Web Analytics Made Easy - Statcounter

عضو هیئت علمی گروه زبان و ادبیات عرب دانشگاه خوارزمی گفت: تفسیر موضوعی به دنبال آن است که قرآن را نه سوره به سوره بلکه به صورت کلی و در قالب موضوع‌بندی تفسیر کند، مثلاً در جامعه مسائل زنان یکی از موضوعات چالش‌برانگیز است، شیخ شلتوت با این رویکرد دو کتاب «الامره و القرآن» و «الحرب و القرآن» را نوشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش ایسنا، دکتر علی اسودی در نخستین نشست از نشست‌های تفسیر اجتماعی قرآن کریم که امروز شنبه چهارم آبان توسط اداره فعالیت‎های دینی، ادبی و هنری معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی استان البرز در دانشگاه خوارزمی برگزار شد، گفت: تفسیر همواره یکی از دغدغه‌های اسلام بوده است چون قرآن اصولاً نیازمند حلاجی و دقت است و بر آن تأکید بسیاری شده است.

اسودی ادامه داد: تفسیر در سیر تکاملی خود چهار دوره بیانی، فقهی، علمی و موضوعی را پشت سر گذاشته و عمده تفاسیر قدیمی از نوع بیانی است.

وی با بیان اینکه افرادی چون «محمد مبارک» و «محمد رجب البیومی» به تفسیر بیانی قرآن پرداخته‌اند گفت: تفسیر بیانی قرآن در واقع استفاده از تصاویر مأنوس برای رسیدن به معقولات است، مثلاً پس از یک دوره توقف نزول وحی بر پیامبر(ص) مشرکان بر پیامبر خرده گرفتند که خداوند تو را فراموش کرده است، پس از این موضوع سوره «ضحی» نازل شد.

وی با بیان اینکه ضحی در تفکر عرب حدفاصل ساعت ۱۰:۳۰ تا ۱۲ و به عنوان اوج روشنایی در نظر گرفته می‌شود، افزود: در تفسیر بیانی نزول این سوره به پایان تاریکی تعبیر می‌شود.

اسودی ادامه داد: یا از نمونه‌های دیگر تفسیر بیانی می‌توان به مواردی چون اسامی که برای قیامت در قرآن عنوان شده اشاره کرد، یکی از این نام‌ها »صاخه» است؛ در میان عرب زبانان آمدن حروف ص و خ حالت گوش‌خراشی دارد و در تفسیر بیانی عنوان می‌شود که این نام با حالت وقوع قیامت همسانی آوایی دارد؛ یا در جایی دیگر با عنوان «واقعه» از آن یاد شده است، با تقسیم این کلمه به سه بخش «وا» «قِ» و «عه» حالت فراز، فرود و ثباتی که درباره قیامت در قرآن از آن یاد شد تداعی می‌شود.

این استاد دانشگاه خوارزمی در ادامه به تفسیر فقهی قرآن کریم اشاره و خاطرنشان کرد: رویکرد تفسیر فقهی بر این اساس است که معجزه قرآن فقط در زبان و بیان نیست و قرآن در باب قانونگذاری هم سرآمد است، اولین تفسیر فقهی قرآن توسط شافعی در کتاب «آیات الاحکام» بیان شده است، در شیعه کسانی که تفسیر فقهی قرآن را نوشته‌اند کم هستند، افرادی چون راوندی که در کتاب «فقه‌القرآن» از قصص قرآنی احکام فقهی استخراج کرده است، فاضل مقداد، مقدس اردبیلی و فاضل جواد الکاظمی هم از دیگر این افراد هستند.

وی در خصوص تفسر علمی قرآن کریم هم تصریح کرد: این نوع از تفسیر با پیشرفت علوم فیزیک، شیمی و .. شکل گرفت به عنوان نمونه یکی از افعالی که در قرآن زیاد به کار رفته فعل «جعل» است، به عنوان مثال در آیه « وَ جَعَلَ الْقَمَرَ فِیهِنَّ نُورًا»  اما با پیشرفت علم مشخص شد که ماه از خود نور ندارد و مرجع نور نیست، در تفسیر علمی این آیه اینطور عنوان می‌شود که جعل دو مفعولی به معنای تبدیل کردن یا همان convert در زبان انگلیسی است-که متأسفانه در ترجمه قرآن این فعل «قرار دادن» معنا می‌شود-پس در اینجا نمی‌توان گفت « جَعَلَ » به معنای «قرار دادن» است و در اینجا به معنی «تبدیل کردن» است و این آیه از نظر علمی مشکلی ندارد.

اسودی با اشاره به مطرح شدن تفسیر موضوعی قرآن خاطرنشان کرد: تفسیر موضوعی به دنبال آن است که قرآن را نه سوره به سوره بلکه به صورت کلی و در قالب موضوع‌بندی تفسیر کند، مثلاً در جامعه مسائل زنان یکی از موضوعات چالش‌برانگیز است، شیخ شلتوت با این رویکرد دو کتاب «الامره و القرآن» و «الحرب و القرآن» را نوشته است.

وی خاطرنشان کرد: اما اولین تفسیر کامل موضوعی را احمد سیدالکومی در کتاب «التفسیر الموضوعی للقرآن» آورده است، در جلسات بعد مشخصاً به تفسیر و با محور موضوعات اجتماعی خواهیم پرداخت.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری دانشگاه خوارزمی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۵۸۶۲۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نشست تخصصی «نگاهی به مفهوم امت در کلام و سیره امام صادق(ع)» برگزار می‌شود

به گزارش خبرنگار حوزه استان‌های خبرگزاری تقریب، انجمن علمی زبان و ادبیات عربی با همکاری کانون قرآن و عترت دانشگاه بین‌المللی مذاهب اسلامی به مناسبت شهادت امام صادق(ع) نشستی را برگزار می‌کند.

عنوان این نشست تخصصی «نگاهی به مفهوم امت در کلام و سیره امام صادق(ع)» است که با حضور ماموستا مامد کلشی‌نژاد امام جمعه اهل‌سنت ارومیه و مشاور استاندار آذربایجان‌غربی در امور اهل سنت برپا می‌شود.

همچنین مجید شاکر سلماسی به عنوان نویسنده و تحلیلگر تقریب مذاهب اسلامی نیز در این نشست حضور خواهد داشت.

این نشست تخصصی امروز 15 اردیبهشت، ساعت 15 در بستر فضای مجازی انجام خواهد شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ۴۳۰ حافظ یزدی در آزمون ملی اعطای مدرک تخصصی شرکت کردند
  • جلوگیری از ناهنجاری‌های جامعه با بهره‌گیری از آموزه‌های قرآن
  • غوغای «فرشته‌های کابلی» در «قصر دارالامان»
  • بررسی برنامه‌سازی قرآنی در صدا و سیما از منظر هنری و علوم انسانی
  • ۵۸۳ استان فارسی برای کسب مدرک تخصصی حفظ قرآن کریم آزمون دادند
  • آزمون‌های ارزیابی و اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن در گراش
  • نشست تخصصی «نگاهی به مفهوم امت در کلام و سیره امام صادق(ع)» برگزار می‌شود
  • آزمون دوره ارزیابی و اعطای مدرک تخصصی حافظان قرآن در همدان
  • برگزاری آزمون ارزیابی و اعطای مدرک تخصصی قرآن در کرمانشاه
  • کارگاه تخصصی کتابت قرآن کریم شمال غرب در مراغه