Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آفتاب»
2024-05-05@00:43:46 GMT

زندانی مهریه یا زندگی با مهر؟

تاریخ انتشار: ۴ آذر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۸۸۴۲۸۴

زندانی مهریه یا زندگی با مهر؟

آفتاب‌‌نیوز :

حبس‌زدایی از قانون مهریه، برای چندین بار است که در مجلس شورای اسلامی مطرح شده اما هربار این نگرانی را برانگیخته که آیا با حذف این ضمانت آخرین امید بسیاری از زنان برای دریافت حقوقشان رنگ نمی‌بازد؟ رئیس قوه قضائیه چندی پیش به رؤسای کل دادگستری‌ها مأموریت داد در پرونده زندانیان مهریه بازنگری جدی داشته باشند تا افرادی که اعسارشان روشن است زندان نروند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با تأکید بر اجرای صحیح قانون و توصیه قضات به بازنگری در این پرونده‌ها مقرر کرد که «هر کجا ثابت شد زوج توان پرداخت مهریه را ندارد و معذالک بازداشت شده است، حتماً باید این قبیل افراد از زندان آزاد شوند اما مواردی که زوج دارای تمکن مالی است و می‌تواند مهریه را پرداخت کند و از پرداخت مهریه امتناع می‌ورزد، کماکان این افراد در بازداشت باشند.»

مصوبه هفته گذشته کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی، گامی فراتر گذاشته و بازداشت محکومان مالی مهریه و جرایم غیرعمد را از قانون حذف کرده است. به گفته حسن نوروزی سخنگوی کمیسیون حقوقی این اقدام در جهت حبس زدایی صورت گرفته است و بر این اساس اگر زوج نتواند مهریه پرداخت کند، زوجه می‌تواند با تشخیص دادگاه طلاق بگیرد. به عبارتی با این قانون حق طلاق به زنانی که نمی‌توانند مهریه خود را دریافت کنند برمی‌گردد. هرچند این مصوبه هنوز در صحن علنی مجلس مطرح نشده است اما تعیین تکلیف زندانیان مهریه در سال‌های اخیر از دغدغه‌های مسئولان قضایی، مراجع تقلید و نمایندگان مجلس بوده است.

سید اسدالله جولایی مدیرعامل ستاد دیه کشور، وضعیت زندانیان دیه را حاد ارزیابی می‌کند و می‌گوید: «به دلیل همین وضعیت حاد، سال گذشته از مراجع درباره مهریه به‌عنوان یک معضل اجتماعی نظرخواهی و از آنها درخواست شد مردم را از مشکلات و آسیب‌هایی که امکان دارد یک محکوم مهریه هنگام رفتن به زندان دچار آن شود مطلع کرده و به آنها آموزش داده شود تا از ثبت مهریه کلان در عقدنامه‌ها خودداری کنند. چراکه با توجه به شرایط مالی حاکم بر کشور بسیاری از مردان قادر به پرداخت مهریه های اندکی در حد 5 یا 10عدد سکه نیستند. از سوی دیگر درپی مکاتباتی که ستاد دیه با مجلس شورای اسلامی داشت، بحث مهریه در فراکسیون امور زنان مطرح و در نتیجه بنا شد معیار مهریه همان 110 عدد سکه‌ای باشد که سال‌ها قبل مورد تأیید مجلس و مسئولان قضایی قرار گرفته بود. یعنی اگر مردی بابت تعهدات مهریه به همسرش بدهکار است باید 110 عدد سکه را پرداخت کند و مابقی آن را هم بدهکار می‌ماند. ولی پیگیری برای استیفای این حقوق از طریق محاکم کیفری نخواهد بود. اما باز هم این توافق مشکل زندانیان مهریه را حل نکرد.» وی می‌افزاید: «در گذشته موضوع مهریه های بالای 110 عدد سکه، کیفری بود اما زمانی که این قانون تصویب شد حداقل قیمت سکه کمتر از یک میلیون تومان بود و وضعیت معیشتی مردم هم همانند الان نبود که خیلی‌ها به‌صورت قسطی امور خود را می‌گذرانند و بازهم آخر ماه اوضاع مالی مناسبی ندارند.»

