Web Analytics Made Easy - Statcounter

روز گذشته و پس از کش‌وقوس‌های فراوان در نهایت سه زندانی طالبان با دو استاد دانشگاه آمریکایی کابل مبادله شدند، مبادله‌ای که می‌تواند سرنوشت دولت آینده افغانستان را تعیین کند؟ ۲۹ آبان ۱۳۹۸ - ۱۲:۱۹ بین الملل افغانستان نظرات - اخبار بین الملل -

گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم – سید حسام رضوی: روز گذشته رسانه‌های نزدیک به دولت افغانستان و گروه طالبان مبادله انس حقانی از فرماندهان ارشد طالبان و دو استاد دانشگاه آمریکایی کابل را تأیید کرده و اعلام کردند که انس حقانی و دو زندانی مهم دیگر طالبان در دوحه پایتخت قطر تحویل دفتر سیاسی طالبان شده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آزادی انس حقانی از زندان امنیت ملی افغانستان ابعاد مختلفی دارد که پیش از این نیز به برخی از آن‌ها پرداخته‌ایم اما بی‌شک نمی‌توان از نقش محمد اشرف‌غنی و تیم امنیتی او در این مبادله و امتیازگیری احتمالی آنها به راحتی گذشت.

در این نوشتار به بررسی این موضوع می‌پردازیم:

آزادی اساتید دانشگاه آمریکایی کابل؛ امتیاز بزرگ انتخاباتی برای ترامپ

ترامپ و تیم سیاست خارجی وی، به سرانجام رساندن موضوع افغانستان را یکی از برگ‌های برنده خود برای استفاده از آن در انتخابات 2020 می‌دانند و تاکنون همه تلاش خود را به کار بسته‌اند تا بتوانند این مساله را حل کرده و برگ برنده خود را در برابر دموکرات‌ها رو کنند.

ترامپ در آغاز با استفاده از خوی «رئالیست -  تهاجمی جمهوری‌خواهی» اطرافیانش تصمیم گرفت با شیوه سخت، طالبان را از پای در آورده و پیروزمندانه از افغانستان خارج شود. بر همین اساس دستور آغاز مجدد عملیات‌های هوایی و شبانه را صادر کرد. این حملات آغاز شد و در نهایت این طالبان بودند که توانستند با گسترش حملات خود به ویژه علیه نیروهای خارجی پیروز این میدان باشند.

با تغییر تیم سیاست خارجی ترامپ و به قدرت رسیدن مایک پامپئو در رأس وزارت خارجه آمریکا، وی تصمیم گرفت راه مذاکره مستقیم و هم‌زمان مبارزه با طالبان را در پیش بگیرد و از ترفند مذاکره برای تضعیف این گروه بهره ببرد.

زلمی خلیل‌زاد به عنوان نماینده ویژه آمریکا برای صلح افغانستان کار خود را آغاز کرد و نه دور مذاکرات مستقیم با نمایندگان طالبان در قطر را پیش برد و درست زمانی که به توافق نهایی با این گروه نزدیک می‌شد، ناگاه ترامپ همه چیز را مرده تلقی کرده و مذاکرات را ملغی کرد.

در همین زمان آمریکایی‌ها به این جمع‌بندی رسیدند که در گذر سریع زمان، عدم دستیابی به توافق با طالبان می‌تواند شکستی بزرگ برای آن‌ها تلقی شود بنابر این به نظر می‌رسد به یک توافق حداقلی فعلا قناعت کرده‌اند تا با استفاده از این امتیاز، چند ماهی فرصت تنفس برای خود بخرند.

آزادی دو استاد آمریکایی و استرالیایی‌تبار دانشگاه آمریکایی کابل در برابر آزادی انس حقانی و دو فرمانده ارشد دیگر طالبان همین توافق حداقلی بود که بالاخره اتفاق افتاد. آمریکا فعلا بر روی موج این آزادی و توافق موج‌سواری خواهد کرد تا بتواند در آینده راهبرد دیگری  را برای افغانستان پیش‌بینی و اجرا کند.

به هر حال در این راه آمریکا علاوه بر راضی کردن طالبان برای این تبادل زندانیان یک مشکل بزرگ دیگر نیز داشت و آن هم راضی کردن دولت افغانستان برای پذیرش شرط طالبان یعنی آزادی انس حقانی بود.

یادداشت| آزادی انس حقانی-1؛ امتیاز حداقلی و حداکثری انتخاباتی طالبان به ترامپاسرای طالبان و دو استاد دانشگاه آمریکایی کابل تبادل شدند

 

امتیازگیری کلان اشرف‌غنی در قبال آزادی انس حقانی

بی‌شک می‌توان شکار انس حقانی را بزرگ‌ترین دستاورد نیروهای امنیتی افغانستان در برابر طالبان در 18 سال گذشته دانست که بر روی آن و امتیازگیری در قبال آزادی وی حساب ویژه‌ای باز کرده بودند.

