Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@13:43:22 GMT

تنش در فرات و توافق در سوچی

تاریخ انتشار: ۱ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۵۵۳۴۲۴

تنش در فرات و توافق در سوچی

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه و «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه دیروز سه شنبه ۳۰ مهرماه در شهر سوچی روسیه با هم دیدار کردند. «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه پس از دیدار پوتین و اردوغان گفت که دو رئیس‌جمهور توافق کرده‌اند نیرویی مرکب از ارتش سوریه و نظامیان روسی در مناطق مرزی شمال‌شرق سوریه مستقر شوند و همزمان کُردها تا فاصله ۳۰ کیلومتری از مرز عقب‌نشینی کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وزیر خارجه روسیه همچنین اظهار داشت: شبه‌نظامیان کرد سوریه (وای‌پی‌جی) قرار است از شهرهای منبج و تل رفعت هم عقب‌نشینی کنند. در این دیدار رهبران ترکیه و روسیه موافقت کرده‌اند که از امروز نیرویی مرکب از پلیس ارتش روسیه و نظامیان دولت سوریه در مناطقی مرزی و خارج از محدوده مورد نظر عملیات ترکیه مستقر شود.

با توجه به اهمیت موضوع، پژوهشگر ایرنا با «محمدعلی دستمالی» کارشناس مسایل ترکیه به گفت و گو پرداخت.

اهداف اردوغان در سفر به روسیه

دستمالی در ابتدای این مصاحبه اظهار داشت: دیدار و گفت وگوی مفصل اردوغان و پوتین در سوچی بیش از ۶ ساعت طول کشید چرا که اردوغان تلاش می‌کرد تا بیشترین امتیاز را از پوتین بگیرد و طبیعتاً پوتین نیز در مقام یک رئیس جمهور کارکشته و باتجربه٬ حاضر نبود به تمام خواسته‌های اردوغان پاسخ مثبت بدهد.

اردوغان پیش از سفر به روسیه اعلام کرده بود که قصد دارد شهرهای کوبانی (عین‌العرب) و قامشلی را هم بگیرد و برای منبج (شهری در استان حلب) هم درخواست کند. او می‌خواست به پیشروی ادامه دهد و در شمال سوریه فضایی به پهنای ۴۴۴ کیلومتر و ژرفای ۳۲ کیلومتر را در اختیار بگیرد. این یعنی تلاش برای اشغال مساحتی نزدیک به ۱۳ هزار کیلومتر مربع از اراضی شرق فرات. در غرب فرات هم که پیش‌تر عفرین، الباب و جرابلس را تحت کنترل گرفته و به این ترتیب، در مرز نهصد کیلومتری سوریه و ترکیه، منطقه‌ای وسیع و استراتژیک در اختیار ترکیه قرار می‌گرفت.

طبیعتاً هیچکدام از این خواسته‌ها منطقی و بجا نبود و ارتباط و انطباقی با حقوق بین‌الملل نداشت و بدیهی است که پوتین، صاحب خاک سوریه نیست که بخواهد بخشی از آن را به ترکیه یا دیگران بدهد. در این میان، اردوغان دست بالا را گرفت تا او را راضی کند؛ یعنی موضوعاتی در حد بالا مطرح کرد که حتماً تیم او می‌دانست چنین خواسته‌هایی اجابت نخواهند شد. وی البته دست خالی از سوچی بازنگشت و امتیازات خوبی به دست آورد. مثلاً یکی از این امتیازات این بود که ترکیه در عمل روسیه را در کنترل امنیت شرق فرات درگیر کرد. اتفاقاً این به نفع روسیه هم تمام شد. چرا که پیش‌تر فقط آمریکایی ها می توانستند در شرق فرات جولان دهند.

وی افزود: یکی دیگر از امتیازات این بود که اردوغان به شکلی زیرکانه کاری کرد که مناطقی که از تل‌ابیض تا راس‌العین در عملیات اخیر در اختیار گرفت به گونه ای رسمیت پیدا کند و به واسطه‌ی پوتین مورد تایید ضمنی دمشق هم قرار بگیرد. به اختصار باید گفت ترکیه هم در میدان جنگ و هم پشت میز مذاکره امتیازات خوبی به دست آورد.

