Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-05-02@14:45:15 GMT

جوابیه "همراه اول" به فرارو درباره یک گزارش

تاریخ انتشار: ۱۴ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۶۹۳۲۲۶

جوابیه 'همراه اول' به فرارو درباره یک گزارش

فرارو در گزارشی در تاریخ هشتم آبان ماه با عنوان "بهترین اپراتور تلفن‌همراه در نیمه نخست سال ۹۸ " به بررسی کیفیت اپرتورهای تلفن همراه در نیمه اول سال نود و هشت پرداخت. در این گزارش به سوالاتی از قبیل: "آنتن‌دهی کدام اپراتور وضعیت بهتری دارد؟" "خدمات مالکیت و سیم‌کارت در کدام اپراتور بهتر است؟" "پشتیبانی کدام اپراتور بهتر است؟" و.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. با بررسی تعداد شکایات ثبت شده در سامانه ۱۹۵ سازمان تنظیم مقررات، پاسخ داده شده بود. متن کامل گزارش را اینجا بخوانید.

پس از انتشار این گزارش همراه اول جوابیه‌ای برای فرارو ارسال کرده است که در ادامه متن کامل آن را می‌خوانید:

نظر به انتشار گزارشی با عنوان «بهترین اپراتور تلفن همراه در نیمه نخست سال ۹۸» در تاریخ ۸/۸/۱۳۹۸ در آن سایت وزین، خواهشمند است طبق قانون مطبوعات نسبت به انتشار این جوابیه اقدام گردد.

شرکت ارتباطات سیار ایران بر خود لازم می‌داند، تصحیح کند «موضوع گزارش آن سایت خبری درباره شکایت‌های ثبت شده در سامانه ۱۹۵ رگولاتوری در نیمه اول سال ۹۸ بوده و ارتباطی با انتخاب اپراتور برتر ندارد».

انتخاب اپراتور‌های برتر ارتباطی همه ساله با ارزیابی شاخص‌های مختلف صورت گرفته و همراه اول در سالیان اخیر همواره بالاترین امتیازات را کسب کرده و اپراتور برتر حوزه تلفن همراه بوده است؛ لذا به نظر می‌رسد عنوان انتخاب شده برای گزارش صحیح نبوده و نیازمند اصلاح است.

نکته قابل تأمل که گزارش آن رسانه را با خدشه مواجه کرده و سوگیرانه جلوه می‌دهد، عدم پرداخت کامل و جامع به گزارش سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی است و از این نظر به ذهن مخاطبان اینگونه متبادر می‌شود که گزارش منتشر شده در آن سایت خبری به صورت سفارشی تهیه شده است.

به عنوان مثال یکی از ایرادات جدی وارد بر این گزارش، صرف نظر نویسنده از اشاره به آمار مربوط به «وضعیت شکایات ثبت شده از اپراتور‌ها در حوزه اینترنت» است که همراه اول کمترین میزان شکایات را به نسبت تعداد مشترکانش در حوزه اینترنت داشته و همچنین براساس تحلیل سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی ذیل جدول مربوط به وضعیت شکایت‌های ثبت شده از شرکت همراه اول در حوزه اینترنت آورده شده است:

«تعداد کل شکایت‌های ثبت شده در بازه مهر ماه نسبت به ماه شهریور سال جاری ۱۵.۷ درصد کاهش داشته است».

جالب است که در ابتدای گزارش مذکور به صراحت عنوان شده است «باید توجه داشته باشید که تعداد شکایت از اپراتور‌ها نمی‌تواند معیاری برای مقایسه عملکرد آن‌ها باشد»، اما در پایان گزارش، نگارنده با ملاک قرار دادن تعداد شکایات اقدام به ارزیابی و مقایسه عملکرد اپراتور‌ها کرده است!

همچنین گزارش ارائه شده از سوی رگولاتوری براساس تعداد شکایات ثبت شده، و نه میزان رضایت و نحوه رسیدگی به شکایات مشترکان بوده است.

طبیعتا با استناد به گزارش‌های منظم و فصلی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، «همراه اول» با در اختیار داشتن بیشترین میزان پوشش جاده ای، بالاترین درصد پوشش جمعیتی را نیز نسبت به سایر اپراتور‌های تلفن همراه که شاید استثنائاً میزان شکایات شان در بازه‌ای از زمان کمتر بوده، دارد.

گفتنی است «همراه اول» نخستین اپراتور تلفن همراه کشور است که در سال ۹۶ توانست پوشش شبکه اینترنت همراه نسل‌های ۳، ۴ و ۴.۵ را در تمامی ۱۲۴۶ شهر کشور کامل کند و بر این اساس تا حال حاضر گسترده‌ترین پوشش اینترنت همراه در کشور را در اختیار دارد.

همراه اول به عنوان بزرگترین اپراتور تلفن همراه و با در اختیار داشتن بیشترین سهم بازار ارتباطات سیار ایران، بر خود لازم می‌داند ضمن اشاره به موارد فوق الذکر که از قلم نویسنده گزارش مغفول مانده، موجب تنویر افکار عمومی شود.