پروانه مافی عضو فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه بحث زندانیان مهریه یک معضل قابل توجه برای مردم است که نزد نمایندگان مجلس مطرح می‌شود، می‌گوید: «تاکنون پیشنهادهای مختلفی به کمیسیون ارائه و مورد بررسی قرار گرفته که سرانجام یکی از آنها که نگاه کاملاً علمی به موضوع مهریه داشت و مربوط به دانشگاه مفید قم بود به‌عنوان بهترین پیشنهاد مورد قبول قرار گرفت.» پروانه مافی در ادامه درباره جزئیات این طرح می‌گوید: «پیشنهادی که نویسندگان این طرح ارائه داده‌اند این است که میزان پرداخت مهریه براساس توان مالی مرد ماهیانه، به‌صورت یک مبلغ معین و به‌صورت ریالی تعیین شود. در واقع هدف از این طرح این است که وقتی میزان پرداخت مهریه یک مبلغ معین و ریالی تعیین می‌شود، زوج ملزم به پرداخت آن مبلغ می‌شود و دیگر استرس تورم یا کاهش قیمت‌ها را نخواهد داشت. در واقع فرد دیگر مطمئن است که هر ماه به جای سکه ، یک مقدار معینی را می‌پردازد.»

به‌ گفته وی، نکته حائزاهمیت این است که حواس جوان‌ها و خانواده‌ها باید جمع باشد که مهریه یک مال اقتصادی و عندالمطالبه است و زمان عقد ازدواج باید دقت داشته باشند که وقتی مبلغی را تعیین و ثبت می‌کنند باید واقعی و براساس میزان توانایی مالی زوج باشد.

پروانه مافی همچنین درباره برخی شنیده‌ها که حاکی از حذف سکه از مهریه است، می‌گوید: «این شایعه‌ای بیش نیست چون سکه یک کالای اقتصادی است و براساس قانون، مرد می‌تواند هر کالا یا وسیله‌ای را که ارزش اقتصادی دارد، مهر همسرش کند.»

سیدمهدی حجتی حقوقدان و وکیل دادگستری هم با ارائه راهکاری برای حل مشکل مهریه می‌گوید: «مهریه یکی از حقوق مالی زوجه در عقد نکاح است که با توافق زوجین در زمان عقد تعیین می‌شود. برخلاف باور عامه مردم، تعیین نکردن مهریه در زمان انعقاد عقد نکاح دائم، هیچ لطمه‌ای به اساس عقد نکاح وارد نمی‌کند. در واقع مهریه از ارکان عقد نکاح دائم نیست، بلکه صرفاً یکی از آثار آن است و زوجین می‌توانند حتی بدون تعیین مهریه نیز با یکدیگر ازدواج کنند. بنابراین تعیین میزان مهریه ضمن عقد نکاح، ماهیت قراردادی دارد.»

وی می‌افزاید: «درحال حاضر مهریه به‌عنوان ابزاری اقتصادی، تضمین‌کننده منافع مادی زنان در طول رابطه زوجیت و حتی پس‌ از آن محسوب می‌شود و به‌همین خاطر تغییر نوع عرفی آن نمی‌تواند چالش‌های مربوط به‌موضوع مهریه را منتفی کند. بنابراین برای فاصله گرفتن از کارکرد اقتصادی مهریه، ضروری است که در حوزه مربوط به حقوق مالی و غیرمالی زوجین، با تغییر رویکرد و فرهنگ‌سازی و با عبور از نگاه سنتی مردسالارانه افق جدیدی بگشاییم چون مادامی که در روابط زوجین، شوهر از بیشترین حقوق و زن از کم‌ترین حقوق و بیشترین تکالیف قانونی برخوردار باشند، طبیعی است که مهریه به عاملی تعدیل‌کننده در قبال حقوق متکثر زوج تبدیل می‌شود. درحالی که اگر در رابطه زوجیت، زنان نیز از حقوقی برابر یا شبیه به مردان برخوردار باشند، مهریه به عاملی تقریباً خنثی در توافق‌های زوجین تبدیل می‌شود. پس هر مقدار میزان حقوق زوجه مانند حق طلاق یا حق تعیین محل سکونت یا حق تحصیل در رابطه زوجیت افزایش پیدا کند به همان میزان از اهمیت مهریه و میزان آن کاسته خواهد شد و بدیهی است که در چنین حالتی، مهریه از یک ابزار اقتصادی و اهرمی برای فشار بر زوج، به یکی از فرعیات رابطه زوجیت تبدیل می‌شود.»

وی می‌افزاید: «منع بازداشت بدهکاران مهریه نیز راهکاری است که باید در کنار راهکار تغییر رویکرد مربوط به افزایش حقوق زوجه در رابطه زوجیت مورد توجه قرار گیرد. بدین نحو که مردانی که در ضمن عقد نکاح حقوقی مانند حق اشتغال یا حق تحصیل یا حق طلاق را به همسر خویش اعطا می‌کند متقابلاً و حسب مورد خطر بازداشت به واسطه پرداخت نکردن مهریه، کمتر یا به هیچ وجه ایشان را تهدید نکند.

