Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-09@00:26:22 GMT

کرمان؛ تنیده در موسیقی

تاریخ انتشار: ۱۸ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۷۲۸۴۳۴

کرمان؛ تنیده در موسیقی

خبرگزاری آریا - دوازدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران غروب ١٦ آبان ماه با نوای سرنا و دهل در كاروانسرای گنجعلیخان شهر كرمان به طور رسمی آغاز شد. 
این مراسم با حضور محمدجواد فدایی استاندار کرمان، سیدمجتبی حسینی معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمد اله‌یاری مدیر کل دفتر موسیقی، مهدی افضلی(مدیرعامل بنیاد رودکی)، علی ثابت‌نیا مدیرعامل انجمن موسیقی ایران، احمد صدری دبیر جشنواره و محمدرضا علیزاده مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان با استقبال پرشور مردم كرمان در محوطه كاروانسرا آغاز شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


محمدرضا علیزاده (مدیر كل اداره ارشاد كرمان) در ابتدای این مراسم پشت تریبون قرار گرفت و ضمن خوشامدگویی به مخاطبان در سخنانی گفت: «در هفته وحدت همزمان شاهد افتتاح دوازدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران هستیم؛ بعد از آن به مدت ١٠ روز متوالی شاهد برگزاری تئاتر مهربانی هستیم.به امید خدا جشن های متعددی را شاهد خواهیم بود، ضمن خیر مقدم به ٢٨٠ هنرمندی كه امشب با افتخار میزبانی آنها را داریم، دانشجویان موسیقی و ١٣ هنرمند بین المللی به ما افتخار حضور را داده‌اند. امسال شاهد افزایش مهمان در دوازدهمین دوره هستیم، سال گذشته ١٤٠ مهمان و امسال هم از ٢٨٠ نفر میزبانی می كنیم. از تمامی عزیزانی كه در هرچه بهتر برگزار شدن این جشنواره همكاری داشتند كمال تشكر را دارم.»
او سپس پیام دكتر سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی را قرائت كرد: «موسیقی نواحی روایت‌گر تاریخ و جغرافیای فرهنگی، اجتماعی و انسانی ایران است. گنجینه‌ای از نواها و آواهایی که تجلی اصالت و معرفت است و با باورهای مردمان این سرزمین پیوندی وثیق دارد. روایت‌ها و قصه‌های فراوانی با این موسیقی از مسیر تاریخ گذر کرده و تا امروزراه پیموده است. موسیقی نواحی برخاسته از فرهنگ، اقلیم و هویت قومی مناطق مختلف ایران نسل به نسل حفظ شده و جلوه‌ای از تنوع فرهنگ‌های بومی و قومی در آیینه زلال آن هویداست. در روزگار ما موسیقی نواحی فرصتی است برای بیان فرهنگ و هنر بومی و نوجوانان و جوانانی که دل در گرو این موسیقی دارند و راه استادان و هنرمندان را ادامه می‌دهند.
جشنواره موسیقی نواحی جلوه‌هایی از این موسیقی را چون منشوری از نقش‌ها و رنگ‌ها به نمایش می‌گذارد، اما بیش از آن رویدادی برای بازخوانی و یادآوری اهمیت و ضرورت موسیقی نواحی در زمان حاضر و اندیشه و گفت‌وگو درباره داشته‌ها، نیازها و فردای موسیقی نواحی است. حضور هنرمندان گرانقدر موسیقی نواحی را در دوازدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران درکرمان ارج مینهم و از تلاش خالصانه دستاندرکاران این رویداد سپاسگزارم. »
در ادامه این مراسم رونمایی از کتاب منظومه های حماسی برگرفته شده از جستار نغییرات در موسیقی های اقوام ایرانی به همراه رویدادهای یازدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران و همچنین اجرای دهل و سرنا اختصاص داشت و سپس محمدجواد فدایی، استاندار كرمان در سخنانی مطرح كرد: «به همه كسانی كه در این مراسم حضور دارند خوش آمد می گویم و از دست اندركاران جشنواره تشكر می كنم. خوشحالم كه این جشنواره در كرمان برگزار می شود. ترجیح می دهم در این موقعیت مطالبی را در حوزه موسیقی، گردشگری و توسعه موسیقی بیان كنم. ما در استان كرمان به دنبال گردشگری فرهنگی و به ویژه گردشگری موسیقی هستیم و در این راستا برای موسیقی نواحی اهمیت ویژه ای قائل هستیم. امیدوارم روزی شاهد این باشیم كه موسیقی مقامی در تمامی شهرهای ایران اجرا شود.»
