Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری برنا»
2024-04-27@04:59:51 GMT

شدیدترین زلزله ایران در ۱۱۰ سال اخیر

تاریخ انتشار: ۲۴ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۷۹۹۳۵۹

سوم بهمن سال ۱۲۸۷ زمانی که پدربزرگ‌ و مادربزرگ‌های‌مان هم نبودند در ایران زلزله‌ای روی داد که هنوز عنوان شدیدترین زلزله ۱۱۰ ساله اخیر ایران را بر خود دارد. این زلزله به بزرگی ۷.۴ ریشتر در سیلاخور در جنوب شهر بروجرد روی داد. شدت این زلزله به حدی بود که ترکیه، گرجستان و عراق را هم لرزاند. پس‌لرزه‌های بعدی آن، خود، زلزله‌های ویرانگر بودند و عمق فاجعه را بیش از قبل کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این زلزله ۱۲۸ روستا آسیب دید، ۶۴ آبادی به کلی ویران شد و شمار کشته شدگان در آنها بین ۶۰۰۰ تا ۸۰۰۰ نفر برآورد شده‌است. با توجه به جمعیت و پراکندگی آن در قرن گذشته آمار ۸۰۰۰ کشته، قابل تأمل است.

به گزارش گروه روی خط رسانه های خبرگزاری برنا؛ روزنامه ایران نوشت: «زمین‌لرزه ۵.۹ ریشتری هفته گذشته در عمق ‌۸ کیلومتری زمین در استان آذربایجان شرقی زلزله مهیبی نبود اما دو عامل باعث شد تا چند روز سرخط خبرهای رسمی و شبکه‌های اجتماعی را به خود اختصاص دهد. در فیلم‌هایی که اولین ساعات پس از زلزله منتشر شد، زنی دیده می شد که مدام با اشک «بالام اولدی بالام اولدی» را زمزمه می‌کرد. فیلم نشان می‌داد مصیبت زلزله از خراب شدن خانه فراتر رفته و عزیزی را از او گرفته است. پس از آن مشخص می‌شد او دختر خردسالش را از دست داده است.

یک روز بعد ویدئوی دیگری در فضای مجازی هم‌رسانی شد که در آن دو کودک از ساختن ایران به زبان ترکی می‌گفتند. نکته تأسف‌آور این بود که این دو دختر ۱۰ و ۱۳ ساله، هر دو از جان‌باختگان زلزله اخیر بودند. یک سال پیش دوربین صداوسیما به این روستا رفته و با دانش‌آموزان آن گفت‌وگو کرده بود. در این فیلم زهرا و ریحانه کنار هم ایستاده‌اند. زهرا با هیجان و بدون لکنت و رسا به مجری برنامه می‌گوید: «آقا ما معلم نداریم، کلاس‌مان دو پایه است و نمی‌توانیم درس بخوانیم. کلاس اول خیلی خوب بودیم. اما حالا ریاضی‌مان ضعیف شده و کلاس‌های دوم و سوم قاتی هستند. وقتی ما اجتماعی داریم، کلاس دیگر فارسی دارد و کلاسمان قاتی می‌شود.» در این هنگام مجری می‌گوید: «باشد خب، چرا عصبانی می‌شوی؟ ترسیدم‌ها». زهرا کلام مجری را قطع می‌کند و با قاطعیت و صلابت بیشتری با زبان شیرین کودکانه‌اش می‌گوید: «باید هم عصبانی شوم دیگر... من باید خوب درس بخوانم و در آینده مملکتم را درست کنم...» زهرا و ریحانه دو قربانی زلزله در روستای ورنکش آذربایجان شرقی هستند. روستایی که همه کشته‌های زلزله اخیر در آن ساکن بودند.

علاوه بر این فیلم، نزدیکی زلزله اخیر به سالگرد زلزله دو سال پیش سرپل ذهاب، توجه‌ها را به این زلزله بیشتر جلب کرد. دو سال پیش هم در همین روزها زمین غرب کشور لرزید و خسارات جبران‌ناپذیری به خانواده‌ها و کشور وارد کرد. هنوز زلزله‌زدگان منطقه به‌طور کامل به‌ وضعیت سابق و ثبات نرسیده‌اند که زلزله دیگری تقریباً در همان نزدیکی خواب را بر اهالی حرام کرد. شاید این همزمانی و یادآوری آوار و سرما باعث شد توجه‌ها به زلزله اخیر بیش از همیشه باشد. در خبرها نخستین آمار جان‌باختگان زلزله آذربایجان شرقی پنج نفر اعلام شد و حدود ۳۷۰ نفر نیز مجروح شدند. وسعت زلزله نسبت به زلزله‌های مهم گذشته ایران شاید کمتر بود ولی این دو عامل باعث شد زلزله ترکمانچای برای همیشه در یادها بماند.

