Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/مازندران عضوهیئت علمی گروه باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری گفت: گلخانه‌های پلاستیکی که هر چند وقت یکبار نیاز به تعویض پلاستیک آن است، از معایب این گلخانه‌ها در مواجه با خطرات زیست محیطی در مازندران محسوب می‌شود.

کامران قاسمی در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه در گلخانه‌ها علاوه بر مزیت‌ها، معایبی نیز وجود دارد، اظهار کرد: انرژی‌بر بودن و بر خلاف جریان طبیعی حرکت کردن در گلخانه‌های پلاستیکی هرچند باعث مصرف کمتر آب می‌شود اما از انرژی بیشتری جهت مدیریت گلخانه باید استفاده کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با اشاره به اینکه بیش از ۹۰ درصد آب مصرفی کشور در بخش کشاورزی مصرف می‌شود، تصریح کرد: مصرف آب در گلخانه‌های پلاستیکی بسیار مهم و یکی از دغدغه‌ها محسوب می‌شود که نمی‌توان به بهانه آن کشاورزی را تعطیل کرد چراکه امنیت غذایی بالاترین نوع امنیت است و نباید کشور از نظر مواد غذایی به کشورهای بیگانه وابسته باشد به همین دلیل باید راهکار و استراتژی‌هایی مناسبی جهت کاهش مصرف آب ارائه شود.
عضوهیئت علمی گروه باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با بیان اینکه روش‌های متعددی در مدیریت مصرف آب وجود دارد، گفت: سیستم‌های آبیاری تحت فشار و آبیاری‌های زیرزمینی حفاظت شده و مواد نگه دارنده آب در گیاهان از جمله راهکارها است.
قاسمی خاطرنشان کرد: گلخانه، سایه‌بان‌ها، کارخانه‌های گیاهی و حتی شاسی‌ها از انواع کشت‌های حفاظت شده محسوب می‌شود.
وی با اشاره به اینکه مواد نگه دارنده آب مانند سوپر جاذب‌ها و زئولیت‌ها در کشاورزی میزان آبیاری را کاهش می‌دهد، افزود: می‌توان به صورت به نژادی گیاهان مقاومی تولید کرد که نسبت به خشکی و کم آبی مقاوم باشند.
وی بیان کرد: در کشت حفاظت شده، گیاهان با قرار گرفتن در یک محفظه حفاظی علاوه بر اینکه تعرق و صرفه‌جویی در مصرف آب وجود دارد، می‌توان اقدام به تولید محصول خارج از فصل کنیم.
عضوهیئت علمی گروه باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ادامه داد: شیوع بیماری‌های قارچی در فضای بسته به نسبت بیشتر ازفضای باز است و برخی محصولات مانند سبزی‌جات و صیفی‌جات در گلخانه‌ها به‌خصوص مازندران به دلیل رطوبت بسیار زیاد داخل گلخانه به آن دچار می‌شوند بنابراین استفاده بیشتر از قارچ‌کش‌ها جهت کنترل آن به تولید محصولات ناسالم کمک می‌کند.
قاسمی عدم مطالعه در انتخاب منطقه مناسب احداث گلخانه را یکی از دغدغه‌ها در این حوزه دانست و گفت: در کشورهایی چون ایتالیا، ترکیه و اسپانیا هر کدام برای احداث گلخانه مناطقی را مورد مطالعه قرار داده‌اند.
وی در توضیح روش‌های ارزان‌تر جهت صرفه‌جویی در مصرف آب، مالچ و سایه‌بان را پیشنهاد داد و اظهار کرد: مالچ پوششی است که با قرار گرفتن در سطح خاک مانع تبخیر زیاد آب می‌شود.
عضوهیئت علمی گروه باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری تصریح کرد: اعطای مجوز به افرادی که تخصص در حوزه اصول مرتبط با کشاورزی، فیزیولوژی گیاه و تغذیه  ندارند، یکی دیگر از دغدغه‌ها در این حوزه بوده که متاسفانه در نهایت به شکست منجر شده است.
قاسمی با اشاره به اینکه صرفا با دادن وام به افراد موفقیت حاصل نمی‌شود، افزود: سازمان نظام مهندسی کشاورزی باید در این زمینه بسیار خوب عمل کند و با تعیین ناظرهای متخصص، افرادی که مجوز فعالیت دارند در واقع زیر نظر آن‌ها بازدید و کارشناسی محل انجام شود.
وی یادآور شد: براساس آمارها توسعه گلخانه‌ها در اروپا روند صعودی دارد اما این روند درآمریکا به آن شتابی که در اروپا وجود دارد، دیده نمی‌شود چراکه آمریکا کشوری با اقلیم‌های متنوع (مانند ایران) است و این موضوع تولید در گلخانه به‌خصوص سبزی‌جات وصیفی‌جات توجیحش را سخت می‌کند.
عضوهیئت علمی گروه باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با بیان اینکه همه جوانب در کشت گلخانه‌ای باید مدنظر قرار گرفته شود، گفت: به طور مثال در فصل زمستان و ۶ ماه دوم سال با وجود سرمای هوا در شمال کشور تولید صیفی‌جات در جنوب وجود دارد از طرفی گلخانه‌داری در مازندران با صرف انرژی که هزینه‌بر است با احداث ساختار گلخانه بخواهد به عنوان یک محصول خارج از فصل گوجه فرنگی را تولید کند آیا می‌توان با کشاورز و تولید کننده‌ای که در جنوب کشور گوجه‌فرنگی تولید کرده به گونه‌ای رقابت کند که قیمت تمام شده‌اش ارزان‌ترشود.
قاسمی یکی دیگر از دغدغه‌ها را کمبود نور در  مازندران دانست و افزود: با توجه به بالا بودن رطوبت در مازندران و کمبود نور در  شش ماه دوم وهمچنین پوششی که بر ساختار گلخانه قرار دارد باعث تشدید این موضوع می‌شود.

