Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-27@15:25:31 GMT

خیران قرآنی را شناسایی کنیم

تاریخ انتشار: ۶ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۵۹۸۴۰۶

خیران قرآنی را شناسایی کنیم

خدابخش بهرامی، مدیر مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت شمس‌الضحی گهرو در گفت‌وگو با ایکنا از چهارمحال‌وبختیاری با اشاره به آغاز فعالیت این مؤسسه در قالب دارالقرآن امیرالمؤمنین و با مجوز اداره تبلیغات اسلامی، اظهار کرد: از سال 90 فعالیت‌های این دارالقرآن به دارالقرآن شمس‌الضحی با مجوز اداره ارشاد اسلامی منتقل شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی در خصوص قرآن‌آموزان این دارالقرآن تصریح کرد: جمعیت عمده قرآن‌آموزان را بانوان کم‌سواد و بی‌سواد گهرویی و نیز کودکان و نوجوانان تشکیل می‌دهند که تأکید دارالقرآن بر آموزش روخوانی و روانخوانی است اما در زمینه حفظ نیز پیشرفت‌های خوبی حاصل شده و چندین حافظ کل و حافظ 20 جزء به بالا خروجی این تلاش‌ها است.

برنامه‌های فرهنگی و مذهبی

بهرامی با بیان اینکه برنامه‌های فرهنگی و مذهبی فراوانی در این مجموعه در دستور کار قرار دارد به محافل قرآنی اشاره و اضافه کرد: در سنوات گذشته کرسی‌های تلاوت با حضور قاریان مصری و ملی و نیز قاریان مطرح استان از جمله عیسی خورشیدی، قاری برگزیده استان، برگزار شده است.

بهرامی در خصوص منابع تأمین اعتبار و با بیان اینکه مبلغ اندک شهریه از قرآن‌آموزان حفظ اخذ می‌شود و مابقی آموزش‌ها رایگان است، تصریح کرد: با توجه به تجمیع فعالیت‌های این مؤسسه قرآنی با کانون مساجد گهرو از پتانسیل این کانون در جهت فعالیت‌های قرآنی از جمله برگزاری مسابقات و محافل قرآنی و ... استفاده می‌شود، ضمن اینکه از کمک خیران و در بسیاری از موارد با صرف هزینه شخصی امور این مؤسسه پیش می‌رود.

وی در تشریح وضعیت مکان فعالیت شمس‌الضحی، گفت: یک ساختمان جهادی‌ساز در شهرک شهید باهنر به این امر اختصاص یافته که در واقع چند مجموعه فرهنگی مذهبی از جمله کانون مساجد، دارالقرآن، مؤسسه‌ قرآنی و انجمن‌های شهری و ... در آن مستقر هستند که البته در خصوص مالکیت این مکان با شهرداری اختلاف‌نظر‌هایی وجود دارد.

وی با اشاره به فعالیت دو دارالقرآن و چندین خانه قرآن در شهر گهرو و در پاسخ به پرسشی مبنی بر تفاوت‌های این دارالقرآن و خانه قرآن، بیان کرد: دارالقرآن یک مؤسسه قرآن و عترت ثبت شده در سازمان اسناد و املاک و دارای کدملی فعالیت است که دارای هیئت مؤسس و مدیر است، ضمن اینکه این مؤسسه دارای شخصیت حقوقی قانونمند است که صلاحیت برگزاری دوره‌های مختلف قرآنی و نیز آزمون و اعطای مدرک را با مهر و امضای معتبر را با مجوز اداره‌های متولی قرآنی دارا است.

بهرامی ادامه داد: خانه قرآن فعالیت و اختیارات محدودتری دارد و غالباً یک شخصیت حقیقی دارد که مجوز برگزاری کلاس‌ها و مجالس قرآنی را از اداره‌های تبلیغات یا ارشاد اسلامی اخذ کرده و مشغول فعالیت است.

