Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیرعامل منطقه آزاد چابهار از شروع به کار ساخت فرودگاه بین المللی چابهار گفت و عنوان داشت: به‌زودی این فرودگاه با اعتبار ۵۵۰ میلیارد تومانی کلنگ زنی می‌شود. ۲۰ آبان ۱۳۹۸ - ۲۲:۱۵ استانها سیستان و بلوچستان نظرات - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از چابهار، عبدالرحیم کردی در جلسه امشب که  با حضور نمایندگان رسانه‌های کشوری در چابهار برگزار شده بود گفت: جاده و کمربند ابتکار کشور چین است که مدعی است به زودی قدرت اول دنیا در جهان خواهد شد و مهمترین ابزاری که می‌تواند چین را به ابر قدرت اقتصادی جهان تبدیل کند همین است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

صدای مخاطب| اعتبارات منطقه آزاد چابهار کجا می‌رود؟ + فیلمچالش‌های ترانزیتی چابهار| سوءمدیریت و پاسکاری سازمان‌ها؛ صادرات را مختل کرده است + تصاویرانتقال 4 دستگاه مکنده غلات از بندر چابهار به امام؛ قانونی یا غیرقانونی؟

وی با اشاره به اینکه در چابهار چنین کارکردی را برای ایران دارد افزود: در نقشه که نگاه کنید به جز آمریکا، بازارهای جهانی سه قسمت می شود، افغانستان و اوراسیا و شرق اروپا را اگر یک مربع بکشیم و افریقا و جنوب افریقا را یک قسمت دیگر در نظر بگیریم، شرق آسیا نیز را یک قسمت دیگر در نظر بگیریم این ها سه بازاری هستند که تمام بازارهای نوظهور در آن حضور دارند اما قرار نیست مواد اولیه و بازار مصرف آنها را تأمین کنیم بلکه آنها سهم بزرگی از بازار جهانی را به خود اختصاص داده اند و ما می‌خواهیم آنها را به هم وصل کنیم و اینجا تبدیل به یک هاب شود.

کردی در ادامه با یاد کردن از چابهار به عنوان فصل نوینی در مناسبات اقتصادی جهان ادامه داد: ما باید این نقش را برای چابهار در نظر بگیریم و به تغییر آرایش منطقه ای توجه ویژه‌ای داشته باشیم، همانطور که مقام معظم رهبری به این منطقه نگاه ویژه ای دارند و دولت یازدهم و دوازدهم نیز سهم زیادی را در توسعه منطقه داشته است.

مدیرعامل منطقه آزاد چابهار ادامه داد: حالا چابهار و سواحل مکران نقش ویژه ای را می توانند در جهان ایفا کنند.

چابهار تنها منطقه آزاد جهان بدون مرز!

وی با اشاره به اینکه منطقه آزاد چابهار تنها منطقه آزاد جهان است که مرز دریایی،هوایی و دریایی ندارد ادامه داد: به زودی فرودگاه بین المللی چابهار با اعتبار 550 میلیارد تومان کلنگ‌زنی خواهد شد و برای توسعه منطقه، محدوده مرزی ریمدان و بندر رجایی و کلانتری نیز در طرح توسعه منطقه آزاد قرار دارند.

وی در ادامه بیان داشت: در سه دهه گذشته از زمانی که منطقه آزاد شکل گرفته، همیشه به عنوان دغدغه اصلی، ایجاد فرودگاه بین المللی در چابهار برای مرز هوایی مطرح بوده و خوشبختانه همین رویکرد در دولت وجود دارد و ما موفق شدیم مهرماه امسال موافقت اصولی فرودگاه بین المللی چابهار را با سرمایه‌گذاری و در واقع اجرای سازمان منطقه آزاد چابهار بگیریم و همزمان هم مذاکرات مفصلی را برای ساخت فرودگاه شروع کردیم که توافق نامه اجرایی را با پیمان کار منعقد کردیم و فقط منتظر ابلاغ است و به زودی با ابلاغ این مصوبه، عملیات اجرایی فرودگاه بین المللی چابهار شروع خواهد شد.

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد در ادامه بیان داشت: ما چهار ابزار مهم دریایی، هوایی، ریلی و جاده‌ای را به زودی در چابهار را خواهیم داشت.

وی ادامه داد: حالا ما یک بازار تقریباً 800 میلیون نفری را در پشت‌سر چابهار خواهیم داشت که از افغانستان بگیرید و دور بزنید تا به عراق برسید و تقریباً دو و نیم میلیارد نفر هم روبرو داریم در حاشیه اقیانوس هند که حالا بخشی از آفریقا و همینطور بخش شرقی آسیا و جنوب شرق آسیا را به آن اضافه کنید، اینها منهای چین است.

وی در ادامه گفت: ما برای اینکه بتوانیم در دو حوزه مهم متمرکز شویم وکیل در حوزه تجارت و نقل و ترانزیت که این بازار ها را به هم وصل می کند و لیزر اینکه تولید بکنیم برای خود این بازارها، درحالیکه که هر دوی اینها هدفگذاری شده است. ما بر زیرساخت‌های حمل و نقلی برنامه‌ریزی کرده‌ایم و بخش دوم را برای تولید گذاشته ایم تا در چابهار تولید کنیم.

وی در ادامه افزود: البته اشکالات ساختاری در شکل گیری اولیه وجود داشته، از جمله اینکه قرار بوده منطقه آزاد چابهار کار صادرات و واردات بکند و به عنوان اولین نیازش و مهمترین نیاز این موضوع فرض بوده ولی می دانید که چابهار تنها مناطق آزادی است در دنیا که هیچ مرزی ندارد، نه دریایی و نه هوایی و نه  زمینی و همین است که ما نتوانستیم عملکرد قابل دفاعی را در 25 سال گذشته داشته باشیم.

