Web Analytics Made Easy - Statcounter

سعد حریری نخست وزیر دولت پیشبرد امور لبنان که در هفته دوم تظاهرات استعفا داد، بر لزوم تشکیل دولت فن سالار پافشاری دارد و آن را به عنوان شرط بازگشت خود به نخست وزیری مطرح کرده است.

موانع تشکیل دولت فن سالار در لبنان

با توجه به ماهیت جامعه لبنان و به عبارت بهتر تنوع مذهبی، طایفه ای و سیاسی این کشور، می توان آن را شبیه موزاییکی دانست که از قطعات مختلف تشکیل شده است وهر یک از این قطعات جزئی از بدنه سیاسی این کشور هستند به گونه ای که امکان حذف هیچ یک از این اجزاء تحت عنوان دولت فن سالار وجود ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما اینکه چرا حریری با علم کامل به ماهیت سیاسی لبنان همچنان بر تشکیل دولت فن سالار پافشارری دارد، موضوعی است که برخی کارشناسان دلیل آن را افزایش سهم خواهی و نیز فشارهای خارجی و به عبارت بهتر فشارهای آمریکا ومتحدانش بر وی به منظور دور کردن حزب الله از دولت جدید لبنان عنوان کرده اند، حال آنکه آمریکا بیش از هرطرف دیگری به ماهیت دولت لبنان و تنوع مذهبی و طایفه ای آن آگاه است و می داند تنها دولتی که در این کشور امکان تشکیل آن وجود دارد یا سیاسی است یا تکنو-سیاسی.

افزایش تماس ها بین جنبش امل و حزب الله با سعد حریری

در پی انصراف "محمد الصفدی" از وزیران سابق لبنان که هفته گذشته برای تشکیل کابینه معرفی شده بود، همچنان صحنه سیاسی لبنان در خصوص تشکیل دولت جدید درجا می زند.

در این میان  جنبش امل به رهبری "نبیه بری" رئیس پارلمان و حزب الله در تلاش برای تماس بیشتر با حریری هستند تا او را به نخست وزیری دولت جدید متقاعد کنند و بر همین اساس  در ساعت های گذشته تماس هایی بین وی و علی حسن خلیل وزیر دارایی دولت پیشبرد امور انجام شد.

اسم حریری اکنون به عنوان تنها نامزد تشکیل دولت آینده مطرح است؛ دولتی که چاره ای نیست جز اینکه فن سالار باشد و در آن تعداد بسیار اندک و محدودی از سیاستمداران حضور داشته باشند.

در این میان محافل نزدیک به حریری اعلام کردند، هر چند وی همچنان مخالف بازگشت به دولت سیاسی بوده و تصمیم نهایی او انصراف از تشکیل دولت جدید است، اما نمی توان گفت، امکان توافق با وی وجود ندارد به ویژه اینکه وضعیت کشور در تمام سطوح بسیار خطرناک شده است و نباید فرصت را هدر داد.

در همین ارتباط روزنامه "الاخبار" نوشت:هر چند تشکیل دولت در شرایط کنونی حائز اهمیت زیادی است اما از آن مهم تر سرو سامان دادن به وضعیت اقتصادی و جلوگیری از تلاش هایی است که برای فروپاشی اقتصاد لبنان در جریان است زیرا وضعیت کشور به سمت خطرناکی در حرکت است و زنگ خطر برای انفجاری که همه را در برخواهد گرفت، به صدا در آمده است.

به نوشته این روزنامه بعد از انصراف الصفدی از تشکیل دولت، وضعیت لبنان دشوار تر شده است و اکنون فقط نام سعد حریری برای تشکیل کابینه مطرح است.

