جمله ماموگرافی سالانه انجام شود.

پس این درست است که درصد کمی از سرطان‌ها ژنتیکی است و از طریق ژن معیوب به ارث می‌رسد؟

بله. برخی از سرطان‌های مغز ارثی است؛ همچنین سرطان‌های پستان، معده، مری و کبد ناشی از نقص‌های ژنتیکی است. البته این‌که بیماری سرطان لزوما ناشی از نقص ژنتیکی باشد باید بررسی شود. بعلاوه با توجه به پیشرفت علم می‌شود پیش‌بینی کرد که فرد، اختلال ژنتیکی چه نوع سرطانی دارد تا بیمار در مراحل اولیه و زودرس تحت درمان قرار بگیرد.

آیا اثرات سبک زندگی نادرست یعنی تغذیه ناسالم داشتن، استرس، زیاد سیگار کشیدن و نداشتن تحرک در ابتلا به سرطان، بیش از تاثیر ژن‌ها نیست؟

شکی وجود ندارد که شیوع بالای سبک نامناسب شهرنشینی باید تغییر کند تا ما شاهد کنترل و پیشگیری از بسیاری بیماری‌ها و از جمله سرطان‌ها باشیم. در جوامع پیشرفته غربی هم به‌علت شیوع بالای سرطان، چنین اصلاحاتی را در سبک زندگی عموم مردم ایجاد کرده‌اند. یعنی تلاش زیادی را معطوف به سالم کردن سبک تغذیه، کنترل آلودگی‌های محیط‌زیست و آلودگی هوا کرده‌اند و برای ما هم باید این تلاش‌ها بیش از آنچه تا الان شاهد آن بوده‌ایم صورت بگیرد تا شاهد اصلاح عوامل و کنترل عوامل خطرساز ابتلا به سرطان باشیم.

در چه سرطان‌هایی بیشتر به پیگیری‌های ژنتیک نیاز است؟

شایع‌ترین سرطان‌هایی که توالی ژنتیک دارند شامل سرطان پستان، تخمدان، پروستات، کبد، مغز و برخی سرطان‌های روده می‌شوند. در بعضی سندرم‌های ژنتیک ارتباط قطعی وجود دارد که پس از تشخیص متخصص ژنتیک، آنکولوژیست روی بافت تومورهای فرد و نیز افراد خانواده بررسی می‌کند و سپس غربالگری سالانه را برای فرد توصیه می‌کند.

یعنی تصمیم‌گیری برای اقدامات کنترلی و درمانی در مورد افراد مختلف متفاوت است که باید تحت نظر آنکولوژیک و ژنتیک باشند و باید با نظر آنها اقدامات درمانی لازم صورت بگیرد.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: ژنتیک سرطان بیماری سرطان پستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۱۲۱۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تنهایی می‌تواند زندگی بازماندگان سرطان را کوتاه کند

ایتنا - مطالعه جدیدی نشان می‌دهد افرادی که در حال طی کردن دوره درمان سرطان، در تنهایی هستند، در مقایسه با افرادی که با همنشینی همراه هستند، احتمال مرگ بیشتری دارند.
Jingxuan Zhao ، محقق و دانشمند ارشد در تحقیقات خدمات بهداشتی در انجمن سرطان آمریکا  گفت: «تنهایی و احساس منزوی شدن نگرانی رایجی در میان بازماندگان سرطان است».

به گزارش ایتنا، ژائو توضیح داد که تشخیص و درمان سرطان افراد را منزوی می‌کند و روابط اجتماعی آنها را تحت فشار قرار می‌دهد. ژائو گفت: «بیش از 18 میلیون بازمانده سرطان در ایالات متحده وجود دارد و انتظار می‌رود این تعداد تا سال 2030 به 22 میلیون نفر افزایش یابد. اکنون باید به این موضوع حیاتی بپردازیم.»

برای این مطالعه، محققان بیش از 3400 بازمانده سرطان 50 ساله و بالاتر را که به یک مطالعه با بودجه فدرال در مورد بازنشستگی و سلامت بین سال‌های 2008 تا 2018 پاسخ مثبت دادند، ارزیابی کردند. حدود 28 درصد از بازماندگان احساس تنهایی شدید و 24 درصد دیگر احساس تنهایی متوسط را گزارش کردند. محققان دریافتند افرادی که بالاترین سطح تنهایی را گزارش می‌کنند، 67 درصد بیشتر از افرادی که کمتر تنها هستند، در معرض خطر مرگ قرار دارند.

این مطالعه در 25 آوریل در مجله شبکه ملی جامع سرطان منتشر شد. ژائو در یک نشریه خبری گفت: «آنچه لازم است، اجرای برنامه‌هایی برای غربالگری تنهایی در میان بازماندگان سرطان و ارائه حمایت اجتماعی از افراد نیازمند است. این اقدامات می‌تواند مداخلاتی مانند مشاوره سلامت روان، حمایت جامعه، مشارکت در شبکه‌های اجتماعی و ادغام این برنامه‌ها در درمان سرطان باشد.»

این مطالعه جدید یک سال پس از توصیه جراح عمومی، دکتر ویوک مورتی، درباره "اپیدمی تنهایی و انزوا" که به یک بحران بهداشت عمومی کم‌توجه تبدیل شده است، انجام شد. مورتی در یک انتشار خبری گفت: « روابط ما منبعی برای درمان و بهزیستی است که پنهان می‌شود، روابطی که می‌تواند به ما کمک کند زندگی سالم‌تر، کامل‌تر و سازنده‌تری داشته باشیم. با توجه به پیامدهای سلامتی قابل توجه تنهایی و انزوا، ما باید ایجاد ارتباط اجتماعی را به همان شیوه‌ای که دیگر مسائل مهم بهداشت عمومی مانند تنباکو، چاقی و اختلالات مصرف مواد را در اولویت قرار داده‌ایم، در اولویت قرار دهیم.» 

دیگر خبرها

  • تشخیص سه سرطان خطرناک فقط با یک نمونه خون (فیلم)
  • ارتباط افسردگی و بیماری‌های قلبی ‌وعروقی
  • تشخیص سه سرطان خطرناک فقط با یک نمونه خون + فیلم
  • (ویدئو) مهاجر مبتلا به سرطان برنده جایزه بخت آزمایی یک میلیارد دلاری شد
  • دعوت برای اهدای خون به بیماران مبتلا به سرطان
  • فراخوان اهدای خون به بیماران مبتلا به سرطان
  • نیچر: یک کشف مهم درباره سرطان روده بزرگ که به دهان مربوط می شود
  • نمونه‌های دریایی ایران در مرکز ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران ذخیره می‌شود
  • تنهایی می‌تواند زندگی بازماندگان سرطان را کوتاه کند
  • جزییات استفاده از اولین واکسن سرطان