وی گفت: بنابراین باید گیاهانی که رشد زایشی ندارند و سایه‌پسند و نور کمتری نیازدارند، انتخاب شود که کاهو به دلیل رشد بهتر گزینه مناسبی است.
عضوهیئت علمی گروه باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری بیان کرد: با توجه به اینکه در مازندران دما در فصل زمستان خیلی کاهش پیدا نمی‌کند بنابراین گرم کردن گلخانه‌ها راحت‌تراست.
قاسمی با اشاره به اینکه بسیاری ازگلخانه‌ها به جهت دریافت یارانه دراین حوزه فعالیت دارند و چه بسا با قطع شدن آن ورشکست خواهند شد، خاطرنشان کرد: زمانی می‌توان گفت موفق عمل کردیم که تولید پایدار در گلخانه‌ها با کمترین آسیب به محیط زیست داشته باشیم.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی علمی و آموزشی کشت گلخانه ای محصولات گلخانه ای محيط زيست

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۸۳۴۳۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کود‌های یارانه‌ای مورد نیاز کشاورزان قمی به‌موقع تامین می‌شود

حسین زند گفت: شرکت خدمات حمایتی کشاورزی با ارائه یارانه کود و سبد کودی کامل، نقش مهمی در حمایت از کشاورزان استان و تولید پایدار گندم ایفا می‌کند که در همین رابطه در سال ۱۴۰۲ حدود ۱۸ هزار تُن انواع کود‌های شیمیایی یارانه‌ای بین کشاورزان قمی توزیع شد.

مدیر شرکت خدمات حمایتی کشاورزی قم افزود: تلاش ما این است که با تامین و توزیع به‌موقع کود‌های پایه کشاورزی و ترویج دانش فنی مصرف این نهاده‌ها در میان بهره‌برداران، به‌منظور تولید پایدار محصولات راهبردی همچون گندم و دیگر غلات، نقش موثری ایفا کنیم.

او  ادامه داد: در همین راستا در سالی که گذشت، به مدد همت و تلاش بی‌وقفه کشاورزان و حمایت‌های دولت، با تامین به‌موقع و توزیع گسترده و مصرف قابل توجه کود‌های پایه کشاورزی، شاهد رشد در تولید گندم بودیم که این دستاورد بزرگ، مرهون زحمات و تلاش‌های بی‌وقفه همه دست‌اندرکاران این زنجیره است.

