Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش کانون خبرنگاران ایکنا، نبأ؛ قسمت 182 برنامه بدون توقف، 11 آبان‌ماه از شبکه سه سیما به روی آنتن رفت، در این برنامه میثم لطیفی، رئیس دانشکده معارف اسلامی و مدیر دانشگاه امام صادق(ع) در پاسخ به این سؤال که «در جامعه امروز فرق مسجد با یک نهاد فرهنگی چیست؟» گفت: ما باید عمیق‌تر موضوع را نگاه کنیم، اولین خانه‌ای که برای انسان در تاریخ بشر ساخته شده کعبه است که به نام خدا و برای مردم ساخته شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: در واقع ما با پدیده‌ای مواجه هستیم که به اندازه تاریخ بشریت درازا داشته و از زمان آدم و حوا اولین خانه‌ای است که به اراده الهی برای انسان مقدر شده است. تمدن اسلامی حول مسجد شکل می‌گیرد، در واقع هر پدیده‌ای یک دال مرکزی دارد و وقتی می‌گوییم می‌خواهیم مسجدمحوری کنیم یعنی اینکه دوباره مسجد را نقطه مرکزی تمدن اسلام قرار دهیم.
این پژوهشگر دینی در پاسخ به این سؤال که «چرا باید در این عصر متکی به مسجد باشیم؟» تصریح کرد: حضرت محمد(ص) دعوت خود را از مسجد شروع کردند یعنی همان مسجدالحرام بعد هجرت می‌کنند و به مدینه می‌روند در مسیر که منتظر حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه(س) می‌شوند سه روز در منطقه‌ای هستند خارج از شهر مدینه به اسم قبا ساکن شده و مسجد احداث می‌کنند، در واقع در جایی که می‌خواهند حکومت‌سازی را شروع کنند بلافاصله ظرف سه روز یک مسجد درست می‌کنند به نام مسجد قبا.
لطیفی همچنین اظهار کرد: وقتی وارد مدینه می‌شوند در مدینه هم اولین کاری که می‌کنند مسجدالنبی(ص) را درست می‌کنند، حضرت علی(ع) هم وقتی به کوفه می‌آیند، مسجد کوفه را بنا می‌کنند حتی این رویه در بین خلفا هم متداول بوده، سپاه اسلام در هر جا وارد می‌شده اولین کاری که می‌کرده مسجد احداث می‌کرده، چرا این کار را می‌کردند، چون حکومت‌سازی از مسجد آغاز شده و به نظر می‌رسد آنجایی که همه جامعه می‌توانند یکدیگر را بدون هیچ محدودیتی در هر وقتی از زمان ملاقات کنند، مسجد است.
این استاد دانشگاه در پاسخ به این سؤال که «الان در مساجد را پس از اقامه نماز می‌بندند؟» تصریح کرد: درست است، ما از آن مفهوم عمیق و اصیل به شدت مسجد را تنزل داده‌ایم و مسجد تبدیل به معبدی مختصر و مفید شده آن هم در ساعاتی خاص مثل برخی از ادیان دیگر که در روز خاصی قابل استفاده و باز هستند در حالی‌ که این طور نیست و وقتی مسجد را به‌صورت تمدنی نگاه می‌کنیم،‌ می‌بینیم که این مجموعه مسجد در طول شبانه‌روز باز است و حتی افرادی که محل سکونت ندارند، می‌توانند در کنار آن اسکان یابند، حتی در کنار مسجدالنبی(ص) جایی برای کسانی که تحت تکفل و پوشش حمایت‌های اجتماعی نیستند در نظر گرفته شده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) همچنین در خصوص نقش مسجد در حکومت‌سازی گفت: این داستان امتداد دارد، یعنی وقتی وارد مسجد سهله می‌شوید در همان ابتدا بیان ‌می‌شود که مسجد سهله محل سکونت امام زمان(عج) در زمان ظهور خواهد بود، یعنی ما با پدیده‌ای مواجهیم که حتی در آخرالزمانی که برای ما ترسیم شده باز هم محل حکومت و حکومت‌داری است، پس ما با یک پدیده مستمر تاریخی مواجهیم که تاریخ مصرف ندارد که بگوئیم در تاریخی دیگر کارکرد خودش را از دست می‌دهد.
پایه‌گذار هسته مدیریت مسجد در ادامه اظهار کرد: مجموعه روایاتی که داریم این است که مسجد باید خیلی ساده باشد در حد یک دیوار خیلی ساده، در آن فضا  به نظر می‌رسد یک اتفاقاتی می‌افتد، همین که صیغه وقف و مسجد به این منطقه خوانده می‌شود، قاعده این منطقه به هم می‌خورد، این منطقه دیگر قابل خرید و فروش نیست، قابل تملک نیست، در واقع اگر افرادی هم در یک محله مسجدی به نام خودشان درست می‌کنند، حق ندارند مانع ورود عده دیگری شوند، در مسجد  باید همیشه باز باشد و ورود و حضور در آن شرایطی دارد، در ادبیات دینی‌‌مان هم نقل شده که مسجد باید هم پاک باشد و هم پاک‌کننده. 
لطیفی همچنین در خصوص اینکه می‌توان در مواردی که مسجد در مسیر جاده و راه قرار می‌گیرد جای آن را عوض کرد، اظهار کرد: البته گاهی هم می‌شود که مسجد در مسیری قرار می‌گیرد و با هر ترفندی که خواستیم در جاده واقع نشود، قرار گرفته و بعد رفتند با شرایطی در نزدیک آن همانند آن را احداث کردند ولی این مسجد با این صیغه مسجد خواندن و با آن شرایطی که در آن رعایت می‌شود تبدیل به یک مکان مقدس ‌شده و یک فضای متفاوتی را ایجاد می‌کند که اثرگذار است. در مسجد فضای قرآنی، فضای ذکر، عبادت، تعلیم و تعلم جریان دارد، در این فضا اتفاقات دیگری می‌افتد که نباید آن را محدود به این سنگ و آجر کنیم، این سنگ و آجر مثل کاغذ است که می‌توانی استفاده متفاوتی از آن کنی و به آن ارزش دهی.
وی در پایان در پاسخ به این سؤال که «امروز گاهی شعارهای بزرگ مانع از این می‌شود که مساجد هدف اصلی خود را دنبال کنند و خیلی از مساجد با هزینه‌های هنگفت ساخته می‌شود» یادآور شد: مسجد در وهله اول محل عبادت خداست، ما در ادبیات دینی به مساجدی که صرفاً طلا اندود شده است، می‌گوییم مسجد مزخرف(تزئین‌شده). انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: بدون توقف مسجد ایکنا لطیفی شبکه سه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۶۶۲۵۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یک ماجرا و هزار داستان؛ در بدخشان افغانستان چه خبر است؟