وی در ادامه در پاسخ به پرسشی در خصوص فضای قرآنی گهرو، گفت: متأسفانه پویایی و طراوت لازم برای فعالیت‌های در شأن قرآن کریم مشاهده نمی‌شود و مخاطبان ما بانوان و کودکان و نوجوانان هستند و استقبال گرم عمومی از این برنامه‌ها کمتر است.

فرهنگ‌سازی؛ راهکار ایجاد پویایی در فضای قرآن

مدیر دارالقرآن شمس‌الضحی فرهنگ‌سازی را مهم‌ترین راهکار افزایش پویایی در فضای قرآنی برشمرد و افزود: فرهنگ‌سازی با تبلیغ و ترویج و آموزش محقق می‌شود که در این خصوص نهادهای متولیِ پرشماری نظیر شورای فرهنگ عمومی، سازمان تبلیغات اسلامی، اداره ارشاد اسلامی، آموزش و پرورش، جامعه روحانیت و ... نقش‌آفرین هستند و وجود ضعف در این مقوله متوجه نهادهای فرهنگی و قرآنی است.

بهرامی نقش رسانه‌ها را نیز در این خصوص یادآور شد و تأکید کرد: به ویژه رسانه‌های قرآنی باید مسائل و مشکلات قرآنی را با صدای بلند فریاد بزنند و با پرداختن به نقاط ضعف و قوت فضای قرآنی از دیدگاه فعالان و متخصصان امر بهره‌مند شوند، آن‌ها را گرد هم بیاورند و به سنجش و آسیب‌شناسی وضعیت موجود و ارائه پیشنهاد و راهکار بپردازند.

وی با اشاره به گستردگی قابل توجه مجامع خیری مهمی نظیر مجمع خیرین مدرسه‌ساز، تأکید کرد: جای آن دارد که مجمع خیران قرآنی استان با کمک گرفتن از افراد دلسوز، متعهد، خوش‌سابقه و با روابط عمومی قوی، خیران قرآنی را شناسایی و بر تعداد آن‌ها بیفزاید چرا که کم نیستند افراد متمول و خیری که به دنبال انجام کارهای خداپسندانه در استان باشند.

بهرامی در پایان با اشاره به کم‌رنگ بودن نقش موقوفات و خیریه‌های قرآنی در استان، گفت: همان گونه که اذان و نماز به عنوان واجبات دینی با صدای بلند قرائت می‌شوند، برنامه‌هایی نظیر سوق دادن امور خیریه و موقوفات مردم به سمت فعالیت‌های قرآنی که لازمه جامعه اسلامی است نیز باید با صدای رسا به گوش مردم برسد که روحانیان و مبلغان نقش مهمی در این خصوص دارند.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری بین المللی قرآن ایکنا چهارمحال و بختیاری موسسات قرآنی خانه قرآن دارالقرآن آموزش قرآن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۵۹۸۴۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قرآن فضای گفتگوی بسیاری درباره هنر دارد

استادیار دانشگاه سوره معتقد است که در دل قرآن فضای گفت و گوی بسیاری درباره هنر وجود دارد و در هیچ کدام از آیات قرآن هنر تقبیح نشده است. در واقع هنر و شعر مورد توجه هستند. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم، نشست تخصصی «سیر تحول هنرهای قرآنی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی» در راستای اهداف پژوهشی نخستین نمایشگاه تخصصی هنرهای قرآنی «روایت باران» عصر جمعه 7 اردیبهشت 1402، با حضور اساتید، دانشجویان، خوشنویسان و علاقمندان به هنرهای قرآنی در فرهنگسرای نیاوران برگزار شد.

این پنل تخصصی با سخنرانی سجاد محمد یارزاده (رییس دانشگاه هنرهای اسلامی ایرانی استاد فرشچیان)، مهدی خانکه (استادیار و رییس مدرسه عالی مهارتی دانشگاه استاد فرشچیان)، مهدی محمدی (استادیار  و مدیر گروه هنرهای سنتی و صنایع دستی دانشگاه سوره) و محبوبه کاظمی دولابی (مدیر مسئول نگارخانه ترانه باران) همراه بود.