زند گفت: یکی از مهمترین عواملی که می‌تواند منجر به افزایش کمی و کیفی انواع محصولات کشاورزی شود، بهبود تغذیه گیاهی است. هر چقدر تغذیه گیاهی بهتر و هدفمندتر انجام شود، نتیجه حاصل از آن در بهبود کمی و کیفی محصول آن بهتر خواهد بود. در همین رابطه مصرف کافی و متعادل انواع کود‌های شیمیایی به‌خصوص کود‌های فسفاته و پتاسه نقش بسیار موثری دارد.

مدیر شرکت خدمات حمایتی کشاورزی قم بیان کرد: با توجه به شرایط خاصی که استان قم به لحاظ تنش‌های آب و هوایی دارد، تغذیه گیاهی در آن اهمیت بیشتری پیدا می‌کند و باید به آن توجه ویژه‌ای شود، ما در سه سال گذشته با انجام کار‌های ترویجی که با همکاری سازمان جهاد کشاورزی استان انجام گرفت و با تدارک و فراهم نمودن سبد کودی کامل، انواع کود‌های پتاسه و فسفاته از طریق شبکه رسمی توزیع شرکت خدمات حمایتی کشاورزی درسطح استان (کارگزاری‌های توزیع نهاده‌های کشاورزی) توزیع و دربخش کشاورزی استان مصرف شد.

او  افزود: در نتیجه توانستیم عدد بسیار خوبی از مصرف ترکیب مناسب کود‌ها را داشته باشیم. این اقدام‌ها باعث شد که استان قم در سال‌های اخیر رتبه برتر در مصرف بهینه و متعادل و ترکیب مناسب کودی در سطح کشور را به دست آورد.

به گفته متولیان بخش کشاورزی قم طی ۲ سال گذشته (از زمان آغاز به کار دولت سیزدهم) بالغ بر ۱۲۹ طرح کشاورزی با سرمایه‌گذاری ۴۵۰ میلیارد تومان و ایجاد اشتغال مستقیم برای یک‌هزار و ۲۹۱ نفر در قم به‌بهره‌برداری رسیده‌است.

این میزان سرمایه‌گذاری و افتتاح طرح‌های کشاورزی در استان قم نشان از اهتمام جدی دولت سیزدهم نسبت به موضوع امنیت غذایی و افزایش ظرفیت تولید و اشتغال در این بخش مهمی اقتصادی دارد.

گفتنی‌است ۱۰۴ هزار هکتار زمین کشاورزی در استان قم وجود دارد، از این میزان به طور میانگین ۶۴ هزار هکتار به زیر کشت می‌رود که ۴۲ هزار هکتار آن مزرعه و ۲۲ هزار هکتار آن باغ است.

به طور کلی بیش از ۱۴ هزار بهره‌بردار در زمینه تولید محصولات کشاورزی در قم فعال هستند، همچنین میزان متوسط تولید بخش کشاورزی استان در سال ۸۰۰ هزار تُن در زمینهٔ محصولات زراعی، باغی، دامی، شیلات و گلخانه‌ای است.

بیشتر بهره‌برداران بخش کشاورزی را روستاییان تشکیل می‌دهند به‌نحوی‌که کشاورزی به‌تن‌هایی حدود ۵۰ درصد اشتغال روستاییان در بخش‌های مختلف قم را به خود اختصاص داده‌است.

باشگاه خبرنگاران جوان قم قم

دیگر خبرها

  • مازندران سالانه ۴۸۰ هزار تن گندم مصرف می کند
  • توصیه‌های هواشناسی کشاورزی
  • آغاز نشاء ارگانیک برنج در مازندران
  • مصرف خودسرانه این آمپول خطرات جبران ناپذیری دارد!
  • پایش واحد های شن و ماسه شهرستان چایپاره
  • کود‌های یارانه‌ای مورد نیاز کشاورزان قمی به‌موقع تامین می‌شود
  • معضل کشت‌های زیرپلاستیکی در همدان و آلودگی محیط زیست
  • (ویدئو) قانون کاهش تولید کیسه‌های پلاستیکی
  • افزایش ۱۰ درصدی تولیدات گلخانه‌ای در تایباد
  • حمایت جهاد کشاورزی از ساخت ماشین آلات کشاورزی با همکاری چینی‌ ها