در این حالت هر مقدار که زن، حقوق بیشتری را ضمن عقد نکاح از شوهر تحصیل کند طبعاً از حق کمتری برای بازداشت شوهر در قبال نپرداختن مهریه برخوردار خواهد بود و برعکس هر مقدار که حقوق کمتری از ناحیه شوهر به وی اعطا شود، از حق بیشتر و کامل‌تری برای بازداشت وی در قبال استنکاف شوهر از پرداخت مهریه برخوردار می‌شود.»

منبع: روزنامه ایران

منبع: آفتاب

کلیدواژه: مهریه ازدواج حبس طلاق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۸۸۴۲۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

در هیچ مکتبی به اندازه اسلام به حقوق زنان توجه نشده است

آیت الله العظمی نوری همدانی مرجع عالیقدر به همایش ملی «هویت عصری زنان در آئینه قرآن و حدیث» پیامی ارسال کردند.

متن پیام حضرت آیت‌الله نوری همدانی به اختتامیه همایش ملی به این شرح است:

بسم الله الرحمن الرحیم الحمدلله رب العالمین و الصلاه و السلام علی سیدنا و نبینا ابی القاسم المصطفی محمد و علی اهل بیته الطیبین الطاهرین سیما بقیه الله فی الارضین

با سلام و تحیت به آن مجمع محترم

موضوع «جایگاه و موقعیت بانوان» از دیرباز مورد گفتمان اندیشمندان و صاحب نظران بوده و نویسندگان و نظریه پردازان در این زمین دیدگاه‌های گوناگونی ارائه داده و هر یک از آنان برداشت و تحلیلی داشته و طبق جهان بینی خود آن را ابراز داشته‌اند که این موضوع مطالعه تاریخ اقوام و ملل روشن‌تر می‌شود.

در این میان مکتب حیات بخش اسلام که کامل‌ترین ادیان است با توجه به نظر واقع بینانه به انسان و وظایف و تکالیف او، موقعیت بانوان را به نحو اصولی مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و با عنایت به ساختار زنان به تبیین حقوق آنها پرداخته است که با نگرش دقیق و خالی از اغراض باید گفت: در هیچ مکتب و گرایشی اینگونه حریم و حقوق زنان مورد حمایت قرار نگرفته و شأن و منزلت آنان مصونیت پیدا نکرده است.

مگر نه این است که پیش از ظهور اسلام با زنان در همه نقاط جهان به بدترین نوع برخورد می‌شده و از کمترین حقوق اجتماعی محرومشان داشته بودندکه در آن فضای مسموم حضرت رسول اکرم (ص) رفعت مقام و شأن بالای بانوان را با کمال صراحت اعلام و قوانینی بر اساس فطرت انسان مقرر داشت.

مگر نه این است که با استقبال از حضور زنان در عرصه‌های جهادی و آموزشی و پرورشی و اجتماعی سال‌های نخستین ظهور اسلام به عصر طلایی تبدیل شد و بر تارک جبین تاریخ اسلام درخشید.

انسانی در میان دو دیوار بلند تحجر و تمدن کاذب.

محبوسی در اعماق دو زندان: زندان جاهلیت و زندان بردگی مدرن.

اسیر دو کمند: کمند اوهام و خرافات و کمند تهمت و افترا.

مقهور دو فرهنگ، فرهنگ جاهلی و فرهنگ کلمات فریبنده به نام آزادی و به عنوان علم و تمدن و تساوی حقوق.

بالاخره فریادگری بدون فریادرس! و مجرمی بدون ارتکاب جرم، مظلومی به ظلم مضاعف و محروم از حقوق زندگی صحیح.

در روزگاری که در تمام فرهنگ‌های اقوام و ملل جهان «زن» به عنوان یک «موجود پست» و «طفیلی» و انسان درجه دوم مطرح بود و تلخی و محرومیت بر همه ابعاد و زندگی او چه سیاسی، چه فرهنگی و چه اقتصادی سایه افکنده و مورد بدبینی‌ها و آماج تهمت‌ها بود و از هیچ روزنه‌ای بر افق زندگی او روشنایی نمی‌تابید و همه در‌ها بر روی او بسته بود، خورشید اسلام طلوع کرد و افق زندگی او را از کران تا کران روشن نمود و ندای عطوفت آمیز پیغمبر رحمت، حضرت محمد (ص) روح نشاط و امید در کالبد او دمید و راه ترقی و تکامل را به روی او از همه جهت باز کرد.

