Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-06@12:33:54 GMT

مدرسه‌ای ۷۰۰ ساله در یزد که متولی ندارد!

تاریخ انتشار: ۲۸ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۵۱۳۵۷۸

مدرسه‌ای ۷۰۰ ساله در یزد که متولی ندارد!

مدرسه تاریخی و ۷۰۰ ساله شهاب الدین قاسم طراز که در دل بافت تاریخی یزد و عرصه جهانی این بافت قرار گرفته، وضعیت نامناسبی دارد و به علت نداشتن متولی به حال خود رها شده است.

به گزارش ایسنا، دیوار به دیوار حسینیه شاه ابوالقاسم و در عرصه بافت جهانی یزد، مدرسه‌ای تاریخی به نام «شهاب‌الدین قاسم طراز» با شماره ثبت ۱۰۰۷ در فهرست آثار ملی قرار گرفته که قدمت آن به اواخر قرن هشتم قمری و هم عصر با فعالیت مدارس تاریخی رکنیه و شمسیه در یزد برمی‌گردد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سر در وروی مدرسه قاسم طراز، تزییناتی از کاشی معرق و کاشی‌های برجسته‌ وجود دارد که کتیبه‌ای به خط ثلث بر بالای این سر در قرار گرفته است. در دو طرف سر در نیز، داخل دو مربع مستطیل شکل، کتیبه‌ای به خط کوفی بنایی وجود دارد که کتیبه مستطیل دست چپ کاملاً باقی مانده اما کتیبه دست راست تخریب شده است.

داخل کریاس و اطراف سردرگاه‌ها، سوره فتح به خط نسخ و به رنگ سفید اجرا شده که امروزه تنها قسمتی از آن باقی است، همچنین از ظواهر و آثار باقی مانده، این گونه برداشت می‌شود که بدنه کریاس، سراسر پوشیده از کاشی معرق بوده که اکنون اثری از آن نیست.

مدرسه شهاب الدین طراز از مدارس قرن هشتم هجری قمری است که «شهاب الدین قاسم طراز» مستوفی دربار آل مظفر و مشهور به «حسن» خالق مدرسه‌ای بزرگ، پایاب، باغ، چند دکان و مسجدی در روبه روی این بنا بوده که به گفته مورخین محلی  از آن مدرسه با عظمت همراه با باغ و بستان، تنها کریاس آن به جای مانده و به احتمال زیاد مسجد روبه روی مدرسه نیز نشانی از ایجاد مسجد اوست.

در حال حاضر مدرسه دارای حیاط ساده با یک حوضچه الحاقی گنبد، ایوانی بلند و کریاس اصلی است و در گوشه‌ای از بنا نیز دو قبر با کاشی‌های فیروزه‌ای قرار گرفته که به گفته «بهاره داودی‌فر» محقق و پژوهشگر تاریخ یزد، این دو قبر متعلق به خدام این بنا هستند.

آخرین مرمت اساسی بنا در ۵۰ سال پیش

داودی‌فر در گفت و گو با خبرنگار ایسنا در این باره تصریح می‌کند: این مدرسه‌ی تاریخی در ادوار بعد از ساخت آن، کارکرد مسجد پیدا کرده و دو خادم آن در این بنا به خاک سپرده شده‌اند.

وی با بیان این که هر دو قبر پوشیده شده از کاشی‌های هشت ضلعی هستند، می‌گوید: این گونه که نقل می‌شود قبر با کاشی‌هایی با طرح هشت ضلعی بزرگ‌تر نشان دهنده جنسیت مرد و هشت ضلعی‌های کوچکتر نیز نشانه خادم زن است.

این پژوهشگر یزدی اضافه می‌کند: آرامگاه دیگری نیز که به تازگی داخل گنبدخانه پیدا شده، تاریخی قدیمی‌تر از خود بنا دارد و به استناد از منابع معتبر محلی که معتقدند شهاب الدین طراز، بانی مدرسه در مزار امام‌زاده جعفر محمد (ع) یزد به خاک سپرده شده، این آرامگاه از آن فرد دیگری است.

وی با اشاره به این که تا به امروز بنای مذکور مورد توجه اداره میراث فرهنگی و جوامع دوستدار میراث فرهنگی بوده است، تاکید می‌کند: آخرین مرمت اساسی این بنا مربوط به حدود به ۵۰ سال اخیر و مرمت تزیینات و کاشی‌های رها شده‌ی آن را در یک دهه اخیر پاکسازی کرده‌اند ولی جمع‌آوری عوامل مخل بنا مربوط به حدود یک سال گذشته است.