اخباری در شبکه‌های اجتماعی و برخی رسانه‌ها از ساعاتی قبل با رویکردهای مختلف در حال انتشار گسترده است و نشان می‌دهد که مردم شهرستان «درایم» در بدخشان علیه نیروهای طالبان اعتراض کرده‌اند. - اخبار بین الملل -

به گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، منابع محلی، بیانیه‌ها، بررسی اخبار و ویدئوهای منتشر شده در سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی این روایت را تقویت می‌کند که نیروهای طالبان در روستای «قرلق» شهرستان درایم ولایت بدخشان بر سر تخریب مزارع با تعدادی از مردم محلی درگیر شده‌اند و در نتیجه یک کشاورز نیز کشته می‌شود.

ماجرای مبارزه حکومت طالبان با کشت و تولید مواد مخدر در ولایت‌های افغانستان درحالی ادامه دارد که مقاومت کشاورزان نیز با گذشت زمان و نبود کشت جایگزین افزایش یافته است اما در ماههای اخیر برخی رسانه‌های غربی نیز به دنبال گرفتن ماهی از آب گل آلود هستند تا نقش سیاه‌نمایی را بیش از گذشته برجسته کنند.

از سوی دیگر برخی رسانه‌ها با انتشار اخباری اعلام کرده‌اند تظاهرات مردمی در بدخشان به دلیل ورود نیروهای طالبان به حریم شخصی بوده و حریم خانواده‌ها نیز رعایت نشده است.

