Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-26@06:11:52 GMT

تصویر طهران بر دیوارهای تهران

تاریخ انتشار: ۲۱ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۴۴۴۶۰۰

تصویر طهران بر دیوارهای تهران

استفاده از هنر عمومی در بین شهروندان خواص روانی، اجتماعی و انسانی متعددی دارد که اهمیت نقاشی دیواری را بیشتر می‌کند. سید محمود شعیبی، درباره سیر نقاشی دیواری در تهران می‌گوید: «قبل از سال ۸۰ در تهران و دیگر شهرها نقاشی دیواری نداشتیم. فقط چهره شهدا بر دیوارهای شهر بود که آن هم به‌صورت غیرحرفه‌ای کار می‌شد در حالی که نقاشی دیواری با موضوع چهره شهدا می‌توانست محل شکل‌گیری آثار هنری در منقبت و ارزشگذاری شهدا باشد و با گستره خیلی وسیع‌تری به آن پرداخته شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چهره‌ها طراحی نشده بود و در مواردی هم مورد تأیید خانواده‌های شهدا قرار نمی‌گرفت. آن زمان این موضوع را در سازمان زیباسازی بررسی و شوراهای تخصصی برای آن پیش‌بینی کردیم. تلاش شد تا نقاشی دیواری از لحاظ کیفیت کار در جایگاه هنری قرار گیرد. البته مشکلات متعددی داشتیم و داریم که حمایت نکردن از هنرمندان یکی از آنهاست و به سرعت کار لطمه وارد می‌کند ولی با وجود این مشکلات در هر دوره‌ای برخی از هنرمندان دغدغه‌مند، مشارکت کرده‌اند. زمانی که بنای نقاشی دیواری گذاشته شد ۲ یا ۳ نفر مشارکت کردند اما اکنون حدود ۷۰‌ـ ۸۰ هنرمند به‌طور جدی در زمینه نقاشی دیواری فعالیت می‌کنند که اگر به آنها فضا داده شود می‌توان شاهد اتفاقات هنری در شهر بود.»

داودیه قدیم در میدان مادر
تصویر نقاشی شده در میدان مادر منطقه ۳ هم یکی از نقاشی‌های دیواری است که تماشای آن یادآور تهران قدیم است. عباسی که در اجرای این نقاشی حضور داشته درباره انتخاب این طرح می‌گوید: «در این نقاشی شما می‌توانید تصویری از تهران قدیم را ببینید. این نقاشی از روی قدیمی‌ترین عکس از محله داودیه انتخاب شده است که در کنار آن مادری امروزی از پنجره خانه‌اش، فضای قدیمی محله را تماشا می‌کند. هدف از انتخاب این نقاشی، انتقال حس لطیفی از خاطره و نوستالژی به شهروندان است؛ یادآوری خاطراتی که همه مردم از گذشته خود دارند. یک مادربزرگ مهربان، گلدان‌های شمعدانی و تصویری از تهران قدیم و آسمان آبی نمادهایی آشنا برای رهگذرانی است که از میدان مادر عبور می‌کنند. تفرج خاطر و آرامش بصری دستاورد استفاده از هنر در شهر است.»