بارها در مذاکرات مستقیم میان خلیل‌زاد و نمایندگان سیاسی طالبان در قطر موضوع آزادی انس حقانی مطرح شده بود اما هر بار دولت افغانستان، آزادی وی را خط قرمز اعلام کرده بود و تن به آزادی وی نمی‌داد.

اکنون به نظر می‌رسد تیم اشرف‌غنی شرایط را برای آزادی وی مهیا دیده بود؛ آزادی انس حقانی در برابر حمایت تام آمریکا از تیم انتخاباتی وی برای اعلام پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری 2019.

چهارمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری افغانستان هشتم مهر ماه برگزار شد اما اعلام نتایج آن تا مدت نامعلومی به تعویق افتاده است.

5 تیم انتخاباتی بزرگ بر سر اعلام نتایج نهایی انتخابات با هم در جدال هستند و همین موضوع باعث شده تا این تعویق طولانی در اعلام نتایج به وقوع بپیوندد.

بر همه روشن است که نتایج این دوره از انتخابات افغانستان مانند سه دوره قبلی حاصل توافق خواهد بود و توافقی نیز به نتیجه خواهد رسید که آمریکایی‌ها پشت آن باشند.

آمریکایی‌ها در این دور از انتخابات بر سر چند راهی بزرگی گیر کرده و دقیقا نمی‌دانند از چه فرمولی برای به سرانجام رساندن انتخابات باید استفاده کنند و دل کدام دسته انتخاباتی را به دست آورند و همین موضوع هم یکی دیگر از دلایل اصلی عدم اعلام نتایج است.

اما اکنون به نظر می‌رسد اتفاقات جدیدی در راه است: اشرف‌ غنی خواسته اصلی آمریکایی‌ها را در این برهه زمانی تأمین کرده است: او علیرغم همه مخالفت‌ها و فشارها در نهایت تن به آزادی انس حقانی داده است و در مقابل آن خواسته مهمی را مطرح کرده است.

به نظر می‌رسد اشرف‌ غنی در قبال آزادی انس حقانی، تضمین حمایت آمریکایی‌ها از اعلام پیروزی وی و تیمش را در انتخابات 2019 ریاست‌جمهوری گرفته است و اکنون با خیال راحت خود را بر مسند ریاست‌جمهوری افغانستان می‌بیند.

غنی مقابله با تیم‌های انتخاباتی معترض به اعلام پیروزی‌اش را به دوش آمریکا گذاشته است و این آمریکاست که باید با امتیازات و ترفندهای گوناگون رقبای اصلی غنی را کنار بزند.

به نظر می‌رسد حال دیگر راه اعلام نتایج نهایی انتخابات افغانستان هموار شده است و شاید در روزهای آینده و در مکانیزمی نتایج اعلام شود زیرا دیگر آمریکایی‌ها به فرمول رسیده‌اند و آزادی انس حقانی بهای بزرگ نهایی‌سازی این فرمول بوده است.

انتهای پیام/.

R36446/P/S8,1128,1413/CT4 واژه های کاربردی مرتبط طالبان اخبار "افغانستان"

منبع: تسنیم

کلیدواژه: طالبان اخبار افغانستان طالبان اخبار افغانستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۸۴۳۸۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حکایت قالی‌ایرانی و موکت‌آمریکایی/ ترجمه یادداشت تحلیلی سردبیر روزنامه البناء لبنان درباره شرایط جدید منطقه

به گزارش قدس آنلاین، ایران که در اوج ظهور قدرت آمریکا موفق شد از رویارویی اجتناب کند و در سایه تحریم‌ها و محاصره، بر زخم‌هایش مرحم بگذارد؛ سه محور ثابت را حفظ و پیرامون آن دستاوردهایی کسب کرد: نخست؛ استقلال، ساختن کشور و اندوختن عناصر قدرت؛ دوم، انسجام اتحاد منطقه‌ای‌اش با سوریه و  سوم، موضع ایران در قبال فلسطین و جنبش‌های مقاومت و پافشاری در حمایت از آن‌ها. 

۲. نتانیاهو محاسبات خود را روی  دوگانه بنا کرد؛ اینکه آمریکا همچنان قادر به رویارویی و ایران هنوز در مرحله اجتناب از رویارویی است. او دچار غافل‌گیری مضاعف شد. همه‌چیز گویا بود که آمریکا – همان‌طور که جنگ در عراق و افغانستان نشان داد - دیگر نشاط اجتماعی و برتری نظامی لازم برای جنگیدن را ندارد. در جنگ علیه سوریه، آمریکا به گروه‌های تروریستی متوسل شد؛ با این حال، جنگ آن‌طور که آمریکا می‌خواست به پایان نرسید. اگر غافل‌گیری از آماده نبودن آمریکا برای رویارویی - فقط برای نتانیاهو بود، غافل‌گیری دوم هم برای او و هم برای دیگران بود؛ اینکه ایران برای رویارویی آماده است.

