Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار اقتصادآنلاین، محمدرضا دهقان، مدیر مرکز تحقیقات و نوآوری صنایع تولیدی کروز با بیان اینکه از سال ۹۰ و بعد از ایجاد این مجموعه موفق به تولید بردهای الکترونیک خودرو شدیم، اظهار کرد: در حال حاضر ۴ مدل ECU نسل ٣ در شرکت کروز تولید می‌شود که البته نسل اول مدل های ساده تری را شامل می شود.

وی اضافه کرد: اکنون ۳ مدل ECU  در حال تولید است که در مدل اول ECU تک سوز بنزینی با دریچه گاز مکانیکی و ای سی و دوم دوگانه سوز با دریچه گاز دستی و مدل سوم ECU تک سوز با دریچه گاز برقی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دهقان با تاکید بر اینکه برای تولید ECU نیازمند در نظر گرفتن همه جوانب هستیم تا از آلایندگی پایینی برخوردار باشد؛ تصریح کرد:در حال حاضر  قطعات پایه و الکترونیکی مربوط به ECU از طریق واردات تامین می شود و ارزبری این قطعات مربوط به این بخش است.

مدیر مرکز تحقیقات و نوآوری صنایع تولیدی کروز  با اشاره به اینکه پرداخت برای خرید محصول کامل از خارج از کشور در چند مرحله انجام می‌شود؛ گفت: به غیر از مبلغ پرداختی برای قطعات، مبلغ فناوری نیز دریافت می‌شود که با تحقق داخلی سازی شاهد کاهش ارزبری خواهیم بود.

وی تاکید کرد: در دور نخست تحریم ها در سال ۹۱ و همزمان با تحریم واردات قطعات الکترونیکی که منجر به کاهش و توقف تولید پژو ۲۰۶ شد، توانستیم با داخلی سازی قطعات الکترونیکی وابستگی خود را کاهش دهیم به طوری که هم اکنون در زمینه قطعات الکترونیک هیچ وابستگی وجود ندارد.

مدیر مرکز تحقیقات و نوآوری صنایع تولیدی کروز با اشاره به داخلی‌سازی حدود ۸۰ درصدی قطعات الکترونیکی ECU اظهار کرد: هم اکنون قادر به تامین ۴۰ تا ۵۰ درصد نیاز خودروسازان به این قطعه هستیم اما در حال حاضر خط تولید این شرکت با ۳۰ درصد ظرفیت مشغول تولید است که در صورت افزایش تولید توان تامین همه نیاز خودروسازان وجود خواهد داشت.

وی در پایان تاکید کرد: ECU تولیدی کروز کاملاً داخلی بوده و طراحی آن نیز توسط همین شرکت انجام می شود.

*ارسال نخستین محموله صادراتی به روسیه

در این همایش، مجید ستاری، مدیر کارخانه کراس ایسکرا با تاکید بر اینکه این شرکت در دو سال گذشته به عنوان یک شرکت دانش بنیان شناخته شده است، گفت: عمق ساخت داخل در این شرکت بسیار بالا بوده و فرآیندهای تولید، طراحی و ساخت قطعات جدید در دستور کار قرار دارد.

وی ادامه داد:طی یک سال اخیر نیز عمق ساخت داخل افزایش یافته و بر اساس برنامه ریزی های انجام شده تا پایان سال نسبت به داخل سازی چند قطعه جدید نیز اقدام خواهیم کرد تا شاهد کاهش ارزبری باشیم.

به گفته ستاری نخستین محموله صادراتی این شرکت به روسیه ۲ ماه پیش ارسال شده و تا یک ماه آینده نیز محموله دوم ارسال خواهد شد.

وی در پایان از همکاری این شرکت با دانشگاه و دانشجویان در چارچوب شرکت های دانش بنیان خبر داد و افزود: این شرکت تمایل به همکاری با دانشگاه‌ها و دانشجویان دارد و دانشجویان مرتبط می توانند در قالب امریه نسبت به همکاری با این شرکت اقدام کنند.

*ساخت قطعات جدید راهبرد ایسکرا

مهدی زراعتی مدیر تحقیق و توسعه ایسکرا نیز در پایان این همایش با تاکید بر این که طراحی و توسعه محصولات جدید از بخش‌هایی است که این شرکت به آن وارد شده و به صورت تخصصی آن را دنبال می کند، گفت: شبیه سازی انتقال حرارت یکی از این قطعات جدید است چرا که جریان دینام و استارت به دلیل استفاده افزایش می‌یابد و از طریق خنک سازی و طراحی دما سعی بر پایین نگاه داشتن آن میکنیم تا منجر به بهبود راندمان تولید شود.

