Web Analytics Made Easy - Statcounter

پس از خروج آمریکا از برجام، دولت که از ناتوانی اروپا در عمل به تعهدات برجامی‌اش آگاه بود، بیش از یک سال به امید مذاکره با اروپا و یافتن راه‌حل دیپلماتیک، به صورت کاملاً یک طرفه تعهدات برجامی خود را انجام داد اما سوالی که مطرح می‌شود این است که چه کسی مسئول این خسارت است.

به گزارش خبرنگار شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ از همان ابتدا که رقابت‌های انتخاباتی سال 92 برای تصاحب جایگاه ریاست جمهوری در جریان بود، موضوع مذاکره با آمریکا و کشورهای اروپایی برای حل مناقشات هسته‌ای به موضوعی داغ در فضای سیاسی کشور تبدیل شد؛ انتخاب روحانی به ریاست جمهوری، این مسیر را هموار کرد و پس از حدود 2 سال مذاکره و رفت‌وآمدهای سیاسی بالاخره در تیر 94 توافق برجام امضا شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از مهم‌ترین توجیهاتی که طرفداران گفتمان مذاکره برای پیشبرد دیدگاه خود در افکار عمومی مطرح می‌کردند، حساب هزینه و فایده مقاومت بود؛ آنان مدعی بودند مقاومت در برابر زیاده‌خواهی غرب در موضوع هسته‌ای، هزینه‌های زیادی برای کشور ایجاد کرده است و نباید بیش از این هزینه‌ای به کشور تحمیل شود.

به عنوان نمونه سیروس ناصری، دیپلمات و عضو اسبق تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای در مهرماه 94 در نشستی درباره برجام می‌گوید: «بین 100 تا 150 میلیون دلار در روز هزینه مستقیم تحریم علیه ایران است. مردم برای یک دوره این هزینه را قبول کردند اما وقتی با توافق هسته‌ای مواجه شدند و دیدند که این مسأله قابل حل است و به یک توافق خوب رسیدیم توجیهی ندارد که این هزینه ها ادامه پیدا کند.»

همچنین روحانی در آذرماه 97 می‌گوید: «اینکه برجام باشد یا نباشد باید برای مردم ترجمه شود که بودن آن چه قدر سود دارد و نبودنش چقدر می‌تواند ضرر داشته باشد، مگر می‌شود در دنیای امروز با بانک‌های جهان همکاری نداشت؟ ... اداره کشور با مردم است و باید برای آن از مردم سؤال شود. باید هزینه کارها به مردم گفته شود که اگر کاری انجام گرفت یا نگرفت چه تسهیلات و هزینه‌هایی برای مردم به دنبال دارد».

 

هزینه‌های مماشات با غرب بیشتر است یا مقاومت در برابر آنها

بر اساس منطق رئیس‌جمهور که در جریان رقابت‌های انتخاباتی سال 92 گفته بود: «آمریکایی‌‌ها کدخدا هستند و با کدخدا بستن راحت‌تر است» انتظار می‌رفت پس از خروج آمریکا از توافق برجام، ایران نیز از این توافق خارج شود زیرا بدون حضور آمریکا در برجام، عملاً راهی برای حفظ منافع ایران از این توافق وجود نخواهد داشت.

با این حال پس از خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم‌های بانکی و نفتی، تیم دیپلماسی دولت به دلیل خوشبینی به طرف‌های غربی و امید داشتن به حل مناقشات از طریق مذاکره، بار دیگر سیاست نرمش و مماشات را در برابر کشورهای اروپایی در پیش گرفت و تلاش کرد منافع برجام را بدون حضور آمریکا در این توافق حفظ کند.

از این رو مذاکرات و رفت و آمدهای سیاسی، این بار با طرف‌های اروپایی ادامه پیدا کرد و فرصت‌ها برای ایران به امید وعده‌های پوچ کشورهای اروپایی از دست رفت.

از زمان خروج آمریکا از برجام تا به امروز کشورهای اروپایی تلاش کرده‎اند با وعده‌های پوچ، ایران را در برجام نگه دارند. کمیسیون اروپا چند روز پس از خروج آمریکا از برجام طی بیانیه‌ای اعلام کرد: فرایند رسمی برای اجرای چهار تصمیم جهت مقابله با تحریم‌های آمریکا را آغاز کرده است و در صورتی که اعضای شورا و پارلمان اروپا مخالفت نکنند، این تصمیمات بعد از دو ماه اجرایی خواهد شد. از مهم‌ترین اقداماتِ وعده داده شده به‌روزرسانی قانون مسدودسازی و ایجاد سازوکاری برای انتقال درآمدهای حاصل از فروش نفت به ایران بود.

نه به‌روزرسانی قانون مسدود سازی مانع خروج شرکت‌های اروپایی از ایران شد و نه بانک سرمایه‌گذاری اروپا حاضر به همکاری با ایران جهت تسهیل مبادلات تجاری گردید. پس از آن بود که کشورهای اروپایی در مهرماه 97 وعده ایجاد یک کانال ویژه مالی را به ایران دادند که آن هم پس از ماه‌ها تعلل، به ایجاد سازوکاری ختم شد که تنها در محدوده کالاهای غیر تحریمی آمریکا عمل قرار است عمل کند.

