Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@21:54:50 GMT

عدالت آبی، بهانه جدید موافقان انتقال آب کارون

تاریخ انتشار: ۱۹ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۷۳۷۹۳۴

عدالت آبی، بهانه جدید موافقان انتقال آب کارون

محمد درویش شامگاه شنبه در پنل بررسی و گفت وگو درباره نخستین اکران فیلم مستند کارون در سالن همایش‌های بین المللی گیت بوستان، اظهار داشت: جریان‌های فکری در مرکز کشور می‌گویند چرا وقتی ما در بی‌آبی باشیم، باید میلیاردها مترمکعب آب در کارون و کرخه هدر برود؟ اما باید گفت آورد طبیعی کارون سالانه ۱۴ میلیارد مترمکعب، در مقایسه با دجله با ۱۷ میلیارد مترمکعب، فرات ۳۰ میلیارد مترمکعب، ولگا ۲۶۰ میلیارد مترمکعب، نیل یک هزار و ۱۷۰ مترمکعب و آمازون ۶ هزار و ۷۰۰ میلیارد مترمکعب، چیزی نیست، این طبیعت اکوسیستم است و به طور مثال ما نمی‌توانیم بگوییم به دلیل آب اضافی در آمازون باید آن را منتقل کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: جلگه خوزستان برای تداوم حیات و زیست پالایی و احیای خود نیاز به تامین نیاز آبی خود دارد تا بتواند یکی از مهمترین عوامل امنیت غذایی کشور باشد.

درویش با بیان اینکه باید به مردم بیاموزیم که با توان بوم‌شناختی سرزمین خود زندگی کنند، اضافه کرد: نمی‌توانیم بگوییم برای اینکه همه کشور را به توزیع عادلانه آب برسانیم، حق داریم طرح انتقال آب کارون را اجرا کنیم و رژیم هیدرولوژیکی آن را برهم بزنیم، این تفکر به این معنی است که فهم بومشناختی نداریم و داریم تیشه به ریشه خودمان می‌زنیم.

وی با اشاره به اثرات منفی طرح‌های انتقال آب برا افزایش مصرف در حوضه‌های مقصد، گفت: یزد که پیش از این به قنات و قناعت مشهور بود، اکنون رتبه ۲۷ کشور را از نظر هدرروی آب دارد زیرا به امید طرح‌های انتقال آب، نگرانی از اسراف ندارند، این شرایط در اصفهان هم اینگونه است و می‌خواهیم در سمنان نیز وضعیت مشابهی را بوجود بیاوریم.

درویش با بیان اینکه طرح‌های انتقال بین حوضه ای برای مشکلات مناطق کم آب مانند مسکن است، افزود: در زمان اجرای طرح کوهرنگ یک (انتقال آب کارون به اصفهان) استاندار وقت در روزنامه‌های آن زمان (اطلاعات) اعلام کرده بود که با اجرای این طرح همه مشکلات اصفهان مرتفع می‌شود، اما دیدیم که با اجرای طرح کوهرنگ ۲ و چشمه لنگان، مشکلات اصفهان همچنان ادامه دارد و اکنون قرار است طرح انتقال آب گلاب و بهشت آباد نیز اجرا شود.

عضو هیات علمی موسسه جنگل‌ها و مراتع کشور همچنین با انتقاد از اجرای طرح‌های نیشکر در خوزستان، تصریح کرد: در هیچ نقطه‌ای از دنیا با بارندگی کمتر از ۵۰۰ میلیمتر، کشت نیشکر انجام نمی‌شود، اما شاهد هستیم نیشکر در خوزستان در سطح وسیع کشت شده در حالی که مصرف آب آن بیش از ۲۵ هزار مترمکعب در هکتار است و ۲ برابر شوری سد گتوند را برای کارون موجب شده است.

وی با بیان اینکه مخالف کشاورزی نیستیم، افزود: کشاورزی باید متناسب با واقعیت‌های بوشناختی سرزمین باشد، در سرزمینی که بارندگی یک سوم متوسط جهانی و تبخیر ۵۰ درصد بیشتر است، باید برای محصولات استراتژیک خود (گندم، جو، ذرت و برنج) فکر کنیم و نباید با صادرات آب مجازی و کشت محصولاتی همچون سیب و هندوانه، خودزنی کنیم.

