Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-01@15:27:57 GMT

دوران اصلاح و تثبیت ارز

تاریخ انتشار: ۱۲ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۶۶۱۱۵۷

دوران اصلاح و تثبیت ارز

 دلار در ماه‌های اخیر به ساحل آرامش رسیده؛ وضعیتی که از نگاه تحلیلگران می‌تواند ثبات را به بخش‌های مختلف اقتصاد تزریق کند.

فرزانه غلامی/

 دلار در ماه‌های اخیر به ساحل آرامش رسیده؛ وضعیتی که از نگاه تحلیلگران می‌تواند ثبات را به بخش‌های مختلف اقتصاد تزریق کند.

در حالی که اوایل امسال، دلار به بالای 15 هزار تومان رسیده بود حالا در کانال 11 هزار تومان جا خوش کرده و خوشبینی برای ورود به کانال 10 هزار تومان هم افزایش یافته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

صرافی‌های بانکی این روزها دلار را در محدوده 11هزار و 150 تا 11هزار و 250 تومان مبادله می‌کنند که این نرخ‌ها به باور صاحبنظران در شرایط تحریم و محدودیت در فروش نفت، آرامش و ثبات نسبی را به اقتصاد بازگردانده، اما در ادامه چنانچه دولت به عنوان بازیگر اصلی بازار ارز، اجازه دهد، دلار به کانال 10 هزار تومان وارد خواهد شد و حتی بازار به وضعیت تک نرخی با دلار حدود 8 هزار تومان چراغ سبز نشان خواهد داد.

 کالاها با نرخ جدید خود را تطبیق می‌دهند

به گفته دبیر کل خانه اقتصاد ایران، دولت به عنوان بزرگ‌ترین دارنده و عرضه‌کننده منابع ارزی که بر عمده درآمدهای حاصل از صادرات نفتی و غیرنفتی مسلط است، به اهرم قیمت‌گذاری در بازار ارز تبدیل شده و جای مکانیزم عرضه و تقاضا را گرفته است.

مسعود دانشمند به خبرنگار ما می‌گوید: ظاهراً دولت سر عقل آمده و قصد دارد به‌تدریج نرخ ارز را کاهش دهد. در این شرایط اندک اندک و نه به صورت یک‌شبه کالاهایی که با ارز 13 تا 14 هزار تومانی خریداری شده، خود را با نرخ‌های جدید مطابقت خواهند داد.

به گفته وی شوک ارزی ناشی از اظهارات معاون اول رئیس جمهور در سال گذشته که دلار را به 20 هزار تومان رساند و تورم بالای 50 درصدی را بر جامعه تحمیل کرد و کاهش روزانه و تدریجی نرخ ارز در این ماه‌ها نشان از تعقل‌ورزی دولت دارد.

رفتارهای هیجانی بانکی به حداقل رسیده است

دانشمند ادامه می‌دهد: انتظار می‌رود با رفتارهای معقول دولت و بانک مرکزی، دلار به حدود 8 هزار تومان برسد و در شرایطی که درآمدهای ارزی با محدودیت مواجه شده، رفتارهای هیجانی دولت و بانک مرکزی به حداقل رسیده است.

دبیر کل خانه اقتصاد ایران وضعیت فعلی بازار ارز را سه نرخی توصیف و اضافه می‌کند: در شرایط تلاطم بازار، شاهد بازار چهار تا پنج نرخی بودیم. امروز سه نرخ آزاد، صادراتی (نیمایی) و 4هزار و 200 تومانی بر بازار حاکم است. شواهد نشان می‌دهد دولت در حال هدایت بازار آزاد به سمت نرخ صادراتی است و دامنه ارز 4هزار و 200 تومانی را هر روز کوتاه‌تر می‌کند تا زمانی که به حذف کامل برسد.

