Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-06@13:59:09 GMT

دچار گسست از سنت‌های موسیقی بومی شده‌ایم

تاریخ انتشار: ۳ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۵۷۴۱۷۶

دچار گسست از سنت‌های موسیقی بومی شده‌ایم

به گزارش خبرگزاری مهر، نشست تخصصی «مطالعه انتقادی ابعاد هنری و رسانه‌ای موسیقی محرم» ۳۰ مهر با حضور ابراهیم فیاض عضو هیئت‌ علمی گروه انسان‌شناسی دانشگاه تهران) و عبدالله بیچرانلو عضو هیئت‌ علمی گروه علوم ارتباطات اجتماعی دانشگاه تهران، در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شد.

در بخش اول این برنامه، بیچرانلو با ذکر این نکته که صحبت‌های او بیشتر حکم مقدمه موضوع را خواهد داشت و تمهیدی برای سخنان دکتر فیاض است، درباره موسیقی به طور کلی تصریح کرد: موسیقی یک هنر- رسانه است چون هم برانگیزاننده عواطف و احساسات است و هم کارکرد انتقال پیام و ابراز اندیشه را دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این موسیقی هم برای مخاطب عام تولید می‌شود و هم برای مخاطبان خاص مثل موسیقی سنتی که ژانر خاصی در عرصه موسیقی‌ست.

بیچرانلو با تشبیه آیین‌ها به علائم سجاوندی در زبان و نگارش ادامه داد: نقشی که کاما در نگارش دارد ایجاد تنفس و جدا کردن بخشی از بخش دیگر است. آیین‌ها نیز همین کارکرد را دارند. مثل آیین نوروز که بخشی از زندگی ما را از بخش دیگر آن جدا می‌کند و به آن رنگ و بوی تازه‌ای می‌دهد. آیین محرم نیز از این قاعده مستثنا نیست و احیای معنوی را برای ما رقم می‌زند.

این عضو هیئت‌ علمی دانشگاه تهران در مورد روندهای موثر بر موسیقی محرم، مواردی از قبیل جهانی‌شدن، رسانه‌ای شدن، بصری‌شدن، مجازی شدن و تجاری‌شدن را ازجمله این روندها برشمرد که موسیقی محرم نیز همانند دیگر پدیده‌ها، از این وقایع متأثر شده است.

وی در ادامه با اشاره به مجرای کلی عرضه این موسیقی افزود: «ارتباطات انتقالی» و «ارتباطات آیینی» دو مجرای اصلی عرضه موسیقی محرم هستند که در مورد اول، این انتقال از طریق رسانه‌ها اتفاق می‌افتد که رادیو، تلویزیون و فضای مجازی مهم‌ترین مصادیق این ارتباطات هستند. مساجد، تکایا، دسته‌های عزاداری در خیابان‌ها و یا حتی پیاده‌روی اربعین نیز جزء ارتباطات آیینی محسوب می‌شوند. 

این پژوهشگر اسطوره‌سازی، تاریخ‌سازی و ایجاد تراکم شناختی را جزء مهم‌ترین آثار فعالیت رسانه‌ها در این زمینه دانست و تصریح کرد: چون فضای تلویزیون، فضایی‌ست که در آن موضوع «جلب توجه» پررنگ‌تر است، شاهد سلبریتی‌سازی و میکروسلبریتی‌سازی از طریق آن هستیم که مداحانی را می‌بینیم که به صورت سلبریتی و با هدف مطرح کردن خود در فضای مجازی ظاهر شده‌اند که این مسأله می‌تواند یکی از آفت‌های مهم در این زمینه باشد. بنابراین می‌توان گفت رویکرد تلویزیون، رویکرد اشتباهی‌ست که خطا در آن زیاد دیده می‌شود. همه این موارد باعث شده که با فقدان غنای زیبایی‌شناختی و نیز گسست از سنت‌های موسیقی بومی مواجه شویم. این رسانه‌ای شدن و فاصله گرفتن از ضرورت‌های آیینی، باعث شده صرفاً کاریکاتوری از آیین شکل بگیرد و در فضای رسانه جمعی نشان داده شود.

ما نسبت به محرم جاهل هستیم

در بخش بعدی این برنامه، ابراهیم فیاض با بیان این مطلب که ما نسبت به محرم جاهل هستیم، اذعان کرد: ویرانگری فرهنگی توسط رسانه خودمان صورت می‌گیرد و اگر رسانه خارجی نیز می‌تواند اقداماتی علیه ما انجام دهد، به دلیل همین ضعف‌ها و خلأهایی‌ست که در رسانه داریم.

