Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-05-04@22:43:08 GMT

بودجه ایران بدون نفت ؛ انتخاب یا اجبار

تاریخ انتشار: ۱۹ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۷۴۵۷۲۵

بودجه ایران بدون نفت ؛ انتخاب یا اجبار

ساعت 24 - محمد باقر نوبخت رییس سازمان برنامه و بودجه ایران دردو- سه ماه تازه سپری شده چندین بار تاکید کرده است بودجه سال 1399 با لحاظ صفرکردن درآمد از بخش صادرات نفت خام تنظیم خواهد شد. این تاکید چند باره رییس سازمان بودجه ریزی ایران نشان می دهد دست کم تا روزی که مناسبا ت ایران و جهان و به ویژه ایران و آمریکا با شکل وماهیت امروزی ادامه دارد این حرف نوبخت را باید جدی گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آیا نوبخت می داند سال آینده درامدهای به دست آمده از نفت خام به اندازه ای ناچیز است که نباید اصولا روی آن در بودجه حساب بازکرد؟

دالغا خاتین اوغلو که دویچه وله وی را تحلیلگر نفت وگاز معرفی کرده با گردآوری آمارهای گوناگون از خبرگزاریها و رسانه های بین المللی و نیز نهادهای اقتصادی نشان می دهد درآمد نفت ایران  از صادرات نفت خام اندک خواهد بود و بودجه ایران نمی تواند روی این درآمد حساب بازکند.  گزارش وی را به نقل از خبرگزاری رسمی آلمان بخوانید :

 با افت صادرات نفت، دولت ایران با معضل درآمدهای نفتی مواجه است، خصوصا اینکه قیمت نفت هم در سال جاری نسبت به سال گذشته حدود ۱۳ درصد کاهش داشته است. دولت افت درآمدهای نفتی را از کدام منابع تامین خواهد کرد؟ اردیبهشت پارسال که آمریکا از برجام خارج شد و ایران را تهدید به تحریم نفتی کرد، مقامات ایران این ادعا را "رؤیای آمریکایی" نامیدند که بی‌شک "تعبیرشدنی نیست".اما اکنون زمزمه‌ها در میان مقامات و نمایندگان مجلس ایران برای تنظیم بودجه سال آینده بدون اتکا به درآمدهای نفتی بالا گرفته و آمارهای بین‌المللی نیز نشان از صادرات قطره‌ چکانی نفت ایران دارد.نفت همواره سهمی حدود ۶۰ درصدی در کل صادرات کشور داشته و معمولا بیش از یک سوم بودجه دولت وابسته به آن بوده است.آمریکا اردیبهشت پارسال از برجام خارج شد و ارد یبهشت امسال اعطای معافیت به مشتریان نفتی ایران را کلا متوقف کرد.

