Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از همشهری، جنگل‌های شمال کشور دستخوش تغییرات و تحمل تخریب‌های متعدد است که از سال‌های گذشته آغاز شده است. افزایش ویلاسازی در چند سال اخیر  گسترش فعالیت‌های صنعتی و معدنی در سال‌های قبل، غلبه نگاه تجاری به جنگل و... توان مقاومت این پهنه جنگلی وسیع را به مرور کاهش داده و آن را آسیب‌پذیر کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همین فعالیت‌ها نیز کارشناسان و متخصصان جنگل را نگران جنگل‌های خاص و با قدمت هیرکانی کرده است. یکی از نگرانی‌ها، تخریب‌های متعددی است که گسترش معادن در سال‌های گذشته در جنگل‌های شمال کشور بر جای گذاشت. هرچند بخشی از این معادن به دلایل مختلف، چند سال است غیرفعال شده‌اند، اما تخریبات برجای مانده از فعالیت‌هایشان همچنان بر پهنه جنگل و اکوسیستم جنگلی فشار وارد می‌کند.سازمان جنگل‌ها معتقد است؛ تمام این فشارها نتیجه نبود برنامه حفاظتی جنگل در سال‌های گذشته است و اکنون قرار است با تدوین برنامه حفاظتی، در مقابل تمامی تهدیدها و تخریبات جنگل‌های هیرکانی گرفته شود. فعالیت‌های معدنکاوی ازجمله اقدامات مخربی است که از سال‌ها قبل وسعت 2میلیون هکتاری جنگل‌های هیرکانی را با قدمت حدود 40میلیون سال، تحت‌تأثیر قرار داده است. انجام فعالیت‌های معدنی در دهه 70سرعت بیشتری یافت و پابه‌پای آن، دامنه تخریب جنگل را نیز بزرگ‌تر کرد. قطع درختان، احداث جاده برای معادن و به‌دنبال آن چند تکه کردن زیستگاه حیات‌وحش، آلوده کردن رودخانه‌ها و تخریب اکوسیستم آنها، رانش زمین و... ازجمله پیامدهای منفی فعالیت‌های معدنی در این جنگل‌هاست. این روزنامه به تازگی در گزارشی با عنوان «‌جنگل‌های هیرکانی زیر تیغ 66معدن فعال» اعلام کرد که هم‌اکنون 66معدن فعال و همچنین 51معدن غیرفعال در این پهنه جنگلی قرار دارد که در مجموع حدود 68هزار هکتار از وسعت این جنگل‌ها را در اختیار قرار گرفته و خسارت‌های زیادی در دل جنگل بر جای گذاشته‌اند.

اجرای برنامه حفاظتی در تمامی وسعت جنگل‌های هیرکانی

بعد از تمامی این آسیب‌ها، ‌هم‌اکنون سازمان جنگل‌ها در حال تدوین «طرح مدیریت پایدار جنگل» است تا تمامی وسعت 2میلیون هکتاری جنگل دارای برنامه حفاظتی شده و هیچ نقطه خالی بدون برنامه نباشد. تا پیش از این تنها حدود یک میلیون هکتار از وسعت این جنگل‌ها دارای برنامه بود که آن نیز صرفا به برنامه بهره‌برداری معطوف شده بود. کامران پورمقدم، ‌رئیس شورای‌عالی جنگل می‌گوید: «برنامه جدید، ‌رویکردی حفاظتی دارد و تمام وسعت جنگل‌های هیرکانی را در برخواهد گرفت. در این برنامه مسائل اکولوژیک، اقتصادی و اجتماعی درنظر گرفته شده و با توجه به حوزه‌های آبخیز، پهنه‌بندی‌های تعریف شده‌ای برای جنگل درنظرگرفته خواهد شد.» به گفته او تخلفات تغییر کاربری چه جدید وچه قدیم نیز در این طرح دیده شده است. طرح حفاظت از جنگل‌های هیرکانی که از سال 99اجرایی خواهد شد به مسئله معادن نیز خواهد پرداخت.به جز ممنوعیت آغاز فعالیت‌های معدنی که از سال 80 نیز اجرایی شده، معادن فعال نیز در قالب این طرح دیده شده‌اند. پورمقدم می‌گوید:‌ «براساس طرح حفاظتی، اقدامات معدن کاوی که در گذشته مجوز گرفته و هم‌اکنون در حال اجراست، آسیب شناسی خواهد شد و مشکلات رخ داده کاهش و رفع خواهند شد. همچنین تمامی اقداماتی که در جنگل‌های هیرکانی انجام شده، بررسی و تعیین تکلیف می‌‌شوند.»‌ رئیس شورای‌عالی جنگل تأکید می‌کند: «بعد از اجرای این طرح هر اقدامی که قرار باشد در محدوده رویشگاه‌های جنگلی به اجرا درآید و آسیب بزند ممنوع خواهد بود و صرفا فعالیت‌های سازگار با طبیعت به اجرا درخواهد آمد.» قرار است در راستای اجرای این طرح تمامی اقدامات و برنامه‌ها در قالب کارگروه ملی و استانی بررسی و سپس در مورد اجرای آن تصمیم‌گیری شود.