منبع: فرارو

کلیدواژه: همراه اول اپراتور تلفن همراه تلفن همراه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۶۹۳۲۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۵ اقدام برای جلوگیری از آلوده شدن تلفن همراه به بدافزار

امروزه تلفن‌های همراه به عنوان یکی از ابزار‌های ارتباطی اساسی و بخش جدایی‌ناپذیر از زندگی ما تبدیل شده‌اند. اما این پیشرفت فناوری همراه با تهدیدات امنیتی نیز همراه است.

از جمله بزرگ‌ترین تهدیدات امنیتی برای تلفن‌های همراه، بدافزار‌ها هستند. بدافزار‌ها می‌توانند اطلاعات حساس شما را دزدیده، از طریق آنها به حریم شخصی شما نفوذ کرده و حتی عملکرد دستگاه شما را مختل کنند.

در این مقاله، به بررسی راهکار‌های جلوگیری از آلوده شدن تلفن همراه به بدافزار می‌پردازیم.

۱. نصب آنتی‌ویروس:

نصب یک نرم‌افزار آنتی‌ویروس معتبر روی تلفن همراه از راه‌های اصلی جلوگیری از آلوده شدن به بدافزار است. این نرم‌افزار‌ها می‌توانند تهدیدات امنیتی را تشخیص داده و حذف کنند و به شما امکان بررسی منظم دستگاه خود را برای شناسایی بدافزار‌ها فراهم می‌کنند.

۲. به‌روزرسانی سیستم‌عامل و برنامه‌ها:

به‌روز بودن سیستم‌عامل و برنامه‌های موجود بر روی تلفن همراه از اهمیت بسیاری برخوردار است. تولیدکنندگان نرم‌افزار‌ها به طور منظم به روزرسانی‌های امنیتی را ارائه می‌دهند که حاوی اصلاحاتی برای رفع آسیب‌پذیری‌ها و نقاط ضعف امنیتی هستند. بنابراین، اطمینان حاصل کنید که سیستم‌عامل و برنامه‌های شما به طور منظم به‌روزرسانی می‌شوند.

۳. دانلود از منابع معتبر:

استفاده از منابع معتبر برای دانلود و نصب برنامه‌ها و فایل‌ها بر روی تلفن همراه از مواردی است که می‌تواند از آلوده شدن به بدافزار جلوگیری کند. فروشگاه‌های رسمی مانند Google Play Store و کافه بازاز برنامه‌ها را از نظر امنیتی بررسی می‌کنند و برنامه‌های مشکوک را حذف می‌کنند. همچنین از دانلود برنامه‌ها و فایل‌ها از منابع ناشناخته و ناامن نظیر گروه‌ها و کانال‌های شبکه‌های اجتماعی یا سایت‌های متفرقه خودداری کنید.

۴. مراقبت از اطلاعات حساس:

از نگهداری اطلاعات حساس خود بدون دقت درتلفن همراه خود خودداری کنید. اطمینان حاصل کنید که برنامه‌هایی که اطلاعات حساس شما را دریافت می‌کنند، از لحاظ امنیتی مورد بررسی قرار گرفته و اطلاعات شما به طور مطمئن ذخیره می‌شوند.

 ۵. لینک‌های ناشناس را باز نکنید:

روی لینک‌های ناشناسی که در قالب پیامک و پیام‌های شبکه‌های اجتماعی ممکن است برای شما ارسال شود خودداری کنید. برخی از این لینک‌ها از شما در خواست می‌کنند تا اپلیکیشن‌های جعلی را بر روی تلفن همراه خود نصب کنید.

جمع بندی:

آلوده شدن تلفن همراه به بدافزار یک تهدید جدی برای امنیت شخصی و اطلاعات حساس است. با اتخاذ راهکار‌های مناسب مانند استفاده از نرم‌افزار‌های آنتی‌ویروس، به‌روزرسانی منظم سیستم‌عامل و برنامه‌ها، دانلود از منابع معتبر و مراقبت از اطلاعات حساس و عدم کلیک بر روی لینک‌های ناشناس می‌توانید از آلوده شدن تلفن همراه خود به بدافزار جلوگیری کنید و امنیت خود را تقویت کنید.

منبع: ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

دیگر خبرها

  • دستگیری زوج جیب بر در منطقه ثامن مشهد
  • یک مشاور املاک در کرمانشاه پلمب شد
  • تماس تصویری روی سیم‌کارت تلفن همراه چگونه برقرار می‌شود؟
  • جزئیاتی جدید از برقراری تماس تصویری روی سیم‌کارت
  • آخرین وضعیت سرعت و قطعی اینترنت در اپراتورهای مختلف
  • ۵ اقدام برای جلوگیری از آلوده شدن تلفن همراه به بدافزار
  • عکس | فرار مالیاتی به سبک معامله میلیونی خط رندهای ایرانسل؟
  • ویدیو/ جریمه ۲۰۰ میلیون دلاری اپراتورهای تلفن همراه متخلف در آمریکا
  • فرار مالیاتی به سبک معامله میلیونی خط‌های رند
  • همراه پرخرج