مثلث حریری-جنبلاط – جعجع و اصرار بر دولت فن سالار

روزنامه "الجمهوریه" نیز در این خصوص نوشت: حریری همچنان مخالفت تشکیل دولت جدید با حضور چهره های سیاسی است و تا این لحظه راز پافشاری او بر این مخالفت مشخص نشده است از همین رو صحنه سیاسی لبنان در دو سطح زیر درجا می زند:

اول: یک تیم سیاسی متشکل از مثلث سعد حریری- سمیر جعجع- ولید جنبلاط که تلاش دارند از تکاپوی مردمی به عنوان پلی برای تحمیل خواست خود مبنی بر لزوم تشکیل دولت فن سالار بدون حضور نمایندگانی از چهره های سیاسی و حزبی در آن بهره برداری کنند.

جنبلاط رهبر حزب "سوسیالیت ترقیخواه" و جعجع رهبر حزب "نیروهای لبنانی" و نیز حریری دلیل موضع کنونی خود مبنی بر لزوم تشکیل دولت فن سالار را خودداری از تشکیل دولتی شبیه دولت مستعفی و دولت های سابق عنوان می کنند زیرا آن را عاملی برای تحریک مردم و تشدید خشم آنان می دانند.
دوم: تیم سیاسی دیگر که مثلث مقابل به شمار می آید و شامل رئیس جمهوری به همراه "جبران باسیل" رهبر جریان ملی آزاد، جنبش امل و حزب الله  است که   تشکیل دولت تکنو-سیاسی که مسئولیت نجات کشور با حضور تمام گروههای سیاسی را برعهده بگیرد، خواستارند به ویژه اینکه دولت فن سالار را گزینه مناسبی برای لبنان در مرحله کنونی نمی دانند.

همچنین اغلب گروههای سیاسی لبنان در خصوص تشکیل دولت فن سالار توافق نظر ندارند به گونه ای که گروه کوچکی خواستار دولت فن سالار و گروه بزرگی  مخالف آن هستند.

بدنه ضعیف دولت فن سالار

الجمهوریه در ادامه نوشت: دلیل مخالفت با دولت صرفا فن سالار فقط به این دلیل تعارض آن با نتایج انتخابات پارلمانی و عدم تناسب آن با مرحله دشوار کنونی نیست، بلکه بیش از هرچیز به این دلیل است که چنین دولتی شبیه جسم ضعیفی خواهد بود که زمینه را برای هرگونه دخالت های خارجی فراهم خواهد کرد به گونه ای که ضعف آن موجب می شود طرف های خارجی به راحتی بر آن مسلط شده و آن را در جهتی که خود می خواهند، سمت و سو دهند.

با این توضحیات به نظر می رسد تلاش برای نزدیک کردن این دو منطق (فن سالار و تکنو-سیاسی)  به یکدیگر دشوار است و چاره ای نیست جز دستیابی به یک راه حل میانه به گونه ای که بر اساس آن هیچ طرف سیاسی خود را پیروز و طرف مقابل را در شکست خورده  نداند، زیرا لبنان در این خصوص تجربه های متعددی را پشت سر گذاشته و بهای سنگینی پرداخت کرده است و در شرایط کنونی کشور دستیابی به  یک راه حل میانه به عنوان یک ضرورت مطرح است.

الجمهوریه نوشت: برخی بر این باورند که حریری دیر یا زود از مواضع خود عقب گرد خواهد داشت و ماموریت تشکیل دولت تکنو-سیاسی را خواهد پذیرفت وبه این ترتیب از فشارهایی که با آن روبه رو است نجات می یابد زیرا گفته می شود حریری با پافشاری بر تشکیل دولت فن سالار به دنبال بهبود شروط و سهم خواهی هرچه بیشتر در دولت آینده است آن هم در شرایطی که بیم آن می رود، بحران مالی و اقتصادی کنونی در پرتو دولت پیشبرد امور وخیم تر شود.