حضرتش موقعیت مهم «زن» در اجتماع بشری و جایگاه بلند او و شایستگی‌ها و استعداد‌های فراوانی را که دست آفرینش در وجود این موجود بدیع قرار داده است را گوش زد کرد و آیه‌هایی از قرآن مجید را در رابطه با معرفی مقام مهم زن و ارزش والای او برای مردم بیان نمود.

«زن» را به عنوان اینکه مانند مرد یک انسان کامل است و شایسته همه کمالات و کرامت‌های انسانی است و شایستگی خلیفه الهی بودن را دارد معرفی کرد.

«من عمل صالحا من ذکر أو انثی و هو مومن فلنحیینه حیاة طیبة ولنجزینهم اجرهم بأحسن ما کانوا یعملون» «ان المسلمین و المسلمات و المومنین والمومنات والقانتین والقانتات والصادقین والصادقات و الصابرین و الصابرات والخاشعین والخاشعات و المتصدقین و المتصدقات والصائمات والحافظین فروجهم والحافظات والذاکرین الله کثیرا و الذاکرات أعد الله لهم مغفرة و اجرا عظیما» این نمونه‌ای از آیات قرآن در عظمت زنان است و بر همین اساس همانطور که نمونه‌ای از مردان برای الگوسازی ذکر نمود، از زنان شایسته نیز به عنوان الگو معرفی می‌شود: «ضرب الله مثلاً للذین کفروا امرأت نوح و امرأت لوط کانتا تحت عبدین من عبادنا صالحین فخانتاهما فلهم یغنیا عنهما من الله شیئا و قیل ادخلا النار مع الداخلین و ضرب الله مثلاً للذین آمنوا امرأت فرعون إذ قالت رب ابن لی عندک بیتا فی الجنه و نجنی من فرعون و عمله و نجنی من القوم الظالمین و مریم ابنت عمران التی احصنت فرج‌ها فنفخنا فیه من روحنا و صدقت بکلمات رب‌ها و کتبه و کانت من القانتین» و در روایات ما نیز احادیث مختلف و متواتر درباره حقوق و جایگاه بانوان ذکر شده است که توصیه می‌شود به کتب حدیثی ما مراجعه کرده و با در نظر گرفتن سند احادیث بعضی از مطالب جعلی که با قرآن کریم مطابقت ندارد را استثنا نمود.

امروز نیز دنیای کفر با متهم ساختن اسلام نسبت به حقوق زن آنچه را که خود در عمل انجام می‌دهد به دین مقدس ما نسبت می‌دهد در حالی که با این عمل می‌خواهد پرده بر حقایق و موقعیت زن در اسلام بپوشاند و عمل ننگین خود را نسبت به بانوان توجیه نماید، اما باید با صدای رسا و بلند اعلام کرد که این دین بزرگترین حامی حقوق زن می‌باشد.

در پایان از همه حاضرین، خصوصاً از برگزارکنندگان این جلسه محترم و به ویژه نماینده معظم ولی فقیه آیت الله آقای نور مفیدی کمال سپاس و تشکر را دارم و و توفیق همگان را از خداوند متعال خواستارم و ملتمس دعای خیر هستم؛ و السلام علیکم و رحمه الله و برکاته

همایش ملی هویت اصلی زنان در آئینه قرآن و حدیث با معرفی مقالات برتر دیروز در گرگان پایان یافت.

همایش مولفان حوزه و دانشگاه در ۵ محور بیش از ۱۶۰ مقاله علمی ارائه کردند که سه مقاله برتر شدند و ده مقاله نیز عنوان شایسته تقدیر را کسب کردند.

باشگاه خبرنگاران جوان گلستان گرگان

دیگر خبرها

  • مجلس از همسان‌سازی حقوق بازنشستگان حمایت می‌کند
  • چند درصد بودجه آموزش و پرورش صرف پرداخت حقوق می شود؟ | بیشترین جهش بودجه ای در این وزارتخانه
  • شهرداری بر پرداخت به موقع حقوق کارگران نظارت کند
  • آمریکا: کمک مالی به کی‌یف برای پرداخت حقوق بازنشستگی نیست
  • اسرار قانون کار؛ ۱۰ به اضافه یک راز که از کارگران پنهان می‌کنند
  • مجلس حقوق کارگر را بر مبنای نرخ تورم تعیین کند
  • آزادی زندانی با مستمری بازنشستگی
  • در هیچ مکتبی به اندازه اسلام به حقوق زنان توجه نشده است
  • تعیین ۳۵ شعبه دیوان عدالت اداری برای احقاق حق کارگران
  • تعیین فرصت ۶ ماهه برای پرداخت حق سهم شهرداری از اراضی الحاقی