Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-04@04:46:05 GMT

مقاومت در برابر زلزله با راهکارهای ساده

تاریخ انتشار: ۲ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۸۶۵۷۹۳

مقاومت در برابر زلزله با راهکارهای ساده

آسیب‌های ناشی از زمین‌لرزه، پدیده‌ای که سالانه جان بسیاری از مردم جهان خصوصا ساکنان مناطقی در نزدیکی گسل‌ها را در معرض دائمی خطر قرار می‌دهد، می‌تواند به کمک راهکارهایی از جنس خود طبیعت کنترل شود.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، شهرهای بسیاری در سراسر جهان وجود دارد که با توجه به موقعیت جغرافیایی در معرض خطر همیشگی وقوع حوادثی هم‌چون زمین‌لرزه قرار گرفته‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مسئولان این شهرها در ساده‌ترین حالت با استفاده از منابع موجود و بدون استفاده از فن‌آوری‌های پیچیده و نوین دست به ایده‌های ابتکاری می‌زنند و ساختمان‌های موجود را ضدزلزله می‌کنند. بدین ترتیب حتی شهرهایی که از منابع مالی و یا دانش کافی برخوردار نیستند هم می‌توانند از خطر مصون بمانند.

از جمله مواد موجود در طبیعت که قرن‌ها به‌عنوان مصالح ساختمانی ارزان‌قیمت، سبک، بادوام، پایدار، مستحکم و انعطاف‌پذیر در آسیا، آمریکای مرکزی و آمریکای جنوبی مورد استفاده قرار می‌گرفته، بامبو است که با وجود دوری از فن‌آوری استحکام بسیار بالایی دارد.

کیتو، پایتخت اکوادور کشوری در شمال غربی آمریکای جنوبی است که در سال ۲۰۰۹ در آن با استفاده از بامبو مدرسه‌ای به نام "نواوا استرپانزا" ساخته شد. پس از آن در سال ۲۰۱۶ زلزله گسترده‌ای در سواحل شمالی اکوادور به وقوع پیوست که صدها کشته بر جای گذاشت و ۳۵ هزار خانه را ویران کرد. با این حال مدرسه مذکور به خوبی در برابر ارتعاشات ناشی از این زمین‌لرزه مقاومت کرد.  پس از وقوع زلزله سال ۲۰۱۳ در ژاپن، تمامی مدارس فیلیپین با استفاده از چوب بامبو بازسازی شدند تا حصار امنی در برابر وقوع زمین‌لرزه باشند.

معماران اکوادوری همچنین روش جالبی برای استفاده مجدد از مصالح پیدا کردند؛ آن‌ها معتقدند که با استفاده از مصالحی شامل چوب‌های مورد استفاده برای ساخت صحنه نمایش و سن، تابلوهای بازیافت‌شده تتراپک، پایه‌های بامبو و بتن سبک، امکان ساخت سریع‌تر منازل مسکونی ارزان‌تر و کربن‌خنثی فراهم خواهد آمد. در حال حاضر یکی از این ساختارها در بخش توسعه نمونه‌های منازل روستایی اکوادور مورد استفاده قرار گرفته است.

در این میان بعضی از مناطق زلزله‌خیز جهان تمرکز خود را بر استحکام بخش‌های زیرساختی ضروری هم‌چون پل‌های شهری قرار داده‌اند؛ این زیرساخت‌ها را می‌توان به کمک اتصالاتی ساخت که در کنار سرعت بالای ساخت و ساز و جلوگیری از اتلاف وقت و انرژی، در برابر زلزله نیز مقاوم باشد. از جمله نمونه‌های موجود برای این نوع پل در دنیا، پل‌های ۲۲متری (shape memory) در رنو، یکی از شهرهای نوادا است که پیش از نصب در محل، در آزمایشگاهی با شبیه‌سازی زلزله‌ای تقریبا ۷.۵ تا ۸ ریشتری در معرض آزمایش قرار گرفت و مقاومت نشان داد. از دیگر موارد مقاوم در برابر زلزله که در ساخت این پل‌ها به کار گرفته شده است، ستون‌هایی از آلیاژهای فوق الاستیک از جنس نیکل و تیتانیوم یا مس، آلومینیوم و منگنز است که می‌تواند تأثیر زمین‌لرزه بر آن را به طور کامل دفع کند. البته بررسی‌ها برای امکان ساخت بهترین میله‌ها برای ستون‌های پل همچنان ادامه دارد. 