حجم و ارزش صادرات نفت ایران

بر اساس ارزیابی اوپک، ایران پارسال حدود ۱۰۷ میلیارد و ۴۳۵ میلیون دلار صادرات داشت که کمی بیش از ۶۰ میلیارد دلار آن از محل صادرات نفت بود.متوسط صادرات نفت خام ایران در سال ۲۰۱۸ حدود ۱.۸۵ میلیون بشکه در روز و صادرات محصولات نفتی (شامل نفت کوره و گازوئیل) آن ۲۷۲ هزار بشکه بود.کل صادرات نفت خام و محصولات نفتی ایران در سال ۲۰۱۷ نیز حدود ۲ میلیون و ۸۱۰ هزار بشکه بود. به عبارتی حجم صادرات نفت و محصولات نفتی ایران پارسال نسبت به سال قبل آن بر اساس برآورد اوپک، حدود ۲۵ درصد افت داشته است.البته به مدد اوج‌گیری قیمت نفت در سال گذشته، درآمدهای صادرات نفت ایران پارسال نه تنها کاهش نیافت، بلکه ۸ میلیارد دلار نیز افزایش داشت.اما، امسال و خصوصا سال آینده ایران با معضل درآمدهای نفتی مواجه است، خصوصا اینکه قیمت نفت هم در سال جاری نسبت به سال گذشته حدود ۱۳ درصد کاهش داشته و سال آینده نیز انتظار می‌رود با افتی بالای ۳ درصدی به ۶۰ دلار برسد.به زبانی ساده‌تر، هم حجم صادرات نفت ایران افت کرده و هم قیمت نفت و این روند در سال آینده نیز ادامه خواهد داشت.بر اساس آمارهای شرکت اطلاعات انرژی و ردیابی نفتکش‌ها، کِپلر، جمهوری اسلامی در نه ماه ابتدایی سال ۲۰۱۹ روزانه به‌طور متوسط ۹۲۸ هزار بشکه صادرات نفت خام داشته است.بارگیری نفت ایران بعد از پایان معافیت‌های نفتی آمریکا به مشتریان ایران در ماه مه، با شتاب بیشتری سقوط کرده، به‌طوری که متوسط بارگیری نفت ایران در سه ماهه سوم سال تنها ۳۶۳ هزار بشکه بوده که مقصد بیش از نیمی از این محموله‌ها معلوم نیست و بقیه به سوریه و چین تحویل داده شده است آمارهای کپلر نشان می‌دهد که میزان نفت بی‌مشتری ایران که در تانکرهای لنگر انداخته در خلیج فارس ذخیره شده‌اند، از حدود صفر در نیمه اول پارسال به ۵۰ میلیون و ۴۵۴ هزار بشکه در اکتبر سال جاری، ماه گذشته، رسیده است و بیش از همین میزان نیز ایران در انبارهای خشکی خود نفت ذخیره کرده است. در کل ایران هماکنون حدود ۱۰۴ میلیون بشکه ذخایر نفت بی‌مشتری دارد

در خصوص دریافت پول نفت صادراتی نیز اما و اگرها زیاد است. نشریه پولیتیکو اخیرا گزارشی منتشر کرد که می‌گوید شرکت‌های "ساینوپک" و "سی‌ان‌پی‌سی" چین دریافت نفت از ایران را به صورت محدود ادامه می‌دهند این دو شرکت روی‌هم رفته ۵ میلیارد دلار در میادین آزادگان و یادآوران ایران سرمایه‌گذاری کرده و بر اساس قرارداد، ایران بازپرداخت این سرمایه‌ها به علاوه سود آن را با تحویل نفت (۱۱۵ تا ۱۳۰ هزار بشکه در روز) انجام می‌دهد. به عبارتی، ایران از بابت نفتی که تحویل این شرکت‌ها می‌دهد، پولی نمی‌گیرد و تنها بدهی خود را می‌پردازد

کسری بودجه

اخیرا صندوق بین‌المللی پول گزارشی منتشر کرد که می‌گوید حتی با فرض ادامه صادرات روزانه ۶۰۰ هزار بشکه نفت، ایران در سال جاری با کسری بودجه معادل ۸ درصد از تولید ناخالص داخلی مواجه خواهد شد و همین میزان از کسری بودجه برای سال آینده نیز اتفاق خواهد افتاد.صندوق بین‌المللی پول حجم تولید ناخالص داخلی ایران بر اساس دلار ثابت را ۴۵۸.۵ میلیارد دلار برای سال جاری ارزیابی کرده است، به عبارتی، بودجه کشور با کسری نزدیک ۳۷ میلیارد دلاری مواجه خواهد شد. ایران در بودجه سال جاری صادرات روزانه ۱.۵۴ میلیون بشکه نفت خام را پیش‌بینی کرده بود، اما آمارها نشان می‌دهد که در نیمه اول سال جاری خورشیدی (تقریبا معادل آوریل تا سپتامبر) متوسط بارگیری روزانه نفت ایران حدود ۶۸۶ هزار بشکه بوده که مقصد بخش عمده‌ای از آن مشخص نیست.