شدیدترین زلزله تاریخ ایران

شاید کمتر کسی بداند شدیدترین زلزله تاریخ ایران، پرتلفات‌ترین آن هم بوده و با توجه به آمار جمعیت آن زمان در نوع خود مهیب‌ترین هم بوده است. اطلاعات درباره این زلزله که در دامغان و درست زیر همین شهر فعلی روی داده، اندک است. اما آنچه درباره آن ثبت شده این است: «دوم دی ماه سال ۲۳۵ شمسی که مصادف است با سال ۸۵۶ میلادی زمین‌ لرزه‌ای به بزرگی ۷.۹ ریشتر در شهر دامغان روی داده است. این زمین‌لرزه حدود ۲۰۰ هزار کشته برجای گذاشت و تاکنون پس از گذشت بیش از هزار سال از آن فاجعه، ششمین زمین‌لرزه کشنده در تاریخ مدون بشر به‌شمار می‌آید.» ۳۷ سال بعد از آن یک زلزله دیگر با همین قدرت یعنی ۷.۹ ریشتر در اردبیل روی می‌دهد، به تاریخ سوم فروردین ۲۷۲ شمسی. در آن زلزله هم ۱۵۰ هزار نفر کشته می‌شوند.

شدیدترین زلزله ایران در ۱۱۰ سال اخیر

قرن‌ها گذشت تا زمین، دوباره به سختی لرزید و شدیدترین زلزله قرن اخیر را رقم زد. سوم بهمن سال ۱۲۸۷ زمانی که پدربزرگ‌ و مادربزرگ‌های‌مان هم نبودند در ایران زلزله‌ای روی داد که هنوز عنوان شدیدترین زلزله ۱۱۰ ساله اخیر ایران را بر خود دارد. این زلزله به بزرگی ۷.۴ ریشتر در سیلاخور در جنوب شهر بروجرد روی داد. شدت این زلزله به حدی بود که ترکیه، گرجستان و عراق را هم لرزاند. پس‌لرزه‌های بعدی آن، خود، زلزله‌های ویرانگر بودند و عمق فاجعه را بیش از قبل کرد. در این زلزله ۱۲۸ روستا آسیب دید، ۶۴ آبادی به کلی ویران شد و شمار کشته شدگان در آنها بین ۶۰۰۰ تا ۸۰۰۰ نفر برآورد شده‌است. با توجه به جمعیت و پراکندگی آن در قرن گذشته آمار ۸۰۰۰ کشته، قابل تأمل است. باور کردنش سخت است اما بنابر شواهد و اطلاعات محلی میانگین جابه‌جایی قائم سطح زمین در اثر این «گسلش» بین یک تا دو متر بوده است.

پرتلفات‌ترین زلزله ایران از قرن گذشته تا امروز

اگرچه زلزله سیلاخور شدیدترین زلزله در قرن گذشته ایران بوده اما پرتلفات‌ترین آن نبوده است. پرتلفات‌ترین زلزله در رودبار و منجیل روی داده است. آن چه ثبت شده کشته‌های زلزله رودبار در سال ۱۳۶۹ را بیش از ۳۷ هزار نفر نشان می‌دهد. هرچند که برخی از کارشناسان معتقدند زلزله بم در سال ۱۳۸۲ پرتلفات‌ترین بوده است. می‌گویند تعداد کشته‌های زلزله بم بیش از ۴۱ هزار نفر بوده است. آن زمان به علت مسائل امنیتی آمار را کمتر اعلام کرده‌اند. اما در آمار رسمی آمده است که زلزله بم ۳۵ هزار کشته بر جای گذاشته است.

طولانی‌ترین زلزله ایران

وقتی زمین در حال لرزیدن است، هر ثانیه آن انگار ساعتی می‌گذرد. در آن لحظات، زمان کش‌ می‌آید و انگار خیال تمام شدن لرزیدن ندارد. شاید زلزله رودبار پرتلفات‌ترین زلزله نباشد، اما طولانی‌ترین‌شان است. پنجشنبه ۳۱ خردادماه ۱۳۶۹زمین در رودبار و منجیل لرزید و ارتعاشات حاصل از امواج لرزه‌ای در استان‌های زنجان و گیلان و در بخش‌هایی از استان‌های آذربایجان شرقی، تهران، مرکزی، مازندران، سمنان، همدان، قزوین (الموت غربی) و کردستان به مدت حدود ۶۰ ثانیه احساس شد.

