Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-26@20:32:43 GMT

چرا نگاه دولت کانادا به رابطه با ایران منفی است؟

تاریخ انتشار: ۲۹ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۵۲۳۹۲۵

چرا نگاه دولت کانادا به رابطه با ایران منفی است؟

فریدون مجلسی. تحلیلگر روابط بین‌الملل در شرق نوشت: 
چهار سال پیش که حزب لیبرال کانادا در انتخابات پیروز شد، با توجه به سیاست‌های خصمانه‌ای که دولت محافظه‌کار پیشین در قبال ایران داشت و با توجه به اینکه حتی دو کاندیدای لیبرال ایرانی‌تبار به مجلس ملی آن کشور راه یافته بودند، تصور می‌رفت گشایشی در روابط دو کشور پدید آید؛ اما به دلایلی چنین نشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  در واقع همان‌طور که در ایران جناحی غرب‌هراسی را تبلیغ می‌کند، در غرب و ازجمله در کانادا نیز برخی جریان‌ها، جدا از اسلام‌هراسی که بیشتر نظر به داعش، القاعده و طالبان دارد، ایران‌ستیزی را تبلیغ می‌کنند. اکنون که تحریم‌های دوجانبه آمریکا علیه ایران با تهدید‌های آن کشور در سطح جهان دنبال می‌شود، کانادا نیز به دلایل زیر از سیاست‌های آمریکا تبعیت می‌کند:

کانادا با مرزی چندهزارکیلومتری، همسایه هم‌زبان و هم‌فرهنگ آمریکاست و بیشترین و اصلی‌ترین روابط بازرگانی خارجی را با آن کشور دارد؛ در‌حالی‌که روابط بازرگانی کانادا و ایران را حتی در شرایط مسالمت‌آمیز نیز نمی‌توانستیم با روابط آن دو همسایه مقایسه کنیم. ازاین‌رو، کانادا خود را ناچار به رعایت تمایلات آمریکا در حمایت از تحریم‌های دوجانبه آن کشور علیه ایران می‌داند و نمی‌خواهد بر‌خلاف تمایل آمریکا برای خودش دردسر ایجاد کند.
‌سیاست خارجی کانادا و به‌ویژه جناح محافظه‌کار آن کشور، مانند آمریکا و سایر کشور‌های غربی، در قبال ایران دوستانه نیست و از تحریم‌های آمریکا علیه ایران تبعیت می‌کند. بزرگ‌ترین دلیل آن نیز به مسئله اسرائیل بازمی‌گردد؛ چراکه کانادا اقلیت یهودی صاحب‌نفوذی دارد که در آن کشور لابی قدرتمندی دارند.
‌دو مانع اختصاصی نیز در راه اصلاح روابط ایران و کانادا وجود دارد که به شهروندان دو‌تابعیتی ایرانی- کانادایی مربوط می‌شود؛ یکی خانم زهرا کاظمی، عکاس و خبرنگار یک روزنامه کانادایی است که به دلیل عکس‌گرفتن از ورودی زندان اوین، دستگیر و هنگام بازپرسی حوادثی برای او رخ داد که منجر به درگذشت او شد.   گرچه از دید ایران، خانم کاظمی با هویت ایرانی خود به ایران سفر کرده و تابعیت کانادایی او در ایران رسمیت ندارد؛ اما با توجه به اینکه حتی از خانواده کانادایی او، با وجود پیگیری مقامات کانادایی، به خاطر این امر خطیر دلجویی نشده، به صورت موضوعی حل‌نشده از دوران قاضی مرتضوی برجای مانده است.   نکته دیگری که مزید بر علت شد، موضوع مرگ کاووس سیدامامی، استاد دوتابعیتی جامعه‌شناسی و فعال محیط زیست بود که اعلام شد در دوره بازپرسی خودکشی کرده است. همسر ایشان نیز تا دو سال ممنوع‌الخروج بود و به‌تازگی اجازه یافت به فرزندان خود در کانادا ملحق شود. این امر نیز با اعتراض دولت و افکار عمومی کانادا همراه بوده است.
اما در شرایط متعارف، حتی در صورت ادامه قطع روابط ایران و آمریکا، روابط کانادا و ایران می‌توانست منافع دوجانبه سرشاری داشته باشد. به‌ویژه باید در نظر داشت که کانادا یکی از ثروتمندترین کشور‌های جهان است که شهروندانش از بالاترین سطح رفاه، آموزش و بهداشت برخوردارند. گرچه این کشور متحد طبیعی و تاریخی آمریکاست؛ اما برخلاف نظر رادیکال‌های داخلی، مستعمره آن کشور نیست.   در واقع مستعمره‌نامیدن کانادای بهره‌مند از بالاترین سطح رفاهی جهان، نوعی تمجید از استعمار محسوب می‌شود! در کانادا حدود ۴۰۰ هزار ایرانی‌تبار زندگی می‌کنند که بالاترین سطح آموزش عالی حتی در مقایسه با شهروندان کانادایی را دارند. اینان یک‌و‌نیم درصد جمعیت کانادا را تشکیل می‌دهند؛ اما سهم فعالیت اجتماعی، اقتصادی و علمی آنان بیش از نسبت عددی آنهاست. اغلب آنان مهاجران عادی هستند که با خویشاوندان خود در ایران مراودات و رفت‌و‌آمد‌های دوجانبه دارند.   متأسفانه قطع روابط دو کشور برای منافع این اقلیت مهاجر بسیار زیان‌بخش بوده است. این ۴۰۰ هزار نفر مردمان اغلب مرفه، خانواده‌هایی در ایران دارند که دیدار‌های آن‌ها مستلزم سفر به کشور‌های همسایه برای دریافت ویزا و سفر با شرکت‌های هواپیمایی خارجی است.

