Web Analytics Made Easy - Statcounter

آفتاب‌‌نیوز :

سرویس بین الملل- این دولت ایالات متحده آمریکا بود که نقش و مسئولیت اصلی در سرنگونی آخرین رهبر دموکرات ایران (مصدق) را برعهده داشت.

به گزارش آفتاب‌نیوز؛ نشریه "فارین پالسی" با نگاهی به اسناد موجود درباره کودتای ۲۸ مرداد به نقش دولت امریکا در آن کودتا اشاره دارد و می‌نویسد: "علیرغم آنکه کارزار تجدیدنظرطلبی تاریخی در واشنگتن ایجاد شده است، واقعیت آن است که اسناد آرشیوی آشکارا نشان می‌دهند که دولت امریکا بازیگر کلیدی در کودتای ۱۹۵۳ در ایران بود؛ کودتایی که به سرنگونی دولت محمد مصدق انجامید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این امریکا بود که نقش اصلی را ایفا کرد".

این نشریه در ادامه می‌نویسد: "مصدق یک ایرانی تحصیلکرده در رشته حقوق در اروپا و از خانواده‌ای آریستوکرات و اشرافی بود‌. او از سال ۱۹۵۱ میلادی دو دوره نخست‌وزیر ایران بود. او آغازگر جنبش ملی شدن صنعت نفت ایران علیه کنترل انحصاری بریتانیا بر آن صنعت بود. در نهایت او در آگوست سال ۱۹۵۳ میلادی در جریان کودتای نظامی مورد حمایت سیا و سرویس مخفی اطلاعاتی بریتانیا سرنگون شد. ملی شدن صنعت نفت ایران تنها خبر بدی برای منافع اقتصادی بریتانیا نبود، بلکه موضوعی حیاتی علیه امپراتوری بریتانیا در خاورمیانه بود. علیرغم آنکه "هری ترومن" رییس‌جمهوری وقت امریکا، بریتانیا را به خویشتن‌داری دعوت کرد با این حال، در نهایت امریکا خود صبرش را از دست داد؛ آن هم به دلیل شکست مذاکرات آنگلو - ایرانی که خود امریکایی‌ها میزبانی‌اش را برعهده داشتند. این هراس در میان امریکایی‌ها ایجاد شده بود که ادامه بی‌ثباتی و بحران می‌تواند باعث قدرت‌گیری حزب کمونیست توده در ایران شود‌ در نتیجه، پرزیدنت آیزنهاور به سیا دستور برنامه‌ریزی برای ساقط کردن دولت مصدق را در سال ۱۹۵۳ داد".

این نشریه در ادامه می‌نویسد: "آن کودتا نظام پادشاهی مشروطه ایران را به یک دیکتاتوری تغییر داد که در نهایت با انقلاب ۱۹۷۹ میلادی سرنگون شد. مصدق قهرمان ملی ایرانیان باقی ماند چرا که از حاکمیت ملی ایران و منبع حیاتی ملی ایران یعنی نفت در برابر انحصارطلبی بریتانیا دفاع کرده بود. مصدق نماد ملی‌گرایی مدنی و قانون‌گرایی باقی ماند چرا که می‌خواست شاه تنها سلطنت کند و نه حکومت".

این نشریه می‌افزاید: "نقش سرویس اطلاعات مخفی بریتانیا در کودتا کلیدی بود. با این حال، نقش اصلی حمایتی برعهده امریکایی‌ها بود. بریتانیایی‌ها خوشحال بودند که امریکا مسئولیت کودتا را برعهده گرفته و بی‌سر و صدا از این موضوع خرسند بودند که امریکا مقصر شناخته می‌شد".

