Web Analytics Made Easy - Statcounter

تین نیوز

رئیس فدراسیون صادرات انرژی گفت: اگر افزایش 38 درصدی نرخ حامل‌های انرژی از همان ابتدای تصویب اعمال شده و به عقب نمی‌افتاد امروز شاهد افزایش یکباره نبودیم و موضوع به معضل تبدیل نمی‌شد.

حمیدرضا صالحی درباره لزوم افزایش پلکانی قیمت بنزین طی سال‌های گذشته اظهار داشت: داستان حامل‌های انرژی در کشور ما طولانی است، از سال 89 و قبل از دولت نهم و دهم، در مجلس هفتم با طرح تثبیت قیمت‌ها روبرو شدیم و مقرر شد قیمت‌ها ثابت نگه داشته شوند که منجر به این شد که چند سال تورم و اقتصاد مریض تداوم داشته باشد و این در حالی است که به درمان و زیرساخت‌ها توجه نشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در دولت نهم و دهم موضوع طرح هدفمندی یارانه‌ها مطرح شد و قرار بود منابع حاصل به تولید برگردد که اینگونه نشد.

وی افزود: اگر در آن زمان تصمیمات درست در بازسازی اقتصاد کشور انجام می‌شد امروز شاهد این مشکلات نبودیم که درمان اقتصاد با چالش مواجه باشد، متاسفانه مسئولین تصمیمات حل مشکلات اقتصاد را به موقع نگرفته‌اند از جمله مجلس که همواره سعی کرده آن را به تاخیر بیندازد.

رئیس فدراسیون صادرات انرژی گفت: اگر افزایش 38 درصدی نرخ حامل‌های انرژی از همان ابتدای تصویب اعمال شده و به عقب نمی‌افتاد امروز شاهد افزایش یکباره نبودیم و موضوع به معضل تبدیل نمی‌شد.

وی خاطرنشان کرد: وقتی درآمدهای نفتی کم می‌شود، دولت نقدینگی در اختیار ندارد و سرمایه‌گذاری هم منفی است، بنابراین برای تامین مخارج خود از بانک مرکزی استقراض می‌کند که منجر به تورم می‌شود و یا اینکه باید قیمت حامل‌های انرژی را افزایش دهد که در این صورت باید مشخص شود این درآمدها در کجا هزینه می‌شود.

صالحی یادآور شد: نگه داشتن فنر افزایش تدریجی نرخ بنزین طی سال‌های گذشته به مانند نگه داشتن فنر ارز بود که سال‌ها نگه داشته بودند و درآمدهای نفتی وارد کشور نمی‌شد، وقتی فنر به یکباره پاره شد مشکلاتی را حادث کرد. اگر به دولت اجازه داده می‌شد که طی سال‌های گذشته پله پله نسبت به افزایش قیمت حامل‌های انرژی تا واقعی شدن آن اقدام کند امروز مشکلی از این بابت نداشتیم.

وی با تاکید بر اینکه ساختار اقتصاد بر اساس یک تفکر علمی شکل بگیرد و مرض فراگیر اقتصاد کشور در قالب برنامه چند ساله اصلاح شود، یادآور شد: نمی‌توان 4 صفر را حذف کرد و یا قیمت‌ها را واقعی کنیم، اما فکری به حال درآمد و قدرت خرید مردم نکنیم و این در حالی است که هم افزایش قیمت حامل‌های انرژی و هم تقویت درآمد مردم باید گام به گام و طی سال‌های متمادی انجام می‌شد.

رئیس فدراسیون صادرات انرژی گفت: اصلاحات ساختاری باید صورت بگیرد و مادامی که به سمت آزادسازی حرکت می‌کنیم با یک برنامه بلند اقتصادی حرکت کنیم و اعلام کنیم این افزایش قیمت منجر به ایجاد رفاه، تقویت زیرساخت‌ها، درآمدزایی و ایجاد اشتغال می‌شود، باید به نحوی حرکت کنیم تا مردم هم در گذار از اقتصاد نحیف به سمت اقتصاد پویا نقش داشته باشند.

وی بیان کرد: همه بخش‌های اقتصاد بهم ربط دارد، نمی‌توان یک گوشه را تغییر داد و به بقیه بخش‌ها بی‌تفاوت بود امیدوارم که دولت شفاف‌تر برنامه‌ها را اعلام کند تا مردم اعتماد کرده و همراه باشند.

صالحی در ادامه با بیان اینکه جلوگیری از قاچاق روزانه 7 میلیون لیتر بنزین نیاز به تصمیمات جامع دارد، گفت: ساختار تولید، صنعت و انرژی کشور بیمار است، تلفات انرژی بالاست، باید همه این مباحث را در نظر گرفت، باید بهره وری بالا برود، زمانی بهره وری بالا می‌رود که اقتصاد آزاد، تولید رونق و قدرت خرید و رقابت‌پذیری بالا برود.

وی در ادامه با انتقاد از وضع تعرفه روی واردات خودروهای هیبریدی اظهار داشت: اگر واردات خودروهای برقی و کم مصرف به کشور آزاد شود نه تنها به کاهش مصرف بلکه به کاهش آلودگی هوا کمک می‌شود، شاید مردم هم واقعا بخواهند در کاهش مصرف سوخت و آلایندگی هوا نقش داشته باشند چرا حتما باید خودروی ایرانی با مصرف سوخت بالا بخرند؟ اگر خودروسازان ما به‌روز بودند و میزان مصرف سوخت‌ خودروها کم بود آیا امروز مشکلات اینچنینی داشتیم؟ 

رئیس فدراسیون صادرات انرژی تاکید کرد: نمی‌شود مشکل خودرو را حل نکرد، خودروی برقی و هیبریدی وارد کشور نشود و فقط منافع عده‌ای تامین شود و بنزین هم گران شود، باید همه را با هم دید.