سپس سید محمدمجتبی حسینی، معاون وزیر ارشاد در امور هنری در سخنانی گفت: «موسیقی نواحی شرح شریف سرزمین هاست و نغمه و الحان این موسیقی در سوگ و سور در ستایش و نیایش قرین آدمی است و روایتگر زندگی. نواهایی كه نشان دار كوه و دشت و دریاست و با خاك و خورشید هم پیوند. نغمه هایی كه موزه مزامیر و مضامینی است كه به مرحمت پنجه كاردان و حنجره هنردان پنجره ای می گشاید به منظر گسترده فرهنگ از دیروز تا همیشه ای كه صدا باقی است. موسیقی نواحی بدین صفت نه تنها پدیده ای شنیدنی كه نگارخانه ای دیدنی است. حتی حرمان و هجران منظومه هایش رنگ امید دارد و رنگ كوشش و جشنواره موسیقی نواحی گردهمایی مشتاقانه ای كه پیر و جوان می خواهند از ارمغان دلپذیر هنر در گوش محرمان فرهنگ قصه های ناب زمزمه كنند، از این روست كه دغدغه تمامی دست اندركاران نه صرف نغمه پردازی كه ایجاد معرض است برای گفتگو ، برای آنكه ببینیم و بدانیم از اقلیم رنگارنگ و اقوام مختلف نجد ایران چه گوهرها برای فردا می توان سفت.»
معاون هنری وزارت ارشاد ادامه داد: «دیروز را چراغ راه فردا قرار دادن و امروز را با امید و وحدت و یكدلی سپری كردن حاصل ارزشمند این روزهاست. روزهایی كه می تواند بر جذابیت های كرمان كریم بیفزاید. بر من است تا ضمن ادای ارادت به هنرمندان موسیقی نواحی ایران، هم از استاندار فرهیخته و ممتاز كرمان جناب دكتر فدایی و مسئولان عزیز استان و همكاران عاشق و سخت كوشم در كرمان بویژه آقای علیزاده و در تهران خاصه برادرانم آقایان اله یاری، ثابت نیا، و دبیر دانشور این رویداد دكتر احمد صدری صمیمانه قدردانی كنم.»
آیین سرنا و دهل نوازی، آیین دستمال بازی توسط گروه «دستمال بازی» سیرجان، آیین «نوبت نوازی»، اجرای چند برنامه موسیقایی توسط گروه «صحرا روشن» از خراسان شمالی بخش دیگری از برنامه بود.
گروه «فرامرز گلزار»از آذربایجان شرقی، گروه «زهی زنگ شاهی» از سیستان و بلوچستان، گروه «سزیکلی» از کشور ترکیه، گروه «ویسی» از کرمانشاه، گروه «جرجانی» از ترکمن، گروه «طوفان ریگان» از کرمان، گروه «آوای اصلان» از علی آباد کتول و گروه «میسان» با رقص شمشیر از خوزستان از جمله گروه هایی بودند که در این مراسم به اجرای برنامه پرداختند.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۲۸۴۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تحلیل و پخش موسیقی ایرانی رویکرد برنامه «نیستان»

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، اهتمام رادیو فرهنگ در برنامه نیستان این است که بهترین و ناب‌ترین موسیقی‌ها را از ملل و ایران با گونه‌های مختلفی که وجود دارد، ارائه دهد.