تبدیل فضاهای بی‌دفاع شهری به فضای امن 
«فضاهای بی‌دفاع شهری با رنگ، هویت می‌یابند و این کار استقبال اهالی محله را به دنبال دارد.» عباسی با یادآوری خاطره‌ای از اجرای نقاشی دیواری در بافت‌های فرسوده می‌گوید: «چند سال پیش طرح نقاشی دیواری را در محله‌ای با بافت فرسوده و دیوارهای رنگ و رو رفته انجام دادیم. اهالی از تجمع معتادان در آن زمین متروکه شاکی بودند. قرار شد شهرداری در این محله طرح نقاشی دیواری را اجرا کند. به یاد دارم بعد از اجرای طرح، دیوارهای رنگی، بافت آن محله را تغییر داده بود. اهالی می‌گفتند این کار باعث ایجاد امنیت در محله شده است. آن فضا از مکان بی‌دفاع شهری خارج شده و هویت پیدا کرده بود.» شعیبی در تأیید صحبت‌های همکارش خاطره‌ای دیگر از اجرای نقاشی دیواری در محله‌هایی مانند دروازه غار و باغ آذری برایمان می‌گوید: «استفاده از رنگ‌ها می‌تواند فضاهای شاد و بانشاطی را در محله به وجود آورد. در پروژه‌هایی که در محله‌هایی مانند گود عرب‌ها، باغ آذری یا دروازه غار اجرا می‌شد برخی ساکنان مخالف بودند. در یکی از این محله‌ها یکی از همسایه‌ها اجازه کار نمی‌داد. هنرمندی که آنجا بود به من گفت که یکی از اهالی اجازه نداده روی دیوار منزلش نقاشی کار کنیم. من گفتم هر جا مخالف بودند کار نکن و دیوار بعدی را رنگ کن. رنگ‌ها در سطوح خیلی بزرگ و شاد کار شد. روز بعد همان کسی که در خانه‌اش را بسته بود و اجازه نداده بود، به همکارمان گفته بود که دیوار خانه‌اش را رنگ بزنند. مشارکت مردم محله در حدی شد که خودشان رنگ پیشنهاد می‌دادند، برای گروه چای می‌آوردند، حتی یکی از همسایگان همه گروه را به مجلس عروسی دخترش دعوت کرد. تجربه موفقی بود و به نظرمن این تجربه باید تکرار شود. شهرداری می‌تواند از طریق نقاشی، فضاهای شهر را شادتر کند. تصویری از تهران قدیم، خاطره روستایی یا خاطره شمال و استفاده از عناصری که برای شهروندان خاطره‌انگیز است موجب می‌شود تا حس و حال خوبی در روحیه ساکنان یک محله و شهر ایجاد شود.»

هویت بخشی محله ها با استفاده از نقاشی عکس های قدیمی از تهران

طرح ماندگار بزرگراه شهید همت
بزرگراه شهید همت در منطقه۳ یکی از کارهای ماندگار نقاشی دیواری است که به گفته شعیبی طراحی آن ۵ تا ۶ ماه زمان برده است. اجرای نقاشی دیواری در بزرگراه شهید همت و زیر پل‌ها شامل خیابان‌های پاسداران، شریعتی، حقانی، افریقا، باغ‌موزه دفاع مقدس، باغ کتاب و شیخ بهایی را در بر می‌گیرد. کاشیکاری و سیمان‌کاری همه به‌صورت دستی انجام شده است. این پروژه یکسال طول کشید و بالای ۵۰ نفر در اجرای این طرح همکاری کردند. بیشتر بخش طراحی با محمود شعیبی بود و رسول عباسی نیز علاوه بر طراحی، اجرای فنی آن را برعهده داشت. طرح ۷ مرحله‌ای است که در مجموع سیر فداکاری و از خود گذشتگی و عشق جوانان در دفاع‌مقدس را روایت می‌کند. در این طرح‌ها نمادهایی با هویت‌های منطقه‌ای، مذهبی، تاریخی، حماسی و ملی دیده می‌شود. شعیبی، یکی از بزرگ‌ترین عناصر هویت‌بخشی در یک شهر را خاطره‌سازی توسط عناصر هنری می‌داند و می‌گوید: «نمادهایی که نشان‌دهنده سردر، نقش اسلیمی و پنجه حضرت عباس(ع) و... است در خاطرات بومی، ملی و مذهبی و محل زندگی‌مان حضور دارند که در این بزرگراه به‌صورت نقشی تزیینی کار شده است. دیدن این نمادها یادآور داستان‌های تاریخی و مفاهیم مذهبی است. البته پیام این طرح‌ها واضح و شفاف نیست چون ویژگی هنر ایرانی این است که همه چیز را در لفافه و استعاره مطرح کند که تفکر برانگیز باشد.» 

کد خبر 458542 برچسب‌ها منطقه ۳ همشهری محله

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: منطقه ۳ همشهری محله

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۴۴۶۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تکیه تاریخی سادات اخوی بازسازی می‌شود

تکیه تاریخی سادات اخوی در محله امامزاده یحیی احیا و بازسازی می‌شود. - اخبار اجتماعی -

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، در نشست مشترک شهردار منطقه 12 با رئیس نوسازی شهر تهران، معتمدین محله امام زاده یحیی و جمعی از معاونان و مدیران منطقه، احیا و بازسازی حسینیه تاریخی سادات اخوی در دستور کار قرار گرفت.