اجرایی شدنِ همین سازوکار معیوب نیز در گرو اما و اگرهای فراوانی است که فعلاً امیدی به اجرای آن نیست. در نهایت، اروپا پیشنهاد اعطای یک خط اعتباری 15 میلیارد دلاری را به صورت وام به ایران داد تا ایران کاهش تعهدات برجامی خود را متوقف کند که این طرح هم به گفته رئیس‌جمهور، به دلیل مخالفت آمریکا به سرانجام نرسید.

 

خسارت‌های برجام پس از خروج آمریکا از این توافق به عهده کیست؟

اگرچه دولتمردان ادعا می‌کردند با برجام، هزینه‌های تحریم علیه ایران را برداشته‌اند، اما تجربه چند سال مذاکره و مماشات با غرب نشان داد هزینه سازش بیشتر از هزینه مقاومت است. با این حال موضوعی که جای تأمل دارد این است که ظاهراً از همان زمان خروج آمریکا از برجام، برای مسئولین دستگاه دیپلماسی کشور مسجل شده بود که اروپا بدون اجازه آمریکا نمی‌تواند تعهدات برجامی خود را در قبال ایران انجام دهد.

محمد جواد ظریف به تازگی در ضمن توئیتی گفته است: «فلج بودن سه کشور اروپایی در عمل به تعهدات خود بدون اجازه ایالات‌متحده، از ماه مه ‌۲۰۱۸ (اردیبهشت 97) عیان بوده است. راه‌حل این نقیصه، عزم خود را جزم کردن برای شکل دادن مسیری مستقل است و نه تکرار طوطی‌وار ادعاها و درخواست‌های ایالات‌متحده که با برجام همخوانی ندارد.»

در چنین شرایطی لازم است دولتمردان به صورت شفاف برای مردم توضیح دهند که اگر می‌دانستند اروپا بدون اجازه آمریکا نمی‌تواند به تعهدات برجامی خود عمل کند، چرا پس از خروج آمریکا از برجام، حدود یک سال و نیم تعهدات برجامی ایران را به صورت کاملاً یک طرفه و در حالی که تحریم‌های بانکی و نفتی علیه ایران برقرار بود، انجام دادند و چه کسی مسئول این خسارت است؟

    انتهای پیام/ط

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۹۰۷۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فلسطین کرونیکل: پاتریوت آمریکا در برابر بالستیک ایرانی به هیچ کاری نیامد

رادیو ارتش اسرائیل اخیرا در گزارشی اعتراف کرد که در جریان حمله تلافی جویانه ایران به اسرائیل در اواسط ماه آوریل، سامانه های پدافند هوایی آمریکا نتوانستند علیه موشک های بالستیک ایران موفق عمل کنند.

به گزارش عصرایران، وبگاه " فلسطین کرونیکل" با انتشار گزارشی درباره این اعتراف رسانه های اسرائیلی نوشت: این امر منجر به این شده است که اسرائیل در واقع خود را مسئول سرنگونی بیشتر 300 پهپاد و موشک ایران که به سمت آنها شلیک شده است، نشان دهد.

بر اساس این گزارش: مدت کوتاهی پس از پایان حمله تلافی جویانه ایران به اسرائیل در 13 آوریل، تل آویو ادعای " رهگیری 99 درصدی" پرتابه های ایرانی را مطرح کرد و حتی نام ویژه ای را برای عملیات مشترک پدافند هوایی خود ایجاد کرد تا وضعیت را به یک پیروزی قهرمانانه برای خود تبدیل کند.

اما در عالم واقع عملیات وعده صادق چه ویژگی داشت؟ در واقع، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران دسته‌هایی از پهپادها و موشک‌های قدیمی را با هدف دوگانه ایجاد یک وحشت بزرگ/حادثه بین‌المللی و همچنین مشغول و اشباع کردن واکنش پدافند هوایی اسرائیل شلیک کرد.

سپس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی حدود 12 فروند موشک بالستیک مدرن شلیک کرد که اکثر آنها به اهداف خود اصابت کردند و به سایت‌هایی حمله کردند که به‌شدت محافظت‌شده‌ترین مکان ها نسبت به حمله موشک های بالستیک روی کره زمین محسوب می‌شوند.

بعدها، مقامات ناشناس آمریکایی و اسرائیلی اعتراف کردند که نرخ رهگیری 99 درصدی ادعایی ساختگی است و حتی اعتراف به اصابت حدود 12 موشک، این ادعای اولیه آنها را نقش بر آب کرد.

عملیات پدافند هوایی با استفاده از ائتلاف چندملیتی متشکل از نظامیان آمریکا، بریتانیا، فرانسه، اسرائیل، اردن و بر اساس برخی گزارش‌ها، عربستان سعودی و امارات متحده عربی (امارات متحده عربی) بیش از یک میلیارد دلار در آن چند ساعت عملیات ایران، خرج روی دست ائتلاف آمریکایی- اسرائیلی گذاشت.