آقای رضا مهدوی مجری و کارشناس برنامه «نیستان» با حضور در استدیوی شبکه خبر در خصوص پا بر جا بودن این برنامه (­ ۲۲ سال است که این­ برنامه پخش می‌شود) گفت: برنامه‌ای که وقتی بنیان آن­ خوب گذاشته می‌شود و مدیران مسئول و کارشناسان خوب پای کار می‌آیند، عمر برنامه را طولانی می‌کند و هر کسی که در هر دوره‌ای مسئولیتی قبول می‌کند، الزام دارد که کیفیت افزایی داشته باشد به لحاظ کیفی و کمی برنامه را نیندازد و بیننده و شنونده را افزایش دهد.
وی ادامه داد: نیستان این توفیق را داشته که طی این ۲۲ سال ساعت‌های مختلفی در این سال‌ها پخش شده و همه ساله­ همه کارگزاران و همه مدیرانی که آمدند و رفتند روی این برنامه صحه گذاشتند و این برنامه یکی از برنامه‌های موفق بعد از انقلاب است که این مدت زمان شامل حالش شده و هیچ نکته نظارتی هم نداشته است.
مهدوی افزود: این که ما به­ موسیقی­ فلات ایران می‌پردازیم و دیگر ملت‌ها که موسیقی آن‌ها محلی از اعراب دارد و می‌تواند به فرهنگ و هنر ما کمک کند به آن پرداخته می‌شود و البته حضور کارشناسان خبره (که می‌توانند اساتید با تجربه و مسن و یا جوانان اهل فن تازه فارغ التحصیل شده و کاربلدباشند) ­ که حرف نو و تازه برای گفتن دارند ما در نیستان به دنبال همین حرف‌های نو هستیم.
وی در ادامه گفت: این سال‌ها ما میزبان شخصیت‌های بزرگی­ بودیم که بعضی از ان‌ها دیگر بین ما نیستند همچون مهندس امیر همایون خرم و فرهنگ شریف و بعضی از امروزی‌ها نظیر شاهین فرحت، نادر مشایخی و تینوش بختیاری که از بزرگان موسیقی ایران هستند البته افراد بسیاری­ در این برنامه ما را یاری می‌کنند که افتخار میزبانی آنها را در این برنامه داشتیم.
کارشناس برنامه نیستان افزود: ­­شاید یک کارشناس پنج برنامه (ما موظف هستیم که برنامه‌ها را ۵ برنامه ۵ برنامه بگیریم، چون برنامه را به صورت لقمه لقمه، آیتمی و برنامکی و بخشی کردیم) که هرشب هر کدام از این عزیزان می‌توانند ۸ دقیقه صحبت کنند و سریالی پشت سر هم و در هفته پخش می‌شود، امکان دارد که هفته بعد موضوعی نداشته باشد برای همین کارشناس بعدی و مهمان دیگری­ می‌آید، زنده یاد استاد جمشید عندلیبی ما ۵ برنامه از ایشان ضبط کردیم و داشتیم ۵ برنامه دیگر را ضبط می‌کردیم که ۲ برنامه بیشتر نشد و به رحمت خدا رفتند.
