Web Analytics Made Easy - Statcounter

طرح جامع مالیاتی که در راستای تحقق اهداف برنامه سوم توسعه کشور و در سال ۱۳۸۳ در دستور کار قرار گرفت طرحی براساس ایجاد تغییرات فناوری و اطلاعاتی در  ارکان سازمان‌ها و فرایندهاست و باید تمامی تغییر قوانین و مقررات  و ارکان سازمان‌ها را اعمال کند.

علی اکبر لبافی، معاون سابق وزیر کار و کارشناس اقتصادی

طرح جامع مالیاتی که در راستای تحقق اهداف برنامه سوم توسعه کشور و در سال ۱۳۸۳ در دستور کار قرار گرفت طرحی براساس ایجاد تغییرات فناوری و اطلاعاتی در  ارکان سازمان‌ها و فرایندهاست و باید تمامی تغییر قوانین و مقررات  و ارکان سازمان‌ها را اعمال کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این طرح، نظام مالیاتی کشور از یک نظام سنتی به یک نظام مدرن تغییر پیدا می‌کند و باید مدل‌ها و زیرساخت‌های فناوری اطلاعاتی مالیاتی مشکلات فراوانی را که در دریافت صحیح مالیات و گسترش پایه‌های مالیاتی وجود دارد را به بهترین نحو ممکن اعمال و اجرا کند.

طرح نظام جامع مالیاتی کشور که سال‌ها در دستور کار قرار گرفته باید با طراحی سامانه جامعی که دسترسی کافی و کامل به اطلاعات مالی و اقتصادی افراد، بنگاه‌ها و تبادلات اقتصادی داشته باشد با ورود به تمامی حوزه‌ها و بخش‌های اقتصادی اعم از واردات، صادرات، مسکن، خودرو و سایر موارد اقتصادی با گردش‌های مالی مورد توجه از آن‌ها مالیات دریافت کند، هر چند قرار گرفتن تمامی بخش‌های اقتصادی که مشمول مالیات می‌شوند در این سامانه بسیار الزامی است و طراحی آن باید به گونه‌ای باشد که همه را در یک قالب قرار دهد.

طراحی نظام مالیاتی کشور بسیار ضروری است اما انتظار می‌رود در شرایط کنونی و فشارهای مختلفی که بر بنگاه‌های تولیدی وارد می‌شود، برای خاموش نشدن یا از چرخه اقتصادی خارج نشدن آن‌ها، به جای تمرکز بر دریافت مالیات از آن‌ها در نظام جامع مالیاتی کشور بر گسترش پایه‌های مالیاتی توجه شود تا این سامانه همانند مجموعه‌ای واحد یا پنجره‌ای تمام بخش‌های اقتصادی اعم از بانک‌ها، سامانه‌های خرید و فروش ملک و سایر موضوعات و درآمدهای اقتصادی را که می‌تواند منجر به فرار مالیاتی شود، شناسایی و در قالب یک شبکه واحد در سامانه تشخیص مالیاتی قرار و مالیات‌های لازم را بر آن‌ها اعمال کند.

آنچه به عنوان مهم‌ترین اهداف کلان اقتصادی افزایش درآمدهای مالیاتی و راه اندازی طرح جامع مالیاتی می‌توان نام برد، جلوگیری از فرار مالیاتی، حذف معافیت‌های غیرضروری، شناسایی مؤدیان جدید مالیاتی و تسریع در فرایند تشخیص و وصول مالیات است. این مسئله از طریق طراحی‌های به روز و فناوری‌های جدید اطلاعاتی به بهترین شکل ممکن انجام می‌شود و می‌تواند منجر به عدالت مالیاتی در کشور و برخورداری هر چه بهتر اقتصاد در دوران تحریم و کاهش فروش نفت باشد. در صورتی می‌توان انتظار دستاوردهای خوب از این طرح داشت که تمام اولویت‌ها و الزامات آن به صورت صحیح و برنامه‌ریزی شده محقق

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: مالیات درآمد مالیاتی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۶۱۸۱۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مهلت ارائه اظهارنامه مالیات ارزش افزوده در لرستان تمدید شد

حجت اله صالحی در جلسه با معاونان اداره کل مالیاتی استان اظهار کرد: در اجرای مقررات ماده سه قانون، آخرین مهلت استرداد اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده دوره چهارم فصل زمستان سال گذشته یک ماه پس از پایان دوره مزبور است.

وی افزود: این مهم به دلیل درخواست‌‏های مکرر مودیان مالیاتی و به منظور تکریم و فراهم آوردن زمینه اجرای صحیح تکالیف قانونی، بنا به ماده ۱۹۱ قانون مالیات‌های مستقیم و بخشنامه صادره در خصوص مودیانی که تا پایان ۱۲ اردیبهشت اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده مربوط به دوره مالیاتی چهارم سال ۱۴۰۲ خود را اصلاح، تکمیل و به سازمان امور مالیاتی کشور مسترد نمایند اعمال می‌شود و امکان برخورداری ۱۰۰درصدی از بخشودگی جریمه تاخیر موضوع ماده ۳۷ قانون مالیات بر ارزش افزوده همچنین جرائم موضوع بند (ب) ماده ۳۶ قانون مذکور را تا سقف جرائم متعلق به مالیات و عوارض ابرازی (مندرج در اظهارنامه مسترد شده) دارند.

به گزارش ایرنا مالیات بر ارزش افزوده مالیات غیر مستقیمی است که مصرف‌کننده (خریدار) آن را به همراه بهای خرید کالا یا خدمات می‌پردازد و دریافت‌کننده (فروشنده) موظف است مقدار مالیات دریافتی را به خزانه دولت واریز کند.

 

باشگاه خبرنگاران جوان لرستان خرم آباد

دیگر خبرها

  • ثبت همزمان صورتحساب طلافروشان در ۲ سامانه‌ لغو شد؟
  • خبر مهم برای طلافروشان؛ جزییات ثبت صورتحساب در ۲ سامانه
  • فعالان طلا و جواهر به ثبت صورتحساب الکترونیکی در 2 سامانه الزامی ندارند
  • مقاومت بازار طلا برای شفافیت
  • نقش سامانه مودیان در شناسایی خودکار معاملات مشکوک و کاهش فرار مالیاتی مشاغل خاص
  • تخریب صنف و صنعت طلا و جواهر به بهای اجرای یک سامانه
  • خبر خوش بخشودگی مالیات برای مودیان لرستانی
  • رئیس اتحادیه طلای تهران: اعتصاب طلافروش ها در واکنش به مقررات مالیاتی دولت/ بازار طلا در تهران نیمه تعطیل است
  • اقساط مالیاتی اصناف بلندمدت‌تر می‌شود
  • مهلت ارائه اظهارنامه مالیات ارزش افزوده در لرستان تمدید شد