اگر روابط کانادا با ایران بهبود می‌یافت، گذشته از منافع بازرگانی، سفر‌های دوجانبه مستقیم از مونترال و تورنتو به تهران که ارتباط خانواده‌های ایرانی ساکن آمریکا را نیز از طریق کانادا تسهیل می‌کرد، می‌توانست بسیار سودمند باشد. بااین‌حال، کانادا حتی با برقراری روابط کنسولی یا گشایش دفتر حفاظت منافع ایران برای ارائه خدمات کنسولی به ایرانیان مقیم آن کشور نیز مخالفت کرده و عملا انتقام اختلاف‌های سیاسی خود را از ایرانی‌تبار‌های آن کشور گرفته است.   در شرایطی که ایران لازم می‌داند برای گذر از فشار‌ها در سیاست خارجی، روابط خود را توسعه دهد، رفع ممنوعیت خروج و سفر خانم سیدامامی را می‌توان قدمی برای بهبود روابط با کانادا دانست؛ قدمی که می‌تواند با ارتباطات دیپلماتیک و اقدامی دلجویانه از وارثان خانم کاظمی، در وهله نخست به آزادی ارائه خدمات کنسولی دو کشور کمک کند؛ هرچند اقدام اصولی و روابط گسترده منوط به رفع تهدید‌ها و شرایطی است که منجر به برقراری تحریم‌های کنونی علیه ایران شده است.

منبع: فرارو

کلیدواژه: کانادا رابطه با کانادا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۵۲۳۹۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بهار روابط تجاری ایران - تاجیکستان/سرمایه‌گذاری لجستیکی در چابهار

به گزارش خبرگزاری مهر، شایسته مراد زاده معاون وزیر حمل و نقل تاجیکستان در دیدار با علی‌اکبر صفای مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی بر علاقه‌مندی دولت این کشور برای سرمایه‌گذاری لجستیکی در بندر چابهار تاکید کرد.