این نشریه می‌افزاید: "اخیرا "برایان هوک" از مقام‌های دولت ترامپ در مورد امور ایران مدعی شد که مخالفان داخلی مصدق به خصوص روحانیون نقش اصلی را در کودتا علیه او داشتند. مورخان اندکی استدلال و ادعای هوک را جدی می‌گیرند. اکثر مورخان معتقدند که امریکا در کودتا نقش داشت. تنها چند روز پس از پیروزی کودتا، "لوی هندرسون" سفیر وقت امریکا در تهران گزارش داد که "شایعاتی" گسترده مطرح است که امریکا در کودتا نقش داشته است. در این میان، در اسناد آمده که سرلشکر زاهدی -که پس از ساقط کردن مصدق به قدرت رسید- گفته بود که ایران عمیقا مدیون و قدردان امریکا برای کمک به تلاش‌های او در راستای ساقط کردن مصدق است. علاوه بر اشاره "نیویورک تایمز" به نقش سیا در کودتا، این "مادلین البرایت" وزیر خارجه سابق امریکا بود که پیشتر به نقش امریکا در کودتا اعتراف کرده بود".

"فارین پالسی" می‌نویسد: "سلطنت‌طلبان ایرانی در امریکا از اسناد می‌ترسند. آنان می‌دانند که اثبات نقش امریکا در کودتا وجهه‌شان و مشروعیت خاندان پهلوی را زیر سوال خواهد بود. دولت ترامپ و طرفداران تغییر رژیم در ایران نیز می‌ترسند که افشای نقش امریکا در کودتا بر وجهه و مشروعیت امریکا برای حمایت از مخالفان جمهوری اسلامی تاثیر مشابهی بگذارد و این تصور را در ایران ایجاد کند که امریکا قصد مداخله مشابهی را در امور ایران در آینده دارد. در نتیجه، هر دو طیف نقش امریکا در کودتا را انکار می‌کنند. آنان به کمک‌ مورخان طرفدار پهلوی چون "داریوش بایندر" و پژوهشگران امریکایی چون "ری تکیه" در شورای روابط خارجی امریکا تلاش می‌کنند تا با تاریخ‌سازی، امریکا را از مسئولیت داشتن در کودتا مبرا سازند.

واقعیت اما آن است که تیم سیا به رهبری "کرمیت روزولت"، نوه تئودور روزولت رییس جمهوری امریکا سازماندهی واحدهای نظامی و تامین مالی برای کودتاگران را برعهده داشت. افسران بریتانیایی از اکتبر ۱۹۵۲ از عملیات کنار کشیدند و نقش مستقیمی در کودتای اگوست ۱۹۵۳ و یا فعالیت‌های سیاسی پنهانی در ماه‌های منتهی به کودتا نداشتند. شاه ایران نیز در ابتدا مخالف کودتا بود و تنها به فرمان برکناری مصدق اکتفا کرد. با این حال، او تحت فشار امریکا متقاعد شد که مصدق تنها با کودتا ساقط می شود. زاهدی تحت رهبری امریکا هدایت کودتا را برعهده گرفت. علیرغم آنکه زاهدی در فاصله ۱۶ تا ۱۹ آگوست در سفارت امریکا و خانه امن‌ سیا مخفی شده بود اسناد معتبری وجود ندارند که نشان دهند او سازماندهی واحدهای نظامی را در ۱۹ آگوست برعهده داشت. واقعیت آن است که روزولت کاتالیزور اصلی برای سازماندهی اقدامات افسران نظامی ایران بود".

منبع: آفتاب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۶۴۲۲۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صف‌آرایی شکست‌خوردگان، علیه ایران | آمریکا و اروپا دوباره دست به تحریم شدند

به گزارش جام جم آنلاین، از یکسو پارلمان اروپا روز پنج‌شنبه قطعنامه‌ای را علیه کشورمان تصویب کرده که در آن، حمله پهپادی و موشکی بی‌سابقه ایران به اسرائیل در اوایل ماه جاری را محکوم کرده و خواستار اِعمال تحریم‌های بیشتر علیه نهادهای ایرانی شده است!

این قطعنامه هرچند الزام‌آور نیست اما به‌خوبی نشان می‌دهد کشورهای اروپایی می‌خواهند شکست خود را در جنگ‌هایی که به راه انداخته‌اند، از این طریق پنهان کنند.