آنکارا و مناسبات با واشنگتن و مسکو

این کارشناس مسایل ترکیه در مورد سیاست های موازی اردوغان اظهار داشت: جغرافیای خاص ترکیه، مشی عمل‌گرایانه اردوغان و حزب حاکم و مجموعه‌ای از منافع ترکیبی ترکیه در ارتباط با شرق و غرب، این امکان را به رئیس جمهور ترکیه داده که در میادین مختلفی به کار و فعالیت دیپلماسی بپردازد. اگر چه از منظر روابط بین‌الملل، ارتباط همزمان با دو کشور دارای منافع متعارض امر شگرفی نیست اما معمولاً چنین چیزی با ذهنیت ما خاورمیانه‌ای‌ها چندان منطبق نیست و همواره تصور می کنیم کشوری که با آمریکا نهار صرف کند، نمی‌تواند با چین و و روسیه شام بخورد. اما لااقل ترکیه با چنین فرمانی پیش نمی‌رود.

ترکیه نزدیک به هفتاد سال عضو پیمان نظامی ناتو و متفق آمریکا بوده است و اساساً عضویت ترکیه در ناتو بر مبنای ترس از تهدیدات اتحادجماهیر شوروی سابق بوده، اما حالا شرایط جهان و منطقه به ترکیه نشان داده که اتفاقاً هر آسیب عمده‌ای که به این کشور رسیده از ناحیه‌ی همان آمریکا بوده و می توان با روسیه کار کرد. روسیه برای ترکیه نیروگاه هسته‌ای می‌سازد، سامانه موشکی اس ۴۰۰ به آنکارا می‌فرستد، گاز خود را از زیر آب‌های دریای سیاه و از طریق ترکیه به اروپا می‌رساند، روابط توریستی و تجاری دارند و حجم مبادلات خود را از ۱۶ میلیارد دلار به ۲۵ میلیارد دلار رسانده و هدف‌گذاری رویایی ۱۰۰ میلیارد دلار را در سر می پروانند و علاوه بر این در مذاکرات آستانه نیز با هم کار می کنند. این‌ها مجموعه عوامل مهمی هستند که ترکیه را به روسیه نزدیک کرده و آمریکای امروز نیز در موقعیتی نیست که بخواهد برای ترکیه تعیین تکلیف کند و او را از روسیه دور نگه دارد. لذا من تصور می کنم ارتباط همزمان ترکیه با آمریکا و روسیه ادامه پیدا خواهد کرد و مانع خاصی در این مسیر وجود ندارد.

اهمیت مواضع تهران برای آنکارا

دستمالی در مورد نگرانی اردوغان از واکنش برخی ایرانیان به عملیات اخیر ترکیه در سوریه اظهار داشت: اردوغان به طور صریح و آشکار به مقامات و مسئولان اشاره نکرد و به شکل دقیق و واضح از عبارت «برخی صداهای آزاردهنده» استفاده کرد. اردوغان انتظار داشت در این عملیات هیچ گونه انتقاد و صدای مخالفی نشنود. شاید تنها واکنش های رسمی لغو برخی سفرهای دیپلماتیک بود که قاعدتاً یک تصمیم موقتی بوده است اما ترکیه نیز باید این موضوع را در نظر داشته باشد که این مسائل، پیوستارهای قومی و زنجیره‌ای دارد و ایران نیز به عنوان کشوری که دارای ثروت و سرمایه‌ای بنام تکثر و تنوع قومی است، خواسته یا ناخواسته، تحت تاثیر این مسائل قرار می‌گیرد. لذا تصور می‌کنم مشکل خاصی پیش نیامده و چیزی برای گلایه وجود ندارد.