به گفته وی در تحلیل مشکلات کارون به بارگذاری‌ها در بالادست که منجر به کاهش زیست پالایی رودخانه شده، کمتر توجه شده است.

نغمه حزین کارون

درویش همچنین درباره مستند کارون، گفت: این فیلم بازخوردهای بسیاری خوبی به دنبال داشته و خیلی‌ها را متوجه اهمیت رودخانه کارون و زندگی‌هایی که در طول آن جریان دارد، کرده است.

وی افزود: مستند کارون یک شعر حزن انگیز درباره رودخانه‌ای است که مردم با آن خاطره دارند، فیلم با نمایش یک زوج بختیاری در کوهرنگ (سرشاخه کارون) شروع می‌شود، این زوج تا اواسط فیلم همراه ما هستند.

درویش با اشاره به بخش دیگری از فیلم در گورستان مخصوص قوم بختیاری اضافه کرد: این گورستان که در گذشته محل نصب شیرهای سنگی به نشانه قهرمانان بوده، اکنون محل تردد گوسفندان شده و فیلم آشکارا نشان می‌دهد که چگونه یک سرزمین غرورآفرین به بدترین شکل نابود می‌شود.

وی اظهار داشت: در بخش‌های انتهایی فیلم یک زن عرب مساله مهمی را مطرح می‌کند «در بیری که آب هست، نباید سنگ انداخت» باید توجه داشت که علاوه بر طرح‌های انتقال آب، اتفاقاتی دارد رخ می‌دهد که با فرهنگ گذشته مردم این منطقه، که قدر آب را می‌دانستند، همخوانی ندارد، از جمله هدرروی آب در بخش کشاورزی.

تا کنون ۱۰ طرح انتقال آب از سرشاخه های کارون بزرگ (کارون و دز) به فلات مرکزی با حجم بیش از ۲ میلیارد مترمکعب اجرا شده یا در حال اجراست. پیش از این سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان بازرسی کل کشور و مرکز پژوهش های مجلس مخالفت خود را با اجرای طرح های انتقال آب اعلام کرده اند. ماه گذشته استاندار چهارمحال و بختیاری در جریان بازدید وزیر نیرو از طرح‌های انتقال آب از سرشاخه‌های کارون از فعال شدن طرح‌های کوهرنگ ۳، ونک سولگان و بهشت آباد خبر داده است.

آواز کارون؛ از هلهله تا مویه

کارگران فیلم مستند کارون نیز در این نشست با اشاره به نخستین اکران این فیلم در خوزستان و اهواز گفت: ساخت این فیلم بیش از یک سال طول کشیده و این فیلم جزو مستند های محیط زیستی با زمینه اجتماعی است که به آسیب‌ها و زندگی‌های همجوار این رودخانه از سرشاخه تا انتهای حوضه اشاره دارد.

محمد احسانی درباره برخی اشکالات کارشناسی درباره مطالب علمی ارائه شده در فیلم، اظهار داشت: فیلمسازی بیشتری به هنر و شاعرانگی تصاویر و جریان یافتن روح زندگی در آن می‌پردازد، با این نگاه چیزی که بیشتر اهمیت می یابد فیلم از لحاظ بصری و تصویری و تاثیری است که حس زیباشناختی روی مخاطب می‌گذارد.

وی اضافه کرد: در مستند کارون هم با مساله محیط زیست و هم اجتماعی مواجه هستیم که ایجاد تعادل میان آنها دشوار بود اما تلاش شد که به این سمت و سو برویم.

احسانی اظهار داشت: انسان‌ها در این فیلم هم نماد مردم و هم نمادی از رود کارون بودند که در ابتدای فیلم با هلهله و جشن شروع می‌شود، این نشان می‌دهد که رود از سرشاخه با شور و زندگی جریان می‌یابد ولی در پایان به مویه و آهنگ غم انگیزی تبدیل می شود که دیگر شاد نیست، فیلم نشان می‌دهد اگر این رفتار را نداشتیم شادی رود ادامه می یافت.

