Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-05-05@02:21:18 GMT

آقای روحانی! لطفا از این دوگانه ها فراتر بروید

تاریخ انتشار: ۲۵ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۴۹۲۳۸۷

آقای روحانی! لطفا از این دوگانه ها فراتر بروید

حسن روحانی، رئیس جمهور در این هفته دو سخنرانی داشت و در آنها به مسائلی اشاره کرد که نیاز به تامل بیشتری دارد. 

رئیس جمهور دیروز در سخنرانی خود به مناسبت آغاز سال تحصیلی جدید دانشگاهی که بخش عمده ای از آن به مرور فضای دوران مذاکرات هسته ای اختصاص داشت با اشاره به دوگانه تقابل یا تعامل با دنیا گفت: ۴١ سال در کشور ما هنوز به جواب روشن و قاطع در این زمینه نرسیده‌ایم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یک عده می‌گویند تعامل سازنده و گروهی می‌گویند تقابل مستمر و دائم با دنیا داشته باشیم. 

روحانی در ادامه سخنان که در سالن نیمه خالی ایراد شد بیان کرد چون جنگ بین این دو روایت از اول انقلاب وجود داشته، به نتیجه ای هم نرسیده و پاسخ روشن و قاطعی به آن داده نشده ضرورت دارد در این باره «همه‌پرسی از مردم» صورت گیرد. 

حسن روحانی، اواسط هفته نیز در نشست خبری بیان کرده بود: ... به سران اروپایی هم گفتم که هرگاه مطمئن شوم منافع ملت ایران در جلسه ای تامین می‌شود، در آن جلسه شرکت خواهم کرد ولو اینکه خود قربانی شوم و در آینده هم این کار را خواهم کرد....

بیشتر بخوانید:

روحانی: تنها راه آینده و سرنوشت کشور انتخابات است/ دانشگاه را به بخش خصوصی نزدیک کنیم

روحانی: با شروطی حاضر بودیم در سازمان ملل جلسه سران 1+5 برگزار شود 

به احتمال زیاد منظور رئیس جمهور از حضور در یک جلسه، نشست با رئیس جمهور آمریکا با دونالد ترامپ است. اما چرا رئیس جمهور در مقطع فعلی چنین سخنانی عنوان می کند و اصولاً چه نیازی به قربانی شدن هست. بدون شک اگر راه حلی صحیح و منطقی باشد و تامین کننده واقعی منافع ایران باشد همه از آن حمایت خواهند کرد. نظام جمهوری اسلامی نیز بر مبنای منطق و ساختار مشخص شکل گرفته و حیطه و محدوده اختیارات و وظایف همه نهادها واضح است و انتظار می رود همه در آن چارچوب عمل کنند.

آیا در شرایط کنونی می توان این سخن را گفت که با یک دیدار، منافع ملت تامین خواهد شد؟ آیا سخنان رئیس جمهور مبتنی بر واقعیات فعلی عرصه خارجی ایران است؟ برای پاسخ به این سوال لازم است از گذشته تا به امروز برنامه هسته ای گذرا مرور شود تا این امر آشکار گردد آیا مشکل و بن بست کنونی از سمت ایران بوجود آمده یا از طرف غرب؟

حسن روحانی تقریباً از اوائل دهه 80 به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی نقشی اساسی در مذاکرات هسته ای با اروپا داشته و سال 1392 نیز با وعده چرخیدن همزمان چرخ برنامه هسته ای و اقتصاد کشور در انتخابات به پیروزی رسید. وعده روحانی برای انتخابات 96 نیز برداشتن تحریم های غیرهسته ای بود. اما در حال حاضر و در سال 1398 نه تنها تحریم های هسته ای بازگشته اند بلکه دونالد ترامپ تحریم های دیگری نیز اعمال کرده است.

همچنین بر اساس اخبار منتشر شده از مذاکرات و رایزنی های بین ایران و کشورهای اروپایی در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، ترامپ نه تنها قصدی مبنی بر رفع تحریم ها نداشته بلکه همزمان با آن گفت و گوها محدودیت ها و تحریم های جدیدی نیز وضع کرده است.