کردی ادامه داد: یکی از اقدامات مهمی که در همین دولت استارت خورد و خدا را شکر این روزها در حال نتیجه گیری است، طرح توسعه محدوده منطقه آزاد چابهار است که هفته آینده در دستور کار کمیسیون اقتصادی مجلس هست و انشالله به زودی بر سهم منطقه آزاد می افزاید و ارتباطات و مرزها را مرتفع می‌کن؛ بنادر شهید بهشتی و کلانتری در این طرح توسعه قرار دارند می توانند مسائل مربوط به مرز دریایی ما را حل کنند و فرودگاه جدیدی که جانمایی شده و ساخته خواهد شد در طرح توسعه مرز هوایی کمک خواهد کرد و در مرز رسمی ریمدان هم مشکل مرز خشکی مان حل خواهد شد.

انتهای پیام/395/ ت

R7843/P1336/S6,65/CT7

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۶۲۵۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طرح فجرانه کالابرگ ادامه پیدا می‌کند؟

اجرای طرح کالابرگ الکترونیک از ابتدای سال ۱۴۰۲ به صورت سراسری در کشور، ۱۱ قلم کالای اساسی شامل برنج ایرانی، حبوبات، شیر کم‌چرب، پنیر، ماست کم‌چرب، مرغ، تخم‌مرغ، روغن مایع، ماکارونی و قند برای حفظ سفره مردم از تورم در سبد غذایی آغاز شد.

با گسترش اجرای سراسری طرح کالابرگ در نهایت، هفت دهک درآمدی تحت پوشش این طرح قرار گرفتند به صورتی که این هفت دهک درآمدی ۲۰۰ هزار تومان از مبلغ یارانه خود را از میان ۱۱ قلم کالای سبد غذایی تعریف شده خریداری می‌کردند، مشمول دریافت یارانه تشویقی ۱۲۰ هزار تومانی می‌شدند.

همزمان با شروع سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در سال گذشته، دولت از ۱۷ بهمن‌ به مدت سه ماه یعنی تا ۱۸ اردیبهشت مرحله جدید طرح کالابرگ الکترونیک را تحت عنوان طرح فجرانه اجرا کرد و این فاز جدیدی بود که شرط ۲۰۰ هزار تومان خرید از یارانه حذف شد و اعتبار تشویقی آن از ۱۲۰ هزار تومان (اعتبار تشویقی کالابرگی) به ۲۲۰ هزار تومان افزایش یافته است.

مبلغ حمایتی دولت به صورت اعتبار در حساب سرپرست خانوار تخصیص یافته و در زمان خرید و متناسب با میزان خرید مصرف می‌شود. البته خانوار می‌تواند اقلام طرح را در سقف وزنی و کالایی تعریف شده خرید کند و امکان جا به جایی اعتبار بین گروه‌های کالایی مقدور نیست.

از همین رو می‌توان گفت با اجرای طرح فجرانه، فردی با دهک درآمدی یک تا ۳ به جای دریافت ۴۰۰ هزارتومان یارانه، ۶۲۰ هزارتومان و فردی با دهک درآمدی چهار تا هفت، به جای دریافت ۳۰۰ هزارتومان، ۵۲۰ هزارتومان یارانه دریافت می‌کند.

در حال حاضر فقط دو روز تا پایان طرح سه ماهه فجرانه کالابرگ باقی مانده و دولت هنوز برنامه جدید خود را برای ادامه یا توقف این طرح اعلام نکرده است، اما علیرضا عسگریان؛ معاون رفاه و امور اقتصادی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: به طور متوسط بیش از ۸۶ درصد مردم در سطح کشور در طرح فجرانه کالابرگ مشارکت کردند که امیدواریم این طرح ادامه پیدا کند. اما از آنجا که ادامه این طرح نیازمند منابع زیادی است باید در بالاترین سطح کشور تصمیم‌گیری شود.

وی گفت: میزان استقبال مردم از این طرح  زیاد بود، به طوری که در حال حاضر بیش از یک میلیون و ۷۰۰ هزار تن محصول در ۱۱ قلم کالا مشخص شده خریداری شده است.

عسگریان با بیان اینکه در طرح فجرانه کالابرگ حدود ۱۴۰ میلیون بسته غذایی توزیع شده است گفت: هر شب تسویه با فروشگاه‌ها انجام می‌شود و حدود ۱/۲ میلیون سند ظرف مدت اجرای طرح تسویه شده است.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

دیگر خبرها

  • دانش بنیان‌های کرمانشاه؛ چشم به راهِ احداث «شهرک فناوری»
  • آیا ساخت شهر فرودگاهی در ایران توجیه پذیر است؟
  • دانشگاه بین‌المللی چابهار و موسسه جغرافیای دانشگاه تهران تفاهم‌نامه همکاری امضا کردند
  • منطقه آزاد چابهار در مسیر ساخت نیروگاه خورشیدی
  • اعلام آخرین مهلت استفاده از کالابرگ الکترونیکی
  • بیمه رایگان دهک‌های یک تا پنج جامعه ادامه دارد
  • طرح فجرانه کالابرگ ادامه پیدا می‌کند؟
  • برداشت جلبک‌های دارویی از سواحل صخره ایی منطقه رمین چابهار
  • بزرگترین فرودگاه بین المللی دنیا در اینجا ساخته می شود
  • اینفوگرافیک| پرترددترین فرودگاه‌ های جهان در سال ۲۰۲۴