وی در ادامه توجه به جزئیات، تمرکز در انجام وظایف، احترام به همکاران و جزئی از راه حل بودن را شعار و محور فعالیت های این شرکت دانست.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: روسیه ارزبری محمدرضا دهقان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۵۸۱۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آفریقا، هدف ویژه صادراتی روغن موتور ایران

به گزارش خبرنگار مهر، فرهاد امین دهقان در نشستی خبری با اشاره به بازار صادراتی روانکار، اظهار کرد: محصولات روانکار تاکنون به ۱۱ کشور شامل هند، چین، کشورهای آذری زبان و برخی کشورهای آفریقایی، عرضه شده و با استقبال خوبی روبرو شده است.

وی با بیان اینکه در سال گذشته با رسیدن به حداکثر ظرفیت تولید، بیش از ۷۶۰ هزار تن انواع روانکار صنعتی در این شرکت تولید و افزون بر ۵۰۰ هزار تن آن، راهی بازارهای صادراتی شد، اظهار کرد: این مساله ۴۰۰ میلیون دلار ارزآوری برای کشور به همراه داشت و صددرصد ارزها وارد سامانه ارزی کشور شد.

به گفته وی با توجه به ظرفیت‌های صادراتی، در همکاری با گروه‌های دانش‌بنیان درصدد افزایش کیفیت محصولات تولیدی و تولید محصولات خاص در جهت دریافت معتبرترین گواهی‌نامه‌های استاندارد برای مقاصد صادراتی است.

عضو انجمن تولیدکنندگان روغن موتور ایران به عرضه محصول روغن موتور مگلوب شرکت نفت سپاهان به کشور امارات متحده عربی اشاره کرد و گفت: این محصول که با برخورداری از استاندارد روز اروپا برای خودروهای لوکس طراحی و تولید شده است، حضور نسبتاً موفقی در این بازار داشت و تلاش داریم امسال حضور خود را با قدرت بیشتری در این بازار ادامه دهیم.

دهقان از تولید روغن موتور سفارشی در این شرکت خبر داد و گفت: در قرارداد با شرکت ایران خودرو، هم‌اکنون روغن موتور ویژه موتور مورد نظر را تولید و به این خودروساز عرضه می‌کنیم.

وی با اشاره به ۱۵ برنامه در طرح توسعه، از تولید محصول گریس کلسیم برای نخستین بار خبر داد و افزود: ۹ محصول جدید در برنامه تولید بوده که سه مورد آن ویژه خودروهای سنگین و دیزل است.

عضو انجمن تولیدکنندگان روغن موتور ایران با بیان اینکه پروژه F.R.W هم‌اکنون با ۹۰ درصد پیشرفت با هدف افزایش کیفیت محصولات، امسال به بهره‌برداری می‌رسد، افزود: پروژه دوم TDAE تولید محصول Green RPO ضمن برخورداری از قابلیت ویژه صادراتی، کشور را از واردات این محصول بی‌نیاز می‌کند

کد خبر 6092333 فاطمه صفری دهکردی

دیگر خبرها

  • خطر تحریم در واردات اتوبوس‌های جدید/ تولیدکنندگان داخلی توان رفع نیاز شهر‌های کشور به اتوبوس را ندارند
  • از کجا میشه لوازم یدکی چانگان خرید و ارسال داشته باشه؟
  • ضرورت متناسب سازی دروس دانشگاهی با نیاز صنعت فولاد کشور
  • افزایش توان صادراتی زنجیره مرغ مازندران
  • بازار‌های صادراتی خود را در کشور‌های اروپایی توسعه می‌دهیم
  • آفریقا، هدف ویژه صادراتی روغن موتور ایران
  • نخستین فراخوان نیاز پژوهشی شرکت ملی حفاری ایران در سال ۱۴۰۳ منتشر شد
  • آفریقا، هدف ویژه صادراتی نفت سپاهان
  • سود مشارکت خودروسازان و دانش‌بنیان‌ها در تولید قطعات خودرویی
  • در مذمت و ستایش ارز دریافتی خودروسازان اخیراً گمرک