منابع جبران افت درآمدهای صادرات نفت

با این حساب، تکیه بر درآمدهای نفتی برای بودجه سال آینده با ریسک فراوانی مواجه است و از طرفی منابع مطمئنی که بتواند افت چشمگیر درآمدهای نفتی را جبران کند وجود ندارد.برای نمونه، مالیات که مانند صادرات نفت تقریبا یک سوم بودجه دولت را تامین می‌کند، نمی‌تواند منبع مطمئنی برای افزایش منابع بودجه برای سال آینده باشد، چرا که بخش غیرنفتی کشور نیز با رکود مواجه است و تجارت خارجی غیرنفتی کشور نیز دچار افت است.بر اساس آخرین آماری که بانک مرکزی منتشر کرده، قرار بود دولت در ۹ ماه ابتدایی پارسال ۱۰۷ هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی داشته باشد، اما تنها ۷۷ هزار میلیارد تومان آن محقق شده است. بانک مرکزی هیچ آماری از ابتدای زمستان پارسال تاکنون درباره بودجه کشور ارائه نکرده و معلوم نیست درآمدهای بودجه از بخش‌های غیرنفتی کشور هم اکنون به چه ترتیب است.اخیرا گزارش‌هایی از تصمیم دولت برای مالیات بستن به سود سپرده‌های بانکی مردم منتشر شد که این موضوع نیز می‌تواند تبعات خاص خود را داشته باشد. هم اکنون نرخ تورم در کشور بسیار بالاست و بسیاری از مردم از روی ناچاری به سپرده‌گذاری در بانک‌های کشور به امید بهره‌ای که حتی کمتر از سطح تورم است، تن می‌دهند.یک منبع دیگر نیز افزایش قیمت حامل‌های انرژی در ایران است که با توجه به تورم بالا، این موضوع نیز تبعات خود را دارد. اما ایران سالانه حدود ۷۰۰ میلیون بشکه نفت، ۲۴۰ میلیارد متر مکعب گاز و ۳۰۰ تراوات ساعت انرژی برقی، مصرف می‌کند و بنابر ارزیابی آژانس بین‌المللی انرژی، ایران در سال ۲۰۱۸ حدود ۲۶.۶ میلیارد دلار یارانه محصولات نفتی، ۲۶ میلیارد دلار یارانه گاز و ۱۶.۶ میلیارد دلار یارانه برق داشته است.البته به این نوع یارانه‌ها اصطلاحا یارانه پنهان گفته می‌شود و به این معنا نیست که دولت از جیب خود به مردم یارانه می‌دهد.یارانه پنهان یعنی اینکه اگر دولت برای مثال به جای فروش داخلی محصولات نفتی، آن را صادر می‌کرد، ۲۶.۶ میلیارد دلار درآمد اضافی داشت.ایران بیشترین یارانه برای حامل‌های انرژی در جهان را دارد و دولت نیز چندین بار اعلام کرده که افزایش قیمت حامل‌های انرژی منتفی نیست، اما این موضوع عاملی تورم‌افزا است و به نارضایتی‌های عمومی دامن خواهد زد.به هر حال باید منتظر ماند و دید دولت چه ارقامی در جزئیات منابع لایحه بودجه سال آینده منتشر می‌کند و افت درآمدهای نفتی با کدام منابع تامین خواهد شد.

منبع: ساعت24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۴۵۷۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجبار دانش‌آموز برای تهیه لباس فرم جدید ممنوع است

سرپرست آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد گفت: با توجه به شرایط اقتصادی خانوارهای استان هرگونه اجبار توسط مدیران مدارس ممنوع و در صورت مشاهده و یا دریافت گزارش و شکایات مردمی با مدیر مدرسه متخلف برخورد قانونی می‌شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از کهگیلویه و بویراحمد، محمد جمالی آرند، امروز _جمعه، چهاردهم اردیبهشت_ در جمع خبرنگاران اظهار کرد: در نخستین کارگروه تولید، ساماندهی، نظارت و توزیع لباس فرم دانش‌آموزان استان در سال تحصیلی جدید، چگونگی پوشش، نظارت و توزیع لباس‌های فرم دانش‌آموزان بررسی شد.