دستمالی درمورد مواضع جمهوری اسلامی با توجه به نشست صلح آستانه که با حضور ترکیه و روسیه در مورد صلح سوریه برگزار شد بیان داشت: اقدام ترکیه نوعی چالش برای ایران ایجاد کرد. تصور می‌کنم که ایران در این ماجرا معذوریت‌هایی دارد که نمی توان آنها را بی‌اهمیت تلقی کرد. مثلاً باید به این نکته توجه کرد که ایران با سوریه مرز مشترک ندارد اما ترکیه نهصد کیلومتر مرز مشترک با سوریه دارد. این را هم نباید از یاد برد که منش عمل‌گرایانه‌ی ترکیه امکان آن را فراهم می‌کند که در آن بازی در کنار همه‌ی کشورها باشد.

وی افزود: همچنین موضوع ارتباط ترکیه با گروه‌های مختلف معارض سوری، مساله‌ی بسیار مهمی است که مطلقاً نمی توان به سادگی از کنار آن گذشت. همین الان بسیاری از افرادی که برای کار و فعالیت در کمیته‌ی تدوین قانون اساسی جدید سوریه در نظر گرفته شده‌اند، با ترکیه ارتباط جدی دارند و این مساله بر روند تحولات آتی سوریه تاثیر خواهد گذاشت. زمینه هایی برای تداوم همکاری ایران با ترکیه و روسیه وجود دارد و جاهایی هم هست که ایران نمی‌تواند ورود کند.

دستمالی در پایان این گفت و گو در مورد روابط ترکیه و سوریه بیان داشت: یکی از مهم‌ترین نتایج دیدار اردوغان و پوتین این بود که رئیس جمهور روسیه توانست همتای ترک خود را قانع کند که رفته رفته از مواضع پیشین دور شود و به ضرورت احیای توافق امنیتی آدانا بین آنکارا و دمشق بیاندیشد. تصور می کنم که رویه‌ی فعلی روابط خصمانه بین اردوغان و اسد تغییر خواهد کرد، اما در عین حال یک تغییر ناگهانی و ورود به فاز جدید دوستی، چندان واقع‌بینانه نیست.

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سوچی ولادیمیر پوتین رجب طیب اردوغان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۵۵۳۴۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیام پوتین به غرب در آیین تحلیف

 

به گزارش تابناک از رسانه‌های روسیه، ولادیمیر پوتین این سخنان را روز سه‌شنبه پس از آنکه برای پنجمین بار در آیین رسمی تحلیف در کاخ کرملین به عنوان رئیس‌جمهوری روسیه سوگند یاد کرد، سخنانی که با یادکردی از نیروهای روسیه در حال نبرد در عملیات نظامی ویژه در اوکراین آغاز شد.
رئیس‌جمهوری روسیه در سخنان خود گفت:‌ ما از گفت و گو با کشورهای غربی دوری نمی‌کنیم؛ انتخاب با آنها است که آیا می‌خواهند در آینده جلوی توسعه روسیه را بگیرند و می‌خواهند که ما را محدود کنند و فشار بیاورند یا اینکه می‌خواهند راهی برای رسیدن به صلح و همکاری را در پیش بگیرند.


پوتین خاطرنشان کرد:‌ گفت‌وگو درباره ثبات استراتژیک و امنیت ممکن است اما این امر از راه دیکتاتوری و از بالا نگاه کردن قابل انجام نیست.
رئیس‌جمهوری روسیه تأکید کرد:‌ این مسائل تنها با گفت و گو در شرایط مساوی و عادلانه و بر پایه جستجوی منافع مشترک، قابل حل خواهد بود.
وی در ادامه خاطرنشان کرد:‌ روسیه به تلاش خود برای دستیابی به جهان چندقطبی و سیستم و فرایند عادلانه در مدیریت جهان ادامه خواهد داد.
پوتین همچنین گفت: ما آماده هستیم که روابط دوستانه خود را با کشورهای مختلف گسترش دهیم که روسیه را به عنوان یک شریک منصف می‌بینند.

اهمیت امنیت و انسجام روسیه


بخش دیگری از سخنان پوتین در آیین سوگند به عنوان رئیس‌جمهوری روسیه، درباره مسائل داخلی این کشور بود که تأکید بر اتحاد، ارزش‌های اخلاقی، خانوادگی و ملی در آن برجسته بود.


