Web Analytics Made Easy - Statcounter

«محمدهاشم عصمت اللهی» به مدت هشت سال  مشاور حامد کرزی (رئیس جمهور پیشین افغانستان) در امور سیاست داخلی بوده است. او پس از اخذ مدرک دکترای خود در رشته ارتباطات به عنوان استاد روزنامه‌نگاری در دانشگاه کابل مشغول به کار شد و ریاست اتحادیه ملی خبرنگاران افغانستان و مشاور رسانه‌ای وزارت فرهنگ این کشور را در کارنامه خود دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی معتقد است تبادل زندانیان طالبان و آمریکا تا حدودی به معنای زمینه‌سازی مجدد برای شروع مذاکرات صلح افغانستان است..

انتقاد به کرزی در مورد زندانی‌ها به اوج خود رسیده بود

این کارشناس مسائل سیاسی افغانستان در ادامه می‌گوید: بحث تبادل اسرای آمریکا و طالبان موضوع جدیدی به حساب نمی‌آید بلکه در گذشته و حتی در دولت حامد کرزی هم این موضوع کاملاً به صورت آشکار پیگیری می‌شد. در آن زمان بسیاری از اسرای طالبان در زندان‌های دولت افغانستان حضور داشتند که به درخواست آمریکا یا آزاد شدند یا با سایر زندانی‌های آمریکایی تبادل شدند. همین موضوع موجب شده بود که افکار عمومی حامد کرزی را تحت فشار قرار دهد و حتی اوضاع به حدی وخیم شد که رسانه‌ها و مردم افغانستان، کرزی را همسو با طالبان خطاب کردند. قسمتی دیگر از این تبادل، مربوط به زندانیان آمریکایی بود که در زندان طالبان حضور داشتند و در آن زمان دولت از سوی ایالات متحده برای تبادل آنها زیر فشار قرار گرفت.

تبادل زندانی‌ها می‌تواند مقدمه مذاکره مجدد باشد

وی افزود: به نظرم رفت و آمد زلمی خلیلزاد به کابل برای تبادل زندانی‌ها نوعی فضاسازی برای شروع مجدد مذاکره صلح است. آنچه باید مورد توجه قرار بگیرد سناریوی ایالات متحده در مورد این پرونده است. به نظر می‌رسد محوریت رایزنی‌های خلیلزاد در مورد تبادل اسرای آمریکا و طالبان بخشی از فرآیند مذاکرات صلح افغانستان به شمار می‌رود. متاسفانه شکل مذاکراتِ واشنگتن با طالبان به نوعی پیش رفت که تمام خواسته‌های طالبان تایید شد اما شاهد آن بودیم که ایالات متحده قبل از انتخابات ریاست جمهوری افغانستان میز مذاکرات را واژگون کرد و حتی دست به مهندسی انتخابات زد. شک نداریم که انتخابات اخیر، یک انتخابات سوری است و هدف ایالات متحده خلاء سیاسی در افغانستان بود و حالا با تبادل زندانی‌ها میان دو طرف، بحث شروع مجدد مذاکرات برجسته‌سازی می‌شود.

حکومت موقت، سناریوی خطرناک واشنگتن برای کابل

عصمت‌اللهی با بیان اینکه تبادل زندانی‌ها تاثیر خاصی بر روند صلح افغانستان نخواهد داشت، گفت: از ظاهر قضیه پیداست که تبادل اسرا در ظاهر یک رایزنی سیاسی برای شروع پروسه صلح افغانستان به شمار می‌رود اما واقعیت این است که موج‌سواری‌های این‌چنینی تاثیر خاصی بر حصول نتیجه در مورد صلح افغانستان ندارد؛ چراکه همچنان گزینه «حکومت موقت» مطرح است که این به معنای ایجاد خلاء قدرت و یک مولفه خطرناک به حساب می‌آید. در مقابل، طالبان همچنان بر احیای امارت اسلامی تاکید دارد و از جهت دیگر در جغرافیای افغانستان هیچ اپوزیسیون قوی و موثر حتی از ناحیه آمریکایی‌ها وجود ندارد.

چشم‌انداز صلح غبارآلود است

این استاد دانشگاه تصریح کرد: دولت فعلی افغانستان مجری منافع ایالات متحده در کابل است و در مقابل شاهد آن هستیم که اقدام‌ها و حضور طالبان از سوی آمریکایی‌ها مهر تایید می‌خورد. من معتقدم که هیچ چشم‌انداز مثبتی در فضای کنونی و در مورد پرونده صلح افغانستان وجود ندارد اما تبادل اسرا تا حدودی می‌تواند به منزله فضاسازی مجدد برای مقدمه‌چینی‌های مذاکرات صلح قلمداد شود. خلیلزاد طی ماه‌های اخیر چندین بار به افغانستان و پاکستان سفر کرد که به نظر می‌رسد مقدمه مذاکرات صلح را فراهم آورده است. تنها اهرمی که ایالات متحده در افغانستان دارد سناریوهای تخریبی خواهد بود اما این بدان معنا نیست که با به میدان آمدن طالبان، اشرف غنی و تیم او فعالیت‌شان به انتها می‌رسد؛ بلکه آنها یک بار دیگر وارد سناریوی جدید خواهند شد.