از سوی دیگر بر مبنای طرح امانوئل ماکرون، اگر ترامپ می پذیرفت تحریم های صرفاً هسته ای که بعد از کنار گذاشتن برجام در سال 96 اعمال شده را بردارد باب مذاکره درباره مسائل موشکی، منطقه ای و بندهای غروب برجام نیز باز می شد. 

اگر لحظه ای دوگانه ساختگی تقابل یا تعامل را کنار بگذاریم، به اقدامات گذشته آمریکا در قبال جمهوری اسلامی نیز کاری نداشته باشیم و صرفاً با استفاده از منطق سودانگاری بخواهیم قضیه را واکاوی کنیم ماجرای ایران و آمریکا بر سر برجام در دوران اعتدال این گونه است:

توافقی امضا می شود، ایران تعهدات خود را انجام می دهد اما غرب با وجود اینکه کتباً پذیرفته خلل و مانعی در تسهیل فروش نفت، تجارت خارجی و ... بوجود نیاورد صرفاً روی کاغذ تحریم ها را برمی دارد و با وجود اینکه شرکت های بسیاری به ایران آمدند اما هیچ کدام حاضر نمی شوند سرمایه گذاری در ایران کنند تنها دلیل این امر نیز تهدیدات واشنگتن در دوران باراک اوباما است. در این دوران نشست های بسیاری با آمریکایی ها صورت می گیرد حتی در ژنو لب ساحل جان کری و محمدجواد ظریف نیز به صورت نمادین قدم می زنند ... اما در اصل داستان و ماجرا این گونه دیدارها هیچ سودی ندارد. اما با روی کار آمدن دونالد ترامپ اوضاع بدتر می شود او بعد از مدتی خط و نشان کشیدن، سرانجام از توافق خارج می شود و نه تنها تحریم های تعلیق شده روی کاغذ را برمی گرداند بلکه تحریم ها و محدودیت های جدیدی را علیه ایران وضع می کند. ترامپ عنوان می کند باید شروط جدید را ایران بپذیرد و برجام مطابق میل او تغییر کند و ....

با این روایت و داستان و در حال حاضر با اتفاقاتی که رخ داده اصولاً آیا هنوز می توان از مذاکره با غرب و آمریکا سخن گفت؟ اصلاً فارغ از 4 دهه گذشته؛ آیا می توان به دونالد ترامپ و آمریکا اعتماد کرد؟ مهم تر این که آیا بحث درباره موضوعیت داشتن تقابل و تعامل است؟ اصولاً مگر می توان گفت همیشه تقابل یا تعامل؟ در واقع اگر بدعهدی تکرار شد واگر ظلم شد گزینه تقابل حتما منطقی و عقلانی است.  بدون شک کرنش و عقب نشینی در مقابل عهدشکن و مذاکره دوباره برای پذیرش شرایط جدید درست نیست.

دقیقاً بدلیل همین منش و روش استکباری و بدعهدی آمریکا است که جمهوری اسلامی حاضر نیست از خواسته ها و منافع ملت کوتاه بیاید. از سوی دیگر مشخص است دولتی که صرفاً بر پایه مذاکره و تعامل با غرب شکل گرفته، اکنون با شکست گفتمانی، دچار نوعی بحران شده است.چرا که در گفتمان آنها با وجود بدعهدی های پیاپی، تجویزی جز تعامل دیده نمی شود. این در حالی است که بر اساس نظرسنجی دانشگاه مریلند، نگرش منفی ایرانی‌ها نسبت به آمریکا به ۸۶% رسیده و این رقم، بیشترین میزان ثبت شده توسط این موسسه تاکنون است. 

موضوع دیگر این است که نه تنها آمریکایی ها، بلکه بعد از حدود دو سال مذاکره با اروپایی ها نیز مشخص شده که آنها حاضر نیستند هیچ قدمی در قبال انجام تعهدات ایران در برجام بردارند. به همین دلیل بود که دیروز محمدجواد ظریف با تشریح  پایبندی ایران به تعهدات خود وفق برجام با وجود خروج ترامپ از توافق تاکید کرد: متاسفانه شاهد اقدام موثری نبودیم و اروپا نشان داد از اجرای تعهداتش ناتوان است. از این رو صبر راهبردی ایران به پایان رسید...