وحیدرضا انارکی محمدی؛ شهردار منطقه 12 با اشاره به اینکه این حسینیه قدمتی بیش از 200 سال دارد ومتعلق به دوران قاجار است،گفت: طرح بازسازی این حسینیه توسط سازمان نوسازی تصویب شده بود و مقررشد تا در ده روز آتی با برگزاری مناقصه و انتخاب پیمانکار، بازسازی این حسینیه در سه مرحله انجام شود.

شهردار منطقه 12 با اشاره به اینکه این حسینیه جزو آثار ثبت ملی کشور است، افزود: این حسینیه توسط حاج سید ابراهیم تقوی معروف به «اخوی» در زمان فتحعلی شاه قاجار در محله عودلاجان تهران احداث شد که به مرور زمان به تکیه "سادات اخوی" معروف شده است و وارثان این حسینیه طی چند نسل متوالی تلاش کرده‌اند که میراث نیاکان به همان شکل و شمایل با سنت‌های باقیمانده بدون کم و کاست برگزار شود.

وی با اشاره به اینکه این  تکیه تاریخی که علاوه بر ظرفیت مذهبی جزوی از تاریخ کشور نیز محسوب می‌شود، گفت: در این نشست مقرر شد بازسازی این حسینیه در سه فاز، اجرای کانال زه کش، مقاوم‌سازی ایوان شرقی و مرمت‌های جزئی و تاسیاساتی توسط سازمان نوسازی شهر تهران اجرایی شود.

درب ورودی تکیه دولت به کاخ گلستان بازگشایی شد

محله امامزاده یحیی با آغاز به کار مجدد دفتر نوسازی ، جانی دوباره خواهد گرفت

 انارکی محمدی از انعقاد تفاهم نامه‌ای میان منطقه با سازمان نوسازی شهر تهران در راستای کف سازی چند معبر محله امامزاده یحیی به طور پایلوت خبر داد و افزود: 85 درصد از محله امامزاده یحیی را بافت فرسوده تشکیل می‌دهد  که براساس آمار و ارقامی که وجود دارد جمعیت ساکن در این محله رو به کاهش است به طوری که براساس سرشماری سال 90، جمعیت امامزاده 14 هزار نفر بوده و در ادامه بر اساس سرشماری سال 95 جمعیت در این محله به 11 هزار نفر کاهش پیدا کرده است و به همین اندازه اتباع در این محله سکونت داشته‌اند.

وی به روند کند نوسازی بافت فرسوده محله امامزاده یحیی اشاره کرد و گفت: از 2359 پارسل محله 269 پارسل نوسازی شده است. افزایش ارتفاع و تراکم بهترین راهکار برای حل مشکلات محله امامزاده یحیی محسوب می‌شود.

شهردار منطقه 12 از اقدامات مطلوب منطقه در این محله به احداث یک مجموعه ورزشی توپی و‌ آبی در محله امامزاده یحیی اشاره و بیان کرد: ان‌شاءالله تا اواخر سال جاری این مجموعه به بهره‌برداری خواهد رسید.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • سرنوشت بچه گمشده محله مولوی تهران چه شد؟
  • کشف ۳۲ هزار لیتر سوخت قاچاق در یک چهار دیواری
  • مرمت و بازسازی زورخانه ده‌ونک با قدمت بیش از یک قرن
  • با ۷ میلیارد تومان چندمتر خانه می‌توان خرید؟
  • آغاز به کار هیئت امنای محلات در ۳۵۲ محله شهر تهران
  • آغاز به کار هیات امنای محلات در ۳۵۲ محله شهر تهران
  • چمران از آغاز به کار هیات امنای محلات در ۳۵۲ محله شهر تهران خبر داد
  • دیوارهای کارخانه نوآوری درخشان یزد برداشته شود
  • در این منطقه از تهران می‌توان با ۲۰۰ میلیون تومان خانه رهن کرد
  • تکیه تاریخی سادات اخوی بازسازی می‌شود