۳. پاسخ اسرائیل - که متکی به آمادگی آمریکا بود - شاهدی بر غافل‌گیری نخست بود؛ در حالی که پاسخ ایران - پیش از آن - بر اساس آمادگی ایران تعیین شده بود و مانور توان بازدارندگی، ایرانی - اسرائیلی نبود، بلکه ایرانی - آمریکایی بود. در جریان واکنش ایران، آمریکا تمام عناصر لازم برای شناخت توانایی ایران در به‌کارگیری قدرت را آزمایش و نیروها و متحدان خود را بسیج کرد، اما نتایج آن، او را ناکام گذاشت و نشان داد ایران دست بالا را دارد. دلیل نخست اینکه جمهوری اسلامی قادر است تمام نقاط حرکت نیروهای آمریکایی، حرکت هواپیماهای جنگی از مدیترانه به سمت خلیج فارس و کشورهای عربی و پراکندگی شبکه‌های موشکی را زیر نظر بگیرد و پهپادها و موشک‌های ایران، آماده‌باش را به تمام نیروهای آمریکا، اسرائیل و متحدانشان تحمیل کرد؛ در حالی که ایران فقط بخشی از آنچه در اختیار داشت را استفاده کرد و بخشی از آنچه که تصمیم به افشای آن داشت را در معرض رصد قرار داد. دوم، ناتوانی در تسلط الکترونیکی بر پهپادها و موشک‌هاست. دو ناوشکن ویژه پارازیت الکترونیکی برای انجام این مأموریت آماده شدند و نتیجه آن شکستی ناگوار بود؛ با وجود آنکه هواپیماهای ایرانی به مدت ۹ساعت، اهدافی در دسترس بودند. سوم اینکه موشک‌های معدود و مشخص ایران، بدون آنکه پدافندهای آمریکا و اسرائیل قادر به مقابله با آن‌ها باشند، به اهداف خود رسیدند.

۴. نبرد تمام شد؛ آزمون اذهان، اراده‌ها و توان فنی به پایان رسید و نتیجه «یک - صفر» به‌نفع ایران شد. این نتیجه نهایی است؛ زیرا دور بعدی پس از آن وجود نخواهد داشت و با توجه به نتایج این دور، در منطقه بسیار نوشته خواهد شد، به‌ویژه در مورد پرونده‌های جاری که در انتظار تعیین مرزهای قدرت میان آمریکا و ایران بود که ترسیم شد. پرونده اول، جنگ غزه است که تلاش نتانیاهو برای فرار از آن به سمت رویارویی ایران و آمریکا ناکام ماند. او اکنون باید به چالش‌های خود بازگردد، یا دنبال کردن جنگی که منجر به شکست بیشتر می‌شود یا تسلیم شدن در برابر شرایط مقاومت و تحمل ذلت. چشم‌انداز منطقه، سرنوشت عادی‌سازی روابط عربستان و اسرائیل و سرنوشت موضع‌گیری ترکیه هم از مسیر این جنگ و مسائل پیرامون آن عبور می‌کند.

این منطقه، از جو پرفشار اسرائیلی خارج شده و وارد جو کم‌فشار ایرانی می‌شود؛ در حالی که جوهره این گذار، بر برتری «بافنده فرش» بر «پوکرباز» در صبر، مهارت و پشتکار و برتری «قالی ایرانی» بر «موکت آمریکایی» استوار است.

مصطفی لشکری

دیگر خبرها

  • آزادی ۶ مرزبان ایرانی از طالبان (+عکس)
  • آزادی ۶ مرزبان بازداشت شده در شرق کشور
  • آزادی ۶ مرزبان ایرانی بازداشت شده توسط طالبان
  • آزادی ۶ مرزبان ایرانی از طالبان
  • آزادی ۶ مرزبان بازداشت شده در جنوب شرق کشور
  • آمریکا مهاجم فرودگاه کابل را به افغانستان منتقل کرده بود
  • کمک های بشر دوستانه قزاقستان به کابل رسید
  • تایید صلاحیت ۶ کاندیدای ریاست فدراسیون ورزش‌های رزمی
  • حکایت قالی‌ایرانی و موکت‌آمریکایی/ یادداشت تحلیلی سردبیر روزنامه البناء لبنان درباره شرایط جدید منطقه
  • حکایت قالی‌ایرانی و موکت‌آمریکایی/ ترجمه یادداشت تحلیلی سردبیر روزنامه البناء لبنان درباره شرایط جدید منطقه