بدون شک اگر دولت واقعاً خواهان سر و سامان دادن به وضعیت اقتصادی امروز است باید از نگاه خوش بینانه به آمریکا و کشورهای اروپایی دست بردارد و مبتنی بر واقعیات رفتار کند. همچنین ضرورت دارد از قطبی سازی و دوگانه سازی هایی که نهایتاً سرانجامی ندارد امتناع کند، در پی مقصر پیدا کردن برای مشکلات و شانه خالی کردن از مسئولیت نباشد و به جای منتظر اروپا و آمریکا ماندن در پی تقویت ارتباطات با کشورهای منطقه و استحکام اقتصاد داخلی باشد.

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۴۹۲۳۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مدیریت دوگانه آب بزرگترین ضربه به کشاورزان کشور

به گزارش خبرنگار مهر، آیت الله سیدحسن عاملی در خطبه های این هفته نماز جمعه شهر اردبیل با تبیین آثار عدم مدیریت یکپارچه سد و کانال اظهار کرد: در شمال استان بحران آب جدی است هر سال در چنین موسمی که موسم بسیار خاص و محصول در آستانه رسیدگی است مشکل آب درست می‌شود و علت آن این است که وزارت نیرو در یک اشتباه بسیار آشکار مدیریت سد و مدیریت کانال را از هم جدا کرده است.

وی خاطرنشان کرد: مدیریت سد خدا آفرین در دست استان آذربایجان شرقی و مدیریت کانال و آبیاری اراضی دست اردبیل است معیشت حدود ۳۵۰ هزار نفر در شمال استان منحصراً با کشاورزی آبی تامین می‌شود یعنی معیشت این جمعیت به دست استان دیگر است و این از عجائب مدیریت در ایران است ذخیره سازی سد و رهاسازی آب توسط آذر شرقی است در حالی که بهره‌برداری از شبکه توسط استان اردبیل است.

امام جمعه اردبیل ادامه داد: کاملاً روشن است که عدم مدیریت یکپارچه در توزیع آب بهره‌برداران را گرفتار و تولید نارضایتی می‌کند از این طرف شرکت آب منطقه‌ای اردبیل به مدیریت سد می‌گوید در حساس‌ترین لحظه آبیاری هستیم آب لازم را رها کنید آنها نیز باید بعد از هماهنگی‌های متعدد می توانند آب را باز کنند و در نتیجه هم با تاخیر باز می‌کنند هم کمتر از مورد نیاز! در حالی که کشاورز خرج سنگینی گذاشته پول سم، هزینه کود، هزینه کارگر، پول بذر و آخر سر با خسارت مطلق مواجه می‌شود.

آیت الله عاملی تصریح کرد: با دوگانه شدن مدیریت نه آب به موقع رها می‌شود و نه به اندازه رها می‌شود و گاهی آمار اطلاعات سدهای مخزنی هم به درستی اعلام نمی‌شود در نتیجه استان اردبیل در برنامه‌ریزی کاملاً با بن‌بست مواجه می‌شود که چقدر اجازه کشت بدهد در نتیجه خلف وعده درست می شود و نارضایتی‌ها و تنش‌های اجتماعی بزرگ صورت می‌گیرد.

وی اضافه کرد: این گونه مدیریت قطعاً مدیریت علمی نیست وقتی ۱۰۰ درصد اراضی پایاب سد مخزنی ارس و ۸۴ درصد اراضی پایاب سد مخزنی خدا آفرین در محدوده استان اردبیل واقع شده کدام عقل سلیم اجازه می‌دهد که عملیات بهره‌برداری و نگهداری از سدهای مخزنی ارس و خداآفرین و سد انحرافی قیزقلعه سی توسط شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی انجام گیرد.

دولت فاجعه مدیریتی ارس را حل کند

خطیب جمعه اردبیل بیان کرد: جای تامل و تاسف است که امسال علیرغم ذخیره سازی مناسب آب در سدهای مخزنی ارس و خدا آفرین، رهاسازی متناسب با نیاز آبی شبکه ۸۵ هزار هکتاری مغان صورت نمی‌گیرد و فرصت حساس کشت و زرع از دست می‌رود و نارضایتی وسیع صورت می‌گیرد.