مستند ۵۲ دقیقه‌ای «کارون» در ارتباط با رودخانه کارون و آسیب‌های زیست محیطی و اجتماعی این رود بر اثر دخالت‌های انسانی و نیز با نگاهی به پیشینه تاریخی و تمدنی رود کارون است. تصویربرداری آن از سرچشمه کوهرنگ تا خلیج فارس در استان‌های چهارمحال و بختیاری و خوزستان انجام شده است.

مستند کارون تاکنون در جشنواره‌هایی چون «اکو زینه»، «زاراگوزا» اسپانیا، تلاش برای حفظ و نجات زمین روسیه، رد آیلند آمریکا، جشنواره فیلم‌های ایرانی در کلن، جشنواره سینما حقیقت و جشنواره «بوزکادا» ترکیه به نمایش درآمده است.

محمد احسانی کارگردان «کارون»، پیش از این نیز مستندهای «بانوی ارومیا» درباره دریاچه ارومیه، «دود» درباره آلودگی هوای تهران و «روزگار هامون» درباره دریاچه هامون را با موضوع محیط زیست ساخته است.

برچسب‌ها محیط زیست اصفهان خوزستان کارون مستند وزارت نیرو

منبع: ایرنا

کلیدواژه: محیط زیست اصفهان خوزستان کارون مستند وزارت نیرو محیط زیست اصفهان خوزستان کارون مستند وزارت نیرو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۳۷۹۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پاکسازی ساحل رودخانه کارون از پسماند‌های پلاستیکی

 به دنبال فراخوان اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان، اداره حفاظت محیط زیست شهرستان اهواز و انجمن‌های محیط زیستی مبنی بر پاکسازی ساحلی رودخانه کارون و دعوت از عموم شهروندان اهوازی جهت مشارکت در این برنامه تعدادی از فعالان و دوستداران طبیعت نسبت به پاکسازی محیط اقدام نمودند.

صغری رستمی رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان اهواز در ابتدای این مراسم ضمن تقدیر از حضور داوطلبانه دوستداران محیط زیست در این برنامه گفت: اجرای این گونه برنامه‌ها در راستای فرهنگ سازی برای توجه به مقوله پسماند و جلوگیری از آلودگی‌های محیط زیست است و خواستار مشارکت همه اقشار جامعه در این گونه حرکت‌های زیست محیطی شد.

وی افزود: امروزه یکی از مهمترین معضلات در بخش پسماند در استان، کشور و حتی جهان، پلاستیک است که باید برای کاهش آن و جایگزین با موادی که سریعتر تجزیه و آسیب کمتری به محیط زیست بزنند، اقدام کنیم.

رستمی ادامه داد: باید به کودکان یاد داد که ما نه تنها زباله‌ها را در طبیعت رها نمی‌کنیم، بلکه زباله‌های رها شده را هم جمع آوری می‌نماییم تا طبیعت زیبایمان را از وجود ناپاکی‌ها پاکسازی نماییم.

 این مراسم از کوچکترین فعال محیط زیست نیز با اهدای لوح تقدیر قدردانی شد.

باشگاه خبرنگاران جوان خوزستان اهواز

دیگر خبرها

  • ◄ اسارت رانندگان کامیون در کشور آذربایجان به بهانه تصادف + فیلم
  • گردوغبار ۱۰۶۹ نفر را در خوزستان راهی بیمارستان کرد
  • مشعل های شرق کارون جمع آوری می شوند
  • «دریای پارس» یادگاری برای ایران به بهانه روز خلیج فارس
  • میدان‌داری شرکت‌های ایرانی در میادین نفت و گاز غرب کارون
  • تقدیر از کارگران شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون
  • لیگ قهرمانان آسیا لغو شد!
  • انصراف گیتی‌پسند از لیگ فوتسال با لغو جام باشگاه‌های آسیا
  • پاکسازی ساحل رودخانه کارون از پسماند‌های پلاستیکی
  • کمک تصاویر ماهواره‌ای به تدقین بیلان حوضه آبریز کارون بزرگ