به باور وی تک نرخی شدن ارز، به صورت ضربتی غیرممکن است اما به نظر می‌رسد دولت در تکاپو برای قرار دادن نرخ‌های مختلف نیمایی، سنا و آزاد در یک سبد است تا به تنها یک نرخ حدود 8 هزار تومانی در بازار دست یابد.

 بازار کشش دلار گران‌تر را ندارد

یک کارشناس ارزی هم به خبرنگار ما می‌گوید: کاهش‌های اخیر و ثبات نسبی ارز در مقایسه با جهش شدید سال 96، ناچیز است و آنچه امروز بر بازار ارز حاکم است ناشی از اصلاح بازار و در واقع دستاورد همان جهش است و خرد جمعی حاکم شده بر بازار، نرخ‌های اخیر را خلق کرده است.

میثم رادپور ادامه می‌دهد: بازار کشش دلار گران‌تر از این را ندارد. با نرخ‌های بیش از این، صرفه اقتصادی در تمام بخش‌های اقتصاد بی‌معنی می‌شود. واقعیت این است که عملکرد بانک مرکزی برای آرام کردن بازار ارز بیشتر فنی بوده تا بنیادین و آن زمان که پس از پنج سال فنر فشرده شده نرخ ارز رها شد، کاری از دست بانک مرکزی و هیچ نهاد دیگری برنیامد.

به باور وی بازار ارز، بدترین شرایط خود را پشت سر گذاشته و دوران تعدد نرخ‌ها و تشدید نوسان به سر رسیده و دوره اصلاحات بازار فرا رسیده است.

 دولت باید به فکر تثبیت و بهبود کسب و کارها باشد

رادپور خاطرنشان می‌سازد: نظام ارزی کشور همواره شکننده و مبتنی بر اقتصاد دولتی و رژیم تثبیت- جهش است. بانک مرکزی در 40 سال گذشته تنها نظاره‌گر دوران جهش و تثبیت بوده، همان طور که از اواخر سال 96 تا کنون شاهد رشد 250 درصدی نرخ ارز بودیم و واکنش‌های بانک مرکزی بیشتر فنی و مقطعی بود تا بنیادین.

وی می‌گوید: بازار آزاد ارز در تعیین نرخ نقش‌آفرینی می‌کند به‌ویژه آنکه صادرات نفت، کمتر و درآمد ارزی محدود شده است. در این شرایط دولت باید به فکر تثبیت و بهبود کسب و کارها باشد که بر این اساس کاهش بیشتر نرخ ارز صرفه اقتصادی نخواهد داشت و به نظر می‌رسد بازار ارز و دیگر بخش‌های اقتصاد فعلاً دلار کانال 11 هزار تومان را پذیرفته‌اند.

این کارشناس ارزی ادامه می‌دهد: علاوه بر فشار ناشی از کاهش درآمدهای نفتی، در طرف تقاضا هم هر چند کالا و خدمات بر اساس اصل چسبندگی قیمت‌ها بالافاصله با کاهش نرخ ارز، ارزان نخواهند شد اما افزایش بالقوه تقاضای تجاری ارز را بالا می‌برد و اجازه نمی‌دهد دلار با سرعت بیشتری کاهش نرخ داشته باشد.

به گفته وی، امسال افزایش خاصی در بازار ارز نخواهیم داشت و دوران اصلاح و تثبیت فعلاً بر این بازار حاکم است.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: دلار نرخ ارز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۶۶۱۱۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قیمت نفت چند دلار شد؟

قیمت نفت در معاملات روز سه‌شنبه بازار آسیا که مذاکرات آتش‌بس میان رژیم صهیونیستی و حماس در قاهره، به آرام کردن نگرانی‌های بازار نسبت به احتمال تشدید درگیری در خاورمیانه کمک کرد، کاهش یافت.

به گزارش ایسنا، بهای معاملات نفت برنت با ۱۰ سنت معادل ۰.۱۱ درصد کاهش، به ۸۸ دلار و ۳۰ سنت در هر بشکه رسید. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ۱۳ سنت معادل ۰.۱۶ درصد کاهش، به ۸۲ دلار و ۵۰ سنت در هر بشکه رسید. قرارداد ماه آتی هر دو شاخص، روز دوشنبه، با بیش از یک درصد کاهش، بسته شد.