   هیرکانی ؛ 40میلیون سال قدمت

جنگل‌های هیرکانی، جنگل پهن برگ در استان گیلان با قدمت ۴۰ میلیون سال، یکی از ارزشمندترین جنگل‌های جهان به‌شمار می‌آید و از آن به‌عنوان موزه طبیعی یاد می‌شود. جنگل‌های مختلط کاسپینی

 هیرکانی (Caspian Hyrcanian mixed forests) یک زیست‌منطقه در زیست‌بوم جنگل‌های مختلط پهن‌‌برگ حاشیه جنوبی دریای خزر است که در حاشیه جنوبی و جنوب‌غربی دریای خزر و در 2 کشور ایران و جمهوری آذربایجان است. این جنگل از منطقه هیرکان جمهوری آذربایجان آغاز و تا استان گلستان در ایران امتداد دارد و در ایران مورد حفاظت مشترک سازمان حفاظت محیط‌زیست و وزارت میراث ‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی است. واژه هیرکان شکل یونانی نام گرگان است. گفته می‌شود نام ورکان در کتیبه‌های به جا مانده از دوران هخامنشی نیز در مورد این جنگل نوشته شده که اثباتی بر قدمت آن است. از مشهورترین درختان آن می‌توان راش، بلوط، توسکا، ممرز، افرا، انجیلی، نارون، زبان گنجشک، گیلاس وحشی، بارانک، سرخدار، نمدار، شمشاد، لرگ، لیلکی، خرمندی، آزاد، انجیر و... را نام برد. از درختچه‌های این جنگل‌ها نیز ازگیل، زالزالک، زغال اخته، آلوچه وحشی، انار، جل، خاس، کوله‌خاس، سیب وحشی و... قابل ذکر هستند. چهره متفاوتی از این جنگل‌ها نیز در آذربایجان شرقی و در منطقه ارسباران به چشم می‌خورد که به عقیده برخی جنگل‌شناسان مستقلا با نام جنگل‌های ارسباران در طبقه‌بندی جنگل‌های ایران یاد می‌شود.  گنجشک‌سانان، سار، دارکوب، اردک نوک‌پهن که در پاییز مهمان جنگل‌های هیرکانی است، قرقاول خزری گونه در حال انقراض، کبک، بلدرچین، کبوتر جنگلی، قرقی، شاهین، قوش، دال (کرکس)، عقاب، جغد، اردک اره  که به آن اردک خاکستری یا مرمری می‌گویند نیز ازجمله پرندگانی هستند که در جنگل هیرکانی زیست می‌کنند. 

مرال، شوکا، کل و بز نیز البته تنها در بخشی از پارک ملی گلستان و جنگل‌های هیرکانی آمل، پلنگ، گرگ، گراز، خرس قهوه‌ای، شغال، سمور، خارپشت (جوجه تیغی)، چوله (تشی)، خرگوش، موش جنگلی، گورکن، گربه وحشی نیز از گونه‌های جانوری جنگل هیرکانی است که تخریب زیستگاه آنها و تغییرات هیرکانی زیست آنها را به خطر انداخته است. جنگل‌های هیرکانی آمل، زیستگاه و همچنین محل کشف اسبچه خزر (کاسپین) است.با اینکه ایران از نظر پوشش جنگلی کشوری فقیر محسوب می‌شود، هر ساله شاهد کاهش بخشی از جنگل‌های هیرکانی هستیم. از عوامل اصلی این نابودی‌ها گسترش بی‌رویه صنایع چوب و کاغذ و تغییر کاربری این جنگل‌هاست. یکی دیگر از علت‌های مهم پروژه‌های عمرانی مثل ساختن سد بدون انجام تحقیقات کافی است که یکی از آنها سد گلورد استان مازندران است که بیش از 30 هزار درخت در این پروژه قطع گردید. از دیگر عوامل آن می‌توان چرای بی‌رویه و متراکم دام‌ها را ذکر کرد. همچنین در گذشته‌ای نه چندان دور، چندین میلیون مترمکعب برای تولید زغال از بین می‌رفت که خوشبختانه این عامل امروزه بسیار ناچیز شده است.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: محیط زیست جنگل هیرکانی تخریب جنگل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۸۶۷۳۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برنامه‌های هفته سازمان بسیج سازندگی استان قم اعلام شد

ایسنا/قم رئیس سازمان بسیج سازندگی استان قم گفت: از ۱۵ تا ۲۱ اردیبهشت به عنوان هفته بسیج سازندگی نام گذاری شده است و در این هفته اقدامات صورت گرفته توسط جهادگران معرفی و رونمایی می‌شود.