 

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

منبع: تین نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۸۲۵۲۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گشتی در اقتصاد جهان | خوش‌بینی صندوق بین‌المللی پول به اقتصاد آسیا

به گزارش همشهری آنلاین، صندوق بین‌المللی پول، با خوش‌بینی نسبت به رشد اقتصاد هند، پیش‌بینی کرد که اقتصاد آسیا در سال جاری به‌جای ۴.۲ درصد (پیش‌بینی ۶ ماه پیش) ۴٫۵ درصد رشد کند.

درعین‌حال، این نهاد بین‌المللی بزرگ‌ترین خطر برای اقتصاد آسیا را طولانی شدن اصلاحات در بخش املاک چین عنوان کرده که تقاضا را تضعیف می‌کند و احتمال وقوع تورم منفی طولانی‌مدت و ضربه زدن به سایر اقتصادها از طریق «سرریزهای تجاری مستقیم» را افزایش می‌دهد.

-عربستان قصد دارد تا قیمت نفت خود را برای مشتریان آسیایی تا بالاترین رقم طی ۵ ماه گذشته افزایش دهد که احتمالاً ۳ دلار در هر بشکه بالاتر از شاخص عمان / دبی می‌رسد. اکثر تحلیلگران رویترز انتظار دارند قیمت رسمی فروش نفت متوسط و نفت سنگین عرب هم به خاطر کمبود عرضه در بحبوحه کاهش تولید اوپک پلاس افزایش یابد.

-گروهی از شرکت‌های بیمه غربی اعلام کردند اعمال سقف قیمتی برای نفت روسیه غیرقابل اجرا بوده و فقط سبب پیوستن کشتی‌های بیشتری به ناوگان سایه شده است. گروه هفت، سقف قیمت را برای نفت روسیه تصویب کرد و شرکت‌های حمل‌ونقل و بیمه غربی زمانی می‌توانند در معاملات نفت روسیه شرکت کنند که قیمت آن کمتر از ۶۰ دلار در هر بشکه باشد.

- بانک جهانی در بیانیه‌ای اعلام کرد ۸۴ میلیون دلار برای مبارزه با مشکلات اقتصادی و اجرای پروژه‌های معیشتی به افغانستان کمک می‌کند. بر اساس بیانه این نهاد بین‌المللی، مبلغ ۷۰ میلیون دلار از این حمایت مالی از طریق صندوق امانی افغانستان و انجمن انکشاف بین‌المللی برای اجرای پروژه‌های معیشتی در ۶ حوزه و ۲۶ ولایت افغانستان هزینه خواهد شد.

-قیمت بیت کوین ۱۸.۶ درصد از سقف خود کاهش پیدا کرده و بسیاری از تحلیل‌گران انتظار دارند کاهش قیمت بیشتری را نیز تجربه کند. در آستانه جلسه FOMC، بیت کوین به محدوده ۵۷٬۱ هزار دلار رسیده است که از سقوط ۱۴ درصدی در یک هفته حکایت دارد. به نظر می‌رسد سرمایه‌گذاران قدیمی با استفاده از فرصت ورود نقدینگی در حال فروش کوین‌های خود هستند.

- شرکت شل با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که با هدف تمرکز بر عملیات‌های سودآورتر، از بازار برق در چین شامل تولید، تجارت و کسب‌وکارهای مربوط به آن خارج می‌شود و این تصمیم از پایان سال ۲۰۲۳ در حال اجراست. شرکت، «شل انرژی چین» یکی از اولین شرکت‌های خارجی بود که در بازار کاهش انتشار کربن چین شرکت کرد و برای تجارت در بازار برق چین نیز ثبت شده است.

- کمیته قیمت سوخت امارات متحده عربی روز سه‌شنبه اعلام کرد که قیمت بنزین در این کشور از ماه آینده افزایش می‌یابد درحالی‌که گازوئیل ارزان‌تر خواهد شد. امارات در سال ۲۰۱۵ قیمت سوخت را آزاد کرد و بر همین اساس قیمت‌ها حامل‌های انرژی در این کشور منعکس کننده روند بازار جهانی نفت بود. البته قیمت‌ سوخت در دوره کرونا، به‌صورت موقتی تا مارس ۲۰۲۱ ثابت شده بود.

کد خبر 848822 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها هند اقتصاد صندوق‌ بین‌المللی پول

دیگر خبرها

  • گشتی در اقتصاد جهان | خوش‌بینی صندوق بین‌المللی پول به اقتصاد آسیا
  • گشتی در اقتصاد ایران | بازگشت ایران و امارات به میز همکاری‌های اقتصادی
  • از افزایش تراز آب دریاچه ارومیه تا آغاز تولید بنزین از متانول
  • افزایش تعرفه تاکسی‌های اینترنتی خلاف قانون است
  • بنزین در امارات گران می‌شود
  • افزایش تعرفه تاکسی‌های اینترنتی برای دریافت مالیات بر ارزش افزوده خلاف قانون است
  • افزایش تعرفه تاکسی‌های اینترنتی برای دریافت مالیات خلاف قانون است
  • مخالفت مجلس با افزایش تعرفه تاکسی‌های اینترنتی
  • استاندارد پایین خودروهای داخلی عاملی در بروز ناترازی بنزین
  • گلایه والدین از افزایش قیمت برخی برند‌های شیرخشک