عاملی گفت: یک ماه آینده حساس‌ترین زمان برای کشت است و اگر آب تامین نشود یک فاجعه در راه است این فاجعه مدیریتی باید برای همیشه حل شود اینجانب موضوع را با آقای رئیس جمهور مکاتبه خواهم کرد و از نمایندگان مجلس هم می‌خواهم با تمام توان به این موضوع ورود کنند.

امام جمعه اردبیل ادامه داد: در خود استان هم باید اقداماتی صورت گیرد طول کانال اصلی مغان ۱۸۰ کیلومتر است ولی فقط ۶۰ کیلومتر بتنی شده و ۱۲۰ کیلومتر خاکی است در نتیجه هم هدر رفته آب درست می‌شود و هم اراضی زهدار می‌شود که اصلاح آن هزینه سنگینی دارد.

دولت ۵۰ کیلومتر کانال بتنی در ارس ایجاد کند

عاملی افزود: دولت اگر برای کشاورزی و عزت کشاورزان و برای استفاده بهینه از آب حساس است دستور دهد امسال حداقل ۵۰ کیلومتر این کانال بتنی شود.

وی اظهار کرد: بیشترین کمبود آب در منطقه بیله سوار و جعفرآباد درست می‌شود چون در انتهای خط قرار گرفته اند کانال قدیمی است در حالی که از بالا دست زمین های جدیدی زیر کشت و آبیاری رفته است یعنی تاوان آن را باید آخر خطی‌ها بدهند.

نماینده مردم اردبیل در مجلس خبرگان رهبری بیان کرد: گاهی شخصاً در همان منطقه با اعتراض و عصبانیت بسیار شدید کشاورزانی که حقابه تاریخی دارند مواجه شده ام در حالی که هیچکس جوابگو نیست به همین جهت برای حل مشکل بیله سوار و جعفرآباد باید یک سد در منطقه بیله سوار با ظرفیت ۴۰ میلیون متر مکعب احداث گردد.

اسرائیل با کشتار ۳۵ هزار بیگناه دم از سازش می زند

عاملی در بخش دیگری از خطبه ها با اشاره به یاوه گویی های جدید سفیر رژیم صهیونیستی خاطرنشان کرد: بعد از ۳۵ هزار شهید که بسیاری از آنها زنان و کودکان هستند سفیر اسرائیل در آذربایجان حیا نکرده، خجالت نکشیده باز اقدام به مصاحبه کرده است.

وی ادامه داد: ظاهراً ما آذری‌ها را موجودات نادان فرض کرده که می‌تواند دروغ‌ها و وقاحت‌های خود را به ما بفروشد او یک جمله درستی گفته و آن اینکه "در پی اتفاقات اخیر جهانیان شاهد چهره واقعی ایران شدند" این را درست می‌گوید چون تمام جهانیان اقدام ایران را تحسین کردند هر سایت عربی می‌روید اعضاء آن می‌نویسند " کم اتمنی لو کنت ایرانیا"! چقدر آرزو دارم که ای کاش ایرانی بودم

امام جمعه اردبیل بیان کرد: قیام دانشجویان آمریکا و ندای دسته جمعی مرگ بر صهیونیسم صحت سخن این سفیر نادان را روشن‌تر کرد.

رژیم صهیونیستی بزرگترین تروریسم جهانی است

عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: تمامی ترورهای دانشمندان هسته‌ای ما توسط اسرائیل صورت گرفته یکی از آنها نیز در آذربایجان آموزش دیده بود اگر ترورهای اسرائیل را در این ۷۵ سال جمع کنند ده‌ها و صدها کتاب باید تدوین شود نسل کشی فعلی که تا حال در آن ۳۵ هزار نفر جان خود را از دست داده‌اند خوب روشن می‌کند که تروریست کیست.