سرهنگ علیرضا ایراندوست در نشست خبری امروز ۱۱ اردیبهشت که به مناسبت هفته جهاد سازندگی برگزار شد، با بیان اینکه از ۱۵ تا ۲۱ اردیبهشت به عنوان هفته بسیج سازندگی اقدامات صورت گرفته توسط جهادگران معرفی و رونمایی می‌شود، عنوان کرد: پروژه بزرگ آبرسانی استان قم که از طریق قرارگاه امام حسن(ع) اجرا شده بود و ما نیز معین اجرایی آن در قم بودیم در ۱۸ اردیبهشت در روستای بیدهند و کرمجگان افتتاح می‌شود؛ همچنین در این روز پروژه دو کاربری سالن ورزشی و حسینیه روستای ویریج که با مشارکت مردم ساخته شده است نیز راه‌اندازی می‌شود.

رئیس سازمان بسیج سازندگی استان قم، راه اندازی چند کانال آب کشاورزی و لوله کشی، سم پاشی محل نگهداری دام‌ها، برگزاری میزهای خدمت توسط بسیج کارمندان، طرح ویزیت رایگان شهید رهنمود و افتتاح پنج صندوق قرض‌الحسنه را از دیگر برنامه‌های هفته جهاد سازندگی معرفی کرد.

وی با اشاره به اعطای ۱۵۷ میلیارد تومان وام تبصره ۱۸ گفت: ۹۳ میلیارد تومان این وام‌ها توسط بانک‌ها به متقاضیان واگذار شده است که در زمینه وام‌های اخذ شده رتبه اول را در بین دستگاه‌های متولی داریم.

ایراندوست با بیان اینکه همه فعالیت‌های گروه‌های جهادی توسط مرکز جهادی ساماندهی می‌شود، اضافه کرد: مرکز جهادی قم دو قرارگاه جهادی جغرافیا محور دارد که قرارگاه جهادگر در غرب قم یعنی پردیسان قم و قرارگاه حضرت معصومه(س) در شرق استان شامل؛ پردیسان، سلفچگان، کهک، خلجستان و جعفریه به صورت کاملاً مردمی فعالیت می‌کنند؛ تعمیر و مرمت منازل محرومین، اعطای جهیزیه و لوازم‌التحریر، بسته‌های معیشتی از جمله فعالیت های این قرارگاه‌ها است.

وی با اشاره به مرمت ۱۰۲ منزل محرومان و نیازمندان در سال گذشته، ادامه داد: یکی از کارهای ویژه‌ای که امسال از طریق قرارگاه های جهادی صورت گرفت مشارکت در غرس درختان بود که روزانه هزار رأس درخت غرس می‌شد و با اعلام فراخوان در روز جمعه مردم نیز پای کار آمدند و این فرآیند در خلجستان ادامه پیدا می‌کند.

ایراندوست حضور و استقرار ائمه جماعت و مبلغان به همراه خانواده را از بهترین روش‌های تبلیغی برای روستاها دانست و گفت: در این راستا اقدامات لازم برای هفت روستا صورت گرفته و امام جماعت با خانواده مستقر شده است.

وی با اشاره به برگزاری پایگاه‌های علمی جهادی تصریح کرد: در گذشته کلاس‌های تقویتی با همکاری گروه‌های جهادی و با توان محدود برگزار می‌شد اما با همکاری بسیج فرهنگیان و آموزش و پرورش طرحی اجرا می‌شود که با استفاده از ظرفیت بسیج فرهنگیان و ظرفیت مدارس این کار به صورت گستره‌تر صورت بگیرد.

رئیس سازمان بسیج سازندگی استان قم با بیان اینکه فعالیت قرارگاه کلاسی نو در هفته بسیج سازندگی آغاز می‌شود، یادآور شد: هدف از این قرارگاه تعمیر و بهسازی مدارس است و کارهای اجرایی این کار توسط گروه‌های جهادی تخصصی و نظارت و معرفی مدارس توسط اداره کل نوسازی صورت می‌گیرد.

وی ادامه داد: ۲۴ اردیبهشت رزمایش اهدای ۳۱۳ سری جهیزیه‌ با مشارکت کمیته امداد امام خمینی (ره) در حرم حضرت معصومه(س) برگزار می‌شود.

ایراندوست جشنواره روایت جهاد را مورد توجه قرار داد و گفت: ۲۵ اردیبهشت از پوستر این جشنواره رونمایی می‌شود و اختتامیه آن نیز در آبان ماه جاری برگزار می‌شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • فعالیت‌های دریایی در خزر ممنوع شد
  • مطالعات  طرح جامع جنگل کاری نالشکینه بوکان
  • رئیس سازمان انرژی اتمی: ورود هیچ بازرسی را ممنوع نکردیم
  • ورود هیچ بازرسی را ممنوع نکردیم
  • برنامه‌های هفته بسیج سازندگی استان قم تشریح شد
  • برنامه‌های هفته سازمان بسیج سازندگی استان قم اعلام شد
  • داروخانه‌ها هم رتبه‌بندی می‌شوند
  • رتبه بندی داروخانه‌ها براساس شاخص شفافیت
  • رتبه بندی داروخانه‌ها بر اساس شاخص شفافیت
  • داروخانه های خاطی در توزیع انسولین شناسایی شدند