مهم‌ترین زلزله‌ای که به یاد مانده است

قطعاً کسانی هستند که در زمان زلزله ۱۳۰۲ که در کاشمر روی داده، در قید حیات بودند، اما اینکه آن را به یاد داشته باشند کمی بعید است. زلزله کاشمر سوم خرداد ۱۳۰۲ ‌روی داد و یکی از زلزله‌های مهم ایران است، زیرا در آن بیش از ۲۰۰۰ نفر کشته شده‌اند. اما زلزله‌ای که بسیاری از پدر و مادرهای ما از آن خاطره دارند و یکی از پرتلفات‌ترین زمین لرزه‌های ایران است، زلزله بویین زهراست. زلزله‌ای به بزرگی ۷.۲ ریشتر که بیش از ۲۰ هزار کشته به جای گذاشت. آنچه از این زلزله در یادها مانده است، کمک‌رسانی مردمی و بخصوص حضور جهان پهلوان تختی در میان امدادرسانان است.‌»

بیشتر بخوانید: زبان و گویش مردم ایلام

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: ایران ترکیه زلزله عراق گرجستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۹۹۳۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سخنرانی اخیر ابوعبیده، نویدبخش پیروزی مقاومت بود

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ رأی الیوم نوشت سخنرانی اخیر ابوعبیده و اشاره او به حمله ایران و نیز تشکر از کشور‌های حامی ازجمله عراق و لبنان و یمن نشان می‌دهد معادلات جدیدی در حال شکل گیری است.
عبدالباری عطوان سردبیر روزنامه اینترنتی رای الیوم که از لندن به روز می‌شود در تازه‌ترین یادداشت خود آورده است: میلیون‌ها نفر بی صبرانه در انتظار سخنان ابوعبیده سخنگوی رسمی گردان‌های قسام هستند، به چند علت: نخست این که سخنرانی‌های او کوتاه و مختصر است. دوم این که درباره دستاورد‌های مقاومت در میادین مقابله با اشغالگران اخبار خوب و جدیدی می‌دهد که روحیه‌ها را تقویت می‌کند. سوم این که به دنبال شهرت و مشهور شدن در رسانه‌ها نیست. چهره خود را می‌پوشاند و فقط صدای پرطنین اوست که روح مقاومت و پایداری را تقویت می‌کند.
او در پیام ویدئویی خود که دیروز سه شنبه به مناسبت گذشت ۲۰۰ روز از آغاز جنگ در غزه و پایداری و پیروزی مقاومت منتشر شد به چند نکته اساسی اشاره کرد: نخست، تشدید مقاومت در همه شکل‌های آن و در همه عرصه‌ها را خواستار شد. این امر نشان می‌دهد روز‌ها و هفته‌های آتی شاهد افزایش تنش در میادین رویارویی خواهیم بود.
دوم، تاکید کرد که دشمن هنوز در شن و ماسه‌های غزه گرفتار است و دستاوردی جز خفت و ننگ و شکست نداشته و هنوز نتوانسته است حاصلی جز کشتار جمعی و ویرانی و قتل درو کند و چه در غزه بماند و چه خارج شود در هر دو صورت هزینه‌های سنگینی به او تحمیل خواهد شد.
سوم، تاکید مجدد بر این امر که فشار نظامی بر گردان‌های مقاومت نتیجه‌ای جز ثبات بر مواضع و حفظ کامل حقوق ملت فلسطین نخواهد داشت و نباید انتظار هیچ نوع عقب نشینی و امتیاز دادن را داشته باشیم.
چهارم، جنبش حماس به هیچ وجه از شروط خود در مورد عقب نشینی کامل نظامیان اسرائیلی از غزه و رفع محاصره آن و بازگشت همه آوارگان به خانه هایشان و آغاز فوری عملیات بازسازی کوتاه نخواهد آمد و این شروط باقی هستند و ریشه دارتر می‌شوند.
پنجم، اشاره به واکنش نظامی ایران (عملیات وعده صادق) که با شلیک ۳۶۰ موشک و پهپاد همراه بود و قواعد جدیدی برای جنگ وضع کرد و محاسبات دشمن را به هم ریخت.
ششم، تقدیر و تشکر فراوان از مقاومت فزاینده مقابل اشغالگران در کرانه باختری و توصیف آن به عنوان واکنش عصبی اشغالگران که نشانگر پیروزی مقاومت و به هم ریختگی و ناامیدی دشمن است.
هفتم، تقدیر و تشکر از همه طرف‌های عربی، از جمله مردم و گروه‌های مختلف و به ویژه عراق و لبنان و یمن که از عملیات طوفان الاقصی حمایت کردند.