استانبول نیز با زمین‌لرزه بیگانه نیست. به همین دلیل پس از تصویب طرح ایجاد فرودگاه بین‌المللی "صبیحه گوکچن"، مقاومت لرزه‌ای این بنا را در لیست اولویت‌های ساخت و ساز  قرار داد. برآورده‌سازی این اولویت نیز با استفاده از جداسازهای لرزه‌ای در پایه‌های فرودگاه مذکور انجام گرفت. استفاده از این سیستم عبارت است از بنا کردن یک سازه روی  جداسازهایی که بنا را از زمین جدا می‌کند و بدین ترتیب از حرکت بیش از حد آن در هنگام وقوع زمین‌لرزه پیشگیری و از تخریب یا آسیب بنا ممانعت می‌کند. این جداسازها بارهای لرزه‌ای جانبی زمین‌لرزه‌هایی به بزرگی ۷.۵ تا ۸ ریشتر را خنثی و این فرودگاه را به یکی از بزرگترین سازه‌های ضدزلزله جهان تبدیل می‌کنند.

البته استفاده از این سیستم لرزه‌ای در بیمارستان‌های شهر از اهمیت بیشتری برخوردار است، خصوصا پس از کشته شدن ۲۰ هزار نفر در زلزله ۱۸ سال پیش ترکیه، که بنا بر گزارش سیستم‌های حفاظت از زلزله مستقر در کالیفرنیا، چنانچه بیمارستان‌ها عملکرد بهتری داشته باشند این آمار کاهش چشمگیری خواهد داشت. بنابراین سازمان جهانی بهداشت به انتشار کتابچه‌ها و دستورالعمل‌های راهنما به منظور اشاعه ساخت بیمارستان‌هایی مقاوم در برابر زمین‌لرزه اقدام کرده است که در آن‌ها به‌کارگیری جداسازهای لرزه‌ای برای بیمارستان‌های جدید سراسر دنیا نیز مورد توجه ویژه‌ای قرار دارد؛ بیمارستان‌های استانبول نیز از این سیستم پیروی می‌کنند.

کد خبر 397781

منبع: ایمنا

کلیدواژه: زمین لرزه زلزله مقاوم به زلزله سازه های مقاوم در برابر زلزله کلانشهرهای جهان شهرهای جهان گسل شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۸۶۵۷۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایجاد نخستین ایستگاه مدرن لرزه‌نگاری در قشم

عملیات اجرایی نخستین ایستگاه مدرن لرزه نگاری بر خط جزیره قشم از سوی مرکز لرزه‌نگاری کشوری وابسته به موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران و با حمایت سازمان منطقه آزاد قشم آغاز شد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قشم، این پروژه در مجاورت مرکز پزشکی خلیج فارس (بیمارستان جی جیان) این جزیره جانمایی، ترازیابی و آماده ساخت شده وعملیات اجرایی آن امروز جمعه با حضور رییس سازمان مدیریت بحران کشور و جمعی دیگر از مسئولان آغاز شد.

به گفته کارشناسان حوزه زمین‌شناسی، وقوع زمین لرزه های پیاپی سالهای گذشته در قشم حاکی از آن است که این جزیره یکی از کانون‌های مستعد وقوع زمین لرزه است و این خود اهمیت وجود ایستگاه‌های لرزه‌نگاری را در این منطقه دو چندان می‌کند.

ایستگاه ها و شبکه‌های لرزه نگاری پایه‌ای ترین زیر ساخت مطالعات زلزله شناسی به منظور کاهش خطر پذیری زلزله است که توجه به این شبکه ها توانمندی جامعه را در مقابل زلزله افزایش می دهد.

تمام اطلاعات همواره به صورت برخط (آنلاین) و پیوسته از این ایستگاه‌ها به مرکز باند پهن واقع در پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی ارسال و بر روی تارنما(وب سایت) برای تمام مشترکان ارسال می‌شود.

انتهای پیام/7558/.

دیگر خبرها

  • انجام ارزیابی اولیه از خسارت زلزله امروز در خراسان شمالی
  • زلزله ۴.۲ ریشتری در خراسان شمالی هیچگونه خسارتی در پی نداشت
  • ایجاد نخستین ایستگاه مدرن لرزه‌نگاری در قشم
  • زلزله در خراسان شمالی ؛ شدت و مرکز زمین لرزه
  • زلزله این استان را لرزاند
  • زلزله چهار وهفت دهم ریشتری درفاریاب
  • زمین لرزه ۴.۷ ریشتری در فاریاب استان کرمان
  • وقوع زمین لرزه ای به قدرت ۴.۶ ریشتر در سیرچ کرمان
  • وقوع زلزله در سیرج / کرمان لرزید
  • جزییات زلزله ۴.۶ ریشتری در کرمان