Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-04-26@18:06:12 GMT

حمایتگری سیاسی و فساد اداری

تاریخ انتشار: ۲۰ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۷۵۷۹۱۵

در یادداشت قبلی بحث کوتاهی را پیرامون اولویت مبارزه با فساد طرح کردم که در این یادداشت می‌خواهم گریزی به علل وقوع فساد در نظام اداری داشته باشم و به تدریج راه‌حل‌های اجرایی برای رهایی از این غول بی‌شاخ و دم پیدا کنم. در آن یادداشت توضیح داده شده است که نظام امور استخدامی اگر برپایه حمایتگری و وفاداری سیاسی باشد، ارائه خدمات به شیوه کارآمد ممکن نیست و در حکومت‌های مردم‌سالار می‌تواند اعتماد و سرمایه­‌های اجتماعی مردمی را خدشه‌دار کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سوال اصلی طرح شده در این یادداشت این است که چرا نظام اداری برپایه حمایتگری سیاسی اولا موجب گسترش رشوه می­‌شود و ثانیا ارائه کارآمد خدمات را دچار مشکل می‌کند.

با ذکر مقدمه‌­ای که طرح شد، برای این­که ارتباط میان فساد اداری و حمایت­گری سیاسی را ثابت بکنم، از واسطه امنیت شغلی استفاده می‌کنم. در این یادداشت نشان می‌دهم که ارتباط وثیقی میان نظام اداری برپایه حمایتگری سیاسی و موضوع امنیت شغلی وجود دارد. امنیت شغلی بهانه‌ای است برای این­که در آینده نیز با محوریت فساد اداری و ارتباط آن با امنیت شغلی بحث‌های دیگری را مطرح کنم، اما این یادداشت فقط پیرامون این نکته هست که چگونه حمایتگری سیاسی امنیت شغلی را به خطر می‌اندازد.

 اگر مستخدمان حرفه‌ای کشور از نظر سیاسی بی­طرف باشند و به عبارت دیگر بی‌طرفانه انتخاب شده باشند، آنگاه در این صورت با رفتن این و آمدن آن، نگران از دست دادن شغل خود نیستند. آن­هاحقوق مناسب دریافت می­کنند و بر اساس شایستگی استخدام می‌شوند و ارتقاء می‌یابند و منافع مالی و تجاری که با اجرای بی‌طرفانه وظایفشان در تعارض باشد، ندارند. اما دقیقا برعکس، اگر این، حمایتگری سیاسی باشد که شغل‌های اداری غیر سیاسی را تعیین کند، در آن صورت ممکن است که انگیزه سودجویانه خاصی برای علاقه غیر قابل توضیح شاغلان به یک دستگاه اداری غیرسیاسی پیش بیاید. توضیح آن است که تصور کنید شخص "الف" که در یک دستگاه اداری مشغول به کار است، شاخص علاقه‌مندی و دلبستگی شخصی­اش به شغل خود نمره 6 را از 10 دارد. اما زمانی که اهرم حمایتگری سیاسی و احتمال جابه‌جایی اتوبوسی وارد میدان می‌شود، در این صورت دلبستگی فرد "الف" به شغلش از نمره 6 به نمره 8 افزایش می‌یابد.

این دلبستگی شغلی در میزان جدید یک دلبستگی طبیعی نیست، بلکه فقط نشئت گرفته از شرایط اضطراب­گونه و آشفتهٔ کاری است. رویکرد جدید پیش آمده ممکن است برای مقامات سطوح میانه، یگانه راه برای حفظ مشاغلشان در برابر جابجایی‌های سیاسی باشد. در این شرایط مقامات سطوح میانه به جای این­که تمرکز خود را بر ارائه کارآمد خدمات متمرکز کنند، مجبورند دست­کم بخشی از وقت و انرژی خود را جهت کارهایی صرف کنند که به آینده شخصی آنها مرتبط است و البته غیر قانونی است: مثل اینکه چطور با دریافت رشوه در مدتی که در مسئولیت هستند، آینده خود را ضمانت کنند.

 بر اساس مبانی آموزه‌های اسلامی و اندیشه‌های نهادگرایی در رشته مدیریت، چیدن درست مختصات زمین بازی بیش از هر چیزی می‌تواند ما را در علاج بیماری‌های اجتماعی یاری بدهد. هنگامی که زمین نظام اداری ما به گونه‌ای است که کارمندان و مدیران میانی برای بقای خود وادار به فساد می‌شوند، آنگاه نباید این انتظار را داشت که تنها با راه‌های فرهنگی و دعوت به معروف فساد را از ریشه برکند. امر به معروف و کار فرهنگی قطعا لازم است، اما کافی نیست؛ امروزه اندیشمندان نظام اداره، ابزارهای خوبی را برای ارتقای شایسته‌سالاری مطرح کرده‌اند که باید آن­ها را به میدان آورد. پیشنهاد می‌کنم که احزاب سیاسی و مسئولان به جای طرح نزاع‌های احیانا بی‌فایده، رقابت را به عرصه پیشنهاد چنین ابزارهایی بکشانند.

