Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-04-30@08:23:01 GMT

توزیع یارانه پنهان انرژی در بین اغنیا

تاریخ انتشار: ۲۰ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۷۵۳۵۷۵

توزیع یارانه پنهان انرژی در بین اغنیا

یارانه‌های بی‌حساب و کتاب انرژی در بخش‌های رفاهی طی سالیان متمادی در کشور نه‌تنها رشد و شکوفایی اقتصادی درپی نداشته بلکه به صورت ناعادلانه هم توزیع شده است.

به گزارش مشرق، یارانه‌های بی‌حساب و کتاب انرژی در بخش‌های رفاهی طی سالیان متمادی در کشور نه‌تنها رشد و شکوفایی اقتصادی درپی نداشته بلکه به صورت ناعادلانه هم توزیع شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دولت باید با افزایش بهره‌وری، جایگزینی سوخت و اصلاح نظام قیمت‌گذاری در عین توجه به دهک‌های ضعیف جامعه، الگوی مصرف در حوزه انرژی را اصلاح کند. به گزارش «وطن امروز»، یارانه انرژی اقدامی است که دولت‌ها با هدف کاهش هزینه‌های مصرف‌کننده و تولیدکننده و افزایش عدالت و رفاه پرداخت می‌کنند.

بیشتر بخوانید: پردرآمدها چند برابر کم‌درآمدها خرج می‌کنند؟ +جدول ۳ دلیل اصلی انحراف افزایش منابع هدفمندی یارانه‌ها

بررسی‌های مختلف نشان‌ داده تخصیص یارانه غیرمستقیم به مصرف انرژی نه‌تنها به عدالت اجتماعی منتهی نمی‌شود، بلکه بی‌عدالتی‌ها را افزایش می‌دهد. سازمان برنامه و بودجه در گزارشی ارقام یارانه پرداختی در کشور شامل آشکار و پنهان را محاسبه و اعلام کرده است. طبق این گزارش از 900 هزار میلیارد تومان رقم کل یارانه‌ها حدود 600 هزار میلیارد تومان به حوزه انرژی اختصاص دارد که 215 هزار میلیارد تومان آن متعلق به بنزین است. 

توزیع یارانه انرژی در بین دهک‌های درآمدی

وضعیت توزیع یارانه‌های سوخت طبق ترازنامه هیدروکربوری، در بین دهک‌های هزینه‌ای به تفکیک حامل انرژی نشان می‌دهد کمترین سهم از یارانه حامل‌های انرژی در گاز خانگی و فرآورده‌های نفتی در بخش خانگی، بنزین در بخش حمل‌ونقل و CNG در بخش حمل‌ونقل مربوط به دهک اول با 5 درصد است. بیشترین بهره‌مندی از یارانه در همه حامل‌ها (به غیر از CNG) مربوط به دهک دهم بوده به طوری که حدود 82/14 درصد از کل یارانه انرژی به این گروه تعلق دارد.

با دقت به درصد بهره‌مندی دهک‌های مختلف از یارانه گاز طبیعی مشاهده می‌کنید که بیشترین بهره‌مندی از یارانه گاز طبیعی مربوط به دهک دهم با 15 درصد و کمترین آن مربوط به دهک اول با 5 درصد است. همچنین دهک دهم 16 درصد یارانه فرآورده‌های نفتی و دهک اول 5 درصد آن را به خود اختصاص داده‌اند. درباره یارانه بنزین هم بیشترین سهم مربوط به دهک دهم با 25 درصد و دهک نهم با 17 درصد است. دهک دهم نزدیک به 3 برابر دهک اول از یارانه گاز طبیعی و فرآورده‌های نفتی بهره‌مند می‌شود و درباره بنزین دهک دهم بیش از 19 برابر دهک اول از یارانه استفاده می‌کند.

لزوم اصلاح نظام قیمت‌گذاری در حوزه انرژی

یارانه انرژی که باید برای ایجاد رونق اقتصادی و افزایش عدالت استفاده شود، در حال حاضر به جیب اقشار مرفه و پرمصرف ریخته می‌شود و آنهایی که توان مصرفی بالاتری دارند سهم بیشتری هم از این یارانه دریافت می‌کنند، البته در بخش تولید هم وضع چندان بهتری وجود ندارد و به دلیل پایین بودن بهره‌وری، شدت انرژی در بخش تولید کشور هم بالاست.