نقش اقتصاد و سرمایه‌گذاری در ترویج هنرهای قرآنی

مقایسه عملکرد بخش خصوصی نسبت به بخش دولتی در حوزه هنرهای اصیل ایرانی و اسلامی

سجاد محمد یارزاده (رییس دانشگاه هنرهای اسلامی ایرانی استاد فرشچیان) در این نشست با اشاره به عملکرد مطلوب نگارخانه ترانه باران به عنوان بخش خصوصی نسبت به بخش دولتی در حوزه هنرهای اصیل ایرانی و اسلامی گفت: دلیل این موفقیت این است که کسی که عاشق این هنرها باشد می‌تواند موفق عمل کند، هنرهای قدسی مرز ندارند. البته طبیعی است که باید به معیشت هنرمندان و اقتصاد هنر هم توجه شود.

او با اشاره به اینکه هنرمندی که به سمت هنر اصیل برود ماندگار خواهد بود، گفت: یکی از رموز ماندگاری هنر و هنرمند رجوع به متون مرجع است و قرآن یکی از متون مرجع محسوب می‌شود.

 در دل قرآن فضای  گفتگوی بسیاری درباره هنر وجود دارد

در ادامه نشست مهدی محمدی (استادیار  و مدیر گروه هنرهای سنتی و صنایع دستی دانشگاه سوره) با اشاره به آنکه  در دل قرآن فضای  گفتگوی بسیاری درباره هنر وجود دارد، اذعان داشت: در هیچ کدام از آیات قرآن هنر تقبیح نشده است. در واقع هنر و شعر مورد توجه هستند.

کلیت قرآن یک اثر هنری شاخص است

 مهدی خانکه (استادیار و رییس مدرسه عالی مهارتی دانشگاه استاد فرشچیان) نیز سخنان خود را با محوریت الهی نگاری ادامه داد و با بیان اینکه کلیت قرآن یک اثر هنری شاخص است گفت: ادبیات نخستین تجلی الهی نگاری است. اما در مورد آیات قرآن، ما درباره محکمات تصویرگری نداریم. آثار موجود در این زمینه نشان می‌دهد هنرمندان بیشتر نسبت به متشابهات و بخش‌هایی که روایات متعدد از آنها نقل شده توجه نشان داده و علاقمند به خلق آثار هنری در شاخه‌های مختلف بوده و هستند.

او با نمایش آثار هنرمندان حوزه نگارگری با موضوع معراج، مباهله، عاشورا و همچنین چند اثر از استاد فرشچیان با استناد به آیات و روایات مانند پنجمین روز آفرینش، ضامن آهو و... گفت: بعد از دوره صفویه است که هنرمندان و عرفا فرصت پیدا کردند تا متشابهات را در قالب رشته‌های مختلف هنری روایت کنند. 

در ادامه این نشست خانکه و یارزاده ابراز امیدواری کردند که برگزاری چنین نشست‌هایی بتواند ارتباط بین گالری ها، بازار هنر و دانشگاه را تقویت کنند.

نگاه میراث فرهنگی به هنرهای قرآنی بسیار مهم است

محبوبه کاظمی دولابی (مدیر نگارخانه ترانه باران) نیز در پایان این نشست به دلیل برگزاری نمایشگاه تخصصی هنرهای قرآنی «روایت باران» اشاره کرد و گفت: بعد از هتک حرمتی که سال گذشته به قرآن مجید به عنوان فرهنگ اسلامی ما شد، به عنوان مدیر تنها نگارخانه تخصصی هنرهای ایرانی اسلامی وظیفه خود دانستم که به زبان هنر نسبت به این هتک حرمت واکنش نشان دهم، نتیجه آن برگزاری نمایشگاه فاخر «روایت باران» بود. اگر به حریم فرهنگی هر کشوری در جهان توهین شود، فرد فرد آن کشور اعتراض خواهند کرد و صدای آن را به گوش جهانیان خواهند رساند.
از این رو آمادگی آنرا داریم که نمایشگاه تخصصی هنرهای قرآنی را در کشورهای دیگر هم برگزار کنیم. مهمترین رسالتی که ما داریم این است که حلقه‌هایی که می‌تواند در این زنجیره نقش داشته باشد را به هم متصل کنیم. چون با هر تفکر و اندیشه‌ای همه ما برای قرآن احترام قائلیم و دوست داریم به بهترین شکل ممکن در دنیا فعالیت‌های ترویجی انجام دهیم که علاوه بر تاثیرگذاری در حوزه فرهنگ ایرانی اسلامی، میتواند به موضوع معاش هنرمندان این حوزه هم توجه کند. 