این قطعنامه که با اکثریت آرا یعنی ۳۵۷ موافق و ۲۰ مخالف به تصویب رسیده، عملیات وعده صادق ایران به اسرائیل و همچنین حملات انجام شده توسط حزب‌الله لبنان و حوثی‌ها در یمن را قبل و حین این تهاجم محکوم می‌کند و نقش تهران در آنچه بی‌ثبات‌سازی خاورمیانه از طریق «شبکه‌ای از عوامل غیردولتی» می‌خواند را مذمت می‌کند.

این اتهام‌زنی‌ها درحالیست که به اذعان صاحبنظران غربی، حمله ایران به اسرائیل، عملا نظم نوینی را در منطقه شکل داده که براساس آن، گروه‌های نقاومت در محور تحولات قرار می‌گیرند.

این قطعنامه که در جلسه نهایی پیش از انتخابات آتی اروپا به تصویب رسید، تکرار تقاضای قبلی برای قرار دادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمان‌های تروریستی شناخته‌شده اتحادیه اروپا را در خود دارد و همچنین خواستار اضافه شدن کل حزب‌الله به این فهرست شده است.

اما این فقط اروپایی‌ها نیستند که شکست خود در برابر تهران را با سیاست تحریم می‌پوشانند. ایالات متحده نیز  تحریم‌های بیشتری را علیه ایران صادر کرده که فروش پهپادها و کالاهای ایرانی از جمله استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین را هدف قرار می‌دهد.

همزمان، بریتانیا نیز شش نام جدید مربوط به افراد و سازمان‌های بخش دفاعی جمهوری اسلامی را به فهرست تحریم‌های خود اضافه کرده است.

در بیانیه روز پنج شنبه سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در مورد جزئیات این تحریم‌های جدید آمده است: «ایالات متحده امروز تحریم‌هایی را علیه ۱۶ نهاد و ۸ فرد وضع می‌کند و همچنین پنج کشتی و یک هواپیما را به عنوان دارایی‌های مسدودشده شناسایی می‌کند که تجارت غیرقانونی و فروش هواپیماهای بدون سرنشین (پهپاد) در حمایت از وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران و توسعه و تدارکات پهپاد رژیم را تسهیل کرده است.»

وزارت خارجه بریتانیا هم می‌گوید شش نفر را در ارتباط با تولید هواپیماهای بدون سرنشین ایران در فهرست تحریم‌های خود قرار داده است.

کانادا هم همراه با دیگر بازندگان تحولات اخیر، به راهبرد تحریم علیه ایران پیوسته هرچند به گفته کارشناسان، حجم بالای تحریم‌های اعمالی علیه کشورمان در سالهای قبل، اقتصاد ایران را در برابر این استراتژی واکسینه کرده است.

نکته جالب اینجاست که همزمان با قطعنامه پارلمان اروپا و تحریم‌های آمریکا، بریتانیا و کانادا، نرخ دلار در کشورمان کاهش پیدا کرد.

دیگر خبرها

  • بوتسوانا درخواست انگلیس برای توافق ضد مهاجرتی را رد کرد
  • قانون ضد مهاجرتی سوناک عامل هجوم مهاجران به ایرلند
  • واکنش ایران به تحریم‌های آمریکا، انگلیس و کانادا
  • کنعانی تحریم‌های جدید آمریکا، انگلیس و کانادا را به شدت محکوم کرد
  • کنعانی تحریم‌های سه‌کشور آمریکا، انگلیس و کانادا را به شدت محکوم کرد
  • دانشگاه‌های انگلیس بابت ارتباط با چین زیر ذره‌بین سرویس‌ امنیتی می‌روند
  • افزایش بودجه نظامی انگلیس در کوران انتقادها
  • مسولان استانی به شهرستان‌های کوچک بیشتر توجه کنند
  • موافقت پادشاه انگلیس با قانون ضد مهاجرتی رواندا
  • صف‌آرایی شکست‌خوردگان، علیه ایران | آمریکا و اروپا دوباره دست به تحریم شدند