Web Analytics Made Easy - Statcounter

عبدالرضا فرجی‌راد در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایلنا، در خصوص تبعات ناشی از عدم اجرای قوانین گروه ویژه اقدام مالی در کشور و ورود مجدد به لیست سیاه و وضعیت قرمز این نهاد گفت: آنچه مسلم است، می‌دانیم دو دیدگاه موافق و مخالف در خصوص اجرای قوانین FATF در کشور وجود دارد.  واقعیت این است که موافقان می‌دانند در صورت عدم اجرا، چه اتفاقاتی می‌افتد و روی آن تاکید می‌کنند؛ مخالفین هم دلایلی برای خودشان دارند؛ اما آنچه که مشخص است،‌عدم اجرای این قوانین پیامد خوبی برای کشور ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادامه داد: من معتقد هستم که بیش از این باید در این حوزه منطقی و به دور از شعار گفت‌وگو صورت بگیرد؛ حساسیت‌های کشور، زمان باقیمانده و پیامدها باید مورد نظر قرار گرفته شود و البته این موضوع باید از حوزه جناحی و حزبی خارج شود تا کشور بتواند یک تصمیم سریع و دقیق اتخاذ کند.

وی افزود: بنده نیز مانند بسیاری از موافقان اجرای این قوانین می‌گویم که اگر ما به کشورهای اجرا کننده قوانین گروه ویژه اقدام مالی نپیوندیم طبیعتا مشکلاتی برای کشور در زمینه مالی و بانکی به وجود می‌آید و حداقل کارمان از شرایط فعلی که تحت تحریم هستیم بسیار سخت‌تر می‌شود. 

این کارشناس مسائل بین‌الملل در پاسخ به برخی نگرانی‌هایی که از سوی معترضین شامل تحریم بودن و عدم ارتباط با سیستم بانکی جهانی، عدم توانایی برای کمک به گروه‌های محور مقاومت و اطلاع بیگانگان از اطلاعات بانکی کشورمان مطرح می‌شود، گفت: باید بدانیم که ما قرار نیست تا ابد تحریم باشیم؛ تلاش ما این است که هرچه زودتر از زیر بار این تحریم‌ها خارج شویم. اگر امروز می‌بینیم که برای افزایش قیمت بنزین با مشکل مواجه می‌شویم ناشی از تحریم‌ها و مشکلات بانکی است که باعث شده با اقتصاد ما لطمه بخورد.

وی ادامه داد: لذا تصور می‌کنم که ما نباید مبنا را براین بگذاریم که تحریم هستیم بلکه مبنا باید این باشد که فردا این تحریم برداشته می‌شود و ما باید با سیستم بانکی بین‌المللی کار کنیم و همین نپیوستن به اجرای قوانین FATF بهانه‌ای می‌شود تا همین شرایط دوران تحریم ادامه پیدا کند. دومین مساله که می‌گویند دشمنان از اطلاعات بانکی ما مطلع می‌شوند طبیعتا در مورد همه کشورهایی است که این قوانین را اجرا می‌کنند و تنها شامل حال ما نیست. کمک‌های ما به محور مقاومت نیز می‌تواند از طرق دیگر صورت بگیرد.

فرجی‌راد گفت: معتقد هستم مخالفین امروز هنوز در این رابطه اقناع نشده‌اند و فکر نمی‌کنم اینها بهانه‌های خوبی باشند که ارتباط ما را با سیستم بانکی بین المللی قطع کند. بدانیم که در صورت بازگشت به لیست سیاه، مذاکرات مجدد برای بازگشت به همین شرایط تعلیق بسیار سخت است و بهانه به دست برخی کشورها می‌دهیم که این مساله را مشمول مرور زمان کنند؛ ما بالاخره باید راهی که دیگران رفتند را طی کنیم.

منبع: ایلنا

کلیدواژه: گروه ویژه اقدام مالی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۸۴۰۹۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سیاست‌گذاری صحیح برای گسترش روابط با همسایگان در حوزه تقویت جایگاه گازی چگونه باید باشد؟

محمدعلی قدیری، کارشناس انرژی در خصوص اقداماتی که دولت سیزدهم و وزارت نفت در خصوص افزایش تعاملات با کشورهای منطقه در حوزه انرژی به اجرا گذاشته اند، به خبرنگار قدس تصریح کرد: دیپلماسی انرژی یکی از نقاط قوت کشور ما محسوب می شود. وابسته کردن کشورهای همسایه به لحاظ انرژی به خودمان، از ابعاد مختلفی برایمان نفع دارد.

وی ادامه داد: افزایش تعاملات با کشورهای منطقه در حوزه انرژی و به اجرا گذاشتن دیپلماسی فعال انرژی در منطقه باعث بالا رفتن سطح درآمدهای ارزی کشورها، وابستگی دیگران به ما و تقویت جایگاه مان در منطقه می شود. از آنجائیکه گاز خاصیت تحریم پذیری کمتری دارد، گسترش روابط گازی کشور با همسایگان می تواند بسیار موثر باشد.