این که گردان‌های مقاومت در نوار غزه به مدت ۲۰۰ روز پایداری می‌کنند آن هم در برابر چهارمین ارتش قوی در جهان که مورد حمایت ابرقدرت‌هایی مانند آمریکا، انگلیس و فرانسه است؛ در حالی که تانک و گنبد آهنین و ناو جنگی و انواع هواپیما‌های گروه اف و بیش از ۵۶۰ هزار سرباز ندارند، این یک پیروزی بزرگ و بی سابقه در هر مکان دیگری ازجهان و مایه افتخار و سربلندی است.
مقاومت که در نوار غزه تحت محاصره و گرسنه است همان است که فرمانده اطلاعات نظامی اسرائیل را به زانو در آورد و رژیم اشغالگر را به عقب کشیدن همه گردان‌ها ولشکرهایش کرد تا برای جلوگیری از افزایش خسارات فرار کنند و به این ترتیب اسطوره بازدارندگی اسرائیل را نابود کرد وپایه‌های طرح صهیوینستی را به لرزه درآورد و آن را از ریشه درآورد. این مقاومت و میلیون‌ها نفر از یارانش حق دارند گذشت ۲۰۰ روز پایداری و مقاومت و درهم شکستن همه طرح‌های دشمن و ایجاد ترس و وحشت در میان صوف شهرک نشینان و حامیانش را جشن بگیرند.
به لطف گردان‌های مقاومت و پایداری آنها در نوار غزه و یکپارچگی جبهه ها، ایران نیز به یک کشور مقابله کننده تبدیل شد و یمن هم ابرقدرتی شد که بدون ترس و تردید مقابل ناو‌های نظامی و تجاری آمریکا می‌ایستد. مناطق جلیل علیا و سفلی در در شمال فلسطین اشغالی اکنون گلوله‌ای از آتش هستند که باعث گریختن ۲۵۰ هزار شهرک نشین از ترس موشک‌ها و پهپاد‌های حزب الله شده است و این موشک‌ها و پهپاد‌ها یک جنگ فرسایشی طولانی مدت را از جنوب لبنان رقم زده اند. البته موشک‌ها و پهپاد‌های مقاومت اسلامی در عراق نیز با قدرت وارد میدان دشه اند و پایگاه‌های آمریکایی در عراق و سوریه و شهرک ایلات و فرودگاه حیفا و سکو‌های گازی دشمن در میدان کاریش را بمباران می‌کنند.
ابوعبیده که به نامی طغیانگر برای متولدین نسل پیروزی در سراسر جهان عربی و اسلامی تبدیل شده است هرگاه برای سخنرانی جلو دوربین قرار می‌گیرد بشارت پیروزی و بازگشت روح کرامت به امت محمد (ص) و بیدار کردن آن از خواب عمیقش را می‌دهد.
یادداشت خود را با سخنان ابراهیم رئیس رئیس جمهور ایران در نخستین اظهارات او هنگام سفر به کشور همسایه، پاکستان، در روز سه شنبه به پایان می‌بریم که به اسرائیل هشدار داد اگر به خاک ایران حمله کند از صفحه وجود محو خواهد شد و چیزی به نام رژیم صهیونیستی از آن باقی نخواهد ماند.
آیا این اسرائیل جرئت حمله به ایران یا سفارتخانه‌ها و مستشاران این کشور در داخل یا خارج از خاک آن را بعد از عملیات وعده صادق که تکمیل کننده عملیات طوفان الاقصی و ۲۰۰ روز پایداری بود خواهد یافت: جواب خیر است.
تا وقتی یحیی السنوار و مشاوران او جنگ قهرمانانه را از قلب نوار غزه هدایت می‌کنند و تا وقتی ابوعبیده نعمه پیروزی را هراز چندگاه سر می‌دهد این به آن معناست که دوران اسرائیل به سر آمده و زمان رشد و نمو جهان عربی جدیدی با عنوان مقاومت و شهادت بر ویرانه‌های آن است.

دیگر خبرها

  • زلزله ۳.۱ ریشتری حوالی ازگله در استان کرمانشاه را لرزاند
  • ۲ زلزله شدید تایوان را لرزاند
  • دست خالی غرب در برابر ایران | وقتی تیغ تحریم دیگر نمی‌بُرد!
  • زلزله‌ای ۶.۱ ریشتری این کشور را لرزاند (فیلم)
  • ۸۰۰ هزار مهاجرت به استان‌های شمالی کشور طی دو سال اخیر
  • هت‌تریک سردار آزمون مقابل چشم ده‌روسی
  • سخنرانی اخیر ابوعبیده، نویدبخش پیروزی مقاومت بود
  • فرونشست زمین در میدان امام حسین(ع) یزد با بارش‌های اخیر
  • (ویدئو) زلزله‌ای به بزرگی ۶.۱ ریشتر تایوان را لرزاند
  • زلزله کوهبنان کرمان را لرزاند