نفت خام که پس از واکنش ایران به حمله تروریستی رژیم صهیونیستی در اوایل آوریل، به بالاترین حد از اکتبر صعود کرده بود، در مسیر ثبت چهارمین رشد ماهانه در آوریل قرار دارد. مناقشات در خاورمیانه و اوکراین و محدودیت عرضه اوپک پلاس، قیمت نفت را تقویت کرده است اما ابهامات در خصوص سیاست پولی آمریکا و ذخایر بالای محصولات نفتی، بر دورنمای تقاضا برای نفت، سنگینی می‌کند.

ئیپ جون رونگ، استراتژیست بازار در شرکت آی جی در این باره گفت: ادامه مذاکرات برای آتش‌بس میان رژیم صهیونیستی و حماس، باعث شده است نرخ ریسک اضافی در قیمت نفت، ضعیف‌تر شود و همزمان، نشست بانک مرکزی آمریکا هم باعث احتیاط در کوتاه مدت شده است. نگه داشتن نرخ‌های بهره بالا به مدت طولانی‌تر، ممکن است باعث رشد بیشتر ارزش دلار شده و ریسک‌هایی را برای دورنمای تقاضا برای نفت ایجاد کند.

مذاکره کنندگان حماس پس از گفت‌وگوها با میانجی‌های قطری و مصری درباره پاسخ به پیشنهاد آتش‌بس رژیم صهیونیستی، برای مشاوره با مقامات ارشد، روز دوشنبه قاهره را ترک کردند.

دو منبع امنیتی مصری اظهار کردند: انتظار می‌رود این هیات دو روز دیگر، گزارش دهند. در حالی که نمایندگان حماس به قاهره رفتند، ده‌ها فلسطینی در حملات هوایی رژیم صهیونیستی در روز دوشنبه، جان باختند. نیمی از قربانیان در شهر رفح بودند که رهبران خارجی از رژیم صهیونیستی می‌خواهند به آن حمله نکند.

در این بین، ادامه عملیات دریایی نیروهای مسلح یمن در منطقه دریای سرخ، کفی را برای قیمت نفت ایجاد کرده و اگر اختلال عرضه پیش بینی شود، ممکن است نرخ ریسک اضافی در قیمت‌ها منعکس شود.

بر اساس گزارش رویترز، در بخش اقتصادی، سرمایه‌گذاران منتظر نشست اول مه فدرال رزرو هستند و از آنجا که نرخ تورم بالاتر از هدف بانک مرکزی آمریکا باقی مانده است، بازار انتظار هیچ گونه کاهش نرخ بهره را ندارد که می‌تواند دلار آمریکا را تقویت کرده و به تقاضا برای نفت ضربه بزند.

دیگر خبرها

  • تخفیف نفت ایران چقدر است؟
  • اصلاح بند س تبصره ۶ قانون بودجه ۱۴۰۳ چه تاثیری در بهبود وضعیت بازار سرمایه دارد؟
  • چرا روند کاهشی دلار متوقف شد؟
  • قیمت نفت چند دلار شد؟
  • تثبیت قیمت نفت در پی مذاکرات آتش‌بس در خاورمیانه
  • کمک تسلیحاتی آمریکا به ارتش اوکراین با خرید جنگنده‌های قزاقستان
  • تثبیت اقتصاد کشور و معیشت ملت در دستور کار دولت باشد
  • ویدیو/ سقوط موج ارز؛ کف بازار دلار چه خبر است؟
  • واکنش همتی به برگزاری نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران/ دنبال اصلاح شیوه حکمرانی باشید
  • واکنش کنایه آمیز مقام دولتی به انتقادات مجلس از قیمت دلار و وضعیت بازار ارز