معاون وزیر حمل و نقل تاجیکستان در این نشست افزود: روابط دو جانبه تجاری و اقتصادی بین تهران و دوشنبه در سطح خوبی قرار دارد.

وی با اشاره به سوابق تاریخی و فرهنگی مشترک بین ایران و تاجیکستان، اظهار داشت: در ۲ سال گذشته سطح روابط اقتصادی و جابه‌جایی کالا بین دو کشور رو به رشد بوده و افزایش یافته است.

مراد زاده همچنین از علاقه تاجیکستان برای ساخت محوطه لجستیکی در بندر چابهار خبر داد.

اهتمام دولت سیزدهم برای توسعه روابط تجاری با کشورهای فارسی زبان

در این دیدار همچنین علی‌اکبر صفایی، مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی نیز با اشاره اهتمام دولت سیزدهم برای توسعه همکاری‌های اقتصادی و بازرگانی با کشورهای همسایه به ویژه با کشورهای فارسی زبان، تاکید کرد: رویکرد تهران در توسعه همکاری‌های حمل‌ونقلی و ترانزیتی با کشورهای همسایه، منافع برد- برد و اشتراکی برای همه فعالان اقتصادی است.

معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه مطابق برنامه‌ریزی انجام شده و اهتمام وزیر راه و شهرسازی ایران برای اتصال بندر چابهار به راه‌آهن سراسری کشور در یک سال آینده، تاکید کرد: با حضور دولت هند و سرمایه‌گذاری یک شرکت هندی در بندر چابهار، علاوه بر ارتقای ظرفیت‌های زیرساختی و تجهیزاتی این بندر، عملکرد تخلیه و بارگیری بندر چابهار نیز به بیش از پنج میلیون تن افزایش یافته است.

صفایی با بیان اینکه آینده تجاری و بازرگانی بسیار خوبی در انتظار بندر چابهار است، افزود: هم اکنون کشتی‌های لاینر به صورت مستقیم از هند و چین در بندر شهید بهشتی چابهار پهلوگیری می‌کنند.

وی با استقبال از سرمایه‌گذاری زیرساختی دولت و شرکت‌های خصوصی مورد تأیید تاجیکستان در بندر چابهار برای ساخت محوطه لجستیکی در این بندر تاکید کرد: مدل اقتصادی و بازرگانی مد نظر دولت تاجیکستان، میزان و مدت قرارداد سرمایه‌گذاری این کشور در بندر اقیانوسی چابهار را تعیین خواهد کرد.

به گفته صفایی، سرمایه‌گذار تاجیکی این امکان را دارد با ساخت محوطه لجستیکی در بندر چابهار، از آن برای ترانزیت کالاهای کشورش و کالاهای سایر کشورها استفاده کند و از تسهیلات و تخفیف‌های ترانزیتی بندر چابهار بهره ببرد.

کد خبر 6087361 زهره آقاجانی

دیگر خبرها

  • آیا اعراب در مقابل ایران، هوای اسرائیل را دارند؟
  • نگاه جمهوری اسلامی ایران به آفریقا راهبردی و مبتنی بر منافع جمعی است
  • دست رد پاکستان به سینه آمریکا درباره رابطه با ایران
  • رئیس جمهور: نگاه جمهوری اسلامی ایران به آفریقا راهبردی و مبتنی بر منافع جمعی است
  • نگاه ایران به آفریقا راهبردی و مبتنی بر منافع جمعی است
  • رئیس جمهور: نگاه ایران به آفریقا راهبردی و مبتنی بر منافع جمعی است
  • نگاه ایران به آفریقا، راهبردی و مبتنی بر منافع جمعی است
  • کانادایی‌ها به دنبال استخدام سولسشایر
  • محکومیت تهدید تحریم دولت اسلام آباد از سوی آمریکا
  • بهار روابط تجاری ایران - تاجیکستان/سرمایه‌گذاری لجستیکی در چابهار