به نوشته ای منبع به نظر می رسد حریری از چیزی می ترسد و از صحبت کردن در مورد آن پرهیز دارد، اما در گفتگو با برخی دست اندکاران اصلی تشکیل دولت به این نکته اشاره کرده است که مشکل مربوط به موضوع حزب الله است و آمریکا و متحدانش با پافشاری بر لزوم تشکیل دولت فن سالار، وی را برای دور کردن حزب الله از دولت جدید تحت فشار گذاشته اند، حال آنکه همه به خوبی می دانند، واشنگتن کاملا باور دارد که دولتی در لبنان قابل تشکیل است که یا سیاسی باشد یا تکنو-سیاسی زیرا ماهیت سیاسی لبنان و حساسیت عناصر سیاسی، طایفه ای و مذهبی آن را به خوبی می شناسد؛ ماهیتی که تشکیل دولت توافقی با حضور احزاب را ایجاب می کند.

الجمهوریه نوشت:  آمریکا بیش از هرکس دیگری معنی دولت احزاب را درک می کند زیرا خود از طریق انتخابات ریاست جمهوری و انتخابات کنگره و حتی انتخابات شهرداری ها از یک دولت حزبی برخوردار است.

برچسب‌ها لبنان تشکیل دولت فن سالار پروندهٔ خبری اعتراض‌های مردمی در لبنان

منبع: ایرنا

کلیدواژه: لبنان تشکیل دولت لبنان تشکیل دولت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۸۵۱۳۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پروژه آمریکا برای مهار مقاومت یمن چیست؟

آمریکا همزمان با حملات هوایی به الحدیده، صعده و صنعا برای حمایت از رژیم صهیونیستی، پروژه ای سیاسی - امنیتی برای تضعیف دولت نجات ملی یمن را به اجرادرآورده تا بار دیگر آتش جنگ داخلی در این کشور را شعله‌ور نماید. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، همزمان با استمرار عملیات نیروهای یمنی در مقابله با کشتی های رژیم صهیونیستی در باب‌المندب برای حمایت از مردم غزه، آمریکا تحرکات سیاسی خود را با هدف تضعیف دولت صنعا آغاز کرده است. آمریکا به موازات عملیات موسوم به "نگهبان رفاه" که با همراهی انگلیس در غرب اقیانوس هند و دریای سرخ به اجرا درآورده، پروژه سیاسی را  با نقش آفرینی "استیون فاگین" به اجرا درآورده است.

براساس گزارش ها، استیون فاگین، سفیر آمریکا در یمن که سابقه سرکنسولی در اربیل و ریاست دفتر ایران در وزارت خارجه آمریکا را بر عهده داشته است، تلاش می کند تا گروه های مختلف در یمن را علیه دولت نجات ملی که در صنعا مستقر می باشد، متحد نماید. تلاش های فاگین طی دو ماه گذشته باعث شد تا از حجم حملات لفظی و رسانه ای میان اعضای شورای ریاستی (به ویژه بازمانده های دولت «منصور هادی»، رئیس جمهور مخلوع) کاسته شود و هم نشانه هایی از کاهش اختلاف میان این شورا با شورای انتقالی جنوب هم نمایان شد.

در این راستا، «رشاد العلیمی»، رئیس شورای ریاستی در همین بازه زمانی بارها از تلاش ها برای وحدت و همکاری برای مقابله با دولت صنعا سخن گفت و در مصاحبه ای در 18 آوریل با جمعی از خبرنگاران مصری اظهار داشت: اعضای شورای ریاستی شرایط استراتژیک کنونی را درک می کنند و دولت (در تبعید) بر ایجاد تحول استراتژیک که به سود منطقه باشد، تاکید دارند. سفیر آمریکا در یمن همزمان با تلاش برای یکصدا کردن شورای ریاستی تلاش برای کاستن از اختلافات موجود میان شورای ریاستی و شورای انتقالی جنوب را به طور ویژه در دستور کار خود قرار داده است. فاگین در همین راستا نشستی در 28-29 آوریل با حضور 24 حزب، گروه و مجموعه سیاسی یمنی مخالف دولت نجات ملی در عدن برگزار نمود.