مهدوی در خصوص حفظ آرشیو برنامه گفت: سال‌ها قبل آرشیو داری به شکل دیگری بود، به عنوان شاهد ثبت و ضبط می‌شد، اما نه با کیفیت خوب­، حالا اتفاق خوبی که طی این ۱۰ سال افتاده «ایرانصدا» است، که ما شنونده‌های زیادی را در جهان داریم، فارسی زبانانی که در اقصی نقاط دنیا هستند با گوشی وارد می‌شوند و این برنامه را می‌شنوند این برنامه­­ چه زنده باشد یک ساعت بعد به صورت دو تا نیم ساعت قابل برداشت هست، چه آفلاین و چه آنلاین قابل شنیدن است و می‌ماند و برحسب موضوع و تاریخ و روز علاقمندانی که کار پژوهشی می‌کنند یا برنامه را به هر دلیلی نشنیدند ، می‌توانند بشنوند، نکته مهم این برنامه این است که ­­از زمان مدیریت دکتر کاظمی دینان و­ قائم مقام ایشان آقای مبشری از نوروز پارسال ما شاکله برنامه را به نوعی به روز کردیم این که در گذشته در یک ساعت به مصاحبه و گفتگو پرداخته می‌شد، ما از امسال این ۵۵ دقیقه را در ابتدا یک موسیقی مناسب از فرهنگ ایرانی و اقوام ایرانی پخش کنیم تا یک ورودی مناسب داشته باشیم، ۵ کارشناس خبره هر کدام ۸ دقیقه، ۸ دقیقه صحبت می‌کنند با آنونس‌هایی که میان برنامه‌ای که دارد می‌گوید رادیو فرهنگ یا نیستان به چه می‌پردازیم ، ۵ موضوع کاملا متفاوت، این که نگاه درست مدیریت به این قضیه که از ما خواستند ما این برنامه را به روز رسانی کنیم و از آن هم استقبال می‌شود، ­این‌ها را تکراری نکنیم و از کارشناسان و استادان دعوت کردیم و اتاق فکر تشکیل دادیم و خوشبختانه هر روز به کارشناسان ما اضافه می‌شود و خیلی‌ها در نوبت هستند در موضوعات مختلف که بتوانیم قرابت‌های فرهنگی را­ که با دیگر ملل داریم، پیدا کنیم.
وی در پایان در خصوص موسیقی پاپ و راک گفت: کارشناسی که بتواند به درستی آنها را تجزیه و تحلیل کند و بررسی کند ما دعوت می‌کنیم و حتی نمونه را پخش می‌کنیم، چون برنامه کاملا تخصصی است، شاید بعضی از موسیقی‌هایی که دیگر شبکه‌ها امکان پخش آن را نداشته باشند، تا یک مدت زمان کوتاه ما پخش می کنیم و مصداقی تجزیه تحلیل می‌کنیم چرا که ما کار علمی می‌کنیم ما محسن چاووشی را داریم که الان­ موسیقی راک می‌خواند؛ اما وطنیزه کرده و موفق عمل کرده، شعر مولانا را در این قالب آورده و موفق هم شده است چه اشکالی دارد، حتی موسیقی­ «رپ» را می‌توانیم در قالب فرهنگ خودمان نهادینه و بومی سازی کنیم­ و چه جایی بهتر از نیستان که مورد تجزیه و تحلیل قرار بگیرد و ما یک جور­ بازوی اجرایی غیر مستقیم شویم برای کارشناسانی که در­ نهاد‌های حاکمیتی تصمیم گیری می‌کنند و نهاد‌های بالادستی به واسطه این برنامه که­ می شنوند، شاید نگاهشان، قلمشان متفاوت شود و کمک کند به رشد و توسعه فرهنگ ایرانی - اسلامی موسیقی که ۱۰ قرن گذشته و خیلی پیشینه طولانی دارد.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • برگزاری جشنواره ایران دانا برای ترویج فرهنگ مالکیت فکری و اقتصاد دانش‌بنیان
  • تحلیل و پخش موسیقی ایرانی رویکرد برنامه «نیستان»
  • شیراز میزبان ۲۰۰ هنرمند گروه‌های کُر سراسر ایران می‌شود
  • تالار حافظ شیراز میزبان۲۰۰ هنرمند گروه‌های کُر سراسر ایران می‌شود
  • برگزاری سومین دوره جشنواره گروه های کر ایران به میزبانی شیراز
  • تشریح جزئیات برگزاری جشنواره سرود فجر/ سرود تقویت می‌شود
  • نشست خبری جشنواره سرود فجر
  • اعلام آمادگی دفتر موسیقی برای همکاری با فضای دانشگاهی کشور
  • نوای خوشِ هزار دف؛ از کردستان تا سراسر ایران
  • «نجوای عشق» در تالار وحدت می‌پیچد