رئیس‌جمهوری روسیه خطاب به مردم این کشور گفت: به شما اطمینان می‌دهم که اهمیت امنیت ملت برای من از هر چیزی بالاتر خواهد بود و قدرت منسجم میلیون‌ها نفر از مردم روسیه، یک نیروی عظیم ایجاد می‌کند که سرنوشت کشور را تعیین می‌کند.
وی ادامه داد: این فقط خود ما هستیم که سرنوشت روسیه را برای نسل کنونی و آینده تعیین می‌کنیم.

روسیه از دوره سخت کنونی گذر خواهد کرد


پوتین خطاب به شهروندان روسیه افزود: شما شهروندان روسیه حقیقت کشور و ایمانی که به کشور دارید را نشان‌ داده‌اید، زمان‌هایی بود که ما آزمایش‌های سختی را با هم پشت سر گذاشتیم و من در خودمان این ارزش‌های تاریخی را می‌بینم و ما همیشه آزادی، ارزش‌های اخلاقی و ملی‌مان را انتخاب کرده‌ایم.
وی ادامه داد: من اطمینان دارم که از این دوره سخت گذر می‌کنیم، قوی‌تر از قبل خواهیم شد و برنامه‌های آینده و پروژه‌ها را به صورت کامل باری دستیابی به اهدافمان پیاده خواهیم کرد که این کار با حمایت مردم انجام خواهد شد.
رئیس‌جمهوری روسیه ابراز اطمینان کرد که در دولت آینده این کشور به ریاست وی، ارزش‌های خانوادگی و اخلاقی در تمام سطوح دولت مورد توجه خواهد بود و طرح‌ها برای توسعه مناطق مختلف در کشور وافزایش کیفیت زندگی و رفاه خانواده‌های روسی باید ادامه یابد.

باید از نو بسازیم برای حرکت به جلو


پوتین در ادامه سخنانش خطاب به شهروندان روسیه گفت: ما باید درس‌های گذشته را به یاد بیاوریم و از ارزش های اخلاقی‌مان فاصله نگیریم. به همین دلیل است که سیستم سیاسی و اجتماعی ما باید خیلی محکم و انعطاف پذیر نسبت به هر چالش و تهدیدی باشد که ممکن است در آینده با آن روبرو شویم.
وی ادامه داد:‌ همه فعالیت‌های دولت روسیه در راستای دستیابی به هدف کشوری مستقل و رو به رشد باشد و در این راستا باید ساختار دولتی ما انعطاف‌پذیر باشد و فرایندها را برای حرکت رو به جلو از نو بسازیم.


وی خاطرنشان کرد: در جهانی که روز به روز در حال تغییر است. ما باید به سیستمی برسیم که هر روز رقابت‌پذیری‌مان را بالاتر ببریم.
رئیس‌جمهوری روسیه از اعتماد، صداقت، نظم و جوانمردی به عنوان ارزش‌های متعالی یاد کرد و گفت: ما باید برای ۱۰ سال آینده، باید یک ساختار رو به رشدی را ایجاد و نسل جوانی را تربیت کنیم که در آینده، قدرت روسیه را افزایش خواهند داد. آینده روسیه متعلق به آنها خواهد بود.
وی ادامه داد: در این مسیر باید از رسم و رسوم تمام اقوام که در تمام سرزمین روسیه زندگی می‌کنند و نیز از فرهنگ کشور چند ملیتی خود دفاع کنیم.

تلاش می‌کنم که شایسته اعتماد ملت باشم
پوتین که در این آیین برای پنجمین بار به عنوان رئیس‌جمهوری روسیه سوگند یاد کرده بود،‌ گفت:‌ تمام تلاش خود را انجام خواهم داد که شایسته اعتماد ملت روسیه باشم و در این مسیر از تمام ظرفیت‌ها و توانمندی‌های دولت استفاده می‌کنم و تأکید دارم که نتیجه اقدامات ما به اتحاد و انسجام ما و تلاش مشترک ما برای دفاع از وطن و تقویت آن بستگی دارد.
رئیس جمهوری روسیه خطاب به شهروندان این کشور گفت: ما در قبال اجداد و تاریخ چندهزار ساله خود مسئولیت داریم؛ در وهله اول،‌همیشه اجداد ما می‌دانستند که دستیابی به اهداف بزرگ،‌ تنها با هم و کنار هم بودن امکان پذیر است.
وی ادامه داد: آنها توانستند به کشور قدرتمندی برسند که الهام بخش ما است و ما صد در صد به جلو نگاه می‌کنیم و تلاش می کنیم که طرح‌های جدیدی را پیاده کنیم که توسعه و رشد ما را پویاتر می‌کند.
پوتین گفت: ما متحد هستیم و یک ملت عظیم هستیم و با هم از پس تمام آزمایشات و سختی‌ها بر می‌آییم و با هم پیروز خواهیم شد.