کرزی خواستار تعطیلی زندان‌های آمریکا و بریتانیا در افغانستان بود

وی در پایان خاطرنشان کرد: باید متوجه باشیم که سناریوی تبادل اسراء از قدیم الایام مطح ربوده اما بزرگنمایی رسانه‌ای آن در وضعیت فعلی که توجهات به خاورمیانه است، باعث می‌شود تا این موضوع بیش از اندازه بزرگ جلوه کند. به یاد دارم که در زمان دولت حامد کرزی، اعضاء طالبان در زندان‌هایی مانند بگرام و پُلچرخی (واقع در جنوب کابل) قرار داشتند و حتی دولت در مقطعی برای آزاد کردن اسرای طالبان با ایالات متحده مخالفت کرد. در آن زمان کرزی به صورت شفاف اعلام کرد که آمریکا و بریتانیا نباید در خاک افغانستان زندان داشته باشند و همان موضوع باعث شد کمیسیون‌هایی برای تعیین تکلیف زندانی‌ها شروع به کار کند؛ نهایتاً زندانی‌ها تحویل گرفته شدند و بخشی از آنها مورد تبادل قرار گرفتند. این مساله دقیقاً نشان می‌دهد که کرزی به دنبال مدیریت اوضاع بود اما نکته اصلی این است که افکار عمومی از گذشته تا به امروز با آزاد کردن اسراء و زندانیان طالبان به صورت کامل مخالف بودند.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: حامد کرزی طالبان آمریکا مذاکرات صلح افغانستان زلمی خلیل زاد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۶۶۱۰۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جنایات اسرائیل نفرت مردم آمریکا را برانگیخته است

حنفی وردک معاون دفتر سیاسی طالبان در قطر با اشاره به جنایات رژیم صهیونیستی گفت: ‌‏جنایات جنگی و ضد بشریت رژیم صهیونیستی در غزه و حمایت‌های نظامی و مالی کاخ سفید، نفرت مردم آمریکا را برانگیخته است.

وی افزود: اعتراضات مردم در آمریکا، اروپا و استرالیا در دومین هفته با حمایت از فلسطین شدت گرفته‌ است اما از سوی دیگر مدعیان دروغین آزادی بیان با معترضان برخورد غیر قانونی می‌کنند. 

طالبان پیش از این نیز از شورای امنیت و کشورهای تأثیرگذار خواسته بود تا فراتر از قطعنامه‌ها، برای جلوگیری از نسل‌کشی مردم فلسطین گام‌های عملی بردارند و راه‌های عادلانه برای حل اساسی قضیه فلسطین جستجو کنند.

وزارت خارجه طالبان چندی قبل در بیانیه‌ای اعلام کرده بود پیدا شدن اجساد شهدا از محوطه بیمارستان «ناصر» که در میان‌شان زنان و کودکان نیز هستند، بیانگر مظلومیت مردم بی‌دفاع فلسطین، عدم پایبندی رژیم اشغالگر صهیونیستی به قوانین و مقررات بین‌المللی و همه ارزش‌های انسانی و بی‌تفاوتی و چشم‌پوشی جامعه بین‌الملل به جنایات هولناک رژیم غاصب صهیونیستی است.

این بیانیه تاکید کرده بود افغانستان از مبارزه حق‌طلبانه مردم فلسطین حمایت کرده و از انسان‌های آزاده در سراسر جهان می‌خواهد تا برای جلوگیری از جنایات رژیم صهیونیستی تلاش کنند.

باشگاه خبرنگاران جوان افغانستان افغانستان

دیگر خبرها

  • بن سلمان: مخالف آوارگی مردم غزه هستیم
  • حکومت افغانستان فراگیر است
  • طالبان خطاب به روسیه: حکومت افغانستان فراگیر است | دخالت در امور داخلی خود را نمی پذیریم
  • طالبان: دخالت در امور داخلی خود را نمی پذیریم
  • کابل خطاب به مسکو: حکومت افغانستان فراگیر است
  • قزاقستان: کشورهای مختلف به برقراری روابط با کابل تمایل دارند
  • سیل در افغانستان/ ۱۱ نفر کشته و زخمی شدند
  • تعداد جان‌باختگان سیل در افغانستان افزایش یافت
  • جنایات اسرائیل نفرت مردم آمریکا را برانگیخته است
  • دیپلمات افغان: جهان به سمت تعامل با کابل پیش می‌رود