منبع: تابناک

کلیدواژه: طرح ملی مسکن ذرت های آلوده ورنکش ورزقان رمز پویا هشترود ائتلاف دریایی آمریکا اقساط وام طرح ملی مسکن فساد اداری مسئولیت مسئولان طرح ملی مسکن ذرت های آلوده ورنکش ورزقان رمز پویا هشترود ائتلاف دریایی آمریکا اقساط وام طرح ملی مسکن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۵۷۹۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اتخاذ بیش از ۵۰ مصوبه برای حل مسائل و مشکلات شرق شهرستان اصفهان

استاندار اصفهان از اتخاذ بیش از ۵۰ مصوبه لازم‌الاجرا در نشست شورای اداری مشترک استان و شهرستان اصفهان، بمنظور توسعه و آبادانی شرق این شهرستان خبر داد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از اداره کل روابط عمومی و امور بین‌الملل استانداری اصفهان، سیدرضا مرتضوی شامگاه _ پنجشنبه ششم اردیبهشت_ در پایان سفر به شرق شهرستان اصفهان که بیش از ۱۵ ساعت به طول انجامید، عنوان کرد: سفر شورای اداری استان به شهرستان اصفهان در چند بخش برنامه‌ریزی شد.

وی ادامه داد: نخست بازدید از مناطق جنوبی شهرستان، در سفر دوم بازدید از برخی شهرک‌های شهرستان و امروز نیز سفر به شرق شهرستان اصفهان برنامه‌ریزی و اجرا شد.

استاندار اصفهان خاطرنشان کرد: این سفر از ساعت ۶ صبح امروز با بازدید از مناطق براآن شمالی و جنوبی، قهجاورستان، زیار و سایر شهرها و روستاهای این منطقه آغاز شد.

دکتر مرتضوی افزود: بازدید از پروژه‌های نیمه تمام، نقاط حادثه‌خیز و بررسی چالش‌های حوزه کشاورزی و صنعتی از جمله مواردی بود که در این سفر در دستور کار قرار گرفت.

وی ادامه داد: دیدار و ملاقات مردمی از دیگر برنامه‌های شورای اداری استان در شرق شهرستان اصفهان بود و بیش از ۸۰ نفر از مردم این منطقه توانستند مسائل و مشکلات خود را با اعضا شورای اداری استان مطرح کنند.

استاندار اصفهان متذکر شد: نشست شورای اداری مشترک استان و شهرستان اصفهان نیز بیش از شش ساعت به طول انجامید و مسائلی که در سفر مورد بررسی قرار گرفته بود در این نشست مطرح و در خصوص آن تصمیم‌گیری شد.

مرتضوی تعداد مصوبات اخذ شده در نشست شورای اداری استان را بیش از ۵۰ مصوبه عنوان کرد و گفت: این مصوبات لازم الاجرا بمنظور رفع چالش‌ها و توسعه شرق شهرستان اصفهان اتخاذ شد.

وی ادامه داد: تلاش شد مصوبات در بخش‌های مختلف با زمانبندی مشخص تصویب شوند تا در موعد مقرر با به ثمر رسیدن مصوبات شاهد رشد و آبادانی این منطقه باشیم.

استاندار اصفهان در خصوص مفاد مصوبات شورای اداری استان، بیان کرد: رفع نقاط حادثه‌خیز، اصلاح هندسی مسیرها، ایمن سازی و نصب علائم، روکش آسفالت، تعیین تکلیف طرح‌های کشاورزی نیمه‌تمام، تکمیل طرح‌های حوزه ورزش و جوانان، توجه ویژه به مسائل آموزشی و بهداشت و درمان از جمله مفاد مصوبات این نشست بود.

مرتضوی متذکر شد: مسائل و چالش‌های سایر مناطق شهرستان اصفهان نیز در سفرهای آینده بررسی و در خصوص آن تصمیم‌گیری خواهد شد.

کد خبر 748001

دیگر خبرها

  • شوراهای اسلامی بدون حب و بغض‌های سیاسی در راستای حل مشکلات مردم گام بردارند
  • کاهش ۲.۹۳ درصدی طرح شکایت در دیوان عدالت اداری
  • مسئولان نظام به بیمه و امنیت شغلی کارگران توجه کنند
  • منشی زن در ادارات دولتی ممنوع شد
  • ۵۰ مصوبه برای حل مشکلات شرق شهرستان اصفهان
  • اتخاذ بیش از ۵۰ مصوبه برای حل مسائل و مشکلات شرق شهرستان اصفهان
  • شورای اداری ایتان کرمان
  • استقلال سیاسی کشور ایران بی‌مثال است / تداوم جدی در اجرایی شدن طرح نور
  • بیش از ۳۲ هزار نفر کارمند در نظام اداری ایلام اشتغال دارند
  • بررسی مشکلات بخش امامزاده حسن شهرستان فلارد