Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اکوفارس»
2024-05-01@10:38:14 GMT

بررسی فنی پورشه پانامرا LWB + مشخصات

تاریخ انتشار: ۱۸ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۴۱۸۳۴۳

بررسی فنی پورشه پانامرا LWB + مشخصات

اگر نشستن پشت فرمان نسخه‌ی طویل‌تر پورشه پانامرا به قدر کافی شما را راضی نمی‌کند می‌توانید سری به گاراژ تاپ کار زده و کیت بدنه‌ی فیبر کربنی استینگری GTR را برای ایجاد ظاهری اسپورت‌تر سفارش دهید.

این کیت بدنه از سپر جلوی جدید، ورودی‌های هوای متمایز، دیلایت‌های متفاوت، رکاب‌های جانبی جدید، کاپوت خاص، دیفیوزر عقب و بال عقب ثابت تشکیل شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنین دستگیره‌های درب جدیدی برای درب‌های عقب تدارک دیده شده است.

به همین منوال می‌توان فیبر کربن را روی کاپوت، رکاب‌های جانبی، اسپویلر جلو، آینه‌بغل‌ها، دیفیوزر عقب، بال و برخی بخش‌های دیگر دید. قطعاً کیت بدنه‌ی تاپ کار ظاهر گیراتری را برای پانامرا به ارمغان آورده و این خودروی آلمانی طراحی اسپورت تری نسبت به حالت استاندارد دارد.

اما درباره‌ی خود خودرو باید گفت پورشه پانامرا LWB در نمایشگاه لس‌آنجلس ۲۰۱۶ معرفی شد. این خودرو در مقایسه با نسخه استاندارد از ۱۵۰ میلی‌متر فاصله بیشتر بین محور‌ها سود برده و به‌صورت استاندارد دارای صندلی‌های گرم شونده، سقف پانورامیک بزرگ، سیستم تعلیق بادی و تطبیقی و… می‌باشد.

اگرچه نمی‌توانیم کابین این مدل ویژه را مشاهده کنیم، اما می‌دانیم که تاپ کار می‌تواند کابین چرمی سفارشی با عناصر فیبر کربنی و حتی طلای ۲۴ عیار را نیز تأمین کند و از این نظر محدودیتی وجود ندارد.

ما همچنین می‌دانیم که مدل‌های اجرایی پانامرا را می‌توان با کنسول مرکزی عقب متفاوت که دارای دو میز یکپارچه و تاشونده می‌باشد سفارش داد. نهایتاً به بسته‌ی اطلاعات سرگرمی صندلی‌های عقب پورشه می‌رسیم که از صفحات نمایش ۱۰.۱ اینچی تشکیل شده است. این صفحات نمایش داخل پشت‌سری‌های صندلی‌های جلو جا خوش کرده‌اند.

* باشگاه خبرنگاران

      

منبع: اکوفارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۱۸۳۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۲۲ هزار صندلی به ناوگان هوایی کشور اضافه شد

به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران روند نوسازی ناوگان حمل ونقل هوایی یکی از اولویت های اصلی در بخش حمل ونقل به شمار می رود که در حال حاضر این روند توسط شرکت های حمل ونقل هوایی در حال انجام است و از سوی دیگر با توجه به تاکید وزیر راه وشهرسازی مبنی بر نوسازی ناوگان هوایی و استفاده از ظرفیت های شرکت های دانش بنیان برای احیا و بازسازی ناوگان بخش هوایی در دستور کار قرار گرفته است که این اقدام خود یکی از مهم ترین برنامه های است که در دستور کار تمامی بخش ها قرار گرفته است.

براساس این گزارش پیش از این محمد محمدی بخش رئیس سازمان هواپیمایی کشوری خرید هوشمندانه هواپیما و هدفمند کردن این موضوع و جلوگیری از اعمال سلیقه با توجه به نیاز کشور را ضروری دانست و افزود: در حال حاضر ۵۵۰ فروند هواپیما نیاز داریم و در صورت عدم تامین این تعداد، عرضه و تقاضا هماهنگ نیستند.

وی تصریح کرد: از موضوعات مهم کارخانه هواپیماسازی سرریز دانش تخصصی، تولید قطعات زیرساخت و هم افزایی در حوزه فرودگاهی است.

در همین رابطه صابر نوروزی، سخنگوی شرکت هواپیمایی اعلام کرد: یک فروند هواپیمای بوئینگ MD-83 با شماره ثبت EP-CPV با تامین موتور، قطعات مورد نیاز، انجام چک های دوره‌ای و دریافت لیوری جدید و با انجام بدون مشکل تست پروازی وارد چرخه عملیاتی هواپیمایی کاسپین شد و خوشبختانه موضوع زمینگیری هواپیماهای MD این شرکت به دلیل نبود موتور، قطعات و... به اتمام رسید.

نوروزی با بیان اینکه  با ورود این هواپیما تعداد ۱۴۶ صندلی در دو کلاس بیزینس و اکونومی به چرخه پروازی ناوگان هوایی کشور افزوده شده است گفت: با بازگشت هواپیما به چرخه پروازی با میانگین ۶ سورتی پرواز روزانه ماهانه ۲۲٫۰۰۰ صندلی افزوده خواهد شد.

نوروزی با تشریح وضعیت ناوگان هواپیمایی کاسپین گفت: با توجه به اجرا گذاشتن سیاست توسعه ناوگان و افزایش بهره وری شرکت توسط مدیریت محترم عامل، کاپیتان عادل نورعلی و با تلاش متخصصان مجموعه های مهندسی تعمیرات و صلاحیت پروازی و تدارکات خارجی شرکت، اکنون ۸ فروند هواپیما از ناوگان بوئینگ MD و بوئینگ B737 فعال هستند.

وی  گفت: در مدت یک ماه نیم اخیر سه فروند هواپیما به ناوگان این شرکت اضافه گردیده و به حول قوه الهی با برنامه ریزی دقیقی که صورت پذیرفته تا یک ماه آتی با اضافه شدن دو فروند دیگر، تعداد ناوگان فعال این شرکت به ده فروند خواهد رسید که به نوعی یک رکورد بی نظیر در سال های اخیر برای این شرکت محسوب می شود.

 

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی راه و شهرسازی

دیگر خبرها

  • توهین دو وزیر به خرد بدنه دارویی نظام‌سلامت
  • از معلمی روی صندلی چرخدار تا معلمی در برفی که هم‌قد دانش‌آموزان است
  • اضافه شدن ۲۲ هزار صندلی به ناوگان هوایی کشور
  • ۲۲ هزار صندلی به ناوگان هوایی کشور اضافه شد
  • بغل نویسی بر روی شیشه و بدنه خودرو ممنوع است
  • بهترین روش تمیز کردن شوره و رسوب کولر
  • هر گونه بغل نویسی بر روی شیشه و بدنه خودرو ممنوع است
  • خودرو جنسیس GV80 2025 چه مشخصاتی دارد؟
  • به روز کردن صندلی‌های پردیس سینما بهمن سنندج با اعتبار ۲۰ میلیارد ریالی
  • محصولات خودروسازان شهر بم زیر آب رفت!