علاوه بر این ایران پیشتر به ائتلاف آنها 72 ساعت پیش اخطار حمله داد و از این رو آنها توانستند تمامی پدافند هوایی را در سراسر منطقه آماده کنند و ساعت ها برای مقابله با اهداف نسبتا کند حرکتی که ایران اعلام کرده بود با هر دسته جدید شلیک می شود، فرصت داشتند.

سامانه موشکی پاتریوت

بر اساس گزارش رسانه‌های اسرائیلی (رادیو ارتش اسرائیل)، سیستم دفاعی موشکی استاندارد RIM-161 آمریکا روی کشتی (SM-3) در رهگیری پرتابه‌های ایرانی متحمل شکست  75 درصدی شده و از 8 موشک شلیک شده آنها تنها 2 مورد به هدف اصابت کرده است. 

بلومبرگ اخیرا مقاله ای منتشر کرده است که در آن می گوید اسرائیل اکنون سیستم های موشکی پاتریوت را بازنشسته می کند.

با این حال، بر اساس تمامی گزارش‌های مربوط به عملیات پدافند هوایی که برای دفاع از اسرائیلی‌ها انجام شده است، اکثر پرتابه‌های ایرانی رهگیری شده توسط آمریکا سرنگون شده‌اند و موثرترین روش نه سامانه های پدافندی بلکه استفاده از جت‌های جنگنده بوده است.

علیرغم وجود هیچ مدرکی برای تایید ادعای آنها، ارتش اسرائیل اما ادعا می کند که جنگنده های آنها اکثر موشک های کروز ایران را ساقط کرده اند، که توسط منابعی که با  وبگاه "اینترسپت" مصاحبه کرده اند، این ادعای آنها رد شده است. 

اسرائیل از زمان جنگ اول خلیج فارس از سیستم موشکی پاتریوت آمریکا ناراضی بوده است.

در سال 1991، عراق موشک‌های اسکاد را به سمت اسرائیل و عربستان سعودی شلیک کرد. ایالات متحده و رسانه های آن مدعی شدند که سامانه موشکی پاتریوت 89 درصد از اسکادهای شلیک شده به سمت عربستان سعودی و 44 درصد از کلاهک های هدایت شده به سمت اسرائیلی ها را رهگیری کرده است. با این حال، ماه‌ها بعد حقیقت آشکار شد و اکنون پذیرفته شده است که عملکرد سیستم موشکی معروف پاتریوت این بود که تنها بین 1 تا صفر درصد از کل اسکادهای شلیک شده را سرنگون کرد.

به طور مشابه، گفته می شود که سیستم دفاع هوایی گنبد آهنین دارای نرخ رهگیری 85 درصدی است، حداقل این رقمی است که برای رهگیری راکت های فلسطینی پرتاب شده در طول جنگ 2014 علیه غزه ارائه شده است.

با این حال، طبق مطالعه ای که توسط "تئودور پستول" از دانشگاه MIT انجام شد، گنبد آهنین تنها حدود 5 درصد از پرتابه های شلیک شده در طول جنگ 2014 را رهگیری کرد.

در واقع، علیرغم تبلیغات زیاد درباره کارآیی سامانه‌های پدافند هوایی اسرائیل و آمریکا، اگر تعداد زیادی پرتابه به سمت هدفی شلیک شود، هیچ سیستم دفاعی روی کره زمین وجود ندارد که در مبارزه کامل با یک حمله بزرگ و متمرکز موفق باشد. 

 

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: نخستین تصاویر از اصابت موشک‌های ایرانی به اسرائیل (فیلم) حمله ایران به اسرائیل/ برآورد اولیه: 500 پهپاد و 220 موشک شلیک شده است/ پایگاه هوایی اسرائیل که کنسولگری ایران را زد، موشک باران شد/ بایدن از اسرائیل خواست به حمله ایران پاسخ ندهد جروزالم پست: موفقیت 25 درصدی سامانه های پدافندی آمریکا در رهگیری موشک های ایرانی

دیگر خبرها

  • تداوم واکنش حزب‌الله لبنان به جنایت اخیر رژیم صهیونیستی
  • حزب الله مسئولیت حمله موشکی به «کریات شمونه» را به عهده گرفت
  • حزب الله مسئولیت حمله موشکی به «کریات شمونه» را به عهده گرفت
  • هنیه: خواهان توافقی برای تضمین خروج اشغالگران از غزه هستیم
  • فلسطین کرونیکل: پاتریوت آمریکا در برابر بالستیک ایرانی به هیچ کاری نیامد
  • گرگ و میش توافق
  • تهدید بن غفیر در خصوص خروج از کابینه نتانیاهو
  • آلکنو سرمربی تیم والیبال زنیت شد
  • مثلث آمریکایی چه هدفی را در تقابل با فعالیتهای هسته‌ای ایران دنبال می‌کنند؟ / نقشه راه گروسی در تهران پس از عملیات وعده صادق
  • ایران در مقابل هرگونه اقدام خصمانه‌ای ساکت نمی‌ماند