وی افزود: داشتن روپوش یکسان و متحدالشکل برای هر دوره تحصیلی در مدرسه علاوه بر تقویت حس و روحیه همدلی و دوستی بیشتر در بین دانش‌آموزان، باعث رشد تحصیلی آنها، کاهش استرس ناشی از نحوه مد و لباس، ایجاد آرامش، تمرکز فکری بیشتر آنها بر روی درس و تحصیل و از همه مهم‌تر کاهش هزینه‌های مالی برای خانواده‌ها می‌شود.

سرپرست آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه این مسئله به منزله الزام و اجبارخانواده‌ها برای تهیه لباس فرم جدید مدرسه در تمام مقاطع تحصیلی مدارس دولتی و غیر دولتی استان نیست، گفت: با توجه به شرایط اقتصادی خانوارهای استان هرگونه اجبار توسط مدیران مدارس ممنوع و در صورت مشاهده و یا دریافت گزارش و شکایات مردمی با مدیر مدرسه متخلف برخورد قانونی می‌شود.

وی با بیان اینکه چنانچه لباس فرم امسال دانش‌آموزی مرتب و قابل استفاده مجدد در سال تحصیلی جدید برای آن باشد، اجباری برای خرید و تهیه لباس فرم جدید در سال تحصیلی پیش رو نیست، تصریح کرد: بر اساس دستورالعمل ساماندهی و نظارت بر تهیه و توزیع پوشاک دانش‌آموزان، هیچ مدیر مدرسه‌ای مجاز نیست با تولید کننده و یا فرد خیاط برای تولید و تهیه لباس فرم دانش آموزان انعقاد قرارداد کند و به اجبار، دانش‌آموز و یا اولیا را به خیاط مورد نظر خود معرفی کند.

جمالی‌آرند خاطرنشان کرد: انتخاب لباس فرم دانش‌آموزان بر اساس نمادها و الگوهای ایرانی_اسلامی با بهره‌گیری از جدیدترین جدول استاندارد سازمان ملی استاندارد در زمینه پارچه‌های روپوش مدارس، طراحی لباس بر اساس الگوهای بومی، منطقه‌ای، نیازهای مناطق و همچنین اقتضائات جمعیتی، سنی، جنسیتی وقومیت‌های مختلف و نیز برنامه‌ریزی‌های لازم جهت آشنایی دانش‌آموزان و خانواده‌ها با شیوه و مظاهر تهاجم فرهنگی غرب توسط شورای مدرسه و انجمن اولیا و مربیان مدارس دولتی و غیردولتی استان مورد تأکید است.

وی افزود: تشکیل کارگروه تعیین نرخ لباس فرم مدرسه در اسرع وقت توسط دستگاه‌های متولی و اعلام آن به خیاطان از پیش تعیین شده، مدیران مدارس و خانواده‌ها شد در دستور کار قرار دارد.

سرپرست آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد گفت: علاوه بر تعیین نرخ باید الگو، جنس، طرح و رنگ پارچه مشخص و به ذی‌نفعان اعلام و در محل‌های مشخص برای توزیع لباس فرم در دید اولیا قرار گیرد.

کد خبر 750285

دیگر خبرها

  • چگونه می‌توان با بیماری هلندی مقابله کرد؟
  • بهادری جهرمی: تراز تجاری کشور بدون نفت مثبت شد
  • تراز تجاری کشور بدون نفت مثبت شد
  • سخنگوی دولت: تراز تجاری کشور بدون نفت مثبت شد
  • گزیده‌های نفتی هفته
  • اجبار دانش‌آموز برای تهیه لباس فرم جدید ممنوع است
  • رشد ۴۸ درصدی تجارت خارجی کشور در شروع۱۴۰۳/ تراز تجاری با و بدون نفت مثبت شد
  • ارتقای شاخص‌های ایمنیِ صادرات در شرکت پایانه‌های نفتی ایران
  • رفع چالش بیکاری لرستان نیازمند اعتبارات دولتی و بخش خصوصی است
  • رفع مشکل بیکاری در لرستان نیازمند اعتبار و سرمایه‌گذاری است