کاظمی با اشاره به اهمیت کتابت قرآن مجید گفت: هنرهای سنتی به ویژه خوشنویسی، هنری نیست که هنرمند در آن ظرف چند سال بتواند به درجه استادی برسد، و دهه‌ها طول می‌کشد. بسیار خوشحالم که می‌بینم هنرمندانی داریم که تمام عمر خود را صرف هنری کرده‌اند که نتیجه آن می‌تواند کتابت کلمات نورانی قرآن مجید باشد.

او در ادامه با بیان اینکه نگاه میراث فرهنگی به هنرهای قرآنی بسیار مهم است. چرا که هنرهای قرآنی را از ابعاد مختلف می‌توان تبیین و تفسیر کرد گفت: از بعد میراث فرهنگی این آثار بسیار دارای اهمیت هستند، چرا که همانطور که از قرن یکم قرآن به اشکال مختلف نوشته شده و امروز به عنوان آثار ارزشمندی از گذشته در اختیار ما قرار گرفته در موزه‌های داخلی و خارجی فخر جهانیان است و میراث ماندگار جهان محسوب می‌شود، علاوه بر ، بحث عقیدتی، ما هم امروز بتوانیم زمینه خلق آثار ارزشمندی را فراهم کنیم و کتابت قرآن کریم را مورد توجه قرار دهیم تا این آثار ارزشمند برای آیندگان بماند هم به عنوان یک ثروت ملی و هم به عنوان فرصتی برای عرضه فرهنگ و هنر غنی ایرانی و اسلامی مورد توجه قرار گیرد. فکر می‌کنم این نکته که هر هنرمند با چه نگرش و بینش و ایده‌ای آیات نورانی قرآن مجید را انتخاب کرده و به چه شکلی آراسته و با چه هنرهایی تلفیق کرده تا یک اثر هنری خلق کند، هنرهای قرآنی را از منظر میراث فرهنگی قابل توجه و پر اهمیت می‌کند.

این نشست تخصصی با پرسش و پاسخ پایان یافت.

نخستین نمایشگاه تخصصی هنرهای قرآنی "روایت باران " به همت نگارخانه تخصصی هنرهای ایرانی _اسلامی "ترانه باران" برگزار شده و تا پایان اردیبهشت ماه در گالری‌های 1 و 2 فرهنگسرای نیاوران از ساعت 10 الی 19 و در روزهای تعطیل از ساعت 14 الی 19 میزبان بازدیدکنندگان خواهد بود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ثبت‌نام لیگ قرآنی «ضحی» در گیلان آغاز شد
  • تجلیل از نخبگان قرآنی در استان البرز
  • تمرکز امسال فعالیت‌های فرهنگی بر توسعه و تقویت جلسات خانگی
  • ثبت نام چهارمین دوره مقدماتی طرح ملی قرآنی "حفظ نور رضوی" آغاز شد
  • مشارکت ۳۲۵ نفر در مسابقات قرآنی شرکت گاز خراسان جنوبی
  • آغاز ثبت نام چهارمین دوره مقدماتی طرح ملی قرآنی حفظ نور رضوی
  • قرآن فضای گفتگوی بسیاری درباره هنر دارد
  • سند راهبردی جامعه قرآنی عصر رونمایی شد
  • تاکنون ۱۰۰ هزار جلد مصحف شریف در طرح ملی نورباران جمع آوری شده است
  • جزئیات دریافت و توزیع قرآن و ادعیه در طرح ملی نورباران