این نشست که توسط آژانس توسعه بین المللی و مرکز دموکراسی وابسته به وزارت خارجه آمریکا برگزار گردید، به توافقی هفت بندی منجر شد که بر اصول صلح و همکاری میان بازیگران مخالف دولت صنعا تاکید داشت. در این توافق بر بندهایی همچون مبارزه با تروریسم، تشکیل دولت فراگیر و حل مشکل جنوب (بدون اشاره به استقلال) تاکید گردید و فاگین سفیر آمریکا در سخنانی بر تعهد کشورش بر اجرای این اصول تاکید نمود. با وجود تلاش های مذکور، شورای انتقالی جنوب پس از نشست تحت سرپرستی آمریکا با لحنی منفی به این نشست پرداخت و از گنجانده نشدن حق جدایی و استقلال جنوب انتقاد کرد تا نشان دهد رسیدن به توافق فراگیر در یمن تا چه حد دشوار است.

آمریکایی ها همزمان با این تلاش های سیاسی، در حوزه نظامی و امنیتی هم وارد عمل شده اند و سایت "الخلیج" در این زمینه خبر داد که آمریکا نیروهای مخالف حوثی ها در یمن از جمله شبه نظامیان وابسته به شورای ریاستی موسوم به نیروهای مقاومت ملی و عمالقه (مزدوران امارات) را به طور مستقیم و بی واسطه مسلح کرده است. همچنین نیروهای جدایی طلب جنوب هم توسط آمریکایی ها برای جنگ با دولت نجات ملی در صنعا تسلیح شده اند و سفرهای چندماه گذشته استیون فاگین به حضرموت در ارتباط با همین تلاش ها بوده است.

آمریکا درحالی همزمان با حملات هوایی به الحدیده، صعده و صنعا برای حمایت از رژیم صهیونیستی، پروژه ای سیاسی - امنیتی برای تضعیف دولت نجات ملی یمن را به اجرادرآورده که طی یکسال اخیر نه تنها درگیری میان عربستان با یمن متوقف شده بود، بلکه اوضاع جنگ داخلی در مناطقی همچون تعز و مارب هم تا حد زیادی آرام شده بود.  دور از انتظار نیست که با آغاز فاز عملیاتی پروژه آمریکا، تلاش ها برای صلح در جنوب شبه جزیره به کلی به شکست کشیده شود که این امر حتی به ضرر منافع متحدان عربی واشنگتن تمام خواهد شد.

انتهای پیام/

 

دیگر خبرها

  • ماجرای یک مناسبت جدید و مهم در تقویم عربستان
  • پروژه آمریکا برای مهار مقاومت یمن چیست؟
  • فرید مرجایی، تحلیل گر مسائل آمریکا و مقیم این کشور: جنبش دانشجویی سپهر غالب بر فضای سیاسی آمریکا را به چالش کشید/ شبکه های اجتماعی امپراطوری رسانه ای را زیر سوال بردند/ تظاهرات دانشجویی خط قرمز انتقاد از اسرائیل را شکسته است
  • صندوق سرمایه‌گذاری زمین و ساختمان در قم تشکیل می‌شود
  • تظاهرات حامیان فلسطین در برلین
  • رویکرد بایدن در قبال تظاهرات ضد صهیونیستی دانشجویان در آمریکا
  • عضو حماس: نتانیاهو به دنبال توافق نیست
  • علم الهدی: امامت سیاسی دشمن دارد/ امام فقط شاگردپرور و عالم نیست؛ اصل امامت به تشکیل نظام رهبری و تشکیلات حکومت اجتماعی است
  • سیستم مکان‌یابی در فلسطین اشغالی دچار اختلال شد
  • تظاهرات دانشگاهی، مهم‌ترین عنصر تحلیل قدرت آمریکا