استفاده از گاز وارداتی از ترکمنستان برای رفع ناترازی گازی کشور  برایمان مزیت بالایی دارد

این کارشناس انرژی توضیح داد: افزایش تعاملات در منطقه در حوزه گازی به درستی در دستور کار قرار گرفته است. از آنجائیکه ما خودمان با موضوع ناترازی گاز روبرو هستیم، دولت باید به فکر واردات گاز نیز باشد. گفته می شود که خط لوله گازی ایران و ترکمنستان از ظرفیت 40 میلیون متر مکعبی در روز برخوردار است. باید گزینه های جذابی پیش روی عشق آباد قرار دهیم که به جای صادرات گاز به چین، بخشی از آن را در حد ظرفیت خط لوله موجود در اختیار ما قرار دهد.

قدیری گفت: استفاده از گاز وارداتی از ترکمنستان برای رفع ناترازی گازی کشور و همچنین ارائه این گاز به نیروگاه ها و جلوگیری از سوزاندن گازوئیل برایمان مزیت بالایی دارد.

دریافت نفت کوره به جای وجوهات صادرات گاز به عراق روشی است که باید ادامه پیدا کند

وی ادامه داد: در ارتباط با عراق نیز سیاست های خوبی در زمینه انرژی به اجرا گذاشته شد. به ویژه دریافت نفت کوره به جای وجوهات مربوط به صادرات گاز به این کشور روش مناسبی است که باید ادامه پیدا کند. این ماده کاملاً نقد شونده است و قابل تحریم نیست. به طور کلی، تهاتر چاره اندیشی مناسبی است که در دستور کار قرار دادیم.

این کارشناس انرژی توضیح داد: دیپلماسی انرژی دولت فعلی نسبت به دولت قبل بهبود یافته است. به ویژه اقداماتی که در ارتباط با ترکیه، عراق، پاکستان و ترکمنستان به منظور گسترش روابط در حوزه انرژی انجام داده ایم، قابل قبول است. اما این حد از اقدامات هنوز کافی نیست و نیاز است بر فعالیت های خودمان در این حوزه ها اضافه کنیم.

گفتنی است، وزارت نفت طی سال های اخیر و به ویژه بعد از اعمال تحریم های همه جانبه علیه صنایع نفت و گاز کشور، نقش مهم و موثری در حوزه خنثی سازی تحریم ها برعهده داشته است. افزایش تعاملات با کشورهای همسایه و رایزنی برای برقراری روابط گسترده تر در حوزه انرژی نیز از جمله راهکارهای پیش رو برای بی اثر کردن تحریم هاست.

دولت فعلی به جای چشم دوختن به نتیجه مذاکرات و امید داشتن به رفع تحریم ها، درصدد خنثی سازی تحریم ها برآمد. در این راستا، سیاست هایی به اجرا گذاشته شد. استفاده حداکثری از توان دانش بنیانی کشور، توسعه زنجیره ارزش محصولات، عرضه نفت به پالایشگاه های کوچک در شرق آسیا، سهامداری در پالایشگاه های فراسرزمینی و صدور خدمات فنی و مهندسی از جمله این سیاست ها هستند.

در ادامه سیاست های اعمالی به منظور خنثی سازی تحریم ها، وزارت نفت دیپلماسی فعال انرژی را در پیش گرفته است. در این چارچوب، افزایش تعاملات با کشورهای منطقه در دستور کار قرار دارد.به زعم کارشناسان، افزایش روابط با کشورهای همسایه نه تنها به لحاظ اقتصادی برای طرف های درگیر رابطه سودمند است، بلکه به لحاظ تأمین امنیت منطقه نیز به نفع تمامی کشورهای منطقه است. از سوی دیگر، وابسته کردن کشورهای دیگر به خودمان، در راستای تأمین منافع ملی ماست.

زهرا طوسی

دیگر خبرها

  • امتیاز ویژه برنامه اعزام به خارج از کشور در «ایران هلث» اعطا می‌شود
  • امتیاز ویژه برنامه اعزام به خارج از کشور در «ایران هلث» اعطاء می‌شود
  • تزریق آنتی بیوتیک در مطب، زن جوان را راهی بخش مراقبت های ویژه کرد
  • کارگران نقش ویژه‌ای در اعتلای اقتصاد و تولید کشور دارند
  • حکومت نظامی شهر فرانسوی برای جوانان
  • مراقب همراه بانک‌های جعلی باشید
  • پولشویی
  • نگاه ویژه ایران به توسعه همکاری با آفریقا
  • سیاست‌گذاری صحیح برای گسترش روابط با همسایگان در حوزه تقویت جایگاه گازی چگونه باید باشد؟
  • سفر رهبر شیعیان کشور مالی به قم (+ عکس)