Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری آریا- صد و‌ هفتاد و‌ دومین نشست از جلسات یکشنبه‌های انسان‌شناسی و فرهنگ با همکاری اداره کل مطالعات اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران برگزار شد. این جلسه پیرامون فضاهای عمومی شهر و میراث فرهنگی با محوریت خانه‌موزه‌های شهری و با حضور عبدالرضا گلپایگانی، رضا دبیری‌نژاد و ناصر فکوهی برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری آریا، در ابتدای این جلسه مستند «میدان بی‌حصار» ساخته‌ی مهرداد زاهدیان برای حاضران به نمایش درآمد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این مستند درباره‌ی میدان توپخانه‌ی تهران است و تاریخی که این مکان در قرن اخیر از سر گذرانده است. پس از آن رضا دبیری‌نژاد، پژوهشگر موزه‌شناسی و کارشناس میراث فرهنگی با اشاراتی به حدود مفهوم «میراث فرهنگی» بر ضرورت مواجهه و چالش با این میراث و خانه‌موزه‌ها تاکید کرد و گفت: با افتتاح یک موزه اولین گام را برمی‌داریم. آن را در دسترس عموم قرار می‌دهیم. اما آیا این کافی است؟ آیا این به تنهایی امکان استفاده شهر را از آن فراهم می‌کند؟ آیا صرفا دیدن یک خانه می‌تواند ما را با اعتبار تاریخی موجود در آن و شخصیت مربوط به آن روبرو کند؟ آیا لایه‌های مخفی فرهنگی یک بنا و شخصیت با چنین مواجهه‌ای به دست می‌آید؟ یا این‌که باید دقیق این بنا معرفی شود و نسبت‌هایش را با شهر احیا کرد؟
دبیری‌نژاد در این‌باره اضافه کرد: این خانه، یا این شخصیت با خانه‌ها و شخصیت‌های دیگر شهر ارتباط داشته است. این رابطه را می‌شود در روایت میراثی دخیل کرد و امکان همذات‌پنداری با نسل پسین را ایجاد کرد. موزه می‌تواند در این چالش به پرسش‌های شهر پاسخ بدهد.
در ادامه‌ی این جلسه عبدالرضا گلپایگانی، معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران نیز برخورد ما با میراث فرهنگی‌مان را مبتنی بر نوعی ایزوله کردن این میراث و فقدان ارتباط زنده‌ برشمرد.
وی در این‌باره گفت: گذشته‌ی ما مثل مادر و پدر ماست. آیا در مواجهه با پدر و مادرمان بهتر است که آن‌ها را به گوشه‌ی خانه‌ی سالمندان بفرستیم و آن‌ها را به دقیق‌ترین مراقبت‌ها بسپریم یا بهتر آن‌که با آن‌ها زندگی کنیم؟ ما به بهانه‌ی مراقبت از میراث فرهنگی‌مان همین کار را با آن‌ها کرده‌ایم. ما نتوانسته‌ایم تداوم زندگی را مابین میراث فرهنگی و وضعیت خودمان ایجاد کنیم. باید اجازه داد که رویکرد تاریخی بالنده شود. یکی از کسانی که توانست میراث ما را به زندگی امروز احضار کند، مرحوم لرزاده بوده است. اگرچه تحصیلات معماری نداشت اما در طراحی مساجد تداوم میراث تاریخی را مد نظر داشت. حتا هیچ واهمه‌ای ندارد که از مصالح آهن در معماری‌اش استفاده کند اما کاملا آگاه است که این مواد را در زمینه‌ی معماری ایرانی و فرهنگ بومی استفاده کند.
به گزارش خبرگزاری آریا به نقل از شهرنوشت، گلپایگانی فضاهای شهری را به مثابه پلی برای اتصال به گذشته و نفسی تازه در شهر برشمرد.
وی در این باره تصریح کرد: خیابان ولیعصر (عج) یکی از مهم‌ترین خیابان‌های تهران است و نقاط حافظه‌ی تاریخی بسیاری دارد. این خیابان بدون تاریخ خود چیزی نمی‌تواند باشد. یکی دیگر از نقاط تهران که زیر بار سنگین هم‌چنان سرفرازانه به کارش ادامه می‌دهد «بازار تهران» است. چقدر به تاریخمندی این مکان فکر می‌کنیم؟ یک فضای 100 هکتاری که روزانه حدود 500 هزار نفر به آن مراجعه می‌کند. بازاری که به یک شهر 200 هزار نفری دوره قاجار جواب می‌داده و حالا نیز به یک شهرِ بالای 9 میلیونی هم جواب می‌دهد. اتفاقی که باید برای این بازار بیفتد چیست؟ چرا به آن توجه نمیکنیم؟ قرار بوده سندی برای آن نوشته شود و دست همان سازمان عریض و طویل میراث فرهنگی داده‌اند. این سند کجاست؟ آیا حیف نیست؟ در کجای جهان می‌شود چنین بازاری را سراغ گرفت؟ بازاری که ما را به ریشه‌های تاریخی‌مان وصل کرده است.
در پایان این جلسه نیز ناصر فکوهی، انسان‌شناس معاصر با توضیح برخی از اظهارت به جمع‌بندی جلسه پرداخت.
فکوهی بازگشت به گذشته را غیرممکن خواند و گفت: گذشته باید بازتعریف شود تا مدرنیته‌ای که ما هستیم از دل آن بیرون بیاید. ما در کشوری هستیم که ظرفیت میراثی داریم. ایران یکی از 10 کشوری است که بیشترین میراث تاریخی و فرهنگی دارد. اما این کافی نیست. اتفاقا ما در حال تخریب این میراث هستیم. فرصت تهران برای احیای بافت‌های تاریخی و ساختن حافظه‌ی تاریخی بسیار کم است. ما شاید خوشبینانه تا 50 سال دیگر زمان داشته باشیم که پهنه‌های تخریب شده را بازسازی کنیم.