ولادیمیر پوتین روز سه‌شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ در آیینی در کاخ کرملین برای پنجمین بار به عنوان رئیس‌جمهوری روسیه سوگند یاد کرد تا به صورت رسمی، دوره جدید ریاست‌جمهوری خود را آغاز کند.


پوتین پیش از این، چهار بار در آیین تحلیف،‌ برای دفاع از قانون اساسی روسیه سوگند خورده بود.


در سال ۲۰۰۰ میلادی، ۵۲.۹۴ درصد از روس ها به نامزد ۴۷ ساله آن زمان رای دادند، در سال ۲۰۰۴ میلادی، ۷۱.۳۱ درصد واجدان شرایط شرکت در انتخابات، در سال ۲۰۱۲ میلادی ۶۳.۶ درصد و در انتخابات سال ۲۰۱۸ میلادی ۷۶.۷ درصد به وی رأی دادند.
در هشتمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری روسیه که مارس ۲۰۲۴ ( ۲۵ تا ۲۷ اسفند ۱۴۰۲) برگزار شد،‌ پوتین با رکورد رأی ۸۷.۲۸ در انتخابات ریاست‌جمهوری این کشور باری دیگر به عنوان رئیس‌جمهوری، عهده‌دار این مسئولیت شد.

سخنگوی ریاست جمهوری روسیه در حاشیه آیین تحلیف رئیس‌جمهوری این کشور گفت: در مجموع حدود ۲ هزار و ۶۰۰ نفر به مراسم تحلیف پوتین دعوت شده بودند.
دیمیتری پسکوف درباره تصمیم سفرای برخی از کشورها مبنی بر عدم حضور در مراسم تحلیف پوتین اظهار داشت: این تصمیم آنها است، مراسم تحلیف در درجه اول برای شهروندان روسیه است.

براساس قانون فدراسیون روسیه، پس از روی کار آمدن رئیس جمهور جدید، کابینه وزیران باید استعفا دهد و پس از آن، در مدت ۲ هفته نخست وزیر تعیین می‌شود و ۲ هفته پس از معرفی نخست‌وزیر، باید کابینه جدید تشکیل شود.
والنتینا ماتوینکو رئیس شورای فدراسیون (مجلس علیا) روسیه در این پیوند اعلام کرد:‌ فهرست گزینه‌های پیشنهادی وزیران تا ۱۵ مه (۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۳) ارائه و در پارلمان بررسی می شود.

منبع: ایرنا

دیگر خبرها

  • آنچه در مراسم تحلیف «پوتین» گذشت+ فیلم
  • پیام پوتین به غرب در آیین تحلیف
  • پوتین: سرنوشت روسیه را ما خودمان و تنها خودمان تعیین خواهیم کرد
  • پوتین برای پنجمین بار رئیس‌جمهور روسیه شد+ فیلم
  • اردوغان: اسرائیل توافق آتش‌بس در غزه را بپذیرد
  • چرا ترکیه روابط تجاری با اسرائیل را تعلیق کرد؟ | هدف اردوغان از اقدام دیرهنگام
  • چرا ترکیه روابط تجاری با رژیم صهیونیستی را تعلیق کرد؟
  • کشته‌شدن ۴ تروریست پ‌ک‌ک در سوریه و عراق
  • بورل: همه اعضای اتحادیه اروپا روسیه را «تهدید» نمی‌دانند
  • تاکید اسد بر موضع باثبات سوریه در مسئله فلسطین و مقاومت