از آنجایی که چنین بنای شاخصی در دل بافت جهانی یزد وضعیت نامناسبی دارد و با توجه به ثبت جهانی و تعهدات میراث فرهنگی بر حفظ ابنیه تاریخی، به سراغ اداره کل میراث فرهنگی رفتیم تا وضعیت این بنای تاریخی را جویا شویم و بدانیم آیا این بنا سهمی از اعتبارات میراث فرهنگی را به خود اختصاص داده است یا نه؟

مدرسه جزو اموال اداره کل اوقاف است

«سید مصطفی فاطمی» مدیر کل میراث فرهنگی یزد در این رابطه با بیان این که متولی مدرسه تاریخی قاسم طراز اداره کل اوقاف است، به خبرنگار ایسنا می‌گوید: این بنای تاریخی هر چند به ثبت ملی رسیده و در عرصه بافت تاریخی است اما از اموال اداره کل اوقاف و امور خیریه استان به شمار می‌رود.

وی تاکید می‌کند: البته هر گونه مرمت و رسیدگی به این بنای تاریخی باید با نظارت اداره کل میراث فرهنگی استان به عنوان متولی مرمت و حفظ بناهای تاریخی استان یزد انجام شود.

 بی‌اطلاعی اوقاف از وجود چنین مدرسه‌ای

به سراغ اداره کل اوقاف و امور خیریه استان یزد رفتیم و از این دستگاه وضعیت بنای مذکور را جویا شدیم اما با وجود پیگیریهای مکرر در ابتدا این دستگاه از ثبت این بنا در اموال اوقاف اظهار بی‌اطلاعی کرد و سپس خواستار پیگیری از اداره کل آموزش و پرورش استان شد لذا موضوع را از طریق آموزش و پرورش پیگیر شدیم.

مدرسه جزو اموال آموزش و پرورش نیست

«زهره امیرچخماقی» مدیر آموزش و پرورش ناحیه یک استان یزد در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا ادر این مورد اظهار می‌کند: بنای مذکور جزو اموال آموزش و پرورش نیست اما آموزش و پرورش مدارس تاریخی زیادی را در تولیت اموال خود دارد.

مجدداً از اداره کل اوقاف جویای وضعیت این مدرسه‌ تاریخی شدیم که البته هنوز جوابی دریافت نکرده‌ایم و این طور که مشخص است گویا این بنا هیچ متولی خاصی ندارد و به حال خود رها شده است؛ بنایی که روزی مانند مدرسه رکنیه، مهد پرورش علم در یزد بوده و در حال حاضر مورد بی توجهی قرار گرفته است و تنها افرادی که از مقابلش عبور می‌کنند، نگاهی به ورودی کاشی کاری شده‌اش می‌اندازند و با قفل بزرگ و زنگ زده این در چوبین خواهند فهمید که چنین بنایی به علت بی‌توجهی هنوز سهمی از تاریخ یزد ندارد!

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: مدرسه تاریخی استانی فرهنگی و هنری میراث فرهنگی آموزش و پرورش اوقاف يزد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۵۱۳۵۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازدید بی‌سابقه گردشگران از باغ جهانی فین

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، مرکز اصفهان ؛ رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان کاشان با اشاره به افزایش بازدید گردشگران از باغ فین گفت: ۵۵ هزار نفر در دو روز پنج‌شنبه و جمعه از مجموعه جهانی باغ فین بازدید کردند.

احمد دانائی‌نیا افزود: خانه تاریخی بروجردی با بیش از ۹ هزار نفر و محوطه باستانی سیلک با بیش از ۳ هزار نفر در رتبه‌های بعدی این آمار قرار دارند.

وی گفت: جاذبه‌های تاریخی منطقه فرهنگی کاشان همه ساله با آغاز فصل بهار و موسم گل و گلاب در شهرستان کاشان در هم می‌آمیزد و به تناوب تا اواخر خردادماه در بیشتر نقاط شهرستان کاشان پذیرای خیل عزیمی از گردشگران می‌شود.
باغ فین کاشان پانزدهم آذر سال ۱۳۱۴ خورشیدی با شماره ۲۳۸ در فهرست آثار ملی کشور ثبت و در زمستان ۱۳۸۹ به همراه چند باغ ایرانی دیگر، به ثبت جهانی رسید.

دیگر خبرها

  • ۱۰ مدرسه تنکابن هوشمند سازی شده است
  • افتتاح دو نمایشگاه نقشه های تاریخی و کهن خلیج فارس و عروسک های بومی اقوام ایرانی
  • آموزش ۷۰۰ دانش‌آموز در مدرسه رباتیک امیرکبیر
  • طرح «هر مدرسه یک نهالستان» در دماوند اجرا شد
  • مرمت پل خاتون کرج آغاز شد
  • حفر گودال ١٥ متری برای کشف اشیاء تاریخی؛ ۳ نفر دستگیر شدند
  • حفر گودال ۱۵ متری برای کشف اشیای تاریخی موجب دستگیری ۳ نفر شد
  • بازدید بی‌سابقه گردشگران از باغ جهانی فین
  • اجرای برنامه همخوانی قرآن در بنا‌های تاریخی قزوین
  • تعطیلی تمام موزه‌ها و اماکن تاریخی استان کرمانشاه