منبع: خبرگزاری آریا

کلیدواژه: خوشبینانه احیا بافت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۱۹۷۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رسیدگی به بحث فرونشست از برنامه‌های اصلی وزارت میراث فرهنگی است

مدیرکل حفظ و احیاء بناها، محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گفت: رسیدگی به بحث فرونشست‌ها در آثار و ابنیه تاریخی از برنامه‌های اصلی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از میراث آریا، فاطمه داوری در سمینار بین‌المللی تأثیر بحران‌های طبیعی بر بناهای تاریخی با رویکرد کاربرد فناوری‌های نوین اظهار کرد: شرایط آثار و ابنیه تاریخی در دوره معاصر با توجه به تغییرات اقلیمی نسبت به دوره‌های تاریخی گذشته دچار بحران‌های گوناگونی شده، اما در راستای وظیفه ذاتی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی سمینار بین‌المللی تأثیر بحران‌های طبیعی بر بناهای تاریخی با رویکرد کاربرد فناوری‌های نوین یکی از برنامه‌هایی است که وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در سال ۱۴۰۳ برای رسیدگی به موضوع فرونشست‌ها برگزار کرده است.

وی افزود: سمینار بین‌المللی تأثیر بحران‌های طبیعی بر بناهای تاریخی با رویکرد کاربرد فناوری‌های نوین با بررسی بنای آرامگاه شیخ علاءالدوله سمنانی به‌عنوان نمونه مطالعه در استان سمنان، پروژه‌ای است که با همکاری میان معاونت میراث فرهنگی وزارت و اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان سمنان، پارک علم و فناوری دانشگاه سمنان، دانشگاه اصفهان، مؤسسه بین‌المللی ایسکارسا است که آخرین نتایج و دستاوردهای متخصصان داخلی و خارجی در زمینه فرونشست در ابنیه تاریخی عرضه می‌شود.

مدیرکل حفظ و احیا بناها، محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گفت: این سمینار نشان داد تغییرات اقلیمی و بحران‌های طبیعی فرونشست‌ها ما را با موضوعی تخریب‌کننده‌ای مواجه کرده بنابراین عزمی راسخ، جدی لازم است تا از بناها با افزایش تاب‌آوری و استحکام‌بخشی، در برابر تهدیدهای طبیعی محافظت کنیم.

داوری عنوان کرد: بررسی بنای آرامگاه شیخ علاءالدوله سمنانی به‌عنوان نمونه مطالعه در استان سمنان یک نمونه و الگو فرایندی است که استاندارد نحوه مواجه با یک اثر تاریخی را با فرونشست در مطالعه و شناخت شناسایی کرد و اطلاعاتی جدید و به روز را در این حوزه اعلام کرده است.

وی خاطرنشان کرد: امیدواریم تا این الگو را کامل کنیم تا بتوانیم از آن به‌عنوان یک الگو اجرایی حفاظت و مرمت اثر به سایر آثار و ابنیه تاریخی تعمیم دهیم.

کد خبر 747823

دیگر خبرها

  • نمایشگاهی از نیم قرن تلاش برای احیای جلفا
  • رسیدگی به بحث فرونشست از برنامه‌های اصلی وزارت میراث فرهنگی است
  • سعدآباد پر حاشیه
  • سعدآباد پرحاشیه
  • سازه جدید در عمارت منسوب به «فخرالدوله» برچیده شد
  • اجرای طرح احیا باغات و بافت تاریخی شهر شاهدیه
  • مرمت طرح‌های مشترک میراث فرهنگی و شهرداری در میبد
  • نمای عمارت منصوب به فخرالدوله به حالت اولیه برگشت
  • پروژه «خانه شهر» تاریخچه و گذشته تهران را به تصویر می‌کشد/ احیای بافت میدان امام‌خمینی
  • افزایش تخصیص اعتبار برای تکمیل بازار جعفرخان بفروئیه