آیت الله عاملی گفت: او می‌گوید زمان آن فرا رسیده که مجامع بین المللی به حکومت ایران بگوید دیگر بس است او در آرزوی این جمله در حق ایران است ولی دنیا عملاً به اسرائیل می‌گوید ۳۵ هزار بی گناه را کشتید دیگر بس است کشاندن اسرائیل به محکمه بین المللی معنایش این است که دیگر بس است تظاهرات علیه اسرائیل در اکثر کشورهای دنیا معنایش این است که دیگر بس است.

وی افزود: خنده‌دارترین سخن او این است که می گوید فعلاً تمام تلاش ما این است که در جنگ غزه غیرنظامیان را نکشیم یکی از تفاوت‌های اصلی بین ما و حماس این است که ما برای تامین امنیت مردم با به خطر انداختن جان سربازانمان آنها را در خط جبهه مستقر کردیم.

ملت‌های آزاده امان نامه کفر و شرک را امضا نمی کنند

امام جمعه اردبیل اظهار کرد: در جواب سفیر می‌گویم جواب این سوال خود را از امام عظیم الشأن ما امام حسین علیه السلام در کربلا بپرسید که به ظالم یک کلمه "بله" را نگفت و با یزید سر یک میز ننشست جواب خود را از امیرالمومنین (ع) بگیرید که به معاویه فرمود والله در حکومت خودم نمی‌گذارم دو روز سر کار باشی! و از رسول خدا (ص) جواب بگیرید که فرمود: انی اکره ان اکون فی امان مشرکین اکثر من یوم " من راضی نیستم بیشتر از یک روز زیر سایه امنیت مشرکین باشم جواب خود را از قرآن بگیرید.

آیت الله عاملی گفت: عجیب است که این رژیم خونریز با اینکه اصلاً از ریختن خون سیر نمی‌شود و مدام تکرار می‌کند که به رفح حمله خواهم کرد و مدام تکرار می‌کند که هرگونه مذاکره که به آتش بس منجر شود آن را نمی‌پذیرم و با اینکه وارد خانه مسلمان‌ها شده و فقط در عرض دویست روز ۳۵ هزار نفر را کشته و حالا می‌گوید ما برای صلح با ایران حاضریم تمام کشورهای اسلامی که با شما صلح و سازش و عادی سازی روابط کرده اند.

وی افزود: هر چقدر فشار بر ما بیشتر شود به تعبیر حضرت امام (ره) ما امان نامه شرک و کفر را امضاء نخواهیم کرد و ما فقط در برابر خدا رکوع خواهیم کرد.

وی اظهار کرد: ملت های آن دسته از دولت های اسلامی که با اسرائیل صلح و عادی سازی روابط کرده اند در این خصوص مسئولیت مستقیم دارند بدون همکاری ملت ها دولت ها نمی توانند به امت مرحومه امت حضرت محمد مصطفی (ص) و آیات قرآن خیانت کنند رسول خدا (ص) در این باب سخنی بسیار خطیر، تکان دهنده و هولناک دارد و می فرماید «اعمال شما هستند، همان گونه که هستید، بر شما حکومت می شود».

کد خبر 6095765

دیگر خبرها

  • آمریکا: خسارت حمله به رفح فراتر از حد انتظار است/ سازمان جهانی بهداشت: حمام خون به راه می‌افتد
  • بلینکن: حمله به رفح خسارتی فراتر از انتظار به همراه دارد
  • مدیریت دوگانه آب بزرگترین ضربه به کشاورزان کشور
  • ایران هفت شخص و پنج نهاد آمریکایی را تحریم کرد
  • ایران ۷ شخص و ۵ نهاد آمریکایی مرتبط با جنگ علیه فلسطینیان را تحریم کرد
  • تحریم‌های جدید ایران علیه آمریکا
  • ایران ۷ شخص و ۵ نهاد آمریکایی را تحریم کرد
  • ایران ۵شرکت و ۷شخص حقیقی آمریکایی را تحریم کرد + جزئیات | بیانیه مهم وزارت خارجه
  • تحریم های جدید ایران علیه آمریکا
  • ایران ۵شرکت و ۷شخص حقیقی را تحریم کرد + جزئیات | بیانیه مهم وزارت خارجه