دولت باید از طریق راهکارهایی از قبیل افزایش شفافیت در تخصیص یارانه‌ بخش‌های مختلف و نحوه محاسبه آن و همچنین قیمت‌گذاری به نحوی که بهره‌مندی پرمصرف و کم‌مصرف از یارانه یکسان شود، در جهت افزایش عدالت در تخصیص یارانه پنهان حرکت کند. پرداخت یارانه به حامل‌های انرژی باعث می‌شود هیچ‌گاه امکان مدیریت مصرف به وجود نیاید. دولت باید به صورت تدریجی یارانه‌ها را کاهش دهد و عایدی حاصل از این محل را در جهت حمایت از اقشار ضعیف جامعه و افزایش بهره‌وری انرژی و جایگزین‌های سوخت و... هزینه کند. در این صورت در بلندمدت ساختار مصرف انرژی در کشور اصلاح شده و میزان اتلاف هم در این حوزه کاهش پیدا می‌کند. در کشور ایران با سیاست‌گذاری‌های غلط در حوزه یارانه‌های انرژی طی سالیان متمادی نه‌تنها این یارانه‌ها باعث رشد و شکوفایی اقتصادی نشده بلکه توزیع صحیح عدالت را هم خدشه‌دار کرده است. دولت با کاهش تدریجی یارانه‌های پنهان و با درنظر گرفتن منافع دهک‌های مختلف و در کنار آن انجام اصلاحات ساختاری در حوزه افزایش بهره‌وری و جایگزین‌های سوخت می‌تواند در بلندمدت به اصلاح اساسی الگوی مصرف انرژی در کشور بپردازد.

منبع: وطن امروز

منبع: مشرق

کلیدواژه: بازار سکه و ارز تحولات عراق روح الله زم تحولات لبنان یارانه سازمان برنامه و بودجه دولت یارانه انرژی یارانه پنهان حذف یارانه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۵۳۵۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۳۱ درصد منابع پیش‌بینی‌شده هدفمندی یارانه‌ها محقق نشده است

به گزارش خبرگزاری مهر، گزارش دیوان محاسبات از عملکرد هدفمندی یارانه ها تا پایان سال ۱۴۰۲، حاکی از انحراف در عدم تحقق ۳۱ درصدی منابع پیش‌بینی‌شده هدفمندی یارانه‌ها است.

دیوان محاسبات کشور تاکید دارد که به منظور مدیریت کارا و اثربخش یارانه‌ها، منابع و مصارف هدفمندی در سرجمع بودجه عمومی دولت لحاظ شود.

همچنین از دست‌دادن کارویژه سازمان هدفمندی، تکالیف غیر متعارف دستوری و استقراض سازمان از موارد حایز اهمیت در گزارش راهبردی این نهاد نظارتی است.

کد خبر 6091837

دیگر خبرها

  • ترمز طلای جهانی در مسیر صعود
  • طرح تعرفه‌گذاری پلکانی گاز خانگی باید اجرایی شود/ تخصیص بی‌حساب و کتاب یارانه انرژی را متوقف کنید
  • ۳۱ درصد منابع پیش‌بینی‌شده هدفمندی یارانه‌ها محقق نشده است
  • قند پنهان در کدام یک از مواد غذایی وجود دارد؟
  • استان مرکزی دارای بیکاری پنهان است
  • دردسرهای افزایش بیش‌ از حد انرژی‌های تجدیدپذیر برای آینده
  • دردسرهای افزایش بیش‌ازحد انرژی‌های تجدیدپذیر برای آینده
  • شروع طوفانی هفته دوم معاملات برق در بورس انرژی
  • شرکت‌های تامین سرمایه بهبود شبکه برق تعریف شود
  • ارزش معاملات بورس انرژی از ۱۲۱ میلیارد تومان عبور کرد