وی افزود: نکته مهم این است که انسان‌ها برای اینکه دچار پوچ‌انگاری زمانی نشوند، مجبورند زمان را تکه‌تکه کنند. هرچه انقطاع زمانی بیشتر باشد، فرهنگ بیشتر تولید می‌شود و ساختار اجتماعی نیز زیاد می‌شود. موسیقی دقیقاً این انقطاع زمانی و تحول زمانی را ایجاد می‌کند. یعنی موسیقی می‌تواند حس و سپس فکر تولید کند. پس می‌توان گفت اگر قصد داریم که معنایی تولید کنیم که این معنا بعداً به مفهوم تبدیل شود، به موسیقی نیازمندیم. پس کشوری که به عرصه موسیقی وارد می‌شود، به شدت کشور درحال رشدی‌ست. اما باید گفت در کشور ما  صداوسیما با خارج کردن تمام نشانه‌های دینی، درحال نابودکردن فرهنگ محرم است. این جریان لخت‌سازی و برهنه‌سازی فرهنگی، برهنه‌سازی معنایی، برهنه‌سازی نشانه‌ها هم‌چنان ادامه دارد و برخلاف اتخاذ رویکرد تکثرگرایی در همه حوزه‌ها، صداوسیما با حرکت به سمت ادغام هیئت‌ها، مساجد و به طورکلی عزاداری‌ها، در نهایت مردم را فقط به صفحه تنگ و محدود تلویزیون منحصر کرده است.

فیاض با اشاره به نقش مهم یک «واسطه» در غنای محرم و در تولید موسیقی محرم خاطرنشان کرد: ما یک واسطه داریم و آن «ادبیات» است. اگر دین تبدیل به ادبیات نشود، هرگز به یک هنر برجسته تبدیل نخواهد شد. در نتیجه قابلیت تهییج را نخواهد داشت که این خود منجربه انحطاط جوانان و عدم مشارکت آنان در عزاداری‎ها خواهد شد. به‌طور مثال برای اربعین نیاز است که موسیقی اربعین بنوازیم ولی چون ادبیات نداریم، موسیقی متناسب با آن را نیز نخواهیم داشت. پس باید دین ادبیاتی به نام زیارت اربعین تولید کند تا این ادبیات تبدیل به موسیقی اربعین شود. پس اگر دیالکتیک بین دین (ادبیات) و موسیقی رعایت نشود، دچار ابتذال، سپس فرمالیسم و در مراحل بعد دچار بی‌معنایی و نهایتاً انهدام خواهیم شد.

این عضو هیئت‌ علمی دانشگاه تهران در پایان تأکید کرد: این تاریخ رئالیستی کربلاست که می‌تواند ادبیات تولید کند و آن تاریخ توسط هنرمندی خوانده شود و موسیقی آن تولید شود تا حس ایجاد کند و ما را به فیض برساند وگرنه بدون ادبیات، تاریخ شکل اسطوره پیدا خواهد کرد و در نتیجه تاریخ نابود خواهد شد.

کد خبر 4755650

منبع: مهر

کلیدواژه: ماه محرم موسیقی ایرانی پژوهشگاه فرهنگ هنر و ارتباطات اربعین حسینی اربعین 98 کنفرانس بین المللی آیت الله جوادی آملی فلسفه امام حسین ع معرفی کتاب پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی نقد کتاب علوم انسانی خانه اندیشمندان علوم انسانی شبکه چهار سیما

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۵۷۴۱۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نمایش دستاوردهای هسته‌ای بومی ایران در حاشیه کنفرانس بین‌المللی هسته‌ای

به گزارش خبرآنلاین شجاعی در گفت وگو با ایسنا اظهار کرد: اطلاعات لازم درباره چرخه سوخت، تولید کیک زرد، راکتورهای بزرگ و کوچک، توانمندی و بومی سازی ساخت قطعات یدکی‌ مورد نیاز واحد یکم نیروگاه بوشهر، پسمانداری و نظام ایمنی و بخش‌های دیگر در این نمایشگاه ارائه شده است.

وی ادامه داد: مهمترین بخش نمایشگاه ارائه توانمندی کشور در تولید انواع دوتریم آب سنگین است و انواع رادیوداروهای درمانی و تشخیصی و توسعه فناوری پلاسما در پزشکی، سلامت ومحیط زیست و بحث گداخت و تولید ایزوتوپ های پایدار تلوریوم۱۳۰ و ایردیوم ۱۹۳ است.

وی گفت همچنین درباره شتابدهنده صنعتی و کاربرد پرتوها هم دستاوردهایی برای ارائه داریم.

شجاعی همچنین گفت که بخش تازه‌ای در این نمایشگاه وجود دارد به نام «زنان در صنعت هسته‌ای» که قابل توجه است.

وی تصریح کرد که ۹۰ درصد دستاوردهای نمایش داده شده در این نمایشگاه بومی شده ایران است و از این جهت برای میهمانان قابل توجه است.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903362

دیگر خبرها

  • تجمعات در آمریکا از روی انسانیت و عدالت خواهی است
  • تولید سلنیوم آلی و رقیق‌کننده اسپرم با مصرف دامی در کشور
  • (عکس) مقایسه ال۹۰ با نمونه بومی‌سازی شده!
  • نمایش دستاوردهای هسته‌ای بومی ایران در حاشیه کنفرانس بین‌المللی هسته‌ای
  • خودکفایی در تامین نانوکاتالیست‌ ضروری در تولید بنزین
  • تولید یک شرکت دانش بنیان برای خودکفایی در تأمین ماده اولیه بنزین
  • کاتالوگ و جزییات ال۹۰ بومی‌سازی منتشر شد +تصویر
  • (عکس) ال۹۰ هم بومی‌سازی شد!
  • ال۹۰ هم بومی‌سازی شد!/ عکس
  • سیستم مکان یابی در فلسطین اشغالی دچار اختلال شد