بر اساس بیانیه فرماندهی پلیس بدخشان به نظر می‌رسد که وضعیت به حالت عادی بازگشته است.

خاطرنشان می شود که سال گذشته نیز در بدخشان بر سر تخریب مزارع خشخاش درگیری صورت گرفت و گفته شد چهار نفر کشته و یا زخمی شدند اما گزارشی از تعرض به حریم شخصی و خانوادگی منتشر نشد.

عدم تعهد نسبت به کشت جایگزین

به نظر می‌رسد حساسیت کشاورزان مزارع خشخاش به این دلیل افزایش یافته است که برای کشت جایگزین کاری انجام نشده و با توجه به مشکلات اقتصادی افغانستان، آنها به نوعی مجبور به ادامه این روند هستند.

«پینو آلارچی» رئیس اجرایی پیشین دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل اسفندماه گذشته با اشاره به عدم کمک‌های لازم در زمینه کشت جایگزین، اعتراف کرد؛ وظیفه جامعه جهانی است که برای کشت جایگزین مواد مخدر با افغانستان همکاری کند.

با نگاهی به این قبیل اظهارات مقامات مختلف غربی و نهادهای بین‌المللی، به‌خوبی می‌توان دریافت که جامعه جهانی با وجود قول‌های مکرر، کمکی به کشت جایگزین خشخاش در افغانستان نکرده‌اند. این در حالی است که اقتصاد مبتنی بر کشاورزی افغانستان به دلایل مختلف از جمله تحریم‌های آمریکا با مشکل مواجه است و این نارضایتی عمومی در مناطقی که ناچار از کشت هستند را افزایش می‌دهد.

حکومت کابل و مردم هوشیار باشند

با این حال، در ادامه چند نکته قابل ذکر است؛ نخست این که کشتن مردم عادی قابل توجیه نیست و حکومت طالبان باید نظارت بیشتری بر نیروهای خود داشته باشد.

البته پیش از این بارها مقامات ارشد کابل از جمله در این اواخر «سراج الدین حقانی» وزیر کشور حکومت طالبان نیز تاکید کردند که نیروهای حکومتی نباید با مردم بدرفتاری کنند و موجب رنج مردم شوند.

پاشنه آشیل حکومت‌های کابل در جامعه سنتی و مذهبی افغانستان بیشتر مسائل مربوط به قومیت، زبان، زنان و خانواده بوده است و هیچگاه مردم این کشور، توهین به چنین مسائلی را برنتابیده‌اند و همواره برای این حکومت‌ها در طی زمان فرجام نامبارکی را رقم زده‌اند.

به هر حال، موضوع اعتراض به تخریب مزارع خشخاش از سوی کشاورزان، موضوع جدیدی نیست اما برخی به نظر می‌رسد به دنبال فتنه هستند تا ماهی مقصود خود را صید کنند و باید در شرایط کنونی هم حاکمیت افغانستان و هم مردم بیش از گذشته هشیار باشند تا این کشور در بحران عمیق‌تر از گذشته فرو نرود.

انتقاد طالبان از عدم همکاری نهادهای بین‌المللی برای کشت جایگزین خشخاشضرورت حمایت از کشت جایگزین خشخاش در افغانستانسی‌گار: افغانستان نیازمند سرمایه‌گذاری در کشت جایگزین است

انتهای پیام/.

دیگر خبرها

  • شکاف عمیق سیاسی
  • هوش مصنوعی ناشناخته‌های کیهان را کشف می‌کند
  • روش تربیتی امام خمینی(ره) و نقطه اوج حکومت مهدوی
  • تاثیر عمیق غیبت سه ستاره روی نمایش مس
  • تاسف عمیق رئیسی درباره شکستن حرمت دانشجو در خاک امریکا! | فیلم
  • کوهستان «پرآو» پتانسیل برگزاری جشنواره‌های بین‌المللی غارنوردی را دارد
  • امید برای یافتن حیات در زیر مریخ زنده شد 
  • قیمت روغن خوراکی امروز ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • حکومت نظامی شهر فرانسوی برای جوانان
  • یک ماجرا و هزار داستان؛ در بدخشان افغانستان چه خبر است؟