Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-29@12:54:57 GMT

بانک کارگشایی؛ مشکل گشای دوست داشتنی!

تاریخ انتشار: ۱۱ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۶۵۳۲۳۶

بانک کارگشایی؛ مشکل گشای دوست داشتنی!

رفع نیازمندی ها و احتیاجات ضروری افراد یکی از ضرورت های مسئولیت پذیری اجتماعی است و در این راستا بانک کارگشایی را می توان نماد بارز تعهد بانک ملی ایران به موضوع خطیر مسئولیت اجتماعی و در راستای شکوفایی و توسعه اقتصادی کشور دانست. ۱۱ آبان ۱۳۹۸ - ۱۳:۱۸ بازار اخبار سازمان‌ها و شرکت‌ها نظرات - اخبار بازار -

به گزارش خبرگزاری تسنیم، روابط عمومی بانک ملی ایران، اعلام کرد: بانک ها به عنوان یکی از مهم ترین نهادهای مالی و اقتصادی، دارای نقشی انکارناپذیر در اجتماع هستند و اینگونه می توان قلمداد کرد که عملکرد آنها بر کل جامعه اثرگذار خواهد بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بر همین مبنا نیز توجه آنها به مقوله مسئولیت های اجتماعی در حوزه بانکداری بسیار حائز اهمیت است و در این بین بانک کارگشایی به عنوان یکی از زیرمجموعه های بانک ملی ایران با رفع نیازهای ضروری هموطنان عزیز، اندیشه خدمت رسانی به مردم را به خوبی هر چه تمام جامه عمل می پوشاند.

اگرچه بانک ملی ایران یک بنگاه اقتصادی است اما با کمک کارکنان فعال و خلاق، ضمن ارتقای جایگاه خود در نظام بانکی و افزایش نقش آفرینی در صنعت بانکداری نوین، همواره در اندیشه خدمت رسانی و گره گشایی از نیازهای مردم است و از این رو همت و توان این بانک در جهت رفع مشکلات مالی آحاد افراد جامه از طریق خدمت رسانی در شعب بانک کارگشایی در سراسر کشور را می توان یکی از نمودهای این خدمت رسانی دانست.

این موسسه با مجوز مجلس شورای ملی و با همت و تلاش نمایندگان وقت در دهم آبان ماه سال 1305 با نام موسسه رهنی دولتی تاسیس شد و از سال 1307 که با نام جدید بانک کارگشایی جزو واحدهای تابعه بانک ملی ایران محسوب شد تاکنون، خدمات مالی آن همواره کمک حال افرادی بوده است که نیاز به دریافت تسهیلات فوری، آسان و بدون تشریفات پیچیده اداری داشته اند.

کار نیک، احسان به مردم و خدمت صادقانه از ابزار و مصالحی است که زیربنای بانک کارگشایی را بنیان می نهد و بدون تردید این بانک با داشتن ساختاری منحصر به فرد و خاص و همچنین با بهره گیری از 13 شعبه و 39 دایره کارگشایی در سراسر کشور، راهگشای بسیاری از افراد برای عبور از مشکلات مالی است.

فلسفه وجودی این بانک همانطور که از نامش پیداست کمک به متقاضیان برای تامین نیازهای خرد آنهاست و از این رو بانک ملی ایران اهتمام ویژه ای برای توسعه این بانک در همه شهرهای کشور دارد.

بانک کارگشایی طی سالیان متمادی با اتخاذ رهیافتی مبتنی بر مسئولیت اجتماعی و حس نوع دوستی توانسته ضمن جلب اعتماد مردم، با پرداخت سریع تسهیلات خرد به بهبود شرایط رفاهی و اقتصادی بسیاری از نیازمندان و رفع نیازهای مالی ضروری هموطنان کمک کند و فعالیت های این بانک در راستای پایبندی بانک ملی ایران به مسئولیت های اجتماعی و فراسوی منافع اقتصادی و حامل ارزش های پایدار صورت می پذیرند.

این امور اگرچه در حوزه بانکداری صورت می گیرند اما محدوده گسترده ای از ارزش های انسانی را مدنظر قرار داده و با هدف التیام دردهای جامعه انجام می شوند.

بانک کارگشایی در حال حاضر خدماتی از قبیل پرداخت وام قرض الحسنه، پرداخت تسهیلات جعاله احتیاجات ضروری، نگهداری و حفاظت از طلا و جواهرات مشتریان به ویژه تولیدکنندگان طلا، تخصیص صندوق امانت به مشتریان، افتتاح انواع حساب های بانکی، ارایه خدمات بانکداری الکترونیک، حراج سکه با دستور بانک مرکزی به منظور تنظیم بازار و ... را ارایه می کند.

این بانک در پرداخت تسهیلات جعاله و وام قرض الحسنه با ریسک اعتباری نزدیک به صفر و همچنین به کارگیری منابع انسانی متخصص و بهره گیری از تجهیزات نوین توانسته ریسک عملیاتی خود را به شدت پایین آورد.

بانک کارگشایی از بدو تاسیس تاکنون همواره امید اقشار کم درآمد و آسیب پذیر جامعه است و مدیران بانک ملی ایران در راستای مسئولیت های اجتماعی خود همواره پشتیبان این بانک بوده اند به نحوی که با فراهم کردن امکانات لازم، این بانک توانسته طی سال گذشته تعداد 507 هزار و 636 فقره تسهیلات قرض الحسنه به ارزش بیش از پنج هزار و 173 میلیارد ریال و همچنین 66 هزار و 871 فقره تسهیلات جعاله به ارزش بیش از پنج هزار و 454 میلیارد ریال پرداخت کند.

این بانک در هفت ماه ابتدای سال جاری نیز تعداد 232 هزار و 110 فقره تسهیلات قرض الحسنه به ارزش بالغ بر دو هزار  و685 میلیارد ریال و 42 هزار و 310 فقره تسهیلات جعاله به ارزش سه هزار و 521 میلیارد ریال پرداخت کرده است.

انتهای پیام/

R1012123/P/S1407,1431/CT12 واژه های کاربردی مرتبط بانک ملی

منبع: تسنیم

کلیدواژه: بانک ملی بانک ملی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۶۵۳۲۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پرداخت ۱۱۷ همت تسهیلات بدون ضامن

به گزارش خبرنگار مهر سید احسان خاندوزی در مراسم رونمایی از برات الکترونیکی که صبح امروز در وزارت اقتصاد برگزار شد گفت: یک عادت قدینی در تأمین مالی از طریق شبکه بانکی، در شبکه فعالان اقتصادی وجود دارد که رویه‌ای غالب است. اما با توجه به محدودیت‌های سیاست کنترل ترازنامه بانک‌ها چاره‌ای جز معرفی ابزارهای جدید تأمین مالی بنگاه‌ها نخواهیم داشت.

وزیر اقتصاد گفت: بایستی مسیرهای جاری تأمین مالی را بیش از پیش هموار کنیم و ابزارهایی از جنس اوراق گام، فاکتورنیک، سفته و برات الکترونیک و…در این راستا توسعه یابند.

خاندوزی گفت: اگر کمک و همراهی قوه قضائیه و بانک‌مرکزی سایر دستگاه‌ها نبود این ابزارها به این شکل توسعه نمی‌یافتند.

وی افزود، بر اساس حکم قانون، سهم و وزن تأمین مالی اقتصاد توسط دستگاه‌های مختلف، به وسیله وزارت اقتصاد تعیین خواهد شد.

در همین راستا طرح جدید تأمین مالی زیر ساخت، نیز وزن بیشتری به وزارت اقتصاد خواهد داد تا نقش هماهنگ کننده بیشتری میان دستگاه‌ها ایفا کند.

وزیر اقتصاد خاطر نشان کرد، نهاد تضمین و نقش ضمانت نامه‌ها در گره گشایی از تولید یک دهم سایر کشورها در ایران مؤثر نیست.

برای هر کدام از بانک‌های کشور با توجه به نوع کسب و کار آنها باید مشخص شود که سهم هر بانک در تأمین مالی تولید و میزان استفاده آنها از روش‌های موجود تأمین مالی چه قدر است.

وی افزود، به عنوان یک پیشنهاد مشخص برای استفاده از قدرت خلق پول در بانک‌ها باید سهم آنها در استفاده از ابزارهای تأمین مالی از قبیل برات الکترونیک مشخص شود.

سال قبل سرمایه بانک‌های تحت مدیریت دولت به بیش از ۲۷۰ همت رسیده است. همچنین در سه سال اخیر به میزان قابل توجهی به سرمایه بانک‌های دولتی افزوده شده است.

وی با اشاره به اینکه مجموعاً ۱۵۰ همت از اموال مازاد بانک‌ها واگذار شد، گفت: در دولتهای قبل فقط ۵۴ همت از اموال مازاد بانک‌ها فروخته شده بود، بر این اساس امیدواریم با توجه به مصوبه هییت وزیران در سال جاری شاهد رشد بیشتری نسبت به موضوعاتی از قبیل واگذاری اموال مازاد بانک‌ها باشیم.

خاندوزی همچنین گفت: سال قبل سهم تسهیلات خرد خانوار به ۱۹ درصد رسید و تا امروز ۱۱۷ همت تسهیلات بدون ضامن پرداخت شده است.

کد خبر 6089766 محمدحسین سیف اللهی مقدم

دیگر خبرها

  • اعطای ۲۱ هزار فقره وام قرض الحسنه بانک ملی ایران در ۱ ماه
  • پرداخت بیش از ۳۴ هزار فقره تسهیلات اشتغالزایی به معرفی شدگان نهادهای حمایتی در دولت مردمی
  • تقدیر از بانک مسکن برای پرداخت تسهیلات ساخت
  • بانک مهر ایران گره‌گشای مشکلات دانش آموزان نیازمند در کردستان
  • سطح اعتبار سنجی تسهیلات خرد دقیق‌تر می‌شود+ فیلم
  • پرداخت ۱۱۷ همت تسهیلات بدون ضامن
  • جزئیات صورتجلسه کمیسیون اصل ۹۰ درباره سامانه اعتبارسنجی/ تامین اجتماعی، ثبت احوال و فراجا ترک فعل کردند؟
  • جزئیات صورتجلسه کمیسیون اصل ۹۰ درباره سامانه اعتبارسنجی/ سازمان تامین اجتماعی، ثبت احوال و فراجا ترک فعل کردند؟
  • راهکار‌های هدایت منابع تسهیلات به سمت تولید چیست؟
  • پرداخت ۱